Stel…

Stel… stel, hè?

 

Stel dat ik mijn huis inderdaad voor 3 ton kan verkopen.

En wetende dat ik nog een hypotheekschuld van 204.000 euro heb.

En ook wetende dat ik nog een spaardepot heb van 34.000 euro.

Dan heb ik dus na de verkoop 130.000 euro.

Over.

En ja, ik wil weer een huis terugkopen.

In de wijk die ik op het oog heb, bij Zonnes school om de hoek, kosten de huizen tussen de 225.000 en 275.000 euro. Je hebt ook goedkopere maar daar moet je nog aan klussen. Dus dan kom je op een soortgelijk bedrag uit…

En ik heb dus 130.000 euro. Dan zou ik dus nog maar een hypotheek van 120.000 tot 150.000 euro nodig hebben. Tegen de helft van de rente die ik nu betaal. Als ik dan een (deels) annuïtaire of lineaire hypotheek afsluit, heb ik maandelijks de helft tot driekwart van de hypotheeklasten die ik nu heb. Even met wat marge gerekend, hè…?

En dan houd ik meer geld over om te beleggen. Of om te leven. Of ik hoef (nog) minder te werken.

 

Ja.

Dat lijkt me wel wat.

 

Ik ga weer effe opruimen. En morgen komen twee tuinmannen. En morgen ga ik afspraken maken met de makelaars.

 

Ja. Goed idee….

13 gedachten over “Stel…

 1. Dat zou nog eens mooi wezen. En spannend! Hadden wij in NL ook. Eerst 5,1% rente en toen die rentevastperiode afgelopen was, uiteindelijk nog 2,1. Betaalde netto iets minder dan 600 euro, inclusief inleg op die huizenspaarrekening. Ideaal, en maar aflossen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi ! heb je toevallig ook al laten bekijken wat je kunt lenen als je een ander huis wilt kopen? Wij willen ook graag verhuizen, 2 zzp-ers hier. Maar we kunnen het helaas vergeten. We betalen al 11 jaar netjes elke maand onze hypotheek van in totaal ruim 1400 euro. Maar als we willen verkopen, en iets goedkopers terugkopen tegen veel minder rente (5.2% hier) dan mag het niet. Ze zijn nogal een beetje boel streng geworden ….

  Like

  1. Gezien de hoeveelheid geld die ik rechtstreeks kan investeren vanwege de huidige overwaarde van mijn huis, in combinatie met mijn jaarinkomen, is de hoogte van de hypotheek die ik voor ogen heb zeker haalbaar. Daarnaast heb ik ook nog kapitaal in mijn BV dat ik zou kunnen investeren, hoewel ik dat liever niet doe.

   Ik weet niet wat jullie zouden willen kopen en hoeveel overwaarde je hebt bij verkoop? En hoe lang onderneem je al, hoe constant is je inkomen, hoe groot is je ondernemersrisico? Tegenwoordig roepen mensen nogal snel dat ze ZZP-er zijn, bijvoorbeeld wanneer ze via een website af en toe een printout of een leuk knutseldingetje verkopen voor 5 euro…. Maar dat zal voor jullie wel niet zo zijn, aangezien je er je hoge hypotheekrente van kan betalen?

   Like

   1. Wij zijn ruim 13 jaar ondernemer, werken beiden fulltime in ons bedrijf en leven sinds 8 jaar volledig van dit inkomen met ons gezin van 5. De eerste 5 jaar had mijn man er nog een baan bij, die hij langzaam heeft afgebouwd naar 0. Onze hypotheek stamt dus uit de tijd dat hij nog een vaste parttime baan had, en daar wringt denk ik de schoen … Onze hypotheek is nu nog 275000 euro, overwaarde helaas maar max 15000 , wel polissen opgebouwd in de hypotheek die nu rond 40000 euro waard zijn. Voor het ebdrag dat ze ons willen lenen kunnen we maar hooguit een kleine rijtjeswoning kopen, tegen een twee kapper met garage nu. De tweekapper met 5 slaapkamers hebben we niet meer nodig, maar wel plaats om te kunnen werken en voorraad te kunnen houden. Dus ja ! dilemma. Voorlopig maar doorgaan met aflossen dus. Ik volg je met zeer veel interesse !

    Like

   2. Lastige situatie he? Ik was daar ook, tot een paar jaar geleden.

    Aflossen helpt, overwaarde en eigen kapitaal inbrengen doet echt wonderen.

    Als ik het zo even vertikaal vergelijk dan zat ik een jaar of 3 geleden nog in jullie situatie. Kan dus best snel gaan…

    Succes, jullie!!!

    Like

 3. Ohhh wat heb je nu dan waarschijnlijk hoge maandelijkse lasten opdit moment! Dat is me in je vorige overzichtjes ontgaan. Ja, lage vaste lasten zorgen voor heel veel vrijheid!
  Wij hebben een redelijke som geld op een spaarrekening staan omdat we van plan waren om dit jaar een nieuw beleggingsvastgoedproject te kopen, maar na wat overleg hebben we toch maar besloten 2 van onze 3 (annuitaire) hypothecaire kredieten versneld af te lossen. (Alles samen leenden we in totaal zo n 190000€, dus dat valt eigenlijk wel mee, voor drie panden). Dat scheelt per maand heel wat aan vaste kosten. En dát geeftt vrijheid. Ahja, en op het einde van de rit scheelt het ook enkele 10 000den euro s aan rente natuurlijk.

  Like

  1. Ik betaal (bruto, dus zonder aftrek van de HRA), € 891: 35 euro inleg en 856 euro rente. De HRA krijg ik niet maandelijks terug maar wordt jaarlijks verrekend met mijn inkomstenbelasting.

   In 2012 betaalde ik nog € 1.456. Toentertijd had ik nog niet ontwoekerd, ik legde toen maandelijks €194 euro in, in mijn hybride hypotheek, dat was de ORV plus inleg plus “beheerskosten”. Ik betaalde toen 1.262 euro per maand aan hypotheekrente en daarnaast dus nog die 194 euro waarmee ik na 6 jaar amper kapitaal had opgebouwd.

   Ik vind mijn vaste lasten dus wel meevallen, maar ik vergelijk dan ook met 2012. Vergeleken met mensen die twee jaar geleden een hypotheek afsloten, betaal ik inderdaad een hoge rente.

   Zou inderdaad fijn zijn als ik bij verkoop en aankoop, een nieuwe hypotheek zou kunnen afsluiten tegen een 2% rente, in plaats van mijn huidige 5,1%…!

   Like

 4. Dat zou inderdaad heel mooi zijn. Ik duim mee voor een vlotte verkoop, en hopelijk vinden jullie snel een nieuw leuk huis.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.