De volgende stap in huizenverkoop…

… de makelaars…

Want hoe pak je dat eigenlijk aan, een makelaar selecteren…?!

Ik vroeg al om tips, een tijdje geleden… want jeetje, er zijn zó veel makelaarskantoren. En welke neem je dan…?! Nou… van mij geen tips. Deze blogger doet niet aan tips. Ik heb ook helemaal niet voldoende ervaring met makelaars om daar iets zinnigs over te zeggen. Ik kan alleen een update geven van mijn eigen zoektocht naar een verkopend makelaar.

Sowieso weet ik inmiddels zeker dat ik er goed aan doe om een makelaar in de arm te nemen, in plaats van het zelf te verkopen. Stiekem is het namelijk best veel werk om een woning te verkopen. Bovendien hebben makelaars onderling best veel contact. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bij een potentiële koper van mijn huis, eens met de makelaar bellen die de woning van die koper in de verkoop heeft (gehad) om wat duidelijkheid te krijgen over de financiële mogelijkheden.

Reviews lezen…

De tip waar ik mee aan de slag ging, was reviews lezen op Funda. Alleen… zegt de onderzoeker in mij dan… deze reviews geven natuurlijk geen objectief beeld. Immers: mensen die net hun huis verkocht hebben via een makelaar, zijn blij dat ze hun huis verkocht hebben. Die zijn niet ontevreden. Een uitnodiging voor een review wordt waarschijnlijk verzonden in de periode nádat de verkoop rond is. Wie komt er nou op het idee om zoiets in te vullen als een huis al een jaar te koop staat en je er gèk van wordt? En in hoeverre kun je dan zelf als verkoper inschatten dat dat aan de makelaar ligt, of aan het huis of jou?
Toch ben ik wel wat wijzer geworden van het lezen van reviews. Bijvoorbeeld: hoe hebben voorgaande verkopers een verkoop ervaren qua persoonlijke aandacht? Was de makelaar betrokken? Gaf hij of zij goede adviezen? Dat soort dingen….

Van wie zou ik zelf een woning willen kopen?

Dat was een vraag die ik in mijn achterhoofd had. Ik persoonlijk heb een hekel aan snelle jongens en als ik dan een makelaar zie die aan dat beeld voldoet, dan denk ik eigenlijk alleen maar “Ach ja zo zijn ze allemaal…!”.

De eerste indruk zou voor mij dus niet doorslaggevend zijn.

Maar wat dan wel? Verkopers hebben tegenwoordig een – strenge – informatieplicht over mogelijke gebreken, als ik het goed begrijp. Maar ik was toch al niet van plan om net te doen alsof ik niet zonder water en verwarming zat, twee weken geleden….

En als ik het goed begrijp dan heerst er sowieso een gekte in de woningmarkt, bij mij in de stad. Ik heb met vijf makelaars gebeld aan drie zijn er langs geweest. Alledrie denken zeker te weten dat mijn huis snel verkocht kan zijn. Dus als je een huis wil kopen en je wéét dat – want je hebt al meer huizen bezichtigd – wat maakt het jou dan uit of die makelaar een snelle jongen is of niet?!

De drie makelaars die langs geweest zijn hebben alle drie een andere verkooptactiek. Eentje plant de bezichtigingen altijd zó in, dat de potentiële kopers hun voorgangers en degenen die ná hen bezichtigen, nog zien. Een ander plant afspraken met een kwartier ertussen en leidt samen met een collega rond: om en om. Kijkers hebben dus niet het “rijk alleen” maar lopen achter elkaar aan. Een derde plant tijd tussen de kijkers zodat ze helemaal niet weten dat er überhaupt gegadigden zijn.

Ik vind dat verschil niet zo boeiend. Mensen die echt een huis willen kopen weten inmiddels wel dat zij niet de enigen zullen zijn die geïnteresseerd zijn. In mijn stad is meer vraag dan aanbod.

Tja…. lastig… lastig…. Wat is de bijdrage van een makelaar en/of zijn manier van verkopen aan een huis dat zichzelf waarschijnlijk wel verkoopt. En dat dat dan niet zo veel met het huis te maken heeft maar alles met de woningmarkt…?

De prijs van de woning…

Laatst las ik ergens op een blog over de WOZ-waardering van een woning dat iemand geen bezwaar ging maken omdat hij/zij toch niet wilde gaan verkopen. Ik vind dat raar. Immers: die WOZ-waarde zegt niets over wat de familie Jansen of De Vries over heeft voor mijn huis. Zelfs een eventuele inschatting van de makelaar zegt daar niets over. En de hoogte van een vraagprijs gaat waarschijnlijk ook niet zo heel veel bepalen. Die vraagprijs geeft vanzelfsprekend een hele goede indicatie, maar de ligging van mijn huis, de grootte van de tuin en wat men eraan moet gaan (laten) klussen, zal uiteindelijk de doorslag geven. Wanneer ik laag zit met mijn vraagprijs trek ik misschien wel meer bezichtigingen, maar daarvan gaan dan minder mensen bieden. En bij een hoge vraagprijs andersom…

Het courtage: de hoogte van de rekening van de makelaar

… waarschijnlijk gaat het daar dan dus toch op neer komen… En misschien nog een beetje de gunfactor. Maar wat betreft gunfactor heb ik het mezelf sowieso al moeilijk gemaakt, omdat ik op dit moment een keuze wil gaan maken tussen drie makelaars die alledrie kleine zelfstandigen zijn. Ik heb daarvoor gekozen in mijn voorselectie omdat ik denk dat er dan meer betrokkenheid zal zijn en – ook – omdat deze makelaars niet op een A-locatie kantoor houden en veel overhead hebben aan bijvoorbeeld secretaresses en schoonmaaksters, etc….

En nu…?!

Van één makelaar heb ik al een offerte binnen. Dit was overigens wél de makelaar die het beste zijn huiswerk gedaan had, binnen een halve dag een offerte klaar had en ook nog eens alles opgemeten heeft.

De twee andere makelaars hebben niets opgemeten. Wat ik dan gek vind. Want uit de metingen van die eerste makelaar blijkt dat het woonoppervlak 98 vierkante meter is. Dat is dus nét onder de magische grens van 100 en dat zou ik als koper toch wel een dingetje kunnen vinden als mijn gezin groter was…

Of misschien ook niet. Als ik een zoekopdracht invul dan zet ik gewoon het aantal slaapkamers aan….

 

Ik twijfel nog een beetje over of drie makelaars wel genoeg is om uit te kiezen. Wellicht maak ik het mezelf hartstikke moeilijk als ik er één of twee meer laat komen en bovendien kost het gewoon ook veel tijd, als een makelaar langs komt. Anderhalf tot twee uur ben je zeker kwijt en dan tel ik de snelle stofzuig- en opruimronde vantevoren niet eens mee…

Daarom heb ik toch maar even besloten om de offertes af te wachten. Als er nou twee van de drie KEIveel duurder zijn, maar met de derde had ik de minste klik, dan loont het misschien toch nog om even een rondje te bellen. Voor mij is het geloof ik dus toch een kwestie van combinatie tussen centen en gevoel….

Sowieso ga ik zeker ook nog onderhandelen met die makelaars. Kijken of ik nog wat van de prijs kan af krijgen, je weet maar nooit…

 

Anyway. Wordt vervolgd. En eind deze week heb ik mijn opruimlijstje wel af, denk ik. En… wie weet…. heb ik dan zelfs al wel een makelaar gekozen…!

 

 

16 gedachten over “De volgende stap in huizenverkoop…

 1. Heb je zelf al een paar huizen bekeken als potentiële koper? Wij zochten een huis dichtbij waar we woonden en hebben bij bezichtigingen een aantal makelaars ‘in actie’ gezien. Daarvan hebben we de prettigste gekozen voor de verkoop van ons huis.

  Like

 2. Voor mij zou de ‘eagerness’ van een Makelaar zeker meespelen. Wil hij/zij wel de moeite doen. Als hij al niet de moeite neemt om snel te reageren, doet hij dat dan wel naar potentiële kopers?
  En – heel eerlijk – zou ik er ook niet een nemen die roomser is dan de paus. Natuurlijk niet jokken/liegen ofzo, maar heel veel dingen zijn niet zwart/wit. In jouw voorbeeld, weet je zeker dat het 98m2 is en met wat bredere interpretatie – telt de muur mee?wanneer gaat het dak nu echt schuinlopen – zodat je toch in de 100m2 categorie kan komen zeker iets om over na te denken. En voor je geweten: de kijkers kunnen zelf kijken of het groot goed is, het is niet ongezien kopen….
  En tot slot zou ik niet willen dat makelaars teveel mensen tegelijk binnen laten. Elkaar tegenkomen prima. Maar 2 rondleidingen te gelijkertijd zeker niet. 3 mensen extra in je huis, maakt een huis een stuk kleiner…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat van die rondleidingen had ik ook al bedacht…. goed om te lezen dat jij dat ook zo ziet.

   Volgens mij is er een verplichting om alles goed in te meten…. dus die 98 vierkante meter daar moet ik denk ik gewoon mee dealen….. maar dat ga ik nog navragen.

   En verder had 1 makelaar zijn huiswerk niet gedaan… toen hij langs kwam. Dat heb ik onthouden…. en daar ga ik naar vragen…. 😉

   Like

  2. Hier zijn strikte normen voor als je een NVM-makelaar hebt. Woonoppervlak en kuubs moet je conform regels berekenen. Ook telt bij woonoppervlak niet elke ruimte in huis mee. Dus in principe zou het bij een goede makelaar een eerlijke berekening moeten zijn.

   Geliked door 1 persoon

 3. Leuk om te lezen deze zoektocht en leerzaam voor de toekomst blijf ons op de hoigte houden

  Like

 4. Wij zagen jaren geleden ons huidige huis te koop staan bij twee verschillende makelaars.
  Een groot kantoor en een kleine zelfstandige.
  Hebben een afspraak gemaakt voor bezichtiging bij de kleine zelfstandige makelaar .
  Omdat wij enthousiast waren over de nette werkwijze zijn wij voor de verkoop ook met deze makelaar in zee gegaan.
  Kregen zelfs korting op de courtage .
  Misschien ook een idee om te kijken naar de makelaar van jullie toekomstige huis, als je dit al op het oog hebt.

  Veel succes met jullie zoektocht naar een fijne woonplek,

  Marg

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik zou er inderdaad niet superveel tijd meer aan besteden. De perfecte makelaar bestaat niet, je behaalt 80% van je resultaat met 20% van je inspanning, teveel keuze geeft alleen maar keuzestress en geen oplossing. Enzovoort.

  Ik vind, dat je goed bezig bent. Stapje voor stapje nader je je doel!

  Geliked door 1 persoon

 6. Wij hebben destijds twee (aanbevolen) makelaars laten komen. Qua service etc. ongeveer hetzelfde. We hebben degene laten komen waar wij ons het beste bij voelde qua persoonlijkheid maar nog wel wat onderhandeld over de prijs. Die andere vroeg namelijk wat minder. Er is toen nog wel wat van de prijs afgegaan maar dat kwam wellicht ook omdat de makelaar net voor zichzelf begonnen was. Maar onderhandelen is natuurlijk altijd het proberen waard. Succes.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wij hadden een makelaar uitgenodigd. Het voelde goed en toen geen andere Meer laten komen.

  Like

 8. wij hebben ons huis zelf verkocht, jaren geleden. Zo moeilijk is het niet hoor, zeker in deze tijd. Scheelt wel heel veel geld. Voorbeeld contracten vind je via EigenHuis.

  Like

   1. Offerte? wij waren lid van eigen huis, en konden de contracten gratis gebruiken

    Like

  1. Is mooi, die voorbeeldcontracten. Maar als ervaren-in-onroerend-goed ken ikmaar weinig mensen die alle artikelen echt begrijpen en goed gebruiken. Kun je je alsnog lelijk mee id vingers snijden. Lijkt allemaal zo simpel, maar is t niet altijd. Kan goed gaan, maar als t misgaat, dan kost t echt een boel geld en ellende.

   Geliked door 1 persoon

 9. Succes, het lijkt mij ook lastig hoor, wij hadden een verkoopmakelaar die klant is van man zijn bedrijf, en die zit er tegenover, dus makkelijk als die wat nodig had, hij liep er zo even heen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.