Een makelaar kiezen…

Vorige week vrijdag en afgelopen maandag heb ik bezoek gehad van drie makelaars. En inmiddels heb ik van alledrie een offerte binnen.

Ik heb deze makelaars uitgezocht op de volgende kenmerken:

 • goed referenties op Funda. Nu hebben ze dat eigenlijk allemaal wel qua rapportcijfers, maar daarom heb ik vooral de opmerkingen gelezen. Ik heb vooral gelet op zaken als goede bereikbaarheid, goed ingeleefd en betrokken.
 • Niet te groot kantoor.
 • Niet op een AA+ locatie. Want dat moeten ze ergens van betalen.

 

Tijd om ze even naast elkaar te zetten, kijkt u met me mee?

Alle makelaars geven een prijs (vraagprijs / verkoopprijs) af die ik realistisch vind overkomen. Maar ik besef heel goed dat het niet de makelaar is die de prijs gaat bepalen, maar de koper(s). Immers: er staan in mijn stad niet veel huizen te koop en er zijn wèl veel mensen die een huis zoeken. Deze mensen kijken allemaal op Funda. En de keuze van de makelaar bepaalt niet of zij mijn huis wel of niet gaan kopen. Dat bepaalt het huis en de prijs. En die prijs die bepaal ikzelf, uiteindelijk…. waarbij ik afga op wat alledrie deze makelaars me verteld hebben over mijn huis.

Sowieso heb ik van alledrie de makelaars bijgeleerd over mijn huis en over hoe je je huis verkoopt… dus dat is sowieso mooi meegenomen.

Makelaar 1

 • Nam anderhalf uur de tijd en vroeg door naar de voor- en nadelen van mijn huis en waarom ik weg wil.
 • Had documentatie bij zich en had zich vantevoren verdiept in mijn huis: wist van het recht van overpad, kende de afmetingen van de grond etcetera. Hij had ook de advertentie bij zich van hoe mijn huis in 2006 te koop stond.
 • Komt van een kantoor met vier makelaars. Ik vind dat niet persé een voordeel omdat dat kan betekenen dat een makelaar die mij níet kent, met kopers kan gaan praten. Hij zei overigens dat dat niet zo zal zijn (maar tja… dat zou ik ook hebben gezegd).
 • Wil rondleidingen van ongeveer een half uur gaan geven op één dag (hooguit twee), met twee makelaars die steeds met een kwartier verschil achter elkaar starten (hij en een collega). Ik vind dat een voordeel omdat ik dan niet steeds mijn huis uit hoef en moet poetsen. Maar ik vraag me af wat hij doet als iemand gewoon écht niet op die dag kan maar wel geïnteresseerd is….
 • Kwam met een uitgebreide offerte inclusief een hele uitwerking van de procedure. Binnen een halve dag nadat hij was langs geweest.
 • Benadrukt dat hij probeert duidelijk te krijgen of potentiële kopers het huis ook echt kunnen financieren, omdat het erg vertragend kan zijn als dit nog helemaal uitgezocht moet worden en vervolgens blijkt dat ze het huis niet kunnen betalen.
 • Kon goed vertellen hoe je er handig mee om kan gaan als je al in onderhandeling zit en er komt opeens een veel hoger bod.
 • Vraagt een courtage van 0,7% en daarnaast een startprijs van iets minder dan 200 euro.
 • Met deze man had ik niet een geweldige klik. Eerste indruk was dat hij een beetje een droogstoppel was. Hij is overigens het zoontje van de baas. Ik had ook geen hekel aan hem.

Makelaar twee

 • Nam ook anderhalf uur de tijd. Was vooral aan het vertellen dat het makelaarsvak mensenwerk was, maar deed er wel even over om de juiste toon te vinden in zijn gesprek met mij. Vroeg ook goed door over wat mijn eigen plannen zijn en waarom ik weg wil.
 • Is twee jaar geleden voor zichzelf begonnen omdat hij – naar eigen zeggen – vond dat het kantoor waar hij vandaan kwam niet voldoende betrokkenheid liet zien. En daarmee had hij voor mij wel de gunfactor.
 • Kwam in eerste instant het meest “glad” over van de drie. Maar niet storend (ik heb echt een hekel aan gladde jongens dus als ik zeg dat het niet storend was, viel het in de praktijk wel mee).
 • Werkt alleen met een secretaresse en houdt kantoor aan huis. Dus weinig overhead. Dat schepte wel verwachtingen van mij qua prijs.
 • Wil net als de eerste makelaar één of twee dagdelen plannen om mensen rond te leiden. Maar dan allemaal achter elkaar en allemaal door hem zelf.
 • Had zich niet goed verdiept in mijn huis. Toen ik vertelde dat er een diepe tuin achter zit, was dat overduidelijk nieuw voor hem. Ook wist hij niet dat er een recht van overpad was. Best essentieel. Maar ik heb het maar even gehouden op dat hij erg efficiënt werkt….
 • Wilde in eerste instantie telefonisch zijn aanbod doen. Ik ben daar in eerste instantie mee akkoord gegaan maar vervolgens heb ik hem toch gevraagd om één en ander op papier te zetten omdat ik dan beter kon vergelijken. Dat heeft hij gedaan. Vrij summier, maar alle info die ik nodig had stond er wel in.
 • Gaf me de meeste ad hoc adviesjes over hoe ik mijn huis zo makkelijk mogelijk verkoopklaar kan krijgen.
 • Vroeg niet door naar bijzonderheden als – bijvoorbeeld – wanneer het huis voor het laatst geschilderd was en waar de ketel zat (en hoe oud deze is).
 • Vertelde vrij summier over hoe je onderhandelt. Maakte wel duidelijk dat hij door zijn ervaring bij twee grote makelaarskantoren, veel contacten heeft waardoor je soms ook via je collega’s duidelijkheid kunt krijgen over hoeveel bestedingsruimte een koper kan hebben (als deze ook een woning verkocht heeft).
 • Vraagt een courtage van 1% en ongeveer 400 euro aan startkosten.

Makelaar drie

 • Nam twee uur de tijd. Vroeg goed door naar wie ik ben, wat ik van mijn huis vind, waarom ik weg wil en waar naartoe.
 • Verreweg de aardigste van de drie. Wist meteen goed aan te sluiten bij mijn communicatiestijl. Dat kan toeval zijn omdat we gewoon dezelfde stijl hebben maar het kan ook zijn dat hij gewoon goed is in zijn vak en goed aansluit bij klanten (en dus ook bij kopers).
 • Ook een klein kantoor: hijzelf en zijn vrouw. Wel op een redelijk dure locatie: de zijstraat van een A-locatie.
 • Wil mensen niet achter elkaar door rondleiden maar allemaal op afspraak. Dat is erg koper-vriendelijk maar voor mij ook wel erg onhandig omdat ik immers thuis werk….
 • Heeft ook aangegeven dat de financiering rond krijgen tegenwoordig echt een dingetje is.
 • Heeft de minste woningen in verkoop dus dan verwacht je automatisch de hoogste betrokkenheid.
 • Had geen documentatie bij zich vanwege – naar eigen zeggen – printerproblemen. Maar had zich redelijk ingelezen (of kon gewoon erg goed verbloemen dat hij maar vijf minuten genomen had om de drie belangrijkste kenmerken van mijn huis even snel te scannen). Bijvoorbeeld: vroeg naar wanneer een mooie struik voor mijn huis gaat bloeien omdat dat er goed uitziet op foto’s.
 • Gaf redelijk wat ad hoc adviezen over hoe mijn huis er zo charmant mogelijk uit kan zien voor verkoop en was ook het meest duidelijk over welk type kopers er op mijn woning af komen en hoe hij daarmee om gaat.
 • Geeft in zijn aanbod aan, dat snel verkopen echt wel kan, maar dat ik waarschijnlijk een hoger bedrag krijg wanneer ik nog twee maanden wacht omdat hij denkt dat er dan nog meer druk staat op de huizenmarkt.
 • Vraagt een courtage van 1,3% en startkosten van iets meer dan 600 euro en is daarmee verreweg de duurste van de drie.

 

Mijn keuze is eigenlijk al gemaakt. Maar… wie zou jíj kiezen?

En nee. Het huis zelf verkopen ga ik niet zelf doen, mensen. Schattig dat sommigen dat blijven adviseren maar dat besluit is al genomen. 

35 gedachten over “Een makelaar kiezen…

 1. Wij willen onze grote 4 slaapkamer woning verkopen en verhuizen naar een kleiner huis, met 2 slaapkamers. Deze zaterdag kwam een geschikte op Funda in een stad hier dichtbij. We reden erheen, liepen een uur met onze hond in de wijk, ontdekten op loopafstand een moestuincomplex een hondenlosloopgebied, spraken buurtbewoners enz. Dus ik belde vanochtend de verkopende makelaar om een bezichtiging te plannen. Een jong meisje nam op.. Wanneer komt het jou uit, wat brengt jullie naar >> Heb je ook een email.. enz. Wat een rare amicale manier van klantbenadering. Dus de secretaresse is het eerste aanspreekpunt van het kantoor. Als het daar al mis gaat… ik zou nooit dit kantoor kiezen om onze woning te verkopen. Inmiddels hebben wij al verschillende woningen bekeken. Sommige verkopende makelaars weten veel van de woning, anderen bijna niets. Er was er een die alleen maar vertelde hoeveel bezichtigingen er voor de woning waren gepland, dat er veel belangstelling was enz. We voelden ons onder druk gezet en haakten af en hebben de bovenverdieping overgeslagen, want ik heb geen zin om te gaan opbieden met 4 anderen. Wij kiezen voor verkoop de makelaar die onze huidige woning 9 jaar geleden aan ons verkocht heeft. Ik vond hem toen heel plezierig in de rondleidingen. Hij heeft veel klanten die in onze wijk een woning zoeken en belt die ook actief na, als een bezichtiging niets is geworden en er komt een nieuwe woning in de verkoop dan gaat hij kijkers bellen die om wat voor een reden dan ook, toen niet gekocht hebben na bezichtiging. Hij probeert zelfs te verkopen voordat het op Funda komt, want dat scheelt €650 reclamekosten/fotoreportage. Hij gaat akkoord met 1% provisie, ik vroeg daarom, normaal vraagt hij 1.3%. Deze makelaar zit met een klein kantoor in onze wijk in een goedkoop goed bereikbaar pand.
  Wat ik trouwens ook veel zie bij woningen dat er direct een openhuis gepland staat. Ik belde eens voor zo’n woning en de makelaar gaf aan dat de prijs scherp was en dat er veel vraag was na dit soort woningen. Dus als ze veel belangstelling verwachten is zo’n openhuis voor de verkoper heel handig want voor die tijd zijn bezichtigingen niet mogelijk. Deze woning was idd. binnen 14 dagen verkocht.
  Bieke

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik gok ook op makelaar 1! Maar ik zou zelf puur op dat gevoel tóch voor makelaar 3 gaan. Ondanks die prijs en de lullige printersmoes 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha ja zou het een smoes zijn geweest? Ikzelf heb namelijk echt regelmatig ruzie met mijn printer en kom dan soms ook met alleen maar een digitale versie van iets dat ik eigenlijk had willen uitprinten… 😉

   Like

 3. Ook ik zou kiezen voor makelaar nummer 1. Heeft zn huiswerk gedaan, beste courtage, komt afspraken vlot na. Dat je een wat mindere klik hebt, jammer dan. Je hoeft er niet mee te trouwen 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Als de prijzen over 2 maanden gestegen zijn, betekent dat dat jij ook meer moet betalen voor een ander huis, dus kun je jouw huidige woning net zo goed op zo kort mogelijke termijn te koop zetten.

  Like

  1. Ik wil in een andere woonplaats een ander type woning terugkopen dus dan is jouw aanname wel iets te voorbarig…. 😁

   Like

 5. Ohhh spannend! Ik ga voor nr 1! Voor wie ga jij? 🙂 en als het huis verkocht is wil ik ook graag die tips nog horen als het kan.
  Wat ga jij professioneel te werk in je voorbereiding! Ik ben eigenlijk volledig onder de indruk van jou, en niet van die makelaars 🙂
  Wat ga je trouwens doen alw het huis snel verkocht is? Heb je al een (huur) huis op het oog?

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha bedankt voor je compliment!

   Weet je wat ik ook deed? Ik heb expres kloffie aangetrokken en geen make-up etc. “imago huismoeder”, zeg maar. En vervolgens na 10 minuten verteld over mijn werk en waar mijn werk raakvlakken heeft met dat van hun (vertrouwen verkopen, moeten concurreren om een opdracht te krijgen, etc). Ook wat zakenvrouwenjargon erin gegooid.
   Ik vond het wel interessant om dan vervolgens te zien of en hoe ze zich anders gingen gedragen…

   Gemeen he?

   Like

 6. Omdat ik mijn huis via zelfverkopen verkocht heb ik geen ervaring met makelaars.

  Wel ervaring als potentiele koper en bij alle 5 die ik ben gaan bekijken was de dag en tijd die ik aangaf meteen accoord, ook de 2 tweede bezichtigingen.

  Welke manier zou je zelf als koper je voorkeur hebben van alle 3 de makelaars?

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat een cliffhanger Mariimma! Ik zit hier te stuiteren op de bank. Wanneer ga je het bekendmaken ? 😉 Heel erg leuk om zo mee te lezen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik neig naar makelaar 1. Het belangrijkste gevoel is misschien niet de enorme klik, maar het vertrouwen dat hij jouw belangen goed behartigt. Qua prijs verschilt ie mijns inziens teveel met 3, al is de prijs van 3 dan weer een prijs die je in mijn regio veel meer ziet. Ik vind 1 en 2 echt goedkoop. Zonder dit prijsverschil zou ik wellicht eerder naar 3 neigen omdat die verder meer aansluit bij hoe ik het zou willen. Je kunt natuurlijk het ‘op afspraak’ nog steeds sturen door een aantal dagdelen te selecteren die jou beter uitkomen.

  Dat 2 niet wist van grote tuin verrast me. Kadastraal uittreksel is zo gemaakt. Maar het recht van overpad kom je in principe pas tegen in het eigendomsbewijs en het opvragen daarvan doen ze wellicht pas als je de opdracht geeft, of ze halen het uit jouw afschrift. Staan wel meer kwalitatieve verplichtingen in die de rest misschien ook nu niet uit z’n mouw geschud heeft.

  Aangezien tegenwoordig nagenoeg alle kopers via Funda komen, zou ik me idd niet blindstaren op een goede locatie. Vroeger was dat wel anders. Echter, een ouder makelaarskantoor kan het pand ook in eigendom hebben, waardoor het niet perse duurder is dan een achterafplekje.

  Dat makelaar 1 zich vastpint op 1 of 2 dagen zal waarschijnlijk niet veel invloed hebben op de kopers. Mijn ervaring was dat elke kijker alleen op zaterdag kan, totdat je aangeeft op die dag vol te zitten, dan kunnen ze ineens wel gewoon doordeweeks. In een krappe markt zullen mensen dat offer gewoon sneller leveren als ze écht willen. En mochten zich genoeg mensen aandienen, dan is dat ook jouw probleem niet echt.

  De meeste kantoren die ik ken zijn met meerdere makelaars. Ik vind dat zelf een pré omdat dat hun minder kwetsbaar maakt bij drukte/afwezigheid/ziekte. Bezichtigingen gaan gewoon door en een ervaren makelaar hoeft niet perse jouw hand geschud te hebben om je huis goed te kunnen verkopen. Als deze makelaar zijn werk goed gedaan heeft, dan kan zijn collega met zijn aantekeningen de boel gewoon rondmaken. Ik maakte zelf vroeger altijd teksten aan de hand van de tekeningen, foto’s en aantekeningen van de makelaar, zonder op locatie te zijn geweest en daarin werden zelden correcties aangebracht. Kwestie van ervaring.

  Benieuwd wat je gekozen hebt!

  Geliked door 1 persoon

 9. Dat van de back up zou ik belangrijk vinden. Wat als de eenmansmeneer ziek is? Groot prijsverschil tussen 1 en 3 trouwens. Ook handig om te kijken naar de aankopen van de laatste tijd (kan ook op Funda). Dat geeft je ook inzicht in klantcontact enzo.

  Geliked door 1 persoon

   1. Er zit een verschil tussen verkoop- en aankoopcijfers. Sommige scoren heel goed op het één en slecht op het ander. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Je kunt trouwens ook afwijken van de prijs he. Wij hadden afgesproken dat voor elke 5.000 die hij op de verkoopprijs kon krijgen, zijn aandeel steeg. Spreek dan wel een termijn af, je wilt natuurlijk niet dat t een jaar te koop staat en je het voor 7.000 extra verkoopt;)

    Geliked door 1 persoon

 10. Op basis van jouw beschrijving zou ik zonder meer voor makelaar 1 gaan. Goed voorbereid, backup indien nodig, efficiënte bezichtigingen en een goede prijs. Dan maar wat minder gezellig/aardig, het gaat om een zakelijke transactie.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik denk dat ik op basis van jouw beschrijving voor makelaar 1 zou gaan. Goede voorbereiding, rondleidingen die aansluiten bij jouw wensen, gunstige prijs. Dat je iets minder klik met hem had is jammer, maar je hoeft niet met hem te gaan samenwonen 😉
  Succes met de verkoop!

  Geliked door 1 persoon

 12. Zelf net mijn huis verkocht via een makelaar. Had soms het gevoel dat ik er ‘achteraan’ moest zitten, dat vond ik vervelend. Wel dezelfde soort rondleidingen als in jouw voorbeeld wat heeft geresulteerd in een verkoopprijs boven verwachting. Ook kon ze goed inschatten of de potentiële kopers een interessante partij waren m.b.t. of ze inderdaad de financiering rond konden krijgen.

  Mede op basis van die ervaring zou mijn voorkeur uitgaan naar nummer 1.
  Heeft duidelijk z’n huiswerk gemaakt, reageert snel en volledig, zijn bezchtingingsstijl is voor jou het handigst en hij lijkt een goede prijs-kwaliteit verhouding te hebben. Ik zou er persoonlijk niet zo mee zitten dat ik de minste klik had, je kan niet iedereen aardig vinden tenslotte.

  Succes met de verkoop!

  Geliked door 1 persoon

 13. Op grond van jouw informatie denk ik dat nr 1 zich het best had voorbereid, dus dat je je daar op zich geen buil aan kunt vallen. Maar met nr 3 had je de beste klik, dat is veel waard. Dan zou het er voor mij vanaf hangen, in hoeverre nr 3 ook werkelijk goed is. Nr 2 zou ik zelf niet kiezen, te slechte voorbereiding.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja daarmee voel nummer twee al meteen af. En ook dat hij geen tijd wilde maken om één en ander op papier voor me te zetten maar telefonisch zijn prijsindicatie en courtage wilde geven… kwam op mij afraffelig over.

   Like

 14. Zelf zou ik voor makelaar 1 gaan en ik verwacht dat jij die ook hebt gekozen. Hij komt wellicht wat droog over maar hij komt zo wel heel zorgvuldig en voorbereid over. Dat zou ik belangrijk vinden. De manier van rond leiden sluit goed bij je aan. Verder vind ik het prijsverschil tussen 1 en 3 erg groot. Jij wilt nu verkopen en niet twee maanden wachten omdat de economie dan nog beter ervoor staat.
  Mascha.

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik vind een prettig gevoel bij het contact heel erg belangrijk, ook ((of zelfs) in zakelijke contacten. Geen idee, maar is er enige onderhandelingsruimte bij het aantrekken van een makelaar? En de afspraken wellicht bundelen op 2 dagen in 1 week of iets wat jou erg schikt… Succes, en goed bezig!!!

  Like

   1. Er is vast wel onderhandelingsruimte. Maar makelaar drie is echt bijna twee keer zo duur dan makelaar één. De vraag die ik me gesteld heb is “vind ik de klik meer dit-en-dit bedrag aan euro’s waard? ”

    En het antwoord was “nee”…

    Dat geld besteed ik liever aan een nieuwe dinges in mijn nieuwe huis. Of aan een leuke vakantie of zo.

    Like

Reacties zijn gesloten.