Waarom ik voor die éne makelaar gekozen heb.

Eergisteren schreef ik een stukje waarin ik de makelaars die bij mij op bezoek geweest zijn, zo eerlijk mogelijk met elkaar vergeleek. Makelaar nummer twee viel positief op omdat hij de meeste ad hoc huis-verkoopklaar-maak adviesjes gaf en hij viel negatief op omdat hij zich niet ingelezen had en in eerste instantie ook alleen maar via de telefoon met mij wilde praten over zijn kosten. Om de negatieve redenen viel hij af en ook omdat hij de minste overhead heeft en qua prijs precies in het midden viel (ik had verwacht dat hij de goedkoopste zou zijn, zeker gezien zijn gebrekkige voorbereiding waardoor hij immers minder uren investeert en die ook niet hoeft door te rekenen in zijn prijs…).

Dan ging het dus tussen makelaar één, met wie ik de minste persoonlijke klik had maar die wél het goedkoopste was èn die het beste voorbereid was en ook nog eens het meest secuur aan de slag was geweest met de boel opmeten etcetera, en makelaar drie, die voldoende voorbereid was en met wie ik een goede klik had, maar die het duurste was.

Nou. De keuze was niet moeilijk. Ik heb voor makelaar één gekozen. Ik hoef inderdaad – iemand die reageerde op mijn vorige stukje zei dat al – niet met de makelaar te trouwen. Anders gezegd: of ik een persoonlijke klik heb, is niet van belang. Als ik een huis zou kopen, zou het me ook geen bal interesseren of ik de makelaar aardig zou vinden. Ik zou het huis kopen en niet de makelaar, immers.

Een klik met de makelaar is me geen meer-dan-duizend euro waard. En bovendien wil ik gewoon ook niet binnen twee weken tijd om de haverklap een uur mijn huis uit omdat er weer een rondleiding is…! Lekker achter elkaar aan, beetje onder druk zetten omdat de kijkers elkaar – dus – ook zien. En niet té ethisch omgaan met onderhandelingen. Roomser dan de paus hoeven we niet te zijn, immers…!

 

Vandaag ga ik alle makelaars bellen om ze te laten weten dat ik wel of niet voor ze gekozen heb.  Met het belangrijkste argument.

In overleg met mijn gekozen makelaar ga ik een planning maken voor de verkoop, waarbij ik er ook echt naar neig om nog een paar weekjes te wachten voor het maken van de foto’s. Het is me uit de gesprekken met de makelaar wel duidelijk geworden dat de tuin namelijk wel echt een wauwfactor kan hebben, en dan helpt het gewoon echt als er al iets meer knoppen uitgekomen zijn dan nu.

 

Naschrift: 

Weet je wat ik dan zo gek vind? Dat die makelaars die je afwijst, niet eens op je feedback lijken te zitten te wachten. En ik bracht het nog wel zo aardig… “De makelaar waar ik uiteindelijk voor gekozen heb, die was gewoon echt goed voorbereid. Hij had zich al echt verdiept in de woning en dat miste ik wel wat bij jou..”.

En dat dan de reactie is: “Oh wat jammer, tja… nou… succes bij de verkoop van je huis in ieder geval…”

 

Ikzelf moet ook vaak pitchen tegen andere bedrijven. Wanneer de keuze niet op mij gevallen is, vraag ik ALTIJD naar tips… zodat ik de volgende dat net wat scherper ben, wat meer inga op één of ander of mijn prijsopbouw wat anders doe.

 

Gek, toch… dat ze dat niet willen weten….?

 

21 gedachten over “Waarom ik voor die éne makelaar gekozen heb.

 1. nooit geweten dat je na pasen geen huis meer verkoopt…
  ik zou ook lekker wachten tot mooie foto’s van je best selling feature! Met een beetje mazzel is die openhuizenmanie dan ook weer geweest en komen er gewoon alleen écht geinteresseerde mensen kijken 😜

  Geliked door 1 persoon

 2. Makelaars, breek me de bek niet open. Het meest treffende gesprek dat ik ook met een makelaar heb gehad:

  M: “Sorry dat ik te laat ben. Dat gebeurt me anders nooit.”
  Ik: “Goh, dat zei u vorige keer ook.”
  M: “O, is dit uw tweede bezichtiging?”

  Geliked door 1 persoon

 3. Klinkt als een goede keuze. Ook om nog even te wachten met foto’s maken tot de tuin er wat vrolijker uitziet. Veel mensen lijken er niet goed doorheen te kunnen kijken als de tuin er wat troosteloos bij staat, en kunnen zich niet voorstellen hoe het in een ander seizoen zou kunnen zijn.
  Raar, dat die makelaars niet zitten te wachten op feedback, daar kunnen ze toch alleen maar hun voordeel mee doen? Maar ja, misschien inderdaad haantjesgedrag zoals iemand hoerboven al schrijft.

  Geliked door 1 persoon

  1. Eerlijk gezegd kan ik me gewoon echt NIET voorstellen dat er mensen zijn die met pasen een huis kopen ipv naar de woonboulevard gaan….. en stel dàt die er zijn… gezien t aanbod…. laat ze maar lekker met zijn allen op de 3 beschikbare huizen bieden. En dan teleurgesteld worden en een paar weekjes later iets hoger bieden op mijn huis….. 😉😉😉

   Like

  1. makelaars zijn bijzonder op het uiterlijk en de “klik”gericht en zelden op de inhoud. Dat stoort me bijzonder. Ik hoef niet te betalen voor iemands mooie overhemd, kantoor of praatje. Een effectief praatje misschien, maar ik betaal voor een stuk inhoud (overpad weten etc) en voor service (zaken voor me regelen en checken).
   Dat makelaars dat niet interesseert vind ik ook bijzonder raar. Hetzelfde voor advocaten trouwens. Beide beroepsgroepen lijken te denken dat je ze toch wel huurt als je ze nodig hebt, en dat je ze toch wel nodig hebt. Dus ze hoeven niets te leren noch te verbeteren. En tot nu toe geeft de markt ze gelijk. Bovendien: hoe vaak kom je terug bij een makelaar?

   Daarom dus. Maar stom vind ik het nog steeds.

   Geliked door 1 persoon

 4. 7 april is het wel open huizen dag (nvm), weet niet of je daar aan mee zou willen doen?

  Like

 5. Ik had inderdaad ook voor makelaar 1 gekozen- je hoeft er inderdaad niet mee te trouwen :-D.
  Het is trouwens wel open huizen dag op 7 april…wil je daar niet van profiteren? Wij hebben ons huidige huis gekocht na bezichtiging op zo’n open dag.

  Like

 6. Nou gaat iedereen die met Pasen 3 (of meer) dagen vrij is en een huis zoekt natuurlijk dan lekker op funda kijken, ik had om die reden vorig jaar juíst gezorgd dat de foto’s er voor het Paasweekend opstonden (moest wel flink “pushen” om dat voor elkaar te krijgen, haha!) Was wel appartement, binnen 10 dagen was het verkocht.
  Komt vast helemaal goed, je zal zien dat het zó verkocht is voor een prima prijs!

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik kijk elke dag even wat er is bij gekomen, gewoon om goed ingelezen te zijn over wat er te koop is en voor welke prijs, zodat ik later dit jaar daadwerkelijk kan gaan kopen.

    Geliked door 1 persoon

 7. Klinkt als een goede keuze voor jouw situatie! Wij hebben vorig jaar ons huis te koop gezet; de foto’s zijn toen begin april gemaakt en alles stond in bloei, was echt prachtig. Hadden we ook geluk dat het toevallig nog een redelijk zonnige dag was ook. Dus kan me heel goed voorstellen dat je nog heel eventjes wacht met de foto’s, zeker als de tuin echt een blikvanger is (was bij ons overigens niet zo, maar hij stond er wel mooi op).

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik was inderdaad wel erg benieuwd, maar kon op mijn mobiel niet reageren. Ik was zelf ook voor makelaar 1 gegaan. Makelaar 3 sprak me het meest aan, maar die prijs had me tegengehouden. En ik vind het vooral belangrijk dat iemand kundig en goed voorbereid is, dus nummer 2 viel voor mij sowieso al af.

  Mooi dat ze het met die bezichtigingen zo kunnen plannen. Hier was de makelaar flexibel, wat heel fijn is omdat je dan geen bezichtigingen misloopt, maar minder fijn omdat je dan inderdaad het huis uit moet. En het is eigenlijk dan weer net te kort om ergens langs te gaan (in mijn geval dan, iedereen woont toch op minimaal 30 minuten afstand) en te lang om boodschappen te doen voor je een-/semi-tweepersoonshuishouden.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.