Een beleggingsupdate

In 2016 startte ik met beleggen en sindsdien heb ik hier regelmatig juichende stukjes geschreven over hoe goed het ging. Rendementen van tussen de 8% en 10%, hoera!!

Sinds een maand of twee (er zijn vást mensen die dat precies bijhouden maar ik dus niet…) gaat het een stuk minder goed met de aandelenmarkt. Een aantal bloggers zijn angstvallig stil gevallen, is me opgevallen. Maar ik geef graag een eerlijk beeld, van goede èn minder goede tijden.

Hierbij dus een update:

De meeste aandelen zijn op dit moment minder waard dan toen ik ze kocht. Daar leid ik dus verlies op. Dat geldt voor álle ETF’s, waarbij mijn “Ishares Global Clean Energy UCITS ETF” positief opvalt met slechts een eurootje in de min. De andere ETF’s zijn iets donkerder rood, op het moment.

Er zijn geen echte uitschieters naar beneden, trouwens. De meeste aandelen zitten op zo’n -1% à -3%.

Toch heb ik nog steeds een positief rendement uit mijn totale aandelenportefeuille. Ik heb het net even uitgerekend: ik kom uit op 3,7% in de plus. Nog altijd véél en véél meer dan wanneer het op de spaarrekening van een bank zou staan.

En dat komt door een aantal uitschieters naar boven:

 • ASML: +23%
 • Ahold: +18%
 • Galapagos: +19%
 • Microsoft: +9%
 • Netflix: +86% (ja u leest het goed, jammergenoeg kocht ik voor een bescheiden bedrag wat aandelen Netflix)
 • Nike: +12%
 • Randstad: +9%
 • Umicore: +15%

Nou. Dat dus. De waarde van mijn portefeuille is aanzienlijk geslonken sinds het begin van het jaar. Maar ik sta nog steeds in de plus. Vooral dankzij Netflix. Om de waarde van die aandelen te beschermen kijk ik inmiddels 24/7 Netflix. Bij deze even mijn verzoek om allemaal met me mee te kijken!

Als ik op het moment geld “over zou hebben” dan zou ik wel weer wat aandelen kopen, maar ik wacht nog “even” op het binnenstromen van de nieuwe opdrachten. Nog steeds ben ik blij dat ik in de maanden november en december niets kocht, trouwens. Als ik dat wél had gedaan dan had mijn rendement er nu veel minder rooskleurig uit gezien….

Bovenstaande update gaat overigens over mijn aandelen via DeGiro. Via BND zit ik fondsen en daar heb ik nog rond de 7% rendement. Ik verwacht overigens dat dat wel iets lager zal zijn, aan het begin van de komende maand. BND doet maar eens per maand een update, namelijk…

 

Wie durft er nog meer te vertellen hoe het gaat met beleggen, nu de beurs niet meer alleen maar groei laat zien?

 

16 gedachten over “Een beleggingsupdate

 1. Ik blog nauwelijks over mijn beleggingen, houd me er ook niet zo mee bezig. De laatste jaren groeide het goed aan, nu even niet. Zal wel weer goedkomen! Ik beleg vooral met het oog op vroeger pensioen, en dat duurt nog wel wat jaren. Én ik beleg alleen via ASN en Triodos, dus er gebeurt sowieso iets goeds met mijn geld, ook als ik zou verliezen (maar liever niet teveel, natuurlijk…)

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik beleg ook met het oog op een vroeger pensioen. In Belgie moet je al lang genoeg werken. En als je niet oppast dan kom je nog niet eens rond.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik sta op het punt om een blogbericht te schrijven over mijn aandelen. Zelf ben ik vandaag precies een jaar aanwezig op de beurs. Een mooi moment om terug te kijken dus.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het eerste kwartaal van 2018 is niet fijn, maar meerjarig is er inderdaad niks aan de hand. Gewoon doorgaan dus.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ook hier rode cijfers (daar schreef ik al eens over), maar ik maak me er alle behalve druk om…omdat het beleggen nieuw voor mij is vond ik het wel spannend; zulke schommelingen na de bizarre spurts in november / december / januari. Ik blijf gewoon inleggen; komende week gaat er weer geld richting De Giro. Om in cijfers te praten; ik heb nu +/- 12k geïnvesteerd en sta 360 EUR in het rood…ik vind het niet schokkend; wel jammer van de koerswinst (ik stond op +500 EUR). Het is maar een kwestie van een paar %, de echte lange-termijn-beleggers liggen hier niet wakker van denk ik 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Tsja, ik sta bijna 10% in de min t.o.v de hoogste stand dit jaar. Ik beleg langer dan 15 jaar en dit is een van de vele hobbels in vermogensopbouw op langere termijn. Ik lig er niet wakker van en koop automatisch goedkoper bij.

  Ik bevestig het resultaat van spaarolifantje, 7 tot 8% op jaarbasis op langere termijn. Daar hou ik me dus aan vast. Jaren van +20% worden een keer gemiddeld met mindere jaren.

  Geliked door 1 persoon

 6. Eind vorig jaar ben ik gestopt met beleggen via de beurs.
  Mijn investeringen bestaan nu alleen nog uit crypto’s (sinds november) en crowdfunding (sinds 2 jaar). Daarnaast een particulier vastgoedfonds, waarin we al 10 jaar een behoorlijke investering hebben, waarvan we per kwartaal de rente cashen. De inleg daar hebben we er al lang uit.

  Ondanks soms wat negatieve verhalen over crowdfunding, vind ik dit juist een plezierige vorm van investeren. Ik heb een aantal projecten bij horeca-crowdfunding, die tot op heden goed lopen (hoewel ik weet dat het pijnpunt (bijv. faillissement) vaak later in de rit zit en veel projecten bij Lendahand. Ook deze gaan goed en ik vind de organisatie erg degelijk en het concept spreekt me aan.

  Ik ben gedeeltelijk net voor de hausse in de cryptomarkt ingestapt; vooral omdat ik deze wereld wilde begrijpen en dat m.i. niet beter kan, door aan den lijve te ondervinden hoe het werkt. Hierdoor zijn mijn verliezen niet zo groot als die van mensen die pas in december/januari zijn ingestapt; op het toppunt van de markt blijkt nu.
  Inmiddels geloof ik zeker in het concept, maar zie ook dat het op dit moment haast een casino lijkt, waar mensen van de ene munt naar de andere switchen in de hoop snel veel geld te maken en waar grote partijen met plotselinge aan- en verkopen de markt behoorlijk kunnen manipuleren. Alles wat er op de beurs gebeurt in een langer tijdsbestek, kan hier in een split-second gebeuren. Dat vind ik eigenlijk wel boeiend en inmiddels word ik daar niet koud of warm meer van; ik volg wel de info over de projecten waarin ik geïnvesteerd heb, maar laat het verder voor wat het is. Ik zie dit echt voor de langere termijn.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik durf daar gerust over te schrijven, maar zou niet eens weten of ik winst of verlies heb gemaakt tot dusver in 2018. Ik let er niet op, lekker rustig. Vandaag wel weer flink ingelegd, salaris binnen.
  Ik heb overigens ook niet geschreven over mijn flinke winst over 2017. Gewoon geen prioriteit aan gegeven omdat het me niet zo boeit om er elke keer over te schrijven, het gaat op en neer en het gaat om de lange termijn.

  Geliked door 1 persoon

 8. Al die mooie cijfers zijn leuk, maar het is net zo interessant om in de mindere maanden te lezen hoe het gaat en hoe men zich daarbij voelt. Ik ben benieuwd naar de beleggingsupdates van anderen!

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoe mee mensen over beleggen praten/schrijven hoe linker het wordt. Dan is er echt een hype. Zie wat het afgelopen half jaar gebeurd is als een gezonde correctie en zou nu wel weer voorzichtig in durven stappen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Sinds ik begon met beleggen, nu zo’n tien jaar geleden, sta ik nog steeds heel ruim in de plus (gemiddeld 7% per jaar voor mijn aandelen, 3% per jaar voor mijn obligaties).

  Alle hete lucht van januari 2018 – veroorzaakt door de lukrake acties van die Amerikaanse blaaskaak – is er inmiddels – na een andere onwillekeurige verbale attaque van dezelfde meneer – ook wel weer uit in mijn fondsen, maar dat geeft niet. Ik ben naar aanleiding van Amerika’s gekke gedrag even nagegaan hoeveel ik blootsta aan specifiek regionaal risico, en was blij om te zien dat ik via mijn indexfondsen “maar” voor 20% beleg in de VS, en de rest elders.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik ben vanaf februari bezig met beleggen. (zo ben ik ook op je blog terecht gekomen)
  Op dit moment merk je heel hard dat de aandelen serieus schommelen. Maar op dit moment doet het mij nog niet veel. (ik heb nog maar 550 euro belegd) Mijn eerste fout heb ik al gemaakt door te weinig aandelen te kopen om mijn transactie kosten eruit te krijgen.
  Maar al doende leert men zeker.
  Ik zal op het einde van het jaar moeten zijn of ik verlies of winst heb gemaakt.
  Heel veel succes nog. 🙂

  Emilie

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk dat je ook gestart bent! Februari was best een goed moment om in te stappen 😉

   En ja fouten maken hoort erbij, gelukkig gaat het niet over miljoenen, nog!

   Like

Reacties zijn gesloten.