Schermverslaving…

LekkerLevenMetMinder schreef vandaag een raak stuk over de digitale detox. Zoals ik in een reactie al liet weten: dat stuk zou zomaar over mijn kunnen gaan.

Ik reageerde via mijn telefoon. Terwijl ik in het zwembad zat te wachten tot de zwemles van Zonne voorbij was. Ik was vergeten een boek mee te nemen en ook mijn laptop had ik thuis gelaten. Haast-haast, u weet misschien wel hoe dat gaat…

Dus dan zit je je een uur te vervelen en ondertussen de tijd te doden door op een schermpje te staren. Dáág uur, voor altijd weg…!

Ik had ook mijn laptop kunnen meenemen om dat supergave gesprek van vanmorgen uit te werken: deze keer had ik wél mijn nette schoenen aan….

Ik had een boek kunnen meenemen. Of een handwerkje of zo. Ik had Pippa kunnen meenemen en met haar naar het bos kunnen gaan.

Mogelijkheden genoeg.

 

Maar ik deed niks. Beetje heen-en-weer scrollen op social media. Niksen. Dat dus…

 

LLMM schreef:

Dat heeft gevolgen: mensen die veel internet gebruiken zouden 2,5 keer vaker depressief zijn. De gemiddelde werknemer is 2 uur bezig om bij te komen van afleiding. En diezelfde gemiddelde werknemer verandert wel 37 keer per uur van activiteit, met alle gevolgen voor de focus van dien.

En….

 Al die informatie, die continu beschikbaar is, heeft namelijk ook verschillende nadelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • veel afleiding
 • verminderde concentratie/focus
 • minder lezen in boeken
 • verminderde geheugenfunctie
 • minder productieve dingen doen
 • minder diepe relaties, omdat het meeste online gaat
 • veel minder ‘echte’ gesprekken, omdat mensen bijvoorbeeld tijdens een feestje steeds met hun telefoon bezig zijn
 • meer willen, door de continue stroom van reclame

En ja. Dat weet ik best. Maar tis een gewoonte, tis een verslaving. Het gaat ongemerkt: even opzoeken wanneer de APK van de Sunnybus verlopen is en vervolgens scrollen op Instagram.

Enzovoorts.

Adine van LLMM laat weten dat ze een digi-detox start. Ze heeft het volgende stappenplan:

 1. Een app installeren op haar telefoon die haar telefoongebruik registreert.
  Ik ga dat niet doen. Ik zet “gewoon” op gezette alle schermen uit en ruim ze op en zet een muziekje aan. Ik tel dus de uren dat ik offline ben in plaats van de uren dat ik het “verkeerd gedaan heb”. Voor mij werkt dat beter…
 2. Afmelden voor nieuwsbrieven.
  Adine zegt dat ze dit regelmatig doet. Ik ook. Ik krijg nauwelijks reclame binnen, gelukkig. Sowieso check ik mijn gmail maar eens per dag en op mijn zakelijke mail zitten goede filters. 
 3. Een technologievrij uur per dag inlassen. Wat haar weinig lijkt maar ze wil haalbare doelen stellen.
  Helemaal eens!! Ik maak alleen een uitzondering voor Spotify. Daar zet ik namelijk “gewoon” een playlist aan en vervolgens ga ik niet lopen zoeken of naar welk scherm dan ook luisteren….
 4. Geen computer, tablet of laptop na 6 uur ’s avonds.
  Voor mij niet haalbaar: ik werk ’s avonds… Dus laptop wél aan maar met een duidelijk lijst met taken en Verder Niks. Dus: géén WIFI aan op de laptop, ’s avonds!!
 5. Meldingen van apps als Instagram of Facebook uitschakelen.
  Dat heb ik al gedaan. Ik heb sowieso geen FB meer op mijn telefoon….
 6. Een lijst maken met dingen die ik wél graag wil doen (lezen, schrijven, Pinterest-knutselwerkjes maken, gezellige avondjes met vriend, dingen leren, etc)
  Goed idee, ik ben wel benieuwd naar die lijst…! 

Dan heb ik nog wel twee toevoegingen:

 • Inplannen van internetmomenten. Bijvoorbeeld eens per twee uur (of per dag… voor de gevorderde…) voor een x aantal minuten. Om inspirerende blogs van Adine of Gerlinde te lezen, bijvoorbeeld. Of nadat ik een bepaalde werk-taak af heb. Hoe of wat, moet ik nog even over nadenken. Want internet of schermtijd zou namelijk gewoon geen beloning mogen zijn…………. ……………
 • Minder social media gebruiken. Een start voor mij was om het aantal blogs dat ik volg, drastisch te verlegen. Vervolgstap… hmmmzzz… oké…. ik ben verslaafd……..

 

Zo. En dan ga ik nu maar eens even boodschappen doen. Zonder scherm. En vanavond sporten. Ook zonder scherm. Dus dat uur dat haal ik vandaag wel…..

11 gedachten over “Schermverslaving…

 1. As we speak eet ik mijn lunch met de tv aan, laptop met blogjes op schoot en app ik ondertussen met een vriendin over een etentje komend weekend. Hallo spiegeltje!

  Like

   1. En ik ook…

    .. zei ik terwijl ik achter mijn laptop zit en net wat software heb opgestart. En ondertussen even via de telefoon mijn blog check. Terwijl op de achtergrond Zonne TV zit te kijken: Netflix meerminnen tekenfilmdinges…

    Like

 2. Mijn vakantie was internetvrij (eiland met dure wifi..) Nu merk ik hoe vaak ik weer naar internet grijjp. Sommige dingen zijn niet zo moeilijk “uit” te zetten. Pinterest.
  Ik merk wel hoe fijn ik het volgen van diverse mensen vindt. Dus Twitter moet geschoond, maar blijft (nu nog tijd binnenn de perken houden). En blogs: sociaal aspect en helpt me denken. Dat mis ik anders wel. Maar ook dat moet binnnen de perken.
  Mmmmm. nadenken.
  Ik volg je dus wel. Voor de tips, maar ook omdat het als “gezellig” voelt, iets met klik en gelijkgestemd enzo.
  Al was de 3 weken zonder helemaal geen probleem, voor geen enkel socmedia. Dus noem ik mezelf niet verslaafd….

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuk dat je hier ook mee aan de slag gaat! En wat je schrijft is zó herkenbaar. Het is echt een soort sluipende verslaving. Ik zou mezelf helemaal niet een digitale junk noemen, maar in de praktijk is het wél zo. Hoe warm wordt het vandaag? Even de app checken. Oh, berichtje. En ik moest ook nog even opzoeken hoe laat die winkel open is. Hoe doen m’n advertenties het eigenlijk vandaag? En heeft die klant al gereageerd? De kapstok is ook nog kapot, even op Pinterest kijken of ik iets kan maken. En voor je ’t weet vliegt de tijd weer voorbij.

  Ik neem overigens nu ook wel vaker een boekje mee als ik naar een afspraak ga waarbij ik het idee heb dat de kans bestaat dat ik moet wachten. Ik sta er soms versteld van hoeveel ik dan kan lezen, in dezelfde tijd dat ik waarschijnlijk drie apps gecheckt had.

  Jouw punt 4 vind ik overigens wel een hele goede. Er is ook nog meer dan genoeg werk dat offline gedaan kan worden en dat er vaak bij inschiet, vanwege het concentratiegebrek. Ik denk dat ik dat maar als uitzondering bij mezelf toevoeg…

  Succes in ieder geval!

  PS M’n eerste geocache is binnen 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha wat leuk dat je een cache gevonden hebt!!!

   (ook weer met een app, he..? Maar goed… dat voelt wel echt als vervanger van een ouderwetse kaart-en-kompas….)

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.