Drukdrukdruk?

Ik ben dus zo iemand die houdt van het een beetje druk hebben. Als ik het druk heb, dan kan ik mezelf zo lekker vaak een schouderklopje geven bij afgeronde taken en daar word ik blij van.

Als ik het níet druk heb, dan kan ik alleen maar denken dat “het over een uurtje ook wel kan”. En dat ieder uur. En zo kom ik tot niks. En vind ik mezelf stom.

Het druk hebben is lang een status-symbool geweest en daar ben ik niet (niet langer…) gevoelig voor. Mensen die het druk hebben om het druk hebben, die vind ik vaak een beetje vervelend. En het antwoord “drukdrukdruk, hehehehe!” op de vraag hoe het gaat, is zóó 2001…

Ik houd overigens ook van luieren op zijn tijd. Maar als de dagen eruit gaan zien als een eindeloze massa van bijna-niets-doen-en-toch-van-alles, dan word ik daar echt wel gedeprimeerd van.

Ik ben overigens ook gewoon iemand die hardop durft te zeggen dat thuisblijfmoeders het niet druk hebben. Zeker niet wanneer de kinderen naar school gaan en er geen “Special Needs” zijn. (ja komt u maar met uw “ja maar”! Ik kijk uit naar de reacties!)
Ik doe immers evenveel aan het huishouden als zij en heb er gewoon óók een baan naast waarmee ik mijn eigen broek kan ophouden. Een serieuze baan. Ook wanneer ik geen directe opdrachten heb. En ik heb het bijna nooit drukdrukdruk. Wel regelmatig een beetje druk en vaak ook gewoon helemaal niet druk. Dus hoezo hebben thuisblijfmoeders het dan wél druk?! Wat doe ik niet dat zij wél doen?

Nou ja….. misschien als ze zelf brood bakken, hun eigen koe melken, altijd zelf bouillon trekken en voor alle vijf de kinderen, hun man en zichzelf de kleding zelf maken. En de was met de hand doen. Dan wèl, natuurlijk…..

Ondanks mijn werk ben ik overigens óók gewoon luizenmoeder / breimoeder en breng ik mijn dochter naar de zwemles om dan een uur tussen de andere zich vervelende moeders naar een telefoon te staren. Omdat ik het niet druk genoeg heb om dat uur nuttiger te besteden… en omdat ik te dom ben geweest om een boek mee te nemen of iets leuks te bedenken om te doen gedurende dat uur.

Maar dat zij het niet druk hebben, wil niet zeggen dat de taken en verantwoordelijkheden van thuisblijfmoeders niet belangrijk zijn. En dat zij het niet druk hebben, daar is niets mis mee. Als ze daarvan genieten, prima.

Er zijn overigens vast ook bijvoorbeeld managers die denken dat ze het druk hebben maar in feite geen r**t doen. Ik heb zo’n baas gehad. Ik ben ook zelf zo’n baas geweest…

Ondertussen loop ik alweer een week grijnzend rond. Omdat ik het druk heb. Want ik ben dus niet zoiemand die kan genieten van het niet druk hebben. Ik heb liever een leven zoals deze week: met steeds opnieuw weer dat schouderklopje en dat ik weer een taak kan afvinken. En dat ik dat stofzuigen vandaag dus níet uitgesteld heb, dat komt dus omdat ik die drie opdrachten heb. Omdat ik moet plannen. Omdat ik in de “bezig-modus” zit. En ik heb ook nog effe snel een dweil door de keuken geslingerd en wat vloertegels geraakt. Wéér een schouderklopje….

Daar word ik dus gelukkig van, van “lekker druk”. En af en toe een weekje “Jeeezs dit is wel heul heul erg druk, eigenlijk té druk want ik zit nu al voor de zoveelste dag op rij tot middernacht te werken” vind ik ook niet erg. Maar dat laatste heeft dan vooral met geld te maken. Hoe drukker, hoe meer geld. En dat is fijn. Echt.

28 gedachten over “Drukdrukdruk?

 1. Ik breng mijn kinderen niet naar een kinderdagverblijf. Ik werk avonden en weekenden en op de dagen dat ik overdag werk is mijn man thuis.
  Ik heb helemaal niets tegen thuisblijfmoeders. Ik had het in andere omstandigheden zelf ook gewild, maar wij kozen voor wat anders. Ik vind mijn leven niet absurd druk, en vraag me daarom oprecht af wát het dan is waar thuisblijfmoeders zo druk mee zijn? Op mij komt het namelijk over alsof er vooral hard geroepen moet worden dat het echt heel veel werk is omdat het anders niet belangrijk genoeg zou zijn ofzo.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is precies waarom ik in mijn verhaaltje al benadrukte dat het al dan niet druk hebben, niets zegt over hoe belangrijk je taken of verantwoordelijkheden zijn…

   Geliked door 1 persoon

 2. Nou precies wat jij zegt!
  Ik heb 3 kinderen, waarvan 1 extra aandacht nodig heeft in de vorm van wekelijks fysio, ergo etc (en de eeuwige strijd met instanties om aangepast meubilair en zulks). Ik werk 32 uur in de zorg, ik volg daarnaast een opleiding en ik doe vrijwilligerswerk. Ik help mijn kinderen zelf met hun huiswerk en Oh Mijn God ik bak ook nog ons eigen brood.
  Ik krijg dus vreselijk jeuk van thuisblijfmoeders die vinden dat ze oh zo druk zijn. Waarmee dan in vredesnaam?

  Geliked door 1 persoon

  1. Nou ja, met precies hetzelfde als jij. Maar san met zorg voor kinderen op de dagen dat jij ze bij het kdv brengt. En misschien nog wat meer werk, zorgen en moeite om rond te komen door gebrek aan salaris voor 32 uur werk. Druk? Nee niet perse, maar dat is bij jou ook niet nodig lijkt me… volgens jouw eigen redenatie kun jij het namelijk niet druk hebben zolang een ander meer kinderen en meer werk heeft dan jij… mijn vriendin bijvoorbeeld: vier kinderen twee met special needs en allebei een fulltime baan met commute. Díe hebben het pas druk.
   Hou toch op zeg

   Like

 3. Ik werk 4 per week, kind 3 dagen naar kdv. Ik vind dat wel druk en romantiseer soms het thuis blijf ouderschap. Maar ik denk dat mijn eisen aan het huishouden dan mee evolueren met de beschikbare tijd… En dat ik het voor mijn gevoel dan even druk zal hebben…

  Geliked door 1 persoon

 4. Fijn dat het weer lekker druk is!

  Hier vond ik kinderen en werk een onmogelijke combinatie. Maar goed, daar zit een groot deel zorg en gedoe met school / zorgafspraken bij.

  Hoewel je dingen ook gewoon anders organiseert als je werkt liep ik er steeds meer in vast. Dat wordt vast ook wel weer anders.

  Geniet ervan!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb dat ook: als je teveel tijd hebt, ontstaat uitstel. Ik heb graag veel prikkels op t werk. Niet alleen veel taken, maar ook ‘op scherp staan’. Heerlijk om bezig tr zijn en die vinkjes te zetten. En het gevoel hebben er iets toe te doen qua werk. Dar heb ik toch echt niet als ik de was continu op orde heb, of keurig gestofzuigd heb. Dat ziet verrassend genoeg niemand. 🤔

  En naast dat werk, parttime, hang ik wel alsnog die moeder uit met een huishouden, clubjes, huiswerkbegeleiding voor t kind, koken, boodschappen, administratie etc etc.

  Inmiddels ben ik met zwangerschapsverlof en moet ik al twee weken wennen aan wel willen maar niet kunnen. Nog twee weekjes maximaal… dan weer prikkels genoeg 🤭😄

  Geliked door 1 persoon

 6. Je hebt het zo druk als je het zelf voelt. Sommige thuisblijfmoeders voelen toch meer druk dan iemand met een drukke baan. Sommige parttimers voelen meer druk dan fulltimers. Sommige prutbanen voelen meer druk dan topbanen… Soit, ik geloof het. Net als dat sommigen na 6 uur slaap genoeg hebben en anderen 10 uur nodig hebben, de een twee keer op moet scheppen om genoeg te eten en de ander na een pinda al vol zit. Sommigen stofzuigen sporten vinden en anderen de 10 km eigenlijk al geen echte loopafstand vinden. De een vind 1 kind werk genoeg en de ander maakt er vrolijk nog een vierde bij. De een vrolijk een pallet stoeptegels aflaad en de ander al kreunt bij een kilo aardappelen. De een de stillettorun wint en de ander bij 2 meter op een hakje van 3cm al een week fysio nodig heeft. Zoveel mensen, zoveel manieren.
  For the record, ik hoop inderdaad dat jij het drukker hebt dan ik, anders blijft er weinig over van mijn keuze tot thuisblijfmoederen-voor-de-rust :p
  En nou moet ik gaan, 1naarjudoles, 2naarzwemles, speeltuin, boodschappen, minispijkerbroekenkopen, voorverjaardagvanomaknutselen, zolderverderopruimen, wasopvouwen, koken, deurpanelenvooroldtimerbekleden, en netflixbankhangenmethaakwerkjeendikkechocoladereep op het program vandaag! Drukdrukdruk!

  Geliked door 1 persoon

 7. Haha, leuk mensen opfokken? 😀 Ik ben thuis omdat ik het liefst zo min mogelijk niet ter zake doende dingen doe en dat deed ik toen ik werkte. Heel veel. Debiteuren bellen. Offertes maken. Iso certificeringen. Vergaderingen. Horror.
  En ik ben er blij mee want hierdoor heeft iedereen meer rust. Is gezelliger, kunnen we meer buiten zijn, lezen en andere fijne dingen doen. Kan mezelf goed bezig houden en verveel me nooit maar druk, alsjeblieft niet. Daarom ben ik gestopt met werken. Het is maar hoe druk je je wil maken ook. Je bestaansrecht hangt niet af van de hoeveelheid werk die je op een dag verzet, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja precies. Niet druk maar jezelf lekker bezig houden. Dat heb ik nu dus ook weer: een béétje druk en lekker bezig. En je vooral niet druk maken.

   Heerlijk.

   Tja en je eigen brood bakken…. daar kom ik dus helaas niet voor van de bank…. 😉

   Like

 8. Hihi, lekkere knuppel in het hoenderhok :). Ben zelf zo’n thuisblijfmoeder.. Daarvoor gekozen in de hoop dat het rust zou brengen, en dat doet het!!
  Heb veel respect voor mensen die er ook nog een baan bij doen…

  Fijn dat je zaken goed gaan én je je daar goed bij voelt!! Daar gaat het om toch, dat je de dingen kan doen die goed zijn voor jezelf en je omgeving!

  Geliked door 1 persoon

 9. Geef jij jezelf maar lekker schouderklopjes (er is niemand anders die dat doet) en schop een beetje rond om je heen als je daar zin hebt, het is tenslotte jouw blog. Vraag ik me alleen af waarom je zo regelmatig je dochter een weekendje wilt uitbesteden aan anderen zodat je wat me-time hebt. Dat lijkt nogal in strijd met wat je hier nu schrijft.

  Like

   1. Was dat niet 1 avond per maand? Als goed voornemen, want vervolgens viel dat ook id soep. 🙂

    Partners in een relatie kunnen afzonderlijk van elkaar weg. Als je alleen bent zul je toch íets moeten regelen.

    Like

   2. Ja klopt….. daarom is Zonne vandaag ook bij opa en oma en haal ik haar morgen weer op… 😉

    Als je alleen bent, heb je inderdaad nooit “vrij”. Dat staat natuurlijk los van het al dan niet druk hebben….

    Like

 10. Auw!!! Ik ben een thuisblijfmoeder van 4 kinderen. Voordat wij kinderen kregen werkte ik fulltime, helaas is dat vanwege mijn gezondheid niet meer mogelijk. Toch is het niet zo dat ik niks te doen heb. Vooral met het begeleiden van de kinderen met schoolwerk ben ik veel tijd kwijt. Ze zitten op 4 verschillende scholen en er is altijd wel wat. Van gedoe met dyslexie protecol tot zo erg pesten dat je kind naar een andere school moet om weer gelukkig te kunnen zijn. Wat mij heel veel energie gekost heeft en waar ik zelf ook ziek van werd. Ze hebben op de basisschool altijd thuis mogen eten dus dat is 4x per dag halen/brengen. Geef de kinderen zelf huiswerkbegeleiding. Ouderavonden, info gesprekken, enz. zijn ook 4x zoveel als bij 1 kind. En wat huishouden betreft is de was voor een gezin van 6 wel 3x zoveel als een gezin van 2.

  Like

 11. O jee, ik lees je bericht en ik moet even uitblazen aan het eind.
  Ik denk er wel eens over na hoe het zou zijn als ik niet meer in loondienst zou werken. Dat lijkt me namelijk wel een verademing. Maar ik ben inmiddels zo geconditioneerd in het vervullen van plicht en taak dat ik niet eens weet of ik het nog zou kunnen om helemaal mijn eigen dagritme te maken. Om niet afhankelijk te zijn van schouderklopjes van anderen, maar genoeg hebben aan de waardering in jezelf? Poeh, verleidelijk is het wel om ook die impulsen van buitenaf te krijgen.
  Het zit gewoon in jou, volgens mij, om je er in te storten, het voortouw te nemen.
  Ben benieuwd hoe je huizenperikelen verder gaan.

  Geliked door 1 persoon

 12. Mooi verhaal! als thuismoeder was ik niet druk, wel genoeg te doen. herkenbaar, als je niks te doen hebt stle ik alles uit.

  Geliked door 1 persoon

 13. Haha, wat dacht je? Ik fleur de vrijdagavond wat op en gooi nog eens een knuppel in het hoenderhok?
  Fijn dat je lekker bezig bent. Flow heet dat toch ;-)?

  Geliked door 1 persoon

 14. Moet je toch eens de blog “eenvoudig leven” lezen, door Teunie, die 10 kinderen heeft, die heeft het echt druk! 😄
  Fijn dat je weer opdrachten hebt, hoef je je dáár even niet druk om te maken 😉

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat misschien niet, maar ze imkert wel haar eigen honing. En ze heeft een (zo te horen bloeiende) webwinkel. En ze doet broodbak-lessen. En ze springt in bij familie en kerkgenoten als dat nodig is.

    Like

  1. Teunie heeft een bedrijf op zich met webwinkel, mantelzorger, sociale en kerkelijke bezigheden. En gemiddeld genomen: welke particulier houdt nou bijen? Niet echt representatief…

   Heel leuk om te volgen overigens, maar van deze tijd?

   Geliked door 1 persoon

 15. Ik houd ook wel van een beetje druk. Niet per se van druk zijn (ik geloof ook meer in druk maken dan echt druk zijn), maar wel van een beetje gezonde ‘motivatie’ om door te pakken. Dat was hier deze week ook het geval. Maar wat je zegt: die vorm van druk zorgt wel voor extra geld. Volgende week doe ik het weer wat minder, maar nu was het gewoon wel even fijn om voor één klant in een 6 dagen vast evenveel te verdienen als in de hele maand ervoor.

  En die thuisblijfmoeders: daar ben ik ook wel benieuwd naar. Het is volgens mij namelijk ook niet altijd zo dat ze continu met die kinderen aan het spelen zijn. Dat is overigens wel doodvermoeiend, merk ik met drie neefjes van 5, bijna 3 en bijna 2. Dan hoef je niet druk te zijn, om aan het einde van de dag kapot te zijn. Of ik ben niets gewend, kan natuurlijk ook.

  Maar wat superfijn van die opdrachten!! Da’s wel weer even lekker; werk én geld. En niet meer interen op je spaargeld 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik knutsel ook weleens een uurtje met Zonne, of ga met haar naar de speeltuin. Ik vind niet dat ik het dan druk heb…

   Drukke neefjes van 2, 3 en 5. Die kunnen je wel slopen, ja… hahaha! Maar die moeder die is dat gewend he? En die neefjes die gedragen zich echt wel anders bij haar dan bij jou…

   Ja die opdrachten is wel echt tof! Weer even lekker die buffer een beetje aanvullen. Dat was hard nodig… 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.