Snelle maaltijden lekker efficiënt vooruit koken

20180417_142516.jpg

Nu het lekker aangetrokken is qua opdrachten en aanvragen en ik bovendien nog zes dagen de tijd heb om mijn huis spik-en-span te krijgen – komende maandagmiddag fotoshoot voor de verkoopadvertentie – wordt het een leuke uitdaging voor me om even flink efficiënt te blijven.

Dus bereidde ik vandaag, tussen de middag, alvast even de maaltijd voor vanavond voor. Een maaltijd waar wij twee dagen van kunnen smullen. Ik hoef straks na de zwemles van Zonne alleen nog de oven aan te zetten…

Het voorbereiden van de maaltijd (broccoli kriskras in kleine stukjes en in een ovenschotel doen, aardappelen schillen en in kleine stukjes in de ovenschotel toevoegen, boter smelten, bloem erbij, melk erbij, geraspte kaas erbij, restje crème fraiche erbij, zout en nootmuskaat erbij, kaassaus over de broccoli-en-aardappelen vleien, paar plakjes ontbijtspek erbovenop, geraspte kaas daar weer bovenop) duurde ongeveer tien minuten. Ondertussen at ik een boterham met kaas en dronk ik een kopje thee.

Dan weet u wat wij vanavond eten.

Morgen kook ik een hoop rijst. Rijst kan overal bij, immers. Even snel een prei snijden, tofu opbakken met wat smaakmakers, rijst erbij, sausje maken van yoghurt met knof en wat kruiden-uit-de-diepvries, klaar.

Of waterkoker aanzetten, kipfilet in stukjes aanbakken, uitje erbij, diepvrieserwten in een bakje gooien met het kokende water erbij, kerrie en knof bij de kip en vervolgens kokosmelk. Rijst effe in de magnetron, erwten bij de kokosmelkkip gooien, roeren, opdienen en klaar. Ziet er heel fancy uit als je de rijst dan iets aangedrukt in een bakje doet en vervolgens als vorm op je bord stort.

En als je dan altijd voor twee dagen kookt… Dan heb je met drie van die simpele maaltijden al bijna twee weken goed eten. Met standaard rucola en één of andere kool (op het moment is het een rode) erbij, maak je in een handomdraai een salade: feta of noten of zo erbij, wat honing mengen met notenolie, olijfolie en balsamico-azijn (of met yoghurt en een beetje knof), zout en peper, hopla. Heb je toch mooi in een handomdraai een kleurig bordje eten.

Een hoop aardappelen vooruit koken, ook een goed idee. Je hebt dan in een wip een maaltijdsalade met bijvoorbeeld avocado en een gekookt ei. Ook al vega. Of aardappelen opbakken in heerlijke gezouten bioboter, hmmm…

Aardappelen blijven echt wel vier dagen goed in de koelkast, zeker wanneer je ze geportioneerd bewaart.

En jeetje, bedenk ik me ineens, het aspergeseizoen komt eraan. Ik koop die dingen geschild bij de boer. Je gooit ze in een pan, zet wat voorgekookte aardappelen op een laag vuurtje in de koekenpan, ontdooit wat hollandaisesaus in de magnetron en daarna kun je een wasje weg vouwen terwijl de maaltijd zichzelf klaar kookt. Eitje erbij, klaar.

Heb jij nog tips voor snelle maaltijden? Laat het me vooral even weten!

 

17 gedachten over “Snelle maaltijden lekker efficiënt vooruit koken

 1. ons top(snel, goedkoop,gezond, makkelijk) recept was sterk-en-slimtaart. Op het internet te vinden als spinakopita.
  De dag vooraf zet je een pak spinazie in de koelkast (of 2). Liefst in een vergiet, dan lekt t vanzelf uit ook. Anders uitknijpen.
  Leg 1 pak bladerdeeg (of 2) op t aanrecht te ontdooien. In de tijd dat dat ontdooit de spinazie mengen met 1 pakje huttekase (of 2) en 4 eieren (of 8). Peper en ketjap/sojasaaus er door. Tegenwoordig mag er ook gedroogde tomaat in kleine stukjes door. Mama houdt ook nog van ansjovis er door, zoonlief niet.
  Oven aandoen (200 graden). Vuurvaste bakvorm bekleden met bladerdeeg (bij ons kleine vormpjes, ca 1 pers porties). Spinaziemengsel er in. In de oven zetten.
  Bakken: 20 minuten voorbakken en 20 minuten op het moment supreme. Of 50 minuten bakken als er geen tijd tussen zit.
  t Lastige bij grote vormen is dat het midden lang kan duren voordat dat stolt. Vandaar de kleine vormpjes. En dan doet mama ook wat dingen erin die kindlief bleh vindt.
  Is ook goed koud te eten, dus mee te nemen op kampeer en wandeltochten.

  Like

 2. Een pak voor gekookte aardappelschijfjes .een pakje diepvriesspinazie blokjes ,niet de a la creme , en een punt brie of camembert in reepjes .Dat in een platte ovenschaal .En dan kan het tosti, patat achtig of meer aardappel gratin worden .Afhankelijk van hoe lang en hoe heet het in de oven gaat

  Geliked door 1 persoon

 3. in hoeveel tijd is een snelle maaltijd bij jullie dan klaar?
  Ik heb veel vriezer en potten/blikken voorraad en kook met wat het eerste op is uit de koelkast, kijk wel een beetje hoeveel de geplande maaltijd ongeveer zal duren, maar met een half uur is het meestal wel bekeken.
  Pasta en ovenschotels zijn we niet zo gek op, ik heb liever alles apart op bord. Van indische boeboe’s maak ik altijd wel meteen 2 kilo die in porties in de vriezer gaan. Noodles er sperziebonen erbij en klaar. Dat kost ongeveer 20 min waarbij ik dan weinig in de keuken hoef te zijn, het koot en warmt zich zelf wel op (als ik het gas aaanzet natuurlijk)

  Like

 4. Ik kook vaak wel wat extra rijst en koop bewust soms grotere hoeveelheden aardappelen ofzo. Vroeger maakte ik wel zelf pastasaus die ik dan invroor, maar dat is alweer een poosje geleden – iets met tijd en prioriteit….. Wat ik ook vaak doe is een restje avondeten apart houden voor de lunch de volgende dag. Als ik dat niet doe dan gaat het toch wel op, maar als ik het apart hou heeft ook niemand honger aan het einde van de maaltijd. Heel gek :)) Verder is het hier vooral de makkelijke, snelle en over het algemeen best verantwoorde en gezonde maaltijd. We eten alleen te veel vlees. Nodig voor mijn eiwitten, waarvan het maar niet lukt om ze plantaardig genoeg binnen te krijgen (ik weet het, dat kan best maar lukt mij tot nu toe niet. Aandachtspunt!)

  Geliked door 1 persoon

  1. En o ja, van een kleiner restje rijst maak ik of rijstekoekjes, of rijstepap. Beide vinden hier gretig aftrek.

   Geliked door 1 persoon

 5. Zoals jij je maaltijden beschrijft koken wij ook: makkelijk, lekker, snel en goedkoop. Als ik bolognesesaus of chili maak, maak ik enorme hoeveelheden en die verdeel ik in porties voor in de vriezer. Zo grijpen we nooit mis. O, en in de zomer eten we best vaak ratatouille. Ook zo snel en makkelijk en invriesbaar. Ook heb ik altijd allerlei peulvruchten in de vriezer of blik op voorraad en tempeh in de vriezer voor in de snelle rijstprutjes.

  Geliked door 1 persoon

 6. Heerlijke gerechten. Kook je de broccoli en aardappelen niet voor? Hoe lang doen je het in de oven en hoe warm? Lijkt me lekker om ook eens te maken. Dus als je het recept hebt (getallen bij de ingrediënten voor de saus), graag! Succes met het efficiënt blijven 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee in dit geval heb ik de broccoli en aardappelen niet voorgekookt en dus wat langer in de oven gezet.
   En die saus… hm…. ik doe maar wat eigenlijk. Lang wachten om de roux gaar te laten worden en melk erbij als ie te dik wordt…. en proeven….. 😎

   Like

 7. Ik maak eens in de zoveel rijd een grote pan Linzensoep. Vries porties in. Terwijl de soep ontdooit pitabroodjes in de broodrooster, opensnijden, met een beetje olijfolie insmeren en er harissapoeder op strooien. Erbij komkommer en yoghurt.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik maak van alle kliekjes aardappelen&groenten quiches of frittata’s, soms bereid ik expres wat extra groenten voor een frittata van morgen. Vriest ook perfect in voor andere momenten, in porties ook. Quichedeeg maak ik ook weleens vooruit (grotere portie dan nodig) en bewaar in koelkast of vriezer voor gehaastere dagen. Ook prima vooruit te bereiden en op te warmen, net zo lekker. En geschikt als ontbijt/lunch/avondeten/snaai
  Elk kind hier smult ervan, altijd wat snels te eten in huis als we laat zijn of met meer dan verwacht. Enkel zorgen dat je altijd genoeg eieren, kaas en deegingredienten in huis hebt. Een een blaadje sla voor de fris is leuk
  En koken in de oven houdt je keuken schoner, is in deze tijd misschien ook handig 😀

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.