Facturen timen om niet de min in te gaan.

Over het eerste kwartaal van dit jaar krijg ik nog BTW terug van de belastingdienst, dan weet u misschien wel hoe laat het was qua inkomen….: er ging zakelijk meer geld uit dan in. En dan had ik nog een privé administratie met – dus – géén inkomsten maar wel uitgaven…. puf……

De bodem van mijn inkomstenbuffer was gelukkig nog niet bereikt. Dat is overigens ook helemaal niet de bedoeling.  En het gaat er tot mijn opluchting niet van komen: een week geleden stuurde ik ein-de-lijk weer eens een fatsoenlijke factuur de deur uit. Voor de niet-ondernemende lezers: facturen verzenden is geld verdienen. Met een wachttijd. Dat wel…

Over een paar weken kan ik nóg een paar facturen de deur uit doen! En ook voor de maanden erna heb ik weer inkomen in het vooruitzicht omdat het me gelukt lijkt te zijn om een langdurig “uurtje-factuurtje-opdracht” te krijgen waarbij ik iedere week vijf tot vijftien uur werk, en die uren tegen een mooi uurtarief mag factureren. Misschien wel drie jaar lang, maar in ieder geval tot in december….

Ik ga waarschijnlijk niet failliet dit jaar. Toch fijn dat het inderdaad goed lijkt te komen…. hum….

Als je – zoals ik – leeft van een klein aantal hoge facturen, dan is het best belangrijk om de verzending van facturen goed te timen. Zeker wanneer je liquiditeit een dipje heeft (ofwel: je hebt niet zo veel geld op de bank).

Stuur je bijvoorbeeld op 28 maart twee facturen weg voor een totaalbedrag van €30.000 ex BTW, dan is er een dikke kans dat die rekeningen eind april alledrie nog open staan. Mijn opdrachtgevers zijn wel trouwe betalers maar ze nemen hun tijd… zes weken is heel normaal. En daar helpt echt níks tegen…..

€30.000 ex BTW, geeft €6.300 BTW. Een bedrag dat natuurlijk op mijn facturen aan mijn opdrachtgevers staat en zij mij moeten betalen. Maar die dus óók al op de BTW-aangifte van het eerste kwartaal opgenomen wordt. Die BTW moet ik dan dus wél voor 30 april betaald hebben aan onze vrienden met de blauwe enveloppen… en aangezien mijn opdrachtgevers doorgaans de tijd nemen, moet ik die 6.300 euro dan dus “even” voorschieten.

Best veel geld om even voor te schieten. Zeker omdat het helaas niet zo is dat die 30.000 euro allemaal voor mezelf zijn. Ik heb ook kosten, voor uitzendkrachten bijvoorbeeld……. en bij uitzendbureaus kom ìk er niet mee weg om dan pas zes weken later te betalen (of ik ben te braaf….).

Om die reden factureer ik sowieso 65% vooraf. Om te voorkomen dat ik steeds alle kosten moet voorschieten.
Ik verzend dus eigenlijk nooit facturen in de laatste twee weken van een kwartaal en zeker niet de hogere facturen. Want als ik diezelfde drie facturen vier dagen later opstuur, hoef ik de BTW drie maanden later pas aan de balastingdienst over te maken en heb ik dus zelfs tijdelijk extra liquiditeit. Alsof je zonder rente geld leent… best handig soms!

13 gedachten over “Facturen timen om niet de min in te gaan.

 1. Ik let hier als het even kan ook wel op, maar niet bij alle klanten. Bij sommige klanten zijn ze namelijk héél strikt in het betaalschema: als ik dan 1 april zou factureren, dan krijg ik in plaats van half mei, pas half juni betaald. Dan moet het wel héél erg gesteld zijn met mijn rekening, wil ik zo lang op het geld moeten wachten. Maar: mijn facturen zijn over het algemeen een fractie van die van jou (als die 30k zijn). Dus dat scheelt weer 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat ik dan wel eens doe is de factuur alvast opsturen met een datum in de toekomst, dan hebben ze hem alvast binnen en meestal duurt het dan evenlang en niet langer voordat ze hem betalen.
  Ik ben wel benieuwd wat voor betaaltermijn je zelf hanteert dat ze er 6 weken over doen, maar ik kan me voorstellen dat dat een maand is bij zulke bedragen?

  Like

  1. Ja klopt. 30 dagen. En soms sjoemel ik inderdaad ook wel een beetje met die datum… dat gebeurt ook zo vaak bij facturen die ik krijg.

   Like

 3. Haha, je geeft weer een super handige tip, een database. Dank!
  Je moet wel de AVG in de gaten houden als ondernemer, maar dat heb je vast al geregeld.

  Like

  1. yup. Ik ben gedragsonderzoeker. Ik werk niet alleen met een klantendatabase maar ook met doelgroepdatabases. Maar zoals ik al zei: dit gaat te ver voor dit blog.

   Like

 4. No problemo, ik snap heel goed dat dit jouw privé-blog is! Een coach heb ik al gevonden, maar dat is meer op mindset gebied dan op praktisch gebied. Ook heel fijn overigens!

  Binnenkort ga ik sparren met wat andere ondernemers, dan komt het vast ook voorbij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeker! Maar eigenlijk heb je t antwoord al hoor….! Gewoon altijd aandacht aan blijven geven. Een goede database helpt. In mijn 1e jaren deed ik iedere dag minimaal een half uur aquisitie en in rustige tijden een veelvoud daarvan.

   Tegenwoordig heb ik veel terugkerende klanten en naamsbekendheid, ik profiteer nu veel van mond tot mond reclame.

   Tegenwoordig stuur ik nog zo eens in de maand een mailing en geef ik nog maar een paar keer per kwartaal er bedrijfspresentatie.

   De afgelopen maanden wel weer veel geacquireerd omdat er tijd voor had.

   Like

 5. Nooit geweten zeg ! Ik geef nooit BTW op van facturen die nog niet voldaan zijn, ook nooit van mijn accountant gehoord dat ik dat moet doen … Alleen de ontvangen BTW geef ik op …

  Like

  1. Hm het is gebruikelijk om de factuurdatum te gebruiken…. niet de betaaldatum. Maar als je dat consequent zo doet, kan het ook. Ik heb dat in mijn 1e jaar ook gedaan. Mijn accountant kreeg daar erge hoofdpijn van… 🤒🤕

   Like

   1. Ah okee… verschil is denk ik dat ik ongeveer 10000 facturen heb op jaarbasis, en mijn accountant deze niet inziet. Ik lees mijn bankafschriften in in een boekhoudprogramma, zet alles op de juiste grootboeken en stuur dit eens per kwartaaal aan de boekhouder. Die haalt er de te ontvangen btw , te betalen btw en de omzet,inkoop van en naar buitenland uit en geeft met het over te maken bedrag door.. Eens per jaar krijgt hij mijn mappen met bankafschriften en inkoopfacturen, de verkoopfacturen heb ik alleen digitaal. Dus vandaar dst hij niet bijhoudt wat de factuurdatum was en wat de betaaldatum. Maar andersom dan…krijg jij ook al de btw terug van een inkoopfactuur die je oo 30 maart ontvangt, maar pas op 22 april betaalt?

    Like

   2. Ja klopt. Die BTW krijg ik dan inderdaad ook terug. Eind april. En soms, als ik heel laat ben met betalen, schiet de belastingdienst dat dan voor. Maar dat ik BTW terugkrijg, is in de afgelopen 14 jaar dat ik onderneem, precies twee keer gebeurd…..

    Ik doe hetzelfde hoor! Ik upload ook gewoon de in- en verkoop. En lees mijn bankafschriften in etc. Maar ik heb dus van beide heel weinig facturen voor relatief grote bedragen.

    Like

 6. Dat is een handige tip zeg. Ga ik onthouden.
  Wat fijn dat er nu weer werk is, ook wat structureler.
  Waar ik benieuwd naar ben; hoe heb je de acquisitie aangepakt, en hoe blijf je dit doen als je midden in een grote klus zit en toch vooruit moet denken.
  Ik vind dat best lastig (begrijp het trouwens goed als je nu te druk bent om mojn vraag te beantwoorden).

  Like

  1. Hoi Cathy.

   Goede vraag…. maar dit soort vraagstukken vind ik te ver afstaan van dit blog. Misschien eens zoeken naar een coach? Of een blogger die over dit soort onderwerpen schrijft?

   Het korte antwoord is overigens “discipline en tijd voor blijven maken”…..

   Maar dat is heel moeilijk.

   Like

Reacties zijn gesloten.