Wat was ook al weer mijn financieel plan van dit jaar?

Sinds oktober – toen ik in een lege pijplijn tuurde en geen nieuwe opdrachten mijn kant op zag komen – heb ik nauwelijks aandacht besteed aan mijn financiële meerjarenplan. Ik ga echt niet extra hypotheek aflossen wanneer er geen geld binnenkomt, natuurlijk…!

Aan het eind van vorig jaar stelde ik dan ook een voor mij nieuw doel: aflossen werd plan C. Plan B was beleggen. Maar plan A was: mijn huis verkopen en een nieuw (goedkoper) huis terugkopen. Met – dus – een veel lagere rente. En bovendien ook nog eens een lagere bedrag lenen gezien het verschil in verkoop- en aankoopprijs… Nou was het financiële aspect geen reden om te verhuizen. Maar dat financiële voordeel is groot en dat is fijn.

Huis verkopen en goedkoper huis terugkopen

Mijn huis verkopen en en ander huis kopen is echt wel het beste dat ik voor mijn portemonnee kan doen, zeker op de langere termijn:

 • Mijn vaste hypotheeklasten gaan zakken naar minder dan de helft van nu.
 • Mijn huidige gemeente heeft de hoogste Onroerend Zaak Belasting van Gelderland. In mijn nieuwe gemeente ga ik een lager percentage betalen over een huis met een lagere WOZ-waarde. Ook dáár een dubbele besparing, dus.
 • Ik kan ervoor kiezen om mijn pensioenpot, die ik in eigen beheer in mijn BV heb, te investeren in het huis. De BV is dan dus mijn hypotheekbank. Dat is de BV nu óók al. Maar gisteren kwam er een aanzienlijk bedrag vrij uit een pensioenverzekering die ik in het verleden opgebouwd en inmiddels afgekocht heb. Ook dát bedrag kan ik in het huis stoppen. Ik betaal dan naast de hypotheekrente aan de bank, ook een vast bedrag aan de BV (onder véél flexibelere voorwaarden…) en ook over die rente krijg ik gewoon HRA. Via de rente die ik aan de BV betaal, bouw ik een inkomensbuffer op (geld dat ik tijdelijk kan lenen, onder bepaalde voorwaarden) en bovendien is het mijn pensioen. Op deze manier hoef ik “voor later” minder geld opzij te zetten. Alwéér een besparing.

Op de achterkant van een bierviltje uitgerekend, kan de verhuizing me per maand zo’n 500-600 euro opleveren.

Weer maximaal bijstorten in de spaarhypotheek.

Dat kan in het najaar weer. Inmiddels heb ik gecheckt of ik dit hypotheekdeel kan meenemen als ik dat zou willen en het antwoord is ja, mits ik dan wel binnen zes maanden na de verkoop van mijn huidige huis een nieuw huis koop….
De spaarhypotheek levert me een gegarandeerd rendement op van 5,1%. Ik betaal dat ook aan rente, maar die rente krijg ik deels terug via de HRA. Omdat er inmiddels door alle bijstortingen een aardig bedrag in de tegenrekening zit, kan het rendabel zijn om het aan te houden. Wanneer ik blijf bijstorten en door het rente-op-rente effect, kan ik al over een jaar of vijf de lening wegstrepen tegen het depot. Dat is 15 jaar eerder dan wanneer ik niets had bijgestort.

Ik heb hier nog geen besluit over genomen. Dat ligt aan hoeveel ik moet financieren voor de nieuwe woning en of dat ook lukt. Ik ga uit van een zeer terughoudende bank….

Maandelijks 500 euro van de BV-spaarrekening beleggen via BND. En daarnaast 250 euro eigen geld pensioenbeleggen via BND.

Daar ben ik dus mee gestopt, in januari. Ik had gewoon liever geld op een bankrekening staan zodat ik het Indien Nodig kon gebruiken voor de boodschappen (en van die mogelijkheid heb ik ook gebruik gemaakt…).

Vanaf komende maand kan ik weer gaan inleggen uit die pensioenverzekering die ik onlangs afkocht. Dit pensioengeld ga ik een beetje beleggen en een beetje investeren in de vorm van een hypotheeklening van BV aan privé.

Volgt u ’t nog?

Vrij beleggen via DeGiro.

3.000 euro in 2018, was het idee. Tot nu toe is dat 0 euro. Dat is best jammer, want toen in februari en maart de koersen daalden, was het een goed moment geweest om aan te kopen. Maar goed. Geen inkomen. Dus niet beleggen.

De laatste twee weken stijgen de koersen weer. Voorlopig laat ik het beleggen via DeGiro even voor wat het is: eerst maar ‘es even een huis verkopen en een nieuw huis kopen. Op zo’n moment is het fijn om bijvoorbeeld een kleine verbouwing of een nieuwe keuken gewoon te kunnen betalen zonder aandelen te verkopen. Daarna zien we wel weer verder… want daarna zien mijn uitgaven er sowieso heel anders uit….

Dus… hoe gaat het met mijn financiële plan?!

Ik heb alle aflos- en belegdoelen helemaal losgelaten. En ik denk dat dat in mijn geval de beste beslissing is.

Naar eerst maar eens de voorbereiding voor de fotoshoot voor Funda…. dus ik vul nog maar eens even een emmertje sop…!

8 gedachten over “Wat was ook al weer mijn financieel plan van dit jaar?

 1. Ook wij zijn vorig jaar (kleiner en) goedkoper gaan wonen. Scheelt ook inderdaad rond de 600 euro aan de maandelijkse hypotheek, ook qua energiekosten trouwens ruim 100 p.m…
  Dit was onze eerste stap naar meer financiële vrijheid, wat nu snel dichterbij komt. Veel extra sparen nu en hopelijk tegen 2020 alle tijd voor onszelf en niets meer te moeten maar wel mogen als we zin hebben om nog iets inkomen binnen te halen..

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh minder kosten voor energie…. dat gaat voor mij óók nog schelen…. van een slecht geisoleerde hoekwoning naar een beter geïsoleerd rijtjeshuis. En ik wil ook nog zonnepanelen op t dak….!

   Like

 2. Natuurlijk heerlijk als je zo snel de spaarhypotheek kan aflossen/wegstrepen. Wel even checken met de belastingregeltjes: Niet alle spaarhypotheken kunnen belastingvrij worden afgelost binnen 20 jr, ligt aan het bedrag… Als je niet in de regeltjes valt, krijg je een naheffing: alle belastignvrijstellingen vervallen enmag je acheraf verrekenen…. OEPSIE
  Maar dat weet je boekhouder vast allemaal in detail en prima. En ev. oplossing ook.

  Geliked door 1 persoon

   1. Inmiddels zijn de regels veranderd en is de “tijdklem” voor spaarhypotheken vervallen. Maar ik zou lekker doorgaan met de spaarhypotheek, een gegarandeerd rendement van 5,1 haal je nergens meer. Zie over de voordelen van bijstorten in de spaarhypotheek ipv aflossen het blog van Geld is tijd, met leuke rekentooltjes

    Geliked door 1 persoon

 3. Wat fijn dat je straks zoveel minder kwijt bent, terwijl je er verder – althans, zo begreep ik het – in woonplezier waarschijnlijk een stuk op vooruit gaat! Ik kan me wel voorstellen dat je daardoor je doelen even een beetje losgelaten hebt. Veel valt of staat toch ook met waar je straks terecht komt, qua kosten e.d. Toen ik besloten had mijn huis te verkopen, kon ik me ook moeilijk meer motiveren tot geld in stenen stoppen, omdat ik ook liever wat op de rekening had. En nu zou ik het op zich wel willen doen, maar zijn het niet mijn stenen én hebben we toch het plan om nog te verhuizen. Dan is contant óók wel weer handig. En aan die 10% per jaar komen, kan op 29 december ook nog wel.

  Overigens ben ik nu wél trouw elke maand aan het beleggen 🙂 De pensioenpot heb ik echter nog niet overgestort naar een fonds..

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat heerlijk als je zoveel minder geld hoeft uit te geven straks!
  Ons financiele plan ziet er heel anders uit. Bij ons is het momenteel extra aflossen, buffer aanvullen en sparen voor extra isoleren/zonneboiler/groen dak etc. We wonen in dezelfde provincie lees ik net 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.