Huizenverkoop… het vervolg.

De makelaar is gekozen. Het huis is opgeruimd en gepoetst. De foto’s zijn gemaakt en ik heb ze inmiddels ontvangen. Op één foto na ben ik heel tevreden.

En nu?

Het is aan mijn makelaar (die goedkope, weet u nog?) duidelijk te merken dat hij meestal consumenten als klant heeft. Hij blijft wat vaag wanneer ik hem concrete vragen stel en daarmee creëert hij voor zichzelf veel ruimte om de taken op te pakken op de momenten die hem uit komen. Ik ben natuurlijk ook een consument. Maar de vaagheid-truuk ken ik als geen ander. Ik ben ook héél vaak opdrachtnemer en in die hoedanigheid heb ik te maken met allerlei soorten opdrachtgevers: van mensen die snel tevreden zijn met vage antwoorden tot mensen die steeds maar meer en extra eisen blíjven stellen en soms ook het onmogelijke van me verwachten.

Ik vond daar een leuk filmpje over…

Nu ben ik zéker niet van plan om een lastige opdrachtgever te worden voor mijn makelaar en ik begrijp best dat hij gewoon zijn tijd nodig heeft voor één en ander…  Maar ik ben ook geen type klant die overal “ja” op knikt. Ik wil weten waar ik aan toe ben en ik wil ook niet die handige klant zijn die ze maar even doorschuiven naar een moment waarop het hen uitkomt. Zodat ze voor een veeleisendere klant een mooie tekening kunnen maken…. 

Dus stuurde ik vandaag maar een mailtje met een verzoek om een planning van de vervolgstappen: wanneer wordt het concept van de woningadvertentie naar mij opgestuurd en op welke dagen wil hij de kijkers het huis rondleiden? En ik vroeg maar meteen of de fotograaf terug komt om een nieuwe foto te maken ter vervanging van foto nummer 19. Dat die rommeltjes erop staan was immers niet nodig geweest: vantevoren was me al verteld dat de fotograaf precies ziet wat er wel of niet even aan de kant moet worden geschoven voor mooie foto’s…

Zeg nou zelf….: de inhoud van de kast kan eventueel geblurd (ziet u ook die weggestopte spullen?) maar die snoeren en mijn wake-up lamp op de grond naast het bed, rechtsonder in beeld, dat had ‘ie gewoon moeten zien….! En ook dat het dekbed even rechtgetrokken had moeten worden. Ik wist niet dat hij die kant wilde fotograferen dus had daar blijkbaar zelf niet goed genoeg naar gekeken…..

jammer

Ik wil graag de tekst voor de advertentie zien. Eigenlijk heeft mijn makelaar daar al een maand de tijd voor gehad, dus ik ben benieuwd of hij me durft te vertellen dat die tekst pas volgende week komt… 🙂

Ik heb daar dan dus vast aanmerkingen op. Wervende teksten zijn voor mij immers geen onbekend terrein.

Oké. Misschien ben ik toch wel een lastige klant. Maar kom op hee, deze makelaar krijgt voldoende geld voor het verkopen van mijn huis, daar mag ‘ie best wat voor doen…..!

 

Ondertussen stuurde ik mijn accountant een update over de huizenverkoop, met meteen ook het verzoek om me te vertellen wanneer de jaarrekening over 2017 eraan zou komen. Inmiddels weet ik dat vragende klanten vóór gaan. Dus vraag ik voorrang. Ik heb de jaarrekening nodig wanneer ik met de bank ga praten over een nieuwe hypotheek.

 

Ook blijf ik opruimdoelen stellen. Een paar rommelige hoekjes zijn immers niet op de foto gezet en dat heeft een reden…. Ook had ik hier en daar wat weg gemoffeld in kasten, zoals op de foto van mijn slaapkamer goed te zien is. Genoeg om aan de slag te blijven met opruimen, dus. Binnenkort komen er immers rondleidingen aan….

Het is wel heel heel fijn dat de basis- opruimklus gewoon af is. Die laatste restjes…. dat is goed te overzien. En schoonmaken is vanaf nu gewoon een kwestie van bijhouden. Als het inderdaad volgens verwachting gaat, is mijn huis over een maand verkocht. Dat betekent voor mij: nooit meer ramen wassen van dit huis…!

En dan?

Binnen twee dagen nadat de advertentie online is gegaan heeft de makelaar al tientallen reacties binnen, als ik hem moet geloven. Zo is de markt blijkbaar op dit moment. En dan komen er mensen kijken. Vervolgens gaan er waarschijnlijk meer dan één biedingen binnen komen. En dan verkoop ik het huis aan de hoogst biedende…. als ik de makelaars moet geloven….: binnen een maand is het huis verkocht. Alleen de financiering duurt tegenwoordig eeuwen… dus het huis blijft nog een tijdje “onder voorbehoud:  verkocht.

 

Dat betekent dat het voor mij nu ook echt interessant wordt om concreter te gaan zoeken naar een nieuw huis. Deze week kwamen er twee nieuwe woningen bij die allebei heel interessant zijn voor ons gezin. Ook werden er twee huizen verkocht. Het blijft dus een handvol huizen waaruit ik kan kiezen en dat is in principe genoeg.

Zodra de advertentie van mijn huis online staat, ga ik dus maar eens wat makelaars bellen. En in de tussentijd hoop ik dat mijn accountant me heeft laten weten dat mijn jaarrekening over een maandje wel af is…

Ja. Nu gaat het pas ècht beginnen!

 

10 gedachten over “Huizenverkoop… het vervolg.

 1. Het nakijken van tekst en foto’s is echt zinvol: je kent je eigen huis het beste. Ik neem aan dat je dit OK zou vinden als de rollen omgedraaid zouden zijn. Dat kan jij toch prima inschatten? En verkopen en goed overkomen heb je ook wel ervaring mee. De makelaar kan dingen (geheel zonder opzet) net missen. Al vond ik het best genant dat de makelaar bij huis van vriend de garage (uniek verkoop dingetje) niet op de foto noch in de tekst had genoemd. Maar door onze check is dat prima rechtgezet. En daar is het huis ook op verkocht….
  Dus gewoon vragen en wel doen dat checken. Inderdaad: je betaalt genoeg om dit “gewoon” te kunnen vragen.

  Geliked door 2 people

 2. Mijn ervaring is ook wel dat je er redelijk scherp op moet letten. Mijn laatste makelaar had echt prachtige foto’s gemaakt, maar daar schakelde hij dan ook echt speciaal iemand voor in. Voor beide andere huizen die ik verkocht heb, zijn uiteindelijk mijn eigen gemaakte foto’s gebruikt. En dan ben ik niet echt professioneel fotograaf ofzo, maar die mensen hebben er zelf soms écht geen gevoel voor. En dat is zonde, want foto’s zijn vaak toch de eerste indruk!

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo was het bij ons ook. Mooie foto’s door een pro, maar die begeleidende tekst… tenenkrommend vond ik het. Maar ja, wat jij hebt als ondernemer had ik als communicatieprofessional… maar niets mis met wat kritisch zijn 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Vrienden van ons die een huis willen kopen, hebben een slechte ervaring met een goedkope makelaar. Die had het standaard koopcontract van internet geplukt en daar daarna allemaal teksten in veranderd zonder aan te geven wat er veranderd was. (Het standaard koopcontract is juist bedoeld als garantie dat alles wat er in staat, altijd hetzelfde is, behalve eventuele extra teksten die dan ook duidelijk als verandering aangegeven moeten worden).
  Gelukkig is het standaard contract wel gewoon op internet te vinden, dus kun je dan ofwel met een computerprogramma ofwel met je eigen ogen toch maar op zoek naar de verschillen.
  Mijn vrienden hebben uiteindelijk dit huis niet gekocht, omdat de veranderingen zeer ten nadele waren van hen. Bovendien heb je dan met zo’n achterbakse actie toch al niet meer veel vertrouwen in makelaar, verkoper, of huis…

  Like

 4. Spannend allemaal. Goed dat je vragen stelt en er een beetje achteraan zit om zijn plannen te concretiseren. Ik begrijp je wat betreft de foto, als je geweten had dat hij uit die hoek een foto wilde maken, had je even iets aan die snoeren en het dekbed gedaan. Dat leidt misschien voor sommige mensen een beetje af van de mooie slaapkamer.
  Mooi vooruitzicht: de ramen van dit huis niet meer hoeven zemen. Maar in je volgende huis heb je vast ook weer ramen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Haha, wat een waanzinnig scherp contract met hoe het er hier aan toe gaat op de huizenmarkt! Ik heb me toch een huizen vol puinzooi gezien! Niks we ruimen het een beetje op voor de foto’s of voor de bezichtigingen… Zie mijn laatste blogpost 😉

  Veel succes met de verkoop en het vinden van een nieuw huis!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik herken je kritiek op de foto. Wel mooie kleuren groen!
  Ons makelaarsburo was gelukkig heel duidelijk. De makelaar die wij gekozen hadden (wegens zijn ervaring met onze wijk en de klik) ging trouwens precies op vakantie toen ons huis in de verkoop ging. Zijn collega nam het over en heeft het huis snel verkocht. Na elke bezichtiging kregen we een terugkoppeling over hoe de bezichtiging was gegaan en wat de kijkers hadden gezegd en hoe hun situatie was. Ik heb toen in een zeer warme week op drie dagen kijkers gehad. Ik deed niet anders dan poetsen en opruimen. Erg vermoeiend en heel spannend.
  Succes met alles!

  Geliked door 1 persoon

 7. Het hoeft niet perfect te zijn, je ziet op de foto goed de ruimte van de kamer, dat is wat mensen willen zien, ruimte. Ze kopen je huis, niet je bed of de inhoud van je kast. Succes verder!

  Geliked door 1 persoon

 8. Spannend allemaal. Weggemoffelde spullen in de kast zie ik er niet in maar het dekbed ligt inderdaad erg slordig en de hoek waarin de foto is genomen komt wat vreemd over op een of andere manier.
  Wij namen de foto’s zelf en zijn vaak op trapje gaan staan om meer van bovenaf te fotograferen dat vond ik een mooi effect en je zag er veel op

  Like

Reacties zijn gesloten.