Waar sluit je een hypotheek af, tegenwoordig?

Toen we mijn huidige huis kochten, zijn we naar drie banken gegaan. Uiteindelijk kozen we voor de bank waar ik op dat moment al mijn rekeningen had lopen: zowel privé als zakelijk.

Deze bank had een aantal kortingen in petto voor ons, juist omdát ik daar al zaken mee deed.

Nu ik me aan het oriënteren ben op een nieuwe woning, hoort daar natuurlijk ook bij dat ik me opnieuw moet oriënteren op de mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek. En een nieuwe aanbieder. Met mijn huidige aanbieder ben ik eigenlijk wel klaar…. en het is de vraag of het sowieso wel een goed idee is om direct zaken te doen met een bank. Zij van WC-eend zullen immers WC-eend adviseren. De vorige keer was ik nog een blij ei en dacht ik dat iemand die zichzelf adviseur noemde, het beste met me voor had. Inmiddels weet ik beter. 

Advieskosten zijn nogal verschillend en ook wat banken rekenen voor het afsluiten van een hypotheek. Die eenmalige kosten, zeg maar….

En waar begin je dan met zoeken?!

Daarom maakte voor mezelf een eerste stappenplannetje:

 1. inventariseren wat de afsluitkosten zijn die banken rekenen onder het mom van advies en of ik daar onderuit kan
 2. checken of execution-only een optie is
 3. indien nee: checken hoe ik aan een adviseur kom die niet de hoofdprijs vraagt en wel betrouwbaar is
 4. indien ja, prijzen vergelijken.

 

Dit soort uitzoekwerk vind ik dus echt stom. Geen adviseur zal immers van zichzelf zeggen dattie te veel geld vraagt en stiekem dealtjes sluit met grootbanken. Ook dat je van die adviesbureaus hebt die zeggen onafhankelijk te zijn, en ondertussen dochteronderneming zijn van verzekeraars, maakt dat ik er helemaal geen zin in heb.

Gelukkig heeft de consumentenbond wel wat info online staan hierover, dus daar ga ik maar even vanuit. Maar als jij het net allemaal uitgezocht hebt of sowieso tips hebt, dan hoor ik het graag!

 

Voorlopig ben ik overigens nog steeds bij één stap ervoor: mijn accountant achter zijn broek zitten. Die beloofde me drie weken geleden dat hij die week de jaarcijfers over 2017 af had. En vervolgens hoorde ik twee weken lang niets. Vorige week stuurde ik dus maar weer een berichtje en kwam hij met drie vragen om informatie die ik eerder al beantwoord had. Vandaag stuurd ik opnieuw een email met het verzoek om een nieuwe planning voor die jaarcijfers.

En ondertussen? Ondertussen heb ik nog géén champagne gedronken want mijn huis is nog niet verkocht. Wél zijn zo ongeveer alle huizen die ìk zou willen kopen, verkocht.

 

Dus nee. Ik ben (nog) niet blij.

 

17 gedachten over “Waar sluit je een hypotheek af, tegenwoordig?

 1. Ik heb een Rabo-hypotheek uit 2014. Dus annuitair. Ik weet niet of je nog aflossingsvrije of spaarhypotheek wil behouden. Die optie had ik niet meer. Volgens mij waren de afsluitkosten E 750,- inclusief advies en ik heb rechtstreeks bij de Rabo afgesloten, geen tussenpersonen voor mij! Geen geld als ik zo bovenstaande reacties lees, maar ik weet niet of je als ZZP’er ook voor dat tarief kunt. Geen verborgen kosten of het moet de ORV zijn die jaarlijks E 25,- kost buiten de premie om. Verborgen kosten kunnen ook in de rente zitten, maar die is aftrekbaar. Ik heb inmiddels overgesloten naar de basisvoorwaarden van de Rabo dus de rentes zijn prima.
  Extra aflossen kan via iDeal, erg prettig.
  Verder adviseer ik je om meerdere leningdelen te nemen, ook al heb je alles annuitair of alles lineair of wat dan ook. Je kunt dan aan risicospreiding doen. 1, 5 en 10 jaar vastzetten.

  Like

 2. Wij mochten geen execution-only, omdat we via een CPO bouwen. Er bleef hierdoor zelfs maar een beperkt aantal aanbieders over. Wij hebben gewoon degene met de laagste rente gekozen (was tevens ook de laagste in de markt), lineaire aflossing en rente 10 jaar vast. Ons plan is namelijk om in 10 jaar de hypotheek afgelost te hebben :). Dit was in ons geval bij de Rabobank, waar we €750 euro advieskosten betaalden (anders konden we de hypotheek er niet afsluiten). Omdat deze kosten ook nog aftrekbaar zijn vond ik het al met al best meevallen.

  Like

 3. Ik heb geen idee waar je woont maar als het in de buurt van Amstelveen is dan kan ik je HcA van harte aanbevelen. Dat hypotheekcentrum heeft ons altijd goed geholpen, goed adviezen gegeven, de keuze bij ons gelaten en heel goed met ons meegedacht. Altijd duidelijk geweest over provisie e.d. en hele goede service geboden. Succes met de verkoop van je huis, ik hoop dat het snel lukt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb vandaag mijn renteaanbod binnengekregen voor een hypotheek die niemand meer afsluit, want ….gevaarlijk! Ik ga voor 100% aflossingsvrij met een vaste renteperiode van 30 jaar. Misschien zitten er elementen in waar jij ook wat mee kan?

  Waarom ik het doe?
  – Ik financier minder dan 60% van de woning, hierdoor is de bruto-rente 2.68%
  – En dit 30 jaar lang. Bi-zar.
  – Inflatie eet mijn hypotheek vanzelf steeds verder weg.
  – In plaats van hypotheekvrij te wonen, beleg ik. Nu dus met hefboom. Geleend geld met een huis als onderpand. Dat weet ik.
  – De hypotheek gaat in box 3, waardoor ik hier belasting bespaar.
  – En, ik mag 100% boetevrij aflossen met eigen middelen. (niet door over te sluiten, alleen eigen middelen).

  Kortom, maximale flexibiliteit (met eigen geld mag je zoveel aflossen als je wil) mits je jezelf realiseert dat je over 30 jaar volledig moet aflossen. Dat weet ik, dat weet jij ook.

  En, over 30 jaar ben ik bijna 80 en waarschijnlijk al weer 1 of meerdere keren verhuisd en ik hoef me dus de komende 29 jaar niet meer in hypotheken te verdiepen :-).

  Ik heb voor het afsluiten wel een adviseur moeten inhuren. Dat zul jij ook moeten omdat je als zelfstandige sowieso in de categorie “anders” valt en bij de meeste execution-only intermediairs doen ze alleen makkelijke hypotheken. Jouw aanvraag wordt nauwkeuriger beoordeeld dan de –reguliere– vastdienstverbandmensen vanwege potentieel hoger risico. Wellicht kan je in je netwerk rondvragen wie goede ervaringen heeft met adviseurs? Ik wil wel iemand aanbevelen maar die zit niet in de buurt.

  Succes met uitzoeken!

  Like

  1. Dan moet je wel een bestaande hypotheek (van voor 2013) voor maximaal 50% van de waarde van je woning hebben. Anders gaat het verhaal van de hypotheek in box 3 voor belastingvoordeel niet op.

   Like

   1. Nee hoor, omdat je de hypotheek in Box 3 plaatst trek je helemaal geen rente af. En dan kan het 100% aflossingsvrij. Door de lening in Box 3 te plaatsen kan die salderen met je belegd vermogen en vermijd je de 1,2% vermogensrendementsheffing op het belegde vermogen (maximaal ter grootte van de hypotheeklening). Zoals de schrijver zelf zegt, hij gaat beleggen met geleend geld.

    Like

 5. O wat jammer dat het niet in één keer lukt, maar het zal vast goedkomen!
  Wij hebben zelf banken vergeleken en hebben via de Rabo afgesloten. SNS was ook een serieuze optie, wij hebben niet zo zeer naar de kosten gekeken maar vooral naar de voorwaarden en het feit dat andere (is bloggers) goede ervaringen hadden met deze banken.
  Ik heb laatst wel een artikel gelezen dat het kan lonen via een tussenpersoon af te sluiten omdat die de beste deal kan krijgen voor jou. De tussenpersoon zelf is dan misschien wel duurder, maar met een lagere rente verdiend dat zichzelf weer terug.

  Like

 6. Onze ervaring 2 jaar geleden met ExecOnly bij MoneYou: liep prima. Het gewone papier geschuif en gescan, maar dat heb je met n adviseur ook. En het uitzoeken doe ik toch al 90% zelf, want vertrouwen doe ik ze niet (en zo ingewikkeld is onze sit niet).
  Vriendin heeft ExecOnly net afgerond met andere bank: liep ook prima. Gewoon scannen en uploaden van het checklistje wat de bank aanlevert.
  Voor beiden: 1 avond gedoe (2 als scans niet lukken), en daarmee 2000 euro verdiend. (Nou ja, de uitzoekavonden ervoor reken ik nu niet, dus…)

  NB: vriendin en MemanEnIk zijn alle3 loondiensters. ZZP was wel een dingetje volgens de consumentenbond, en ik weet niet hoe dat door werkt. Maar ik geloof dat ons lijstje v MoneYou wel iets met jaarcijfers had staan, dus dan kan het????

  Geliked door 1 persoon

 7. Voor Execution only moet je een online test halen (spoiler alert: die haal jij). . Tip: je kan alvast oefenen bij diverse banken op de site.

  verdere details in: https://www.consumentenbond.nl/hypotheek-bij-verhuizing/zelf-hypotheek-afsluiten

  ExecOnly werkt prima vermits…. jij recente cijfers hebt, en precies weet wat je wilt van een hypotheek (vorm, rentevaste periodes, ORV en al dat soort gedoe) en welke hypotheekregeltjes voor jou van toepassing zijn. Aangezien je niet gescheiden bent of andere moeilijke dingen hebt, zou dat wel eens kunnen lukken.
  Alleen doen niet alle banken hier aan, dus je hypotheekkeuze is wel beperkter.
  Het advies kost anders 2-3000 euro en dan is deze bemiddeling inbegrepen, net als de execution. Maar dan willen ze ook uitzoeken voor je welke vorm de voorkeur heeft, en of er andere leuke truucs te bedenken zijn.

  T Artikel noemt dat t voor ZZP ers anders ligt. Ik weet niet hoe anders. Maar een belletje naar MoneYou geeft je vast snel uitsluitsel. (Die doen voor normale personen ExecOnly en adverteren daar zelfs mee)
  En heeft je boekhouder nog tips voor deze situatie?

  Geliked door 1 persoon

 8. Independer = Achmea. De Hypotheker = ‘onafhankelijk’; dat is een franchise-organisatie. Heb geen tips over naar wie je toe zou moeten gaan. In de praktijk is te vaak achteraf gebleken dat dingen anders waren dan voorgespiegeld. Zit zelf rechtstreeks bij Rabobank en ben daar niet ontevreden over. Qua kosten denk ik dan maar zo dat Eur 1.500,- over een hypotheek van 30 jaar ‘maar’ Eur 50,- per jaar is 😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat jammer dat het nog niet verkocht is! Al wel biedingen, of houd je dat nog even voor jezelf? In ieder geval hebben wij hier laatst ook wat naar gekeken. Mijn conclusies:

  Bijna iedereen geeft wel een oriënterend gesprek, waar je toch regelmatig best een hoop uit kunt halen. Kost wat tijd, maar geeft wel een indruk van de flexibiliteit (en daarmee ook wel een beetje van wat nu eigenlijk ‘all in’ bij bepaalde partijen zijn)
  Online lijkt geen optie te zijn voor ondernemers
  Vaste klantenkorting is niet meer wat het geweest is

  Waar wij tot nu toe op uitkwamen, was een onafhankelijk adviseur met een all-in prijs van uit m’n hoofd gezegd iets van 1500 euro. Maar het kan ook 1900 zijn geweest (ging uiteindelijk om andere redenen over, dus blijkbaar heeft m’n hoofd er weer iets anders belangrijks overheen opgeslagen). Ik vond dat NIET goedkoop, maar kwam bijvoorbeeld bij de Hypotheker nóg duurder uit. Bovendien kreeg ik daar al heel snel het idee dat het tarief ook nog werd aangepast op de klant. Lees: als ze denken dat je wat te makken hebt, mag je meer betalen. Kreeg ik een beetje een vervelend gevoel bij.

  Like

  1. Juist…dat vind ik dus ook zo krom; dat die tarieven hoger worden als je ondernemer bent en/of een redelijke omzet draait…serieus, het werk wordt er niet moeilijker door lijkt me.

   De laatste hypotheker waar wij het laatst zijn geweest (feb. 2017) rekende 3750 EUR voor het complete traject; advies en afsluiten. Ik vind dat een heel fors bedrag. Voor een particulier was het 2500 EUR…

   De eerste gesprekken bij adviseurs en banken zijn eigenlijk altijd kosteloos, ik denk dat je het best voor jezelf een checklist kan maken wat je exact wil weten en vragen waar je (als ondernemer) verder nog rekening mee moet houden. Die info kan je altijd weer meenemen naar andere gesprekken. Het zal wel tijdrovend zijn maar ik ben van mening dat je dit terugverdient op termijn. Zaken als NHG, levensverzekering, risico-opslagen, mix tussen annuïteit, aflossingsvrij, sparen, inbreng van overwaarde en eigen geld etc.

   Ik vermoed ook dat je zelf wel capabel genoeg bent om een gezonde afweging te maken; dus execution-only kan dan een optie zijn (al ben ik dat nog niet tegengekomen voor zelfstandigen)….het is jouw geld, en niemand (maar dan ook echt niemand) let beter op jouw geld dan jijzelf 😉

   Onze hypotheekhistorie is een “niet-zo-fraaie”, maar we zitten al sinds 2003 bij BLG (onderdeel van Volksbank; net als SNS/ASN/Regiobank). Ik vind het een erg fijne partij, snelle en adequate klantenservice en zelfs een online omgeving waarop je realtime inzicht hebt in je hypotheek; waarin je extra aflossingen kunt instellen etc.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.