Waarom een opknapper kopen zo gek nog niet is…

Linksom of rechtsom, we gaan binnenkort verhuizen. Dat betekent dat ik een huis ga kopen. Dit jaar. Waarschijnlijk. Misschien. Komende maand. Binnen afzienbare tijd. Of iets later. Eventueel. Dikke kans. Of zo.

Sorry dat ik je in spanning laat, lieve lezer. Troost je maar met de gedachte dat het voor mij nog veel en veel spannender is allemaal….

Maar goed. Een huis kopen. Als het lukt met de financiering. Waar ik me óók druk over maak. Met de vraag of dat wel terecht is want kom op, een béétje hypotheek moet ik toch wel kunnen krijgen… of niet….

Ook dát proces wordt vervolgd en bedankt voor de tips tot zoverre….

Ondertussen bekeek ik vorige week vijf huizen. Twee die ik ook wilde bezichtigen, bleken inmiddels onder bod waardoor een bezichtiging niet mogelijk was. Ook één van de door mij bezichtigde woningen is inmiddels onder bod en daarmee is het dus de vraag of het voor ons nog een optie is. Voor een ander huis was zó veel belangstelling dat het waarschijnlijk ook snel weg is….

Dat maakt dat er voor ons voorlopig eigenlijk alleen opknappers overblijven in de wijk waar ik wil wonen (en ja die wijk is mijn enige echte “harde eis”….. ). Oud huurwoningen uit de jaren ’80 met nog de oorspronkelijk stoppenkast/badkamer/goedkoop keukenblok en een ouwe ketel. En natuurlijk die prachtige instapklare woningen die binnenkort voor een hele schappelijke prijs óók in de verkoop gaan, hm.

Eigenlijk had ik helemaal geen zin in een opknapper, maar ik begin er nu ook de voordelen van te zien. Zo keek ik eergisteren met een half oog naar een uitzending van RADAR (je kunt ‘m via deze pagina terugkijken) over duurzaam wonen en – vooral – het feit dat we in 2050 met zijn alleen van het gas af moeten zijn. In de uitzending werden verschillende voorbeelden gegeven van gezinnen die daarin al stappen gemaakt hebben. Het ging over zonnepanelen en warmtepompen. Over vloerverwarming en infraroodverwarming via plafond-panelen. En over de subsidiemogelijkheden, dat ook.

Kijk. Energieneutraal wonen, dat wil natuurlijk iederéén. Met vloerverwarming en de Mooiste Vloer Van De Wereld. Het is natuurlijk de vraag of dat wel te realiseren is in de huizen die ik op het oog heb, maar je kunt natuurlijk wel proberen om een end te komen.

En een gave keuken die ik echt het allermooiste van de wereld vind – binnen een bepaald budget dan, dat wel weer – dat is eigenlijk óók gewoon best fijn.

 

First things first, dus ik geef nu volop prioriteit aan het inventariseren van mijn financiële mogelijkheden. En… pssst… tegen niemand vertellen… vanmiddag komen mensen om mijn huis voor de tweede keer te bezichtigen….. en dat is niet de eerste keer dat er een tweede bezichtiging is geweest…..

 

Maar hee. Dromen is óók gewoon leuk. Over een energieneutraal huis met een prachtige keuken. Deze, bijvoorbeeld….. maar dan zonder rommeltjes op het aanrecht….

… Of deze…..

 

Bovenstaande foto’s sloeg ik jááren geleden op via Pinterest. Inmiddels zijn de linkjes naar de site waar ze oorspronkelijk geplaatst zijn, niet langer meer actief.

Over mariimma

Alleenstaande moeder en ZZP-er die stukje bij beetje steeds meer financiële vrijheid ervaart.
Dit bericht werd geplaatst in huizenverkoop, verhuizen, wonen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Waarom een opknapper kopen zo gek nog niet is…

 1. Anja zegt:

  Wij hebben inderdaad bewust gekozen voor een opknapper. Of nu ja, geaccepteerd dat het zoiets ging worden, haha. Het is een enorme klus maar we nemen er de tijd voor. Alles isoleren, alles naar de 21e eeuw brengen, maar wel de charme en het karakter van een jaren ’30 huis behouden. We kiezen bijv voor een gerecyclede PVC vloer met prijzige 4 cm dikke geluids- en warmteisolerende ondervloer. Je kunt zoveel tegenwoordig, huizen van 15 jaar oud zijn alweer ‘oud’ qua techniek.

  Like

 2. Anja zegt:

  Oh en succes met alles natuurlijk. Duim duim duim!

  Like

 3. melaniebartels1975 zegt:

  Ik snap je dilemma. Wij zijn vorig jaar verhuisd van een energie-lekkend jaren 30huis waar altijd vanalles aan stuk was naar een nul-op-de-meter nieuwbouwwoning. In het proces daar naar toe hebben we vanalles overwogen – ook een opknapper. Dat heeft inderdaad de voordelen die je noemt, maar de ervaring met ons jaren 30 huis, plus het feit dat we weliswaar niet onhandig zijn maar klussen niet onze hobby is, heeft uiteindelijk de balans doen uitslaan naar nieuwbouw. Om meer redenen, hoor, want budget speelde ook mee natuurlijk, en de wens om op korte termijn te verhuizen en meer tijd voor de kinderen te hebben. Eigenlijk wilden we een nul-op-de-meter woning gebouwd van duurzame materialen, maar dat zou nog jaren duren en veel duurder zijn. Dus dit is een beetje het compromis geworden. Wel met veel zonnepanelen (op het dak en op de aangebouwde veranda – mocht je over dat laatste meer willen weten, laat maar weten), warmte/koudepomp en dat soort dingen. Makkelijk hoor, en energiezuinig. Wel even wennen dat de thermostaat dusdanig is afgesteld dat heet douchen niet meer kan en op een gegeven moment is het warme water voor die dag gewoon op. Ach ja, de eerste keer sta je beteuterd te kijken, daarna weet je dat dan, he. En nee, nieuwbouw is niet bijster charmant enzo, maar de buren blijken aardig en alles wat we willen is in de buurt. En de hypotheek beperkt dus de balans is terug in ons leven. Een opknapper was het voor ons dus niet maar ik denk dat als je de tijd en energie hebt dat het een superkeuze kan zijn om een huis met karakter helemaal naar je wensen te maken. Succes, en ik duim op een goede verkoop van je huidige huis!

  Liked by 1 persoon

  • mariimma zegt:

   Ja dat jaren 30 huis ken ik… haha! Maar in ons geval zouden we naar een woning uit de jaren 80 gaan die in het verleden door een beleggingsmaatschappij tegen een (on-)behoorlijk hoge prijs in de particuliere verhuur geweest is. Dus wel soort van uitgewoond, maar niet te vergelijken met een oud boerderijtje waar al een eeuw niks aan gedaan is. Is toch wel echt al een groot verschil…..

   En ik zou er dan voor kiezen om een en ander te láten doen, he? Desnoods in etappes: eerst in bijvoorbeeld twee maanden tijd de beneden verdieping en alle electra plus zonnepanelen en nieuw verwarmingssysteem. En dan een jaar of drie later eventueel nog wat meer.

   Geen idee of dat haalbaar is, trouwens, qua planning en financiën…. en als dat ene instapklare droomhuis volgende week in de verkoop gaat dan kies ik misschien wel gewoon dáárvoor…!

   Like

 4. kniene zegt:

  Wij gaan ook voor een ‘kluswoning’. Nieuw dak, nieuwe vloer, nieuwe kozijnen, eigenlijk nieuw alles behalve een deel van de buitenmuren. Zo energieneutraal mogelijk. Wel +4maanden verbouwen…
  Weet je al wat je gaat doen als je je eigen huis verkoopt en nog geen nieuw huis hebt? Wij doen het nl net andersom: eerst kopen, dan verkopen, zodat we in het oude huis kunnen blijven tot het nieuwe klaar is.

  Liked by 1 persoon

 5. puckie zegt:

  Wonend in een jaren tachtig woning met oorspronkelijke badkamer en WC: prima te doen. Je kan klussen als het nodig is, maar het hoeft niet perse direct.
  We zijn vlak voor de aankoop lid geworden van ‘ vereniging eigen huis’ en vanuit daar een bouwkundig inspecteur laten komen (kost dan niet zo veel). Die geeft een indicatie van wat moet, wat kan en wat het kost. Ideaal, want je kunt dus aangeven wat je voor ogen hebt, en je krijgt een grove schatting wat het kost als je het laat doen. Ook geven ze aan wat handig is nu, en wat eventueel kan wachten (ok dakraam hebben we iets te lang mee gewacht, die is er dus in een storm uitgewaaid)

  Groetjes, Puckie

  Liked by 1 persoon

 6. VeggieMo zegt:

  Een jaren tachtig huis kan flink gehorig zijn is onze ervaring. Ons vorige huis was een twee onder eenkapper van 1985. De kwaliteit van de materialen was wel weer goed. Niet milieuvriendelijk, maar wel fijn dat we hardhouten kozijnen en hardhouten trappen hadden.
  Van gas los moet ik nog zien. Ik vind het waanzin want er is veel meer elektra nodig. Wat echt niet op te vangen is door windmolens en zonnepanelen in de koude, donkere, windstillere tijd van het jaar. Het elektranet is er niet op voorzien. Verder veel energiecentrales nodig die op gas of minder milieuvriendelijke brandstoffen lopen. Zeer grote kans dat we straks tienduizenden euro’s verplicht in onze huizen moeten steken voor dit waanidee en dat we in de kou en donker zitten.

  Ja, zo spannend om je huis te verkopen. Bij ons alweer vier jaar geleden. Sterkte met de stress en hopelijk straks alles zoveel mogelijk naar wens!

  Liked by 1 persoon

 7. na 2 jaar in ons 30er jaren huis opgeknapt te hebben, hebben we Plushuis lten komen. Nu spijt dat niet eerder gedaan te hebben, dan hadden we het opknappenin 1x goed richting duurzaam kunnen trekken (nu de vloeren verkeerd gedaan). Dus die tip geef ik je alvast.
  Plushuis geeft je een plan, en je mag zelf uitvoeren, op eigen tempo. Wel doordacht en compleet, dat ben ik verder nergens tegen gekomen. (Brainstorm +plannetje= 300 euro, incl doormeten van isolatie en tocht, kom je op 1000euro)
  Hij kijkt altijd naar constructie, dan naar isoleren (en ventileren), dan naar de rest (zoals inductiekookplaat ipv gas). Maar dan met gedegen details, en voor jouw huis, duh.

  Dus dat is het stappenplan als je in een klushuis komt, met ev. tussenoplossingen tussendoor. Maar die ken je al.

  Liked by 1 persoon

 8. Greet zegt:

  Inderdaad, Plushuis plan. Kan je in je eigen tempo uitvoeren.Plushuis heeft in Nijmegen een voorbeeldwoning. Om een goed beeld van alles te krijgen.

  Liked by 1 persoon

 9. Marijke zegt:

  Bedenk met een klushuis wel, dat het in deze tijd niet meevalt om vakmensen te vinden. Mijn broer heeft daar nu mee te maken, alle timmerlui en stukadoren die hij belt, mag hij begin 2019 terugbellen, misschien dat ze dan tijd hebben 😦

  Liked by 1 persoon

 10. DeBudgetman.nl zegt:

  Een klushuis is de manier om voor lage kosten in een fijn huis te wonen en overwaarde te creëren. Je kunt alles in huis aan je eigen smaak aanpassen en inrichten. Wij hebben het trucje van ‘huis kopen, opknappen, met winst verkopen en verhuizen’ nu een aantal keren gedaan. We wonen nu voor echt lage lasten in een echt mooi huis.
  Het helpt wel wanneer je zelf handig bent, of wordt. En probeer zoveel mogelijk te verbouwen met eigen geld, dan zit je binnen de kortste keren op een lager risico-opslag bij je bank.
  Succes!

  Liked by 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s