Bedankt, buurman!

Zoals de meeste nederlanders heb ik buren. Naastburen aan twee kanten, achterburen en ook tegenoverburen.

Nu er een “te koop!!!” – bord in mijn tuin staat, merk ik consternatie. Er gaat wat veranderen in de buurt en de mensen zijn nieuwsgierig. Met name de buren met wie ik het meeste contact heb en die het dichtsbij wonen – ik heb immers een hoekwoning – vragen bijna dagelijks wat de stand van zaken is.

Maar ook heb ik ineens weer gesprekken met de “zwaai-buren” van de overkant. En ik sprak laatst de achterbuurman, die was wel geïnteresseerd in het achterste stukje van mijn tuin. Zijn tuin ligt op het noorden en is 10 meter diep, mijn tuin ligt op het zuiden en is 60 meter diep. Ik snap zijn interesse en als ik geen zin had in nóg meer gedoe, dan was ik met hem gaan praten. Voor nu heb ik er echter voor gekozen om mijn makelaar de opdracht te geven om te vertellen dat deze mogelijkheid er is. Met name interessant voor mensen die mijn huis supergraag zouden willen kopen, maar aan de grens van hun budget zitten, natuurlijk…..

Deze week was er een “tweede bezichtiging” van geïnteresseerden. Dat betekent dus weer: opruimen, poetsen en maken dat we weg zijn: de hond, het kind en ikzelf. Die combi is niet altijd makkelijk. Het kind wil naar een speeltuin of zwembad maar daar mag de hond niet komen. De hond wil altijd naar het bos maar daar heeft het kind niet altijd zin in. Ik wil het liefste even bij iemand op bezoek maar de ontvangende partij heeft niet altijd zin in mij in combinatie met enthousiaste, uit de krachten gegroeide pup die in no-time vijf prachtig artistieke kunstwerken heeft omgegooid of je met liefde opgekweekte plantjes uitgraaft, of een kind dat graag wil deelnemen aan een grote-mensen-gesprek.

En die andere naast-buurvrouw had me laatst aangeboden dat ik haar hond best een uurtje bij hen mocht droppen. Misschien kent u ze nog van eerder gemopper: de blaffende-honden-en-andere-overlast-veroorzakende-buren met wie ik niet persé een heel positief contact heb maar we houden het beschaafd. Meestal dan. Want de buurman kan behoorlijk uit zijn slof schieten…. hm….

De afgelopen jaren lijkt het geblaf alleen maar erger geworden, maar dat komt waarschijnlijk vooral omdat ik nu thuis werk. Ze hebben wel andere honden, inmiddels. Eén daarvan is nogal … hum… vocaal. Het is een Leonberger, dat zijn honden die zo’n 80 kilo wegen….

Anyway. Ik bracht Pippa daar dus naartoe, afgelopen dinsdag.

En bij het ophalen kreeg ik van mijn buurman een waslijst mee…:

 • Hij gaat over een dikke maand het dak van zijn loods laten saneren. Want asbest. Die loods is 40 meter lang en loopt tot aan de rand van mijn tuin. Ik krijg daar nog wel een brief over. Maar dan weet ik het alvast. Ze zijn er een week mee bezig.
 • En of ik er even voor wilde zorgen dat mijn boom gekortwiekt werd. Of eigenlijk wilde hij die hele boom eruit. Want hij heeft last van de pluisjes die er gedurende twee weken in april, ieder jaar uitvallen.
 • Oh ja mijn hek. Iedere keer als ik het “dichtgooi” dan zitten zij rechtop op de bank. Echt heel vervelend. En dat hek zit vast aan zijn gevel. Daar wil hij vanaf.

Het bijzondere is, dat we al 12 jaar buren zijn en dit is de eerste keer dat ik hoor dat hij al 12 jaar last van me heeft. Sterker nog: dat hek hangt er al meer dan 20 jaar en die boom was al groot toen ik het huis kocht…. Als hij er zoveel last van heeft, dan had ik het graag 12 jaar geleden al meteen gehoord. Ik had die overlast graag willen wegnemen voor hem… Hij is aannemer, hij weet vast wel een oplossing voor dat hek. Maar nu ik aan het verkopen ben en daar best wel wat stress van heb, zijn dit soort extraatjes me gewoon even te veel.

Na overleg met mijn makelaar werd het nog veel complexer. Want zo’n groot asbest dak recht naast mijn huis…. dan zou het best weleens zo kunnen zijn dat er deeltjes in mijn tuin zitten. Zeker wanneer ze daar over een maand op gaan zitten en wie weet een plaat effe in mijn tuin laten vallen, je weet het niet. En heeft die goot altijd aan die loods gezeten, of heeft de loods ook afgewaterd op mijn grond? En klopt het dat er een aantal jaren geleden nog onderhoud is uitgevoerd aan dat dak, want hij dacht nieuwe schroeven te zien? Zijn er toen maatregelen genomen?

Ik kreeg het advies om mijn buurman aansprakelijk te stellen voor eventuele toekomstige vondsten van asbest op mijn grond. Met een aangetekende brief. En dat van dat hek en die boom, tja dat moest toch ook echt gemeld worden aan de belangstellenden. En dat zou de verkoop wel kunnen frustreren…

Ook waarschuwde de makelaar me, dat mogelijke kopers van mij zouden kunnen vragen om een bodemonderzoek uit te laten voeren. Op mijn kosten, dus. Right… Nou… daar zit ik écht op te wachten, op extra kosten vertraging….

Daar heb ik dus wel even wakker van gelegen. Zeker omdat die buurman een behoorlijk kort lontje heeft, dus als die ineens een aangetekende brief zou krijgen dan zouden de rapen weleens gaar kunnen zijn.

En dan had zijn vrouw nog wel zo lief op mijn hond gepast, deze week……

Ondanks dat zijn timing gewoon stom is en ik me echt afvraag waarom ze niet eerder met mij in gesprek geweest zijn, als ze al 12 jaar last zouden hebben van de pluisjes uit mijn boom en geluid van mijn hek, snap ik het ook wel weer dat de buurman met zijn lijstje komt. Zonne en ik zijn namelijk maar met zijn tweetjes en wij gebruiken dat hek niet zo vaak. Stel dat er een gezin met drie kinderen komt, dan neemt de overlast voor hen wel opeens toe. Het is maar de vraag of hij beseft dat hij me wel echt wat kopzorgen oplevert met dat kleine gesprekje dat we gehad hebben.

Een sanering van een asbest dak net vóór jij in een huis trekt, dat kan goed nieuws zijn natuurlijk. Maar het kan óók afschrikken…

 

En wat betreft de verkoop van mijn huis? Tja ik heb nog geen handtekening. Babysteps, dus……. Maar hopelijk volgende week wel. Het dus zéker niet zo dat er geen beweging in zit. We gaan het zien!

8 gedachten over “Bedankt, buurman!

 1. Als dat hek vastzit aan de gevel van de “boze buurman” en hij wil er vanaf, (is het van metaal dat het lawaai maakt bij het dichtdoen?) dan kun je ook zeggen dat hij dan een ander, minder lawaaïg hek (hout?) mag betalen?

  En wat betreft de aangetekende brief, heel handig om hem vast voor eventuele (vervolg)schade aansprakelijk te stellen. Om hem niet nog meer op de kast te jagen kun je hem van tevoren even persoonlijk informeren dat hij zo’n brief gaat krijgen (net als hij bij jou deed met zijn dak) en dat je makelaar het jou zo geadviseerd heeft.

  Succes verder, het komt allemaal goed! 😉👍🏻

  Geliked door 1 persoon

 2. Enneuh…struisvogelpolitiek geen ideetje? Je bent er toch bijna weg. Zo n asbesten dak is trouwens zó erg niet, je moet je hoofd niet zot laten maken. Ons huis is van 1968 en er zat asbest rond de leidingen in de kelder, als onderdak, als traptreden, in verluchtingskokers én zelfs als kastdeurtjes. Enkel de leidingen in de kelder hebben we laten saneren omdat daar de vezels echt bloot zaten. Alle andere asbest kan geen kwaad, als je er niet in gaat zitten boren ofzo.
  Als bijkomend voordeel heeft het dat het niet snel in brand gaat vliegen 😉
  Wij hebben trouwens nét een uurtje geleden een huis (investeringspand) door onze vingers zien glippen :-/
  Veel succes met de verkoop!
  Groetjes, nona

  Geliked door 1 persoon

  1. Als verkoper van een huis ben je verplicht duidelijk te vertellen over alle problemen en mogelijke problemen van je huis waar je weet van hebt. Als je iets niet gezegd hebt, maar het naar alle waarschijnlijkheid wel had kunnen weten, dan ben je later alsnog aansprakelijk voor alle noodzakelijke kosten voor de reparatie/oplossing.

   Like

 3. Poeh, dat lijkt me heel irritant. Soms hebben mensen helemaal niet door dat hun ‘dingetje’ iemand anders slapeloze nachten bezorgt.. Sterkte!

  Geliked door 1 persoon

 4. Inderdaad een beetje vreemd om daar nu mee te komen.. Misschien denkt hij dat dingen als die boom of dat hek jou nu niet meer uitmaken, omdat je toch weggaat. Maar ik kan me voorstellen dat je idd niet veel puf hebt om je ook nog druk te maken over dat soort dingen, zo’n verkoopproces kost al energie genoeg! In ieder geval fijn dat er beweging in zit 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.