Een update in de huizenverkoop

Tijd om eens even op een rijtje te zetten hoe het staat met de huizenjacht….!

 • Tot 4 mei: De foto’s zijn gemaakt en vervolgens ging ik in de meivakantie een weekje naar Frankrijk, alwaar ik nog een paar keer de tekst heb gezien en aangepast van de advertentie van mijn huis.
 • 4 mei: De advertentie van mijn huis is online.
 • 8 mei en 10 mei: Poetsdag. Vooral op de 8e…..
 •  9 mei / 11 mei: 22 mensen hebben mijn huis bezichtigd op deze twee dagen. Zij kregen allemaal een brief mee met daarin een deadline voor het bieden op 16 mei.
 • 16 mei: Wat een spannende dag is dit, de deadline voor biedingen. En… ’s morgens is er nog niet één bod binnen….. Terwijl iedereen roept dat ik het huis zó verkocht heb, houd ik mijn hart vast…… Een nagelbijtdag, dus….

 • 16 mei, ’s avonds: De makelaar stuurt een email door die die middag om kwart voor 6 verzonden is: een bod op mijn huis. Maar wel lager dan wat ik voor mezelf als absoluut minimum gesteld had…..
 • 17 mei: Telefonisch overleg met de makelaar. Hij is het met me eens dat het bod wel erg laag is. We spreken af dat er een nieuwe bezichtigingsdag wordt ingepland. Inmiddels hebben zich immers weer een aantal gegadigden gemeld. Ook de bieders, die gevraagd hebben een keer terug te komen met “wat dingen op te meten”, zijn op deze dag ingepland.
 • 18 mei: Poetsdag. Opnieuw….
 • 19 mei: 8 nieuwe bezichtigingen plus de tweede bezichtiging van de bieders.
 • 19 mei, ’s middags: telefonisch overleg met de makelaar. Hij vertelt een wat vaag verhaal over het gesprek met de bieders. Formeel zou ik het bod afgewezen hebben. Ik schrik daarvan: formeel kunnen ze misschien wel alle gelijk van de wereld hebben, maar stel je voor dat de eerste kijkers tijdens de eerste bezichtigingendag al meteen een bod gedaan hadden tijdens de rondleiding, hadden we dan alle andere rondleidingen moeten cancellen?! Het huis staat nog maar nét te koop en dan is het toch niet zo vreemd dat je de aanvankelijke lijst met geïnteresseerden een kijkje gunt? Ik ben niet onder de indruk van de communicatieve vaardigheden van de makelaar. Dat was ik al niet, maar nu maakt het wel dat ik me verdorie afvraag of ik die gesprekken toch niet beter zélf had kunnen doen…..!
 • 22 mei ’s morgens: Ik bel de makelaar. Is er al een bod binnen uit de nieuwe ronde? Het antwoord laat zich raden….: nee. Ik overleg over wat te doen: toch maar gaan onderhandelen met die bieders? Want hoe lang kun je die mensen aan een lijntje houden?! We besluiten om de volgende dag te gaan bellen met de bieders. Ondertussen bijt ik nagels.
 • 22 mei ’s middags: Terwijl ik me afvraag welk tegenbod ik kan doen, belt de makelaar, deze keer heb ik met senior te maken want junior is een paar dagen op vakantie. Er is een aanvraag voor een tweede rondleiding. Of dat morgenmiddag kan? Ja natuurlijk… en ik pas mijn werk-planning aan en ga maar weer eens aan de poets.
 • 23 mei: Poetsen en ’s middags de rondleiding. Aan het einde van de middag praat ik even met mijn buurman, die begint over hekken, bomen en asbest. Ondertussen ontvang ik een SMS van de makelaar senior: hoe lang de goot al aanwezig is aan de loods van de buurman? En enig idee wanneer dat asbestdak gesaneerd moet worden? Ik bel hem terug en breng hem op de hoogte van de ontwikkelingen. Er volgt een gesprek over vervuilde grond en aansprakelijkheidsstelling. Ik krijg er buikpijn van…
  Uiteindelijk spreken we af dat die oorspronkelijke bieders toch nog een dagje langer aan het lijntje worden gehouden, terwijl mijn makelaar ondertussen het “mitsen en maren lijst” van de buurman communiceert aan de nieuwe geïnteresseerden. Zij krijgen tot morgenmiddag 1 uur de tijd om een uiterste bod te doen waarmee ik dan meteen akkoord zal gaan als het interessant genoeg is.
 • 24 mei 3 uur: Goed nieuws, ik heb een tweede bod binnen! Het is hoger dan het eerdere bod en bovendien gaan deze mensen akkoord met de voorbehouden van de buurman en – vanzelfsprekend – onder voorbehoud van financiering. Ze willen wel iets doen aan dat hek en vinden het geen probleem dat er “mogelijk eventueel misschien” asbest in de tuin aanwezig is. En oh ja dat de boom in de tussentijd door mij bijgesnoeid wordt? Oók geen probleem. Ik kan nog niet akkoord gaan met het bod. Eerst moeten de eerste bieders nog de kans krijgen om een uiterste bod te doen.
 • 24 mei 5 uur ’s middags: Makelaar junior belt me vanaf zijn vakantie-adres. De oorspronkelijke bieders hebben een bod gedaan dat lager is dan de nieuwe bieders. Ik besluit akkoord te gaan met het nieuwe bod.
 • 24 mei half 7 ’s middags: Makelaar senior belt me met hetzelfde verhaal. Gaat goed, die interne communicatie in het makelaarskantoor. Senior vertelt nog eens even hoe goed hij het allemaal wel niet aangepakt heeft. Ook hij gaat bellen om, in zijn woorden “er een klap op te geven”. In één adem probeert hij me vervolgens te verleiden om hem ook als aankoopmakelaar in te huren en zijn werknemer als financieel adviseur een klus te geven. Ik wil hem te vriend houden tot de akte gepasseerd is, dus vertel hem dat ik voorlopig nog even met mijn hoofd in het asbest van de buurman zit, en dat hij eerst mijn huis maar moet verkopen, voor we verder praten. Hij zegt: “Dat heb ik toch net gedaan?!” maar ik juich niet te vroeg: ik wil een krabbel. Hij belooft dat op de 28e de koopakte verzonden zal worden.

En dus juich ik nog niet te vroeg. Maar het ziet wel heel goed uit!

25 gedachten over “Een update in de huizenverkoop

 1. Wat een gedoe zeg! Valt niet mee allemaal. Hopelijk krijg je je handtekening. Spannende tijd voor je.

  Like

 2. Spannend joh! Het klinkt op zich positief, voor de makelaar is dit natuurlijk allemaal “dagelijkse kost” maar voor jou zijn het gewoon spannende en ingrijpende tijden met alles eromheen. Succes gewenst 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Yes!! En idd, heel goed om een klein beetje afwachtend te zijn en pas in je handjes te klappen als de bedenktijd na het tekenen van het voorlopig koopcontract voorbij is. Hopelijk is dat nu net gisteren gebeurd of gebeurt het deze week nog en dan ben jij ook echt helemaal vrij om wat anders te vinden! Ligt dit bod nog wel een beetje boven je eigen minimumprijs? Wat fijn dat het zo ontzettend snel lijkt te gaan!

  Like

 4. Fijn dat je je huis verkocht lijkt te hebben. Even postief denken dat t lukt gewoon.

  Gezien alle juich verhalen over de markt, verbaasd t me dat je zo’n moeite hebt je minimum prijs binnen te halen. Is dat je “geen-vr-wonen huis”? Of zat de asbest van de buurman niet in je minimum mee ?
  Wel baken dat zijn buurman dan jouw verkoopprijs naar beneden haalt 😦

  Like

 5. Spannend nog even.
  En dan zelf een ander huis. Succes🤞🤞👍👍

  Like

 6. Ow, spannend inderdaad. Heb je wel een tevreden gevoel als deze koop doorgaat?
  Onze financieel adviseurs heeft een uitgesproken mening over makelaars: een vak waarmee je het meeste rendement uit je IQ haalt (met de minste capaciteiten, moet je er maar achteraan denken). Maar ja, over financieel adviseurs kun je ook een mening hebben.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ook na het tekenen van de koopakte heeft de koper nog een paar dagen bedenktijd.

  Daarnaast: mogelijk wordt een model overeenkomst gebruikt: https://www.eigenhuis.nl/huis-kopen/bestaande-bouw/koopovereenkomst/koopcontract . Er mag aan dit contract niets veranderd worden, tenzij veranderingen heel duidelijk weergegeven zijn. Ik zou zeggen: controleer dat goed! Ik ken een makelaar van vrienden die hier toch nadelige wijzigingen in had aangebracht zonder dit aan te geven. (Mag natuurlijk niet … deed ‘ie toch …). Checken is beter!

  Like

 8. Wat een verhaal!
  Zo te zien met goede afloop, nog even duimen draaien 😉
  Zelf al zicht op een ander huis weer?

  Like

 9. Verstandig om die champagne idd nog niet te ontkurken. Superspannend dit! Hopelijk kan dit snel worden afgerond en kun je gauw verder met een leuk huis voor jou en Zonne. Ik kan me overigens voorstellen dat je hem als aankoopmakelaar en tussenpersoon niet écht in overweging hebt 🙂

  Like

 10. Vreselijk spannend! Enne, deze makelaar lijkt toch een beetje tegen te vallen? Balen zeg. Maar het komt vast goed!

  Like

  1. Nah valt wel mee hoor. Het was de goedkoopste en dan verwacht je minder. Ik had niet veel eisen behalve dan de prijs.

   Like

 11. Wat een spanning zeg! Toch niet zo’n hele goede makelaar dus, helaas! Hoop dat het snel rondkomt en dat de financiering ook geen probleem voor de kopers wordt, of hebben ze dat voorbehoud niet opgenomen? Succes!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik had de goedkoopste makelaar genomen, niet die met de beste 1e indruk en zonder veel verwachtingen. Wat ook niet wil zeggen dat een andere makelaar de verkoop anders had aangepakt natuurlijk. Dat weet je nooit.

   Like

 12. O hemeltje. De geïnteresseerden, de buurman en de makelaar weten het wel spannend te maken, zeg! Ik duim mee dat de voorlopige akte snel getekend is. En ook dan is het nog afwachten natuurlijk, maar toch. Dan wordt het kijken naar een nieuw huis voor jullie zelf ook opeens stukken concreter! Duimduimduim.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.