Leefstijlinflatie in de praktijk…

Nadat ik gedurende een hele tijd geen inkomen had, want geen opdrachten, gaat het nu weer heel goed met de geldkraan.

 • Ik ging praten met een paar ambtenaren voor een voor mij vrij standaard opdracht: ondervragen van zo’n 400-600 burgers over afval. De gemeente wilde het echter nogal groots aanpakken en dacht aan 4.000 burgers. Ik adviseerde om dat niet te doen, om geld te besparen, omdat er geen onderzoek-technische reden was om de steekproef zo groot te maken. De gemeente wilde het toch. We gingen onderhandelen en uiteindelijk kwamen we in het midden uit. Voor mij is het een heel interessant onderzoek geworden waarin meerdere mrthodieken gecombineerd worden en ik meer de diepte kan ingaan, wat voor de gemeente ook veel interessanter is.
  Bijkomend voordeel is dat ik weliswaar veel meer geld had kunnen verdienen aan deze opdracht, maar toch is het alsnog een significant bedrag wat ik nu verdien en meer dan dat ik in eerste instantie zelf in gedachte had.
 • Mij werd gevraagd om – net zoals een paar jaar geleden – een organisatie te ondersteunen in de uitvoering van een onderzoek door vragenlijsten voor ze in te (laten) tikken. Ik stuurde een offerte die gelijk was aan die van twee jaar terug. Vervolgens bleek dat de vragenlijst vier keer zo lang was geworden. Wat een bij-opdracht leek te zijn, bleek nu toch zo ineens een vrij forse omzet te genereren. Het goede nieuws is dat het echt een uitvoerende klus is, weinig nadenkwerk. Ik kan dus vrij gedachteloos een groot deel van de vragenlijsten zelf intikken, in de avonduren. Dat betekent dat de winst uit dit project richting de omzet kan kruipen. Lekker!
 • Voor het eerst in de 15 jaar dat ik zelfstandige ben, lijkt het er bovendien op dat ik een langdurige opdracht heb waarbij ik iedere maand een vast bedrag mag factureren. Soort “uurtje-factuurtje”- opdracht waarbij ik ook nog eens carte blanche heb om naar eigen inzicht informatie te verzamelen waarvan ik vind dat deze relevant is voor de opdrachtgever. Dat is bij uitstek een opdracht waarbij ik al mijn expertise kwijt kan en het geeft me veel energie. Qua omzet geeft het me ook nog eens een leuke basis, dit jaar. Dit is een opdracht die alleen maar bestaat uit taken die ikzelf uitvoer, wat betekent dat de omzet gelijk is aan de winst.
 • En dan nog een kleine maar wel hele interessante opdracht die ik 100% zelf kan uitvoeren en waaraan ik geen kosten heb.

Omdat ik veel klussen zelf kan uitvoeren en – dus – weinig kosten voor inhuur heb, zal mijn winst van dit jaar dichter bij de omzet liggen dan ooit. Of in ieder geval van dit halve jaar. Dat past precies bij de ontwikkeling die ik een paar jaar geleden heb ingezet waardoor ik veel meer plezier in mijn werk heb.

Een maandje geleden werd de eerste factuur van die éne grote opdracht betaald en zodra dat geld binnen was, vulde ik mijn geslonken buffer aan en betaalde ik in één klap de hypotheekrente voor dit jaar aan mijn BV.

En toen boekte ik een lang (pinkster-) weekend weg naar wat de duurste camping ooit bleek te zijn. Ik, die al jarenlang budgetteer en me bewust is van “wat alles kost”, betaalde maarliefst 120 euro voor drie overnachtingen op een camping. Echt bizar. Maar goed. Ik hield het maar op dat we “wat te vieren hadden” met die mooie grote opdracht.

En ik bestelde laatst ook al sushi bij de bezorgdienst. Ook al omdat ik vond dat ik het verdiende. En om te vieren dat ik die opdracht had.

Dus. Als ik niet oplet blijf ik het vieren en dan koop ik ook nog even een nieuwe oude auto want die die ik nu rijd, maakt het keer op keer spannend of ik wel op de bestemming aankom met knipperende aan- en uitgaande lampjes en een stotterende motor.

En laatst shopte ik online een nieuwe garderobe bij elkaar tot het moment waarop je naar de betaal-omgeving gaat, toen ik bij zinnen kwam en annuleerde. Ik heb immers al kleren.

Zo gaat dat met leefstijlinflatie: dat je meteen eigenlijk méér geld gaat uitgeven wanneer je meer geld binnen krijgt. Dat werkt dus zelfs zo bij mensen die net zoals ik zeker eens per week naar het uitgavepatroon zitten te kijken en streefcijfers / slash / budgetten hebben voor alle uitgaven. En terwijl ik toch ook écht weet dat ik er nog niet ben qua omzet, maar het gebrek aan omzet van de eerste drie maanden van dit jaar nog aan het goedmaken ben. En ik ook nog eens binnenkort een huis wil kopen en me zorgen maak over of ik wel voldoende geld heb voor dat nieuwe huis…..

Dus oké. Vanaf nu gaat Mariimma weer op haar centen zitten……..!

10 gedachten over “Leefstijlinflatie in de praktijk…

 1. Superfijn, dat je goed betaalde en leuke nieuwe opdrachten hebt.
  Tja, die lifestyle-inflatie, je hebt het in ieder geval door, dus je zult het wel een halt toeroepen als dat nodig is.
  Die robot-stofzuiger is zo heerlijk! Ik heb er al een paar jaar één, en geniet ervan als hij zijn rondje doet en ik me daar niet mee bezig hoef te houden, heerlijk vind ik het, elke keer weer. Dus voor mij was het een goede investering. Ik hoop voor jou ook.

  Geliked door 1 persoon

 2. Weet je, die lifestyle-inflatie is natuurlijk wat minder, maar ik vind het zo ontzettend tof dat je nu weer zoveel mooie (en goed betaalde!) opdrachten hebt!! Echt fijn! Helemaal als dat nu dus betekent dat er ook nog eens een lekkere winst in zit, in plaats van dat je een groot deel ook weer door moet schuiven naar anderen.

  Zo’n robotstofzuiger lijkt me trouwens ook wel wat. Als hij bevalt, plaats je dan een keer een review? Kan ik die mooi lezen op het moment dat ik ook wel een beloning verdien 😛

  Geliked door 1 persoon

 3. Allereerst, gefeliciteerd met de resultaten, lekker! O ja, zo herkenbaar, die leefstyleinflatie. Kan snel gaan. Ik kan ook gekregen geld voor een verjaardag of zo wel 10 keer uitgeven. (“Ach, dat etentje kan er ook nog wel van af, ik heb toch toen en toen geld gekregen…” dat ik ook al aan oorbellen voor de dochter en een nieuwe jurk voor mezelf heb uitgegeven)

  Ik zit inmiddels al een paar jaar in een leefstyledevaluatie, dat is ook wel eens leuk om over te bloggen trouwens.

  Geliked door 1 persoon

 4. Die robot stofzuiger is een mooi investering voor het terug krijgen van vrije tijd. Heb je de aanschaf & energiekosten al vergeleken met jouw uurloon en het aantal uren vrije tijd? Ik denk dat je blij wordt 🙂

  Voor de overig kosten, waarom geef je jezelf geen zakgeld? Zonder schuldgevoel te besteden aan alles waar je zin in hebt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb een soort van “leuke dingen budget” dus dat zou je zakgeld kunnen noemen. 🙂

   en ja natuurlijk heb ik die investering teruggerekend. Ik weet precies hoeveel uren ik vragenlijsten moet inkloppen om het terug te verdienen… 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.