Oké, ik kan dus tóch een kast van een huis kopen….

… maar ik dóe het niet!

Gisteren had ik namelijk een afspraak met mijn accountant. Ik maakte die afspraak een week geleden met daarbij de opmerking dat ik toch echt niet langer wilde wachten op mijn jaarcijfers over 2017, voor een hypotheekaanvraag. En omdat ik door de bomen het bos niet meer zag (en nee, dát lag niet aan hem maar aan mij….), wilde ik van hem ook weten welke cijfers nu bepalen wat de hoogte van mijn hypotheek zou kunnen zijn.

Ik had daar zorgen over. Wat nou als ik niet voldoende hypotheek kan krijgen voor een fatsoenlijk huis? Ik herinnerde me nog wel dat mijn accountant vorig jaar al riep dat daar geen vuiltje aan de lucht zou zijn… maar was dat wel echt zo??

Met welke bedragen rekent een bank voor het bepalen van de maximale hypotheek die ik kan krijgen: winst uit onderneming, vóór of na startersaftrek, inkomensheffing, heffingskorting, arbeidskorting, combinatiekorting, inkomstenbelasting etcetera? 

Is de rekening courant (een “snelle lening” van privé bij de BV, die ik bijvoorbeeld gebruik als inkomstenbuffer) hetzelfde als een schuld? Gaat die af van het maximaal te lenen bedrag? Wat vinden ze van de hypotheekschuld die ik bij de BV heb? In hoeverre speelt daarnaast de jaarrekening van de BV een rol?

Wat betekent mijn slechtste jaar, namelijk 2015, waarin ik relatief weinig winst maakte, voor het vertrouwen van de bank in mijn solvabiliteit? In hoeverre kan mijn accountant voor mij daar een rol in spelen?

Mijn belangrijkste vraag was:

Hoe hoog of hoe laag is de hypotheeklening die banken mij willen verstrekken?!

Nou gaan daar uiteindelijk die banken over maar met de juiste jaarcijfers kom je zelf ook een end. Ik plande dus een gesprek in met mijn accountant. Vervolgens volgden al snel , via de mail, de jaarcijfers, altijd fijn. 2017 was een prima jaar, dat dacht ik al. ..

Gisteren was dan dat gesprek. En BOY wat heeft die man me blij gemaakt! Met een voorzichtige inschatting komt hij, even snel doorgerekend, uit op een prima hypotheek. Daarnaast kan ik via mijn BV nog een significant bedrag inleggen (want dat doe ik nu ook al bijna en ik heb vorig jaar nog een pensioenregeling afgekocht, dus de BV heeft nog een leuk spaarcentje over dat ik bést mag investeren in vastgoed). 

Een hypotheeklening via mijn BV is voor mij heel voordelig: ik betaal weliswaar rente van privé naar BV voor deze hypotheekrente, maar dit is wel mooi aftrekbaar. Zo betaalt de fiscus mee aan mijn oudedagsvoorziening….

Anyway. Er zijn nu dus mogelijkheden. Véél mogelijkheden. Véél méér mogelijkheden dan dat ik in mijn stoutste dromen had gedacht.

Vanzelfsprekend ben ik meteen via internet gaan kijken naar huizen die te koop staan voor dikke centen. Leefstijlinflatie, immers…. Maar nee: ik ga géén huis kopen dat op de max zit van wat ik kan lenen, ben je achterlijk?! Dat hebben Zonne en ik helemaal niet nodig!

Ik ga lekker voor een goejekoper huis. Maar het is me wel duidelijk geworden dat ik me totáál niet druk hoef te maken over of ik misschien toch maar in een slecht onderhouden ex-huurhuis moet gaan wonen met eventueel alleen nog budget voor een nieuwe keuken, om vervolgens geen geld meer over te houden voor watvoorvloerbedekkingdanook in de slaapkamers. Om dan dus op die cementen vloeren te moeten slapen en geld bij elkaar te moeten sprokkelen voor een goedkope laminaat. En een vloer in de huiskamer. En een badkamer die niet van ellende uit elkaar valt…..

Ik kon wel jánken toen mij zo heel duidelijk gemaakt werd dat mijn “worst case scenario” absolúút niet realistisch bleek te zijn….!

 

En die lieve accountant maakte me nóg gelukkiger: hij wist precíes wie ik nodig had als tussenpersoon, die me voor een vast tarief kan begeleiden in het afsluiten van die nieuwe hypotheek. Een vast tarief dat maarliefst de helft is van de bedragen die de banken zelf noemden, in mijn verkennende telefoonrondje van deze week. En ook een lager tarief dan de twee tussenpersonen die ik al gesproken heb. Deze tussenpersoon had mijn accountant zelf naar grote tevredenheid ingehuurd, toen hij zijn eigen privé hypotheek afsloot.

 

Dan moet dat toch goed zitten, toch?

 

 

 

11 gedachten over “Oké, ik kan dus tóch een kast van een huis kopen….

 1. Wat ontzettend fijn zeg.
  Wij hadden het vorig jaar omdat 2014 nog meetelde en dat het slechtste jaar ooit was.
  We hebben al geen enorm inkomen dus het was bij ons wel een probleem.
  We hebben het op kunnen lossen doordat mijn contract (tijdelijk) omhoog ging.

  Like

 2. Wat een opluchting zal dat zijn! En verstandig om niet voor het uiterste te gaan. Je weet immers nooit hoe dingen lopen en t is wel zo fijn als je niet meteen in de problemen komt als het wat tegen zit. Succes met de zoektocht naar jouw droomhuis!

  Like

 3. Wat ontzettend fijn voor je! Wat zal dat een opluchting voor jou zijn, in deze o zo spannende periode!

  Geliked door 1 persoon

 4. Good for you!!! Hard werken wordt beloond! Superfijn nieuws dat er ruimte genoeg is voor een casa naar wens. Wat een lekker gevoel moet dat zijn.

  Geliked door 1 persoon

 5. Fijn om te lezen! Het geeft je een fijn gevoel, dat je het zakelijk goed doet, dat je voldoende mogelijkheden hebt en dat de toekomst er goed uitziet…fijn weekend! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat fijn zeg!! Ik weet niet of het economisch iets is of toevallig, maar 2015 was hier ook een beroerd jaar. Dus nu wij wat naar huizen aan het kijken zijn, was ik ook steeds bezig met de verwachtingen van vriend wat te temperen. Die kende natuurlijk wel mijn vorige huis, maar ik had niet de illusie dat ik dat geld weer los zou kunnen peuteren. Nog los van wat ik zou WILLEN. Wij dus toch maar eens naar zo’n man toe, gewoon om een beetje een richtlijn te hebben. Uit een snel rekensommetje bleek dat we niet alleen mijn oude huis prima hadden kunnen betalen, maar nog half huis extra ook. Nu gaan we dat natuurlijk niet doen, maar het is wel fijn om te weten dat je je dan in ieder geval geen zorgen hoeft te maken over het bedrag dat je wel zou WILLEN lenen.

  Heb jij ook een soort streefbedrag in gedachten? Ook met oog op de lening van je BV? Het zou mij bijvoorbeeld wel mooi lijken om qua hypotheek dit huis in te leveren voor een vrijstaand huisje (dat we ook nog energieneutraal kunnen maken) en de rest contant bij te leggen. Dat we wel die vrijheid hebben, maar maandelijks eigenlijk helemaal niet meer kwijt zijn. Want: het is heel gemakkelijk wennen aan lage maandbedragen! (We betalen nu samen nog niet eens 1/3 van wat ik eerder alleen betaalde). Of dat realistisch is, is een tweede, maar het is in ieder geval een mooi streven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb vooral het streven om in een huis te gaan wonen in de wijk maar mijn dochter zó naar drie vriendinnetjes of vriendjes kan lopen, eerlijk gezegd.
   Wat betreft die hypotheek… tja ik kan natuurlijk voor een vrij hoge hypotheeklening bij de bank gaan en mijn BV-geld beleggen. Of voor een zo laag mogelijke hypotheekrekening bij de bank en een zo hoog mogelijke bij de BV. Dat ga ik laten doorrekenen. Ik vind het grootste voordeel van een hypotheeklening afsluiten bij de BV, dat die er niet moeilijk over doet als ik de rente even wat anders betaal dan maandelijks. Zo betaal ik over drie weken alle rente van het eerste half jaar, omdat ik eerder gewoon te krap zat qua inkomen.

   Sowieso zal ik erop vooruit gaan qua vaste lasten. Dus dat geeft me meer ruimte om te werken aan FO…!

   Like

Reacties zijn gesloten.