Beleggen: een juni-update

Vaste lezers hebben inmiddels wel begrepen dat ik sinds ik in 2016 startte met beleggen, fan ben. Ik kan het iedereen aanraden. Hier leg ik uit waarom, het is één van mijn meest gelezen blogartikelen.
Ik sta nog steeds volledig achter mijn mening. Zo las ik vandaag ergens het verhaal van mensen die meer dan 60.000 euro op een spaarrekening hebben staan “want we willen niet dat dat geld door beleggen in waarde halveert”.  Wat ze dan vergeten, is dat die 60.000 euro alleen maar mínder waard wordt. Immers: géén rente en 2% inflatie. Zij verliezen dit jaar dus 1.200 euro. Dat is een maand salaris van één van beiden. Toch jammer….

Ook las ik gisteren ergens een enthousiast stukje over dat aflossen op je hypotheekschuld, bij een rente van 3%, je netto ongeveer 1,8% oplevert. Dat is vergelijkbaar met de inflatie. Dus… misschien had de toon van dat stukje íets minder enthousiast kunnen zijn.

Hoewel aflossen op je hypotheekschuld een heel goed idee blijft wanneer je hypotheekschuld hoger is dan 75% van de waarde van je woning en een goed idee is wanneer je beleggen echt te eng vindt, je een rente van meer dan 4% betaalt en/of je gewoon echt minder vaste lasten nodig hebt…. en het is altijd nog beter dan veel geld op een spaarrekening in combi met een hypotheekschuld.

Veel mensen zien beleggen als “gokken” en komen aanzetten met de bekende horrorverhalen van de broer van de buurvrouw van de tante van een goede bekende, die “in één klap” al zijn geld kwijt was.

De feiten zijn echter, dat de beurzen inderdaad soms onderuit gaan, maar zich binnen een relatief korte periode – één of twee jaar – weer in zijn geheel herstellen. Als je dus  niet in paniek raakt, komt het binnen twee jaar goed.

En ja natuurlijk… resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Maar over 100 jaar zijn we sowieso allemaal dood. En beleggen doe je NATUURLIJK alleen maar met geld dat je “over” hebt. Ik ook.

Anyway. De laatste update was in maart. Op dat moment dipte de beurs en zat ik op een rendement van 3,7 procent via de verzameling “losse aandelen” en ETF’s, waarin ik beleg via DeGiro. Via BrandNewDay, waarin ik wat meer geld heb zitten in geblokkeerde pensioenrekeningen, zat ik op ongeveer 7% rendement.

Hoe is dat nu?

 • Pensioenrekening via BND: Inleg sinds november 2016 ,nu 8,24% rendement. In 2018 heb ik nog niet ingelegd in deze rekening. De waarde is sindsdien iets toegenomen, na de dip in maart. In 2017 had ik 8,7% rendement, in 2018 is het tot nu toe 0,49% rendement. 0,49% is natuurlijk erg weinig in 5 maanden tijd, maar nog altijd veel meer dan op een spaarrekening!
 • Beleggingsrekening voor de BV (ook voor pensioen): Inleg sinds 1 januari 2017. In 2017 had ik 6,88% rendement en in 2018 heb ik tot nu toe 0,53% rendement. In totaal zit ik op 5,97%.

De “aandelen plus obligaties”- mix binnen de BV is anders dan binnen de pensioenrekening, vandaar dat het rendement ook anders is…

In de onderstaande grafieken is duidelijk te zien dat ik dit jaar gestopt ben met inleg (de rode lijn is horizontaal), wel is er deze maand weer inleg in de BV-rekening (onderste grafiek). En… zo lang de groene lijn steeds hoger boven de rode uitstijgt, gaat het goed. Dat dipje van q1 van dit jaar, dat ook duidelijk terug te zien is, kruist de rode lijn niet, wat betekent dat ik niet “in de min gegaan ben”. Ook is duidelijk te zien dat het rendement over 2017, in de tweede helft van het jaar is gemaakt (en vooral in de laatste maanden…).

BND1
De pensioenrekening in privé
BND2
De BV-rekening

En dan DeGiro, “mijn speelgeld”….

 • Netflix: plus 138%
 • ASML: plus 37%
 • Microsoft: plus 36%
 • Galapagos: plus 36%
 • Ahold: plus 30%
 • Apple: plus 17%
 • Philips: plus 9%
 • Randstad: plus 8%
 • Johnson&Johnson: min 7%
 • Boskalis: min 12%
 • Wereldhave: min 32% (maar gelukkig maar voor een heel klein bedrag aandelen…)

Ik heb nog wat andere “losse aandelen”die allemaal tussen plus 8% en min 4% zitten….

En dan de ETF’s: ik maak op geen van deze trackers verlies, het gemiddelde rendement is plus 7%.

Helaas is DeGiro wat minder goed dan BND in grafiekjes en het rendement wordt niet in percentages uitgedrukt, maar in euro’s. Die percentage-rendementen moet je dus zelf berekenen (ik vind dat stom…). In euro’s is het overigens ook best leuk om naar mijn portefeuille te kijken: de waarde van mijn totale portefeuille bedraagt €7.390, waarvan €970 winst is. Een snelle rekensom levert dan toch mooi rendement op…!

Voor 2018 zijn er drie mogelijkheden, wat betreft beleggen:

 1. De koersen stijgen of dalen niet. In dat geval heb ik geen verkeerde keuze gemaakt om te starten met beleggen, aangezien ik dan nog steeds mijn rendement over 2017 heb gepakt en dat rendement blijft dan staan.
 2. De koersen stijgen. In dat geval heb ik een goede keuze gemaakt om te starten met beleggen, aangezien de spaarrente nog steeds ruim onder de inflatie zit en beleggen dus ook bij licht stijgende koersen, gunstiger is.
 3. De koersen dalen. In dat geval heb ik in het afgelopen jaar een buffer opgebouwd van 8-10%. Pas als de koersen meer dan 8% dalen ga ik het dus voelen. Dat is een fijn gevoel. En ALS die koersen echt heel hard dalen, dan blijf ik hopen op die resultaten in het verleden, waarbij zo’n beursdip altijd tijdelijk is geweest en de koersen zich binnen een jaar of twee weer volledig herstelden. Over twee jaar ben ik nog steeds niet met pensioen, dus óók dan is er weinig aan de hand.

Hoe gaat het met jouw beleggingen? Of staat je spaargeld nog op een bankspaarrekening?  en hoe voelt dat dan, dat dat spaargeld ieder jaar een kleine 2% minder waard wordt?

Voor mij voelt dat niet goed, dat mijn spaargeld dat nog op de spaarrekening staat, minder waard wordt. Ik zie dat maar als een soort “WW-en-WAO-investering.”…. Helaas is dat in mijn geval gewoon echt keihard nodig….

 

14 gedachten over “Beleggen: een juni-update

 1. Er wordt in veel blogs gedaan alsof je met beleggen een gegarandeerd rendement hebt. Als je maar een lange termijn horizon hebt en gespreid belegt. Er is geen enkele garantie (misschien in de jaren 80 90 wel), daarbij kan het ook zo zijn dat als jij met ‘early retire’ wil dat juist op dat moment de beurs plat ligt en je verlies lijdt, veel minder rendement krijgt dan verwacht of quit even speelt.

  Like

  1. En dat is dan ook waarom ik nu voor 30% in obligaties zit en sit percentage de komende jaren steeds hoger wordt.

   Like

 2. Die Netflix joh….wauw!!! Wat een mooie bedrijven heb je zo uitgekozen, netjes. Ik zit alleen nog maar in ETF’s. Afgelopen maand is het moment gekomen dat we meer geld in beleggingen hebben dan op spaarrekening. Ik heb nu +/-26k belegd (sinds augustus 2017). Rendement staat nu op ruim 5% volgens mijn Excel (ik mis dit ook echt bij De Giro). Op spaarrekening nu nog steeds een kleine 20k, ik vind het nog teveel maar we hebben wat verbouwplannen + vakantie in het verschiet…De komende periode blijf ik inleggen wat voor mij haalbaar is.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mijn appartement in de randstad versneld aflossen (8 a 9 jaar) en dan in de verhuur zetten, vervolgens weer een appartement kopen en dan hetzelfde verhaal. Geen kapitalen voor nodig, dat bouw je zelf langzaam op. Op dit moment zou ik al zo’n 8000 a 9000 euro per jaar winst (+/-6%) maken op een hypotheek van 140.000 (nog niet de stijgende huurprijzen meegerekend) dus dat zal tegen die tijd richting de 8 of misschien wel 10% rendement gaan. Belasting en onderhoud is er vanaf getrokken. Lekker waardevast en niet onderhevig aan schommelingen op de beurs. Als de woningmarkt gunstig is dan zal ik gaan verkopen.

  Like

   1. Voordat ik het ga verhuren, komt er een nieuwe badkamer en keuken in (hoeft niet duur). Vanaf dat moment moet 2000 euro per jaar aan reservering wel genoeg zijn. Buitenwerk is voor de VVE.

    Geliked door 1 persoon

 4. Dat ziet er netjes uit! Het meeste geld heb ik momenteel nog op de spaarrekening. Sterker nog, ik heb zakelijk nog een beroerd bedrag op mijn pondenrekening, waar ik zelfs niet eens rente op krijg. Misschien moet ik daar ook maar eens wat mee gaan doen, want de koers is nu al een jaar ofzo bijna gelijk gebleven.

  Maar: verder begin ik wel steeds méér te beleggen. Ik heb bij DeGiro ongeveer 4000 euro staan, waar elke maand weer iets van 300 bij komt. Dat gaat qua rendement prima, een stuk beter dan de spaarrekening. Daarnaast heb ik dus net een BND pensioenrekening geopend en daar ongeveer het drievoud ervan opgezet. Dat is nog niet verwerkt, dus daar heb ik momenteel nog niets over te melden.

  Verder hebben ‘we’ nog een hypotheek met 4% rente. Die zit nu op ongeveer 77% van de woningwaarde. Het is echter een hypotheek met NHG en zonder rente-opslag, dus los van het feit dat die 4% (deels) niet meer betalen fijn is, is er niet speciaal een druk om bijvoorbeeld toe te werken naar 67% (wat voor mijn oude hypotheek een drempel was waarbij er weer wat rente vanaf ging).

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja ach, ik zeg ook maar wat met die 75%…. Ik heb net een gesprek gehad met een financieel adviseur. Die verklaarde me voor gek toen ik “aflossen” als optie noemde voor de nieuw af te sluiten hypotheek…. 🙂

   Hij is zelf trouwens “huisjesmelker”, als ik het goed interpreteer…. En ja dat is óók een erg interessante optie. Maar die man heeft dus wel echt wat meer in de pap te brokkenen qua kapitaal, dan ik….

   Like

   1. Wat ik vooral gewoon wél heel fijn vind aan aflossen, is dat je steeds minder betaalt. Je hebt maandelijks gewoon steeds minder nodig om van rond te komen. En ja, als je dat geld in beleggingen stopt, dan heb je over 30 jaar véél meer, maar ik vind gemoedsrust nu ook helemaal niet gek. Dat je gewoon een maandje sabbatical kunt nemen ofzo, of een paar maanden.

    En vooral niet als je het geld dat je door de aflossingen bespaart alsnog belegt 😉 (en dan ga ik voor het gemak ook sowieso even uit van een hypotheek die binnen max. 10 jaar af te lossen is, zodat er alsnog genoeg ‘beleggingshorizon’ is).

    Geliked door 1 persoon

   2. ik begrijp je héél goed, in vind dalende uitgaven ook héél fijn. Maar als dit ten koste gaat van je passief vermogen is het natuurlijk meer emotie dan ratio die je dan spreekt….

    Like

 5. Mijn grootste “vermogen” staat op mijn spaarrekening. Op dit moment staat het er op voor een huis te kunnen kopen binnen 5 jaar en om een buffer op te bouwen voor mocht er iets mis gaan. Ik heb 2100 euro voor de eerste keer belegt. Op dit moment kan ik nog niet veel zeggen over mijn winst en verlies want ik ben nog maar 6 maanden bezig en zoveel aandelen heb ik nog niet.

  Like

Reacties zijn gesloten.