Mijn grote Verhuis – Stappenplan

Ik maakte een lijst met taken die ik de komende vijf maanden ga tegenkomen voor de verkoop van mijn huis en aankoop van het nieuwe huis.

Nog nooit eerder verhuisde ik als zelfstandige moeder en ZZP-er die thuis werkt, van A naar B met ook nog eens een fixe periode ter overbrugging (waarschijnlijk twee maanden).

Van studentenkamer van studentenkamer, ja, dat deed ik. Met een boodschappenwagentje, zelfs.

En ook verhuisde ik ooit naar een huurwoning met zijn tweetjes. En van die woning in mijn eentje naar een huurappartement. Om vervolgens weer met zijn tweeën naar het huis te gaan wat zéér binnenkort een bord in de tuin heeft met “verkocht onder voorbehoud” en dat was dan meteen ook mijn eerste ervaring met de verkoop van een huis.

En dan nu….?

Een echte “grote mensen verhuizing”. Van koophuis naar koophuis. Met kind, hond en kat. En ook nog een bedrijf dat verandert van vestigingsadres.

Hier staat de lijst… en tips zijn natuurlijk meer dan welkom..!

16 gedachten over “Mijn grote Verhuis – Stappenplan

 1. Ik had bij de verhuisdag een vriendin gevraagd om haar tijd &aandacht speciaal aan mn zoon (toen 6) te geven, zodat hij voldoende aandacht kreeg. Dat maakte de verhuizing voor hem goed te doen, en omdat hij daarna (dus) weinig extra aandacht vroeg, sliep ik beter en had ik meer energie voor andere klussen over….

  Geliked door 1 persoon

 2. klussenlijst voor na de verhuizing: niets nu doen (tenzij het moet). Pas als je ergens een halfjaar woont (minstens 1 winter), weet je wat je wilt met dat huis en voor jullie. Dan pas kun je wijs beslissen wat je wilt qua keuken, badkamer enzo. Dat geeft je geld veel meer waarde voor z’n geld.
  (lees de Frugalwoods anders even hierover)

  Isoleren is een klus je juist wel wilt doen voor je erin trekt, omdat dat vaak onder/achter/in de muur/vloer/dak moet en anders alles opzij moet. Alleen ramen kun je vrij makkelijk later vernieuwen. En alle nieuwe-energie opties zijn veel goedkoper en toegankelijker als je een goed geisoleerd huis hebt.
  Bovendien: als er iets aan fundamentele fout zit, zie je dat bij deze acties. En dat weet je liever in de eerste maand na oplevering dan na 3 jaar ofzo…..

  Wijzigingen aan riolering,w aterleiding en elektraleidingen ook doen voor je erin gaat. zie boven.

  Like

 3. Wij hadden drie verschillende verhuisdozen, van de gamma voor beneden, de ikea voor boven en bananendozen voor de schuur. De dozen voor ‘later’ (boeken, winterjassen, fotoalbums, decoratieprulwerk, taartserviezen, waren dichtgetaped, de dozen waar we eerder bij moesten kunnen waren alleen dichtgevouwen (gewoon servies, schoonmaakspullen, wasdingen, badkamerspul). alle kleding met hangers en al in een doos of tas, kan zo terug de kast in. We hadden alle belangrijke spullen (opladers, paar sets kleding, papieren, medicijnen, toilettas etc) in de reiskoffers gepakt, die haal je er sowieso het makkelijkst tussenuit.
  De maanden voor de verhuizing heb ik alle post die binnenkwam opgeschreven op de adreswijzigingslijst (of opgezegd). Zo ook voor je bedrijf.
  Verkoop al-les waarover je twijfelt ook! Desnoods koop je het opnieuw als je het mist. Maar je twijfelt al, dus je gaat het echt niet missen.
  Houd daarna op 1 zaterdag of zondag een ‘gratis ophalen dag’ waar je alle spullen die je niet meer wilt en niet verkocht kreeg in je voortuin zet, fotos week ervoor op marktplaats met je adres en ‘openingstijden’ erbij (en géén telefoonnummer). Wie het eerst komt… En de rest staat dan al vlakbij je bus om naar de milieustraat gebracht te worden. Hier staat het rijendik voor de deur als er groot GRATIS bijstaat, en nemen ze alles mee. En je wordt er nog blij van ook! of ja, ik dan 🙂 Soms krijg je er toch nog wat geld voor. Heel soms. Heb ik weleens iemand over gehoord :p
  Lastig wel met je eigen bedrijf, maar probeer je verhuisweek (allebei in jouw geval) geheel vrij te houden. Zelfs als dat betekent dat je een week eerder vertrekt of een week later in je nieuwe huis gaat… rust en overzicht is ook wat waard.

  Geliked door 1 persoon

 4. Verhuisdozen kopen. Waar koop je de goedkoopste?
  Adreswijziging doorgeven.
  Containers schoonhouden zodat je die niet op de laatste dag staat te boenen.
  Op zoek naar nieuwe provider voor internet en gas. Verhuizen is nieuw contract is aanbieding!
  Schoonmaken nieuw huis. Netjes achterlaten oud huis.
  Weten wanneer het grof vuil weg kan ivm wegbrengen oude vloerbedekking of dergelijke.
  Verhuisbericht versturen.
  Nieuwe dierenarts zoeken en dossier overbrengen.
  Nieuwe huisarts en tandarts zoeken en vragen dossiers door te zetten.
  Naambordje kopen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wij zijn vorig jaar verhuisd. Nou ben ik zelf ueber-organised dus misschien loop je wel gillend weg van deze tip, maar ik heb al inpakkende een lijst gemaakt. Dozen kregen een nummer en een kleur (sticker, markeerpen). Dus doos 1, blauw. Blauw – slaapkamer. En op de lijst dan noteren wat er in doos 1 zit (bv beddengoed en winterpyama’s). Doos 2, rood. Rood=keuken. Op de lijst: bv grote keukenapparaten. Doos 3, geel. Geel = opslag. OP de lijst: tuinkussens en tuingereedschap. Zoiets. Kostte me marginaal meer tijd met inpakken maar we hebben er veel aan gehad (‘lieefff’ riep de man, ‘waar is de USB hub met 4 poorten’? Antwoord: doos 58 🙂 En dat dus een paar keer per week. Ook heel handig met uitpakken, je ziet zo wat het meest prioriteit heeft. En wat ik altijd doe met verhuizen is proberen de kasten van te voren op te zetten. Dan schuif je alles zo de kast in na de verhuizing.

  Geliked door 1 persoon

  1. 58 dozen??? Wij zijn 3 verhuis en hadden er 28. Ik schreef erop welke ruimte ze naar toe moesten en dezelfde dag nog waren er 23 uitgepakt…kwestie van 6 lieve vrienden die kwamen helpen…

   Geliked door 1 persoon

   1. Het waren er uiteindelijk wel stukken meer zelfs. Maar daar zat dan ook echt alles in. Wij waren met 2 dagen volledig uitgepakt. Het ging volgens mij niet om hoe veel of hoe weinig dozen je gebruikt, maar een vraag naar tips om het handig te organiseren. Hoe dat is, is voor iedereen natuurlijk verschillend. Dit werkte voor ons goed.

    Geliked door 1 persoon

 6. Leuk opruimen, maar wat mij betreft kunnen die USB’s wel wachten tot na de verhuizing tenzij je je echt verveelt. Maar vergeet vooral niet de vriezer op tijd leeg gegeten te hebben. Of ontdooi het laatste bakje tijdens je verhuizing en warm het op je nieuwe adresje op.
  Zorg dat je dingen inpakt zodat je ze terug kan vinden en schrijf op de verhuisdoos wat erin zit en naar welke ruimte het toe moet in je nieuwe huis (handig voor hulptroepen/verhuizers).
  Schoon beddengoed met schroefjes van de bedden en het bijbehorend gereedschap samen in één tas (tassen zijn nooit de onderste in een stapel dozen).
  Maak een tas met belangrijke dingen (laptops, opladers, medicijnen, bankinlogdinges, agenda, sleutels, pen en opschrijfmateriaal etc) en stop het er steeds in terug.
  Schrijf op de doos wat je erin stopt.
  Zorg dat je de keukenspullendozen als eerste kunt uitpakken (dus als laatste in verhuiswagen). Terwijl de hulptroepen nog alle anders spullen het huis insjouwen, richt jij je keuken in, geleegde dozen kun je gelijk meegeven aan je verhuizers.
  Die verbouwingen zou ik lekker uitstellen als ze niet noodzakelijk zijn. Noteer wat je nu stoort (want daar wen je (te) snel aan). Neem het eerst in gebruik en bekijk wat onhandig is in gebruik en noteer wat je mist van je vorige huis. Tegen de tijd dat je weer tijd over hebt en gesetteld bent, kun je verbouwplannen gaan maken.
  Grote schifting maken tussen dingen voor opslag, en dingen niet voor de opslag lijkt me in jouw geval veel opleveren. Maar ook daarbinnen een schifting. Wat wil je direct kunnen grijpen en wat is comfortabel om toch ook in de buurt te hebben? En welke dingen kunnen ook een maand na de verhuizing uitgepakt worden (in het geval je een been breekt/door je rug gaat) en welke dingen moeten als eerste uit de opslag gehaald worden?

  Geliked door 1 persoon

  1. Goede tips, thanks!

   Toch wil ik al voor mijn verhuizen het weggooien afronden. Die rommeltje blijven anders weer eeuwig in mijn huis…..

   Like

  2. Bij onze verhuizing heb ik niet op de dozen geschreven waar het naartoe moest, maar waar het vandaan kwam. Bijv keukenkastje links of bruine kast kamer bovenste la. Als je dan een weegschaal zoekt die in het meest linker keukenkastje stond, dan wist je in welke doos hij zat, zonder alle keuken dozen open te trekken. En alle keuken spullen wil je toch ws wel weer in de keuken hebben en dingen voor uit je oude slaapkamer in de nieuwe slaapkamer… Dit is mij iig wel goed bevallen.

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb idd tips. Voor huisdieren is een verhuizing heel erg stressvol. Misschien heb jij super relaxte beesten maar toch. Introduceer verhuisdozen stapsgewijs. Zet eerst een paar lege dozen neer. Zodat ze eraan kunnen wennen. Denk goed na hoe je t doet op de verhuisdag zelf. Zorg dat in het nieuwe huis dingen in het begin zoveel mogelijk op dezelfde plek staan. Dus stond de kattenbak altijd in de keuken dan ook in het nieuwe huis. Heeft kat nu geen kattenbak omdat hij altijd buiten gaat? Zet er dan nu wel een neer want je moet hem straks de eerste 6 weken binnenhouden. Van honden heb ik geen verstand maar die hebben ook vast hun verhuiseigenaardigheden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat bij ons met de hond heel goed heeft geholpen is haar tijdens het klussen alvast regelmatig mee te nemen naar het nieuwe huis. Zo leerde ze die plek alvast kennen voordat we definitief over gingen.
   De kat was pas tevreden toen al onze meubels op hun plek stonden 😉

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.