“Je bent perfect”

Vorige week nam ik het me voor: weer wat gezonder eten. Dit in het kader van een wake-up berichtje van Adine, van LLMM, die weer door een andere blogger aan het denken gezet was.

Immers: we denken allemaal na over onze financiële toekomst, met als doel om steeds een stapje minder te werken, maar het is dan natuurlijk wel ook nog eens de bedoeling dat we zo gezond mogelijk blijven, zodat we onze spaarcenten niet alleen maar uitgeven aan zorg en gezondheid.

We zijn nu een week verder… en…..?!

Die avondmaaltijden die zitten wel snor. We eten wel af en toe frietjes of een pizza, maar over het algemeen zijn het gewoon zelfgemaakte maaltijden, van verse producten en niet of nauwelijks “pakjes en zakjes met rare ingrediënten”. Ik ben een expert in snelle maaltijden. En zeker nu Zonne haar “Ik lus dah nie” periode achter zich gelaten lijkt te hebben – in ieder geval voorlopig – zit daar steeds meer variatie in. Hoewel rivierkreeftjes toch wel echt een stap te ver was voor mijn dierenredster….

Voor mij is vooral winst te behalen in wat ik buiten de avondmaaltijd om eet. Ik heb soms de neiging om ’s avonds nog effe een zak chips te eten. Met cola. Cola met een groen etiket, dat is immers gezond.… En ook overdag doe ik maar wat aan.

Dus ging ik zoals altijd voortvarend te werk. Ik zocht er weer effe een app bij. Gamification, waarbij je een spelletje maakt van gedragsverandering, is immers bewezen effectief. Voor mij werkt het: ik word er blij van als ik iets kan afvinken en in grafieken kan omzetten.

Ik vond weer een app. Die nam mij een vragenlijst af en adviseerde me het “Schoon eten” dieet. Wat niet echt een dieet is want ik houd niet van dieten.

Op de app houd ik bij wat ik eet. Op basis daarvan krijg ik suggesties voor maaltijden die ervoor zorgen dat ik alle voedingsstoffen binnen krijg. Ook stuurt de app reminders, bijvoorbeeld om water de drinken. Ik kan per dag of per week doelen stellen, bijvoorbeeld voor sporten en bewegen en ook voor het eten van groente, fruit en water. Eigenlijk doet de app dat voor me, maar het staat me vrij om dat te wijzigen. De app houdt ook je gewicht bij, of vraagt je dagelijks / wekelijks, maandelijks om dat even in te vullen. Ook dáár krijg je vervolgens feedback op.

Vanmorgen was ik een week bezig en kreeg ik een berichtje…: “Je bent perfect”!

 

screenshot_20180611-93834115493513.pngIk moet wel een beetje lachen om mezelf: ik doe het zélf: meer worteltjes eten als tussendoortje, of een groot stuk komkommer. Een extra salade bij de maaltijd.

En ik wéét ook dat ik gezond gegeten heb, vorige week.

 

Maar toch word ik er blij van, van zo’n complimentje van een database.

Stom hè?

 

 

 

Ik “moet” overigens wél wat meer gaan fietsen of trampoline springen (hoge intensiteit oefeningen) en ook wat meer aan krachtsport doen. Blijkbaar was één keer per week klimmen (krachtsport) en dagelijks wandelen (lage intensiteit), niet genoeg…

Het doet me wel een beetje denken aan die cartoon die ik laatst las, waarin meerdere mensen met elkaar in gesprek waren over dat ze nergens tijd voor hadden, omdat ze van hun app nog stappen moesten maken / groente moesten eten etcetera. Dat is een groot nadeel aan gamification: het verslavende karakter.

Ik had me immers ook voorgenomen om minder naar een beeldscherm te turen, niet méér…..

Mezelf kennende, houd ik deze app een maand bij en dan verwatert het weer. Ik hoop echter, dat ik er tegen die tijd één of twee goede gewoontes bij gekregen heb. En… wie weet… ben ik ook een klein randje spekjes kwijt… want stiekem komt er toch ieder jaar weer een kilootje bij… en voorkómen is beter dan genezen!

 

Glaasje water, iemand…?

 

19 gedachten over ““Je bent perfect”

 1. Laatst een driekwart pak appelsap opgemaakt (appelsap is bleh!) na een feestje, door er een paar plakjes van een zielige sinaasappel en een fijngesneden abrikoos in te laten weken. Toen was het opeens een feestdrankje!
  Mag zoiets wel?

  Geliked door 1 persoon

  1. oh dat zou ik de app moeten vragen, haha! Het klinkt in ieder geval qua anti-voedselverspilling als een heel goed idee! 🙂

   Like

 2. Ha, ja dat snap ik, zo’n complimentje van zo’n app doet een mens dan toch goed. En het staat ook nog eens zwart op wit. Je kunt het aan iedereen laten zien 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Haha, hartstikke mooie methode! Ik zou geneigd zijn om ‘m ook te installeren, maar om m’n schermtijd wat te beperken, doe ik het niet 😉 Wat ik wél doe: mijn hele programma zit in een map en dat volg ik netjes, af en toe met de website erbij als ik wat extra variatie wil. Tot nu toe gaat het heel goed, ik ben vanaf woensdagavond suikerloos :O Ja, oké, nog maar 4 dagen, maar inclusief weekend vind ik dat best knap. Het voelt als langer. In een Google-doc track ik dan het eten nog even los, plus water en wat andere info. Omdat ik niet in de map wil schrijven 😐

  Lekker bezig in ieder geval! En die rivierkreeftjes had ik ook niet gehoeven 😛

  Geliked door 1 persoon

  1. het gaat bij mijn vooral mis met schermtijd als ik al met dat ding in handen zit en me half zit te vervelen (of een werk-klus zit uit te stellen).

   Inmiddels heb ik dát gedrag afgeleerd. Op mijn telefoon kijk ik niet meer tijdens werktijd. En ik zit alleen op social media (en ook blogs van mezelf en anderen) wanneer ik dat “verdiend” heb. Zoals nu bijvoorbeeld: een lastige klus afgerond, dus effe tien minuutjes vrij. En een saladetje snoepen… 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Ja, LLMM is goed met wake-up calls. Heb je gisterenavond de VPRO-special over de impact van de smartphone gezien? Wat mij betreft is er niks mis met beeldschermtijd. Als het maar een doel heeft, anders dan tijdverdrijven. Want dan kom je nooit verder dan Candy Crush….

  Geliked door 2 people

 5. Ik probeer altijd wel gematigd te eten en gezond. Ik heb echt een broertje dood aan sporten, dus ik moet de balans wel ergens vinden. In m’n zwangerschap heb ik geprobeerd de (onnodige) gewichtstoename te beperken en sinds de bevalling (2 mnd geleden) is er al veel af aan kg’s en cm’s. Die laatste paar kg’s die zijn hardnekkig, dat was bij kind 1 ook zo. Maar ik weet dat het gewichtsverlies wel blijvend is, dus dan maar iets langer aan de ijzeren discipline.

  Ik probeer wel iets meer te bewegen in de vorm van lopen met de kinderwagen. Worden mn benen hopelijk nog iets slanker/strakker. In de nieuwe casa staat een mega-trampoline. Ik ben benieuwd of ik daar iets mee kan. Erg leuk, maar als je twee zwangerschappen gehad hebt soms wel een uitdaging 🙂

  Wat voor app is het precies die je nu gebruikt? Ik ben wel benieuwd of ik er nog wat meer inspiratie uit kan halen.

  Hier thuis heeft het kind (11) nog steeds een beperkt palet qua eten, maar we hebben nu de deal (ook bij haar vader thuis) dat we elke week minstens 1 nieuw gerecht gaan proberen zonder zeuren. So far so good.

  Geliked door 1 persoon

 6. O en nog een snelle maaltijdtip: rijst koken (evt met kokosmelk, extra lekker). Halverwege roosjes broccoli erbij. Na afgieten (niet nodig als je zorgvuldig afmeet en het al la risotto al het vocht laat opnemen) garnaaltjes erdoor scheppen en wat dille. Als het niet smeuïg genoeg is nog wat (plantaardige) room erdoor. Klaar. En lekker. Ook Sunnybus-proof.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klinkt lekker!! Maar die garnaaltjes zijn dus wel een ding… omdat er hier een zesjarige is die zich steeds zorgen blijft maken of de garnaaltjes “het” misschien wel voelen dat ze opgegeten worden… omdat ze misschien tóch niet dood zijn. Ook al zegt mama van wel…

   Like

   1. Hmm, okee. Stukjes zalm erdoor kan vast ook prima. Of surimi, al vind ik dat zelf echt niet lekker.

    Geliked door 1 persoon

 7. Supergoed! Ik hou niet zo van apps bijhouden maar bij de les blijven is wel nodig natuurlijk dus het kan geen kwaad het toch weer eens op te pakken. Ik heb wel af en toe habijt trackers, maar ook dat verwatert snel. Aan de andere kant: ik weet ook zonder app wel waar het aan schort (chips! En beweging mag wel intenser als zijn er de afgelopen maanden grote stappen gezet) en wat goed gaat (kleinere porties, gezonde ingrediënten) en wat altijd een aandachtspunt is (genoeg drinken)

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.