Dromen over een nieuw huis… ’t komt stééds dichterbij!

Voortgang:

 • De kopers laten volgende week mijn huidige en hun toekomstige huis taxeren voor de financiering. Fijn.
 • Ik ga volgende week een koopovereenkomst tekenen van ons nieuwe huis. Ook al zo fijn.
 • Er komt een strakkere versie van het koopcontract dat de aankoopmakelaar van mijn huis ongeldig gemaakt heeft door erin te zitten strepen. Gaat goed.

Nog 77 nachtje slapen tot de overdracht van het oude huis, dan nog twee maandjes wachten op het nieuwe huis.

Een paar dagen geleden vroeg ik via de “ouders van de klas whapgroep” tips voor een tijdelijke woonruimte, ook dat gaat goedkomen.

Natuurlijk blijft het nog steeds wel spannend of het allemaal doorgaat. Maar… aangezien ikzelf een huis gekocht heb dat echt behoorlijk onder de grens zit van wat volgens mijn financieel adviseur maximaal mogelijk is, maak ik me daar niet zo’n zorgen over.
Of die jongelui die míjn huis gaan kopen de financiering óók rondkrijgen dat is wat mij betreft wel wat onzekerder…. Maar ik hoorde al geruchten dat ze geld op de bank hebben staan dat ze willen gebruiken voor aanpassingen aan mijn huis, waaruit ik opmaak dat ze ervan uit gaan dat ze dat geld niet nodig denken te hebben om een eventueel financieringsgat te dichten met spaargeld. Ook heb ik het appartement gezien dat zij willen verkopen en ook hoeveel overwaarde dat gaat opleveren. Plus ik weet in wat voor auto ze rijden en wat voor baan ze hebben. Ze zijn niet rijk maar ook niet arm, dat is duidelijk….. 😉

Kortom… ’t gaat gebeuren.

Ik ga naar dat nieuwe huis. En als ik dat nieuwe huis gekocht heb, dan worden mijn vaste lasten een stuk lager. Plus ik heb nog budget over….

Nog 77 nachtjes slapen en het dromen begint: zal ik een nieuwe vloer… of toch maar niet… En ga ik het huis energiezuinig(-er) maken? De CV-ketel moet vervangen… ik zou over kunnen stappen op een pelletkachel. En als ik dan toch die vloer… dan ook maar meteen vloerverwarming…?

Ik weet het, ik heb jullie adviezen gelezen: eerst maar eens even wonen en dan zie je wel weer. Ik vraag me wel af, of dat wel echt zo handig is: dan ben je al – voor je gevoel – twee keer verhuisd, en dan zou je vervolgens na een half jaar de vloer weer openbreken van je nieuwe huis?!

Mwah.

Ik heb nog geen besluiten genomen. Maar ondertussen ben ik veel websites aan het verkennen waarin de mogelijkheden voor vloer en ketel voor mij op een rijtje gezet worden.

 

Heb jij ervaring met een alternatieve warmtebron, anders dan via gas? Ik ben benieuwd naar je tips!

23 gedachten over “Dromen over een nieuw huis… ’t komt stééds dichterbij!

 1. Als je je cv ketel moet vervangen, zou ik hem op dit moment nog gewoon vervangen voor een cv ketel. Daarnaast is het slim om alles zo goed mogelijk te isoleren: spouw, vloer, dak en hr++ glas. Warmtepompen zijn eigenlijk alleen rendabel als je huis op en top geïsoleerd is. Pelletkachels zijn inderdaad co2 vriendelijker, maar stoten fijnstof uit en daarmee ook niet echt ideaal. Bovendien zijn pelletkachels met name geschikt als bijverwarming. Minder als hoofdverwarming.

  Een cv ketel gaat zo’n 15 jaar mee. De investering is beperkt in vergelijking met sommige andere alternatieven. Daarnaast zijn gemeentes volop bezig met netbeheerders, projectontwikkelaren, woningcorporaties en vele andere partijen om per wijk te kijken wanneer en hoe deze het beste aardgasloos gemaakt kunnen worden. Die plannen moeten 2021 klaar zijn. Vanaf dat moment ga je initiatieven krijgen per wijk, per gemeente om gezamenlijk over te stappen op een alternatief. Netbeheerders en tal van andere partijen zijn volop alternatieven aan het testen. All electric is een optie, maar erg duur. Bovendien, zijn de elektriciteitsnetten daar nog niet klaar voor. Momenteel worden tests gedaan met biogas, met groen gas, warmtenetten, restwarmte, er wordt getest met waterstof, er worden hybride warmtepompen getest, etc. In de komende 5-10 jaren wordt veel duidelijker wat de beste opties zijn, zullen prijzen dalen, zullen bepaalde opties in huidige vorm sneuvelen en andere verbeterd worden.

  Volgens mij is daarom op dit moment het handigst om het nog even uit te zingen met je huidige cv-ketel. Is dat echt niet meer mogelijk, dan vervangen door een nieuwe, zuinige variant in combinatie met vloerverwarming en vooral je huis goed gaan isoleren.

  Groet,
  Ilse

  Geliked door 1 persoon

 2. volgens mij bedoelt Joke dit artikel https://www.duurzaamnieuws.nl/uitstoot-houtkachels-schadelijker-dan-dieselautos/, waarin weer verwezen wordt naar dit https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/pelletkachel-of-biomassaketel/, waarin staat dat pelletkachels de schoonste houtstokers zijn, maar nog steeds vervuilender in fijnstof dan gas of stroomgestookt. Kanttekening daarbij is dat de fijnstofvervuiling dan alleen lokaal bedoelt wordt (in je eigen omgeving) maar dat de footprint van kolengestookte electriciteit, of humanitaire footprint van aardgas uit de oekraine of de productie/transportuitstoot van pellets of ander stookhout niet te vergelijken valt voor een burger (of een overheid).
  M.i. bereik je het meest met minder stoken, dus isoleren. Al valt over de footprint van dat driedubbelglas en die pur/kranten/schapenwolmuurvulling ook nog te bakkeleien…
  resumé, je doet het nooit goed, ik zou rekening houden met je portemonnee (qua investering), en de fijnstof in je eigen leefomgeving (stoken valt niet altijd goed bij de buren)…

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben niet zo behendig op de iPad als de meeste van jullie, maar via Google komt het bij mij als tweede artikel boven.

  Like

  1. Ik kan het artikel niet vinden maar een pelletkachel is volgens mijn eerste summiere onderzoek onvergelijkbaar met een houtkachel, Joke.

   Like

 4. Pelletkachels staan op de nominatie om ook verboden te worden. Het blijft namelijk houtstook. Wel met een hoog rendement, maar toch. En het wonderlijke is, dan je er nu nog subsidie voor kan krijgen.

  Ook met een dakkapel kan je zonnepanelen laten installeren. Wij hebben er 5 nog boven de kapel liggen en 4 erop.

  Vloerverwarming is bijzonder comfortabel en in combinatie met eventuele speciale radiatoren boven ook zuinig. Moderne CV ketels zijn HR en kunnen (de duurdere) ook biogas en eventueel een zonneboiler aan.

  Wij hebben op 2 plaatsen in huis een airco unit. In de huiskamer en in de ouder slaapkamer. Daar hadden we in 1e instantie geen CV meer. Koel slapen is heerlijk. Het verwarmen met deze vorm van warmtepomp vind ik niet plezierig. Binnen kun je het geluid zacht zetten, maar de unit buiten kan behoorlijk lawaai maken. Dat is iets om rekening mee te houden. Dat geldt overigens ook voor een echte warmtepomp. Die kunnen behoorlijk geluidsoverlast bezorgen aan de omgeving. De eerste rechtszaken worden daar al over gevoerd.

  Investeren in isolatie is de belangrijkste stap. In mijn gemeente is een energieloket, waar je kan vragen of er iemand met je meekijkt en advies geeft. Dat is gratis en heel verhelderend. Misschien is er in jouw gemeente ook zoiets.

  Een kokend waterkraan is bijzonder plezierig en scheelt onnodig watergebruik. Kosten tegenwoordig ook niet meer zo’n enorme energievreter als 10 jaar geleden. Kijk verder naar het energielabel van van de apparatuur die je in je nieuwe keuken gaat plaatsen. Je doet er lang mee en dan kan je maar beter met een zuinig label starten.

  Wij hebben gekozen voor een mooie stenen vloer met vloerverwarming. Lijkt in niks meer op de traditionele plavuis en is heel praktisch. Daarnaast is het koel in de zomer en heerlijk warm in de winter.

  Leuk hoor, om zo met je nieuwe huis bezig te zijn. Succes!

  Like

 5. Wij wonen in nieuwbouw. Warmtepomp, zonnepanelen, uitsluitend vloerverwarming (geeft koeling in zomer,warmte in winter). Maar dat is dus makkelijk, met nieuwbouw. Daarnaast idd een quooker. Dat kost ook wel wat aan energie overigens, maar je bespaart weer op kookduur etc (en het is heel fijn werken :).Qua vloer hebben we gekeken naar een vloer die hoog rendement opleverde bij de vloerverwarming. Dat is een milieuvriendelijke gietvloer geworden. Niet goedkoop, wel zeer de moeite waard. En we hebben een zonneveranda aan laten bouwen. Daar zitten 6 panelen op, en het geeft een soort verlengstuk aan het huis. Niet dat het een serre is, maar je zit wel droog en het isoleert ook ietsje, dus net wat warmer bij kouder weer en wat koeler bij warm weer. Ook niet goedkoop maar ook zeer de moeite. De vloer en zonneveranda waren onze grootste investeringen en met beide ben ik zeer tevreden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wij hebben een pellet CV (geen kachel dus) en die brandt op pellets van houtafval. Het scheelt ons in de gasrekening enorm, maar we zijn best wel grootverbruikers. De cv-ketel zelf is in Nederland gesubsidieerd, wij hebben niet een hele kleine (we hebben een split-level woning van 6 verdiepingen dus dan moet ie wel wat kunnen verwarmen) en die werd volledig vergoed. (3700,-) Het installeren kost geld, maar dat is niet in verhouding tot de aanschaf van een nieuwe CV ketel. Voor de Pellets zijn we 250 euro per jaar kwijt, ons gasgebruik was daarvoor ongeveer 1100 m3. Als je meer info wil kun je me privé een mail sturen, wij zijn ondertussen zo ongeveer off grid.

  Geliked door 1 persoon

 7. Met een houtpelletkachel blijf je fossiel bezig en je hebt geen mogelijkheid dat te veranderen. Alternatief is een elektrische warmtepomp (evt. in combinatie met kleine CV ketel). De elektriciteit die daarvoor nodig is kun je zelf duurzaam opwekken of inkopen van een duurzame bron. Een warmtepomp kost ruimte in je huis, er is immers ook nog een buffervat voor Warmtapwater nodig. Een pelletkachel is qua ruimte waarschijnlijk beter voor kleinere huizen toe te passen. Elektrische energie: Participeren in een wind of zonnepark kan natuurlijk ook. Prima alternatieven dus als je zelf geen zonnepanelen kan of wil installeren. Isoleer eerst je huis (conform model trias energetica). Geschikte websites zijn die van Lars Boelen, Floris Wouterlood, warmtepomp-weetjes en nog vele andere. Op urgenda.nl staan verschillende praktische oplossingen beschreven om je huis te verduurzamen. Maak een meerjarenplan, niet alles hoeft direct. Veel succes.

  Like

   1. De pellets komen in de meeste gevallen met grote vrachtauto’s (op diesel natuurlijk) uit het oostblok! Het verbranden van pellets geeft ook veel fijnstof!

    Like

   2. Dit is wat Milieudefensie over pelletkachels zegt:

    Pelletkachel
    Een pelletkachel is een zuinige houtkachel die brandt op samengeperste houtkorrels (pellets). Pelletkachels zijn alleen een optie voor afgelegen woningen, omdat bij het gebruik fijnstof in de lucht komt. Fijnstof is slecht voor de gezondheid en het milieu. Milieudefensie is daarom geen voorstander van pelletkachels.

    En dit staat op de site van Milieucentraal:
    Pelletkachel of biomassaketel
    Pelletkachels en biomassaketels zijn een stuk zuiniger dan open haarden en gewone houtkachels en stoten minder fijnstof uit. En hout als brandstof kan leiden tot minder broeikasgassen dan een hr-ketel op gas. Toch zijn er ook kanttekeningen bij een pelletkachel of biomassaketel als duurzame verwarming.

    Pelletkachels en biomassaketels zijn de schoonste kachels op hout, maar stoten meer fijnstof uit dan verwarming op gas of stroom. Een toename van het aantal pelletkachels en biomassaketels zorgt dus voor extra luchtvervuiling. Uitzondering: als jouw pelletkachel een gewone houtkachel, allesbrander of open haard vervangt, daalt de hoeveelheid fijnstof juist flink. Tenzij je met je pelletkachel veel vaker gaat stoken dan je eerder met je houtkachel of open haard deed.
    Het gebruik van open haarden en gewone houtkachels is door de uitstoot van fijnstof om gezondheidsredenen niet wenselijk. Bij matig gebruik (denk aan 2 avonden per week, voor de sfeer) draagt een pelletkachel beperkt bij aan de luchtverontreiniging, in ieder geval een stuk minder dan gewone houtkachels. Een pelletkachel of een biomassaketel als hoofdverwarming gebruiken, leidt door het dagelijks gebruik in het stookseizoen tot een behoorlijke hoeveelheid fijnstof. In landelijk gebied, buiten de bebouwde kom, waar huizen ver uit elkaar staan, haalt de rook de buren niet of nauwelijks en zal de blootstelling aan fijnstof door jouw pelletkachel minder zijn.

    Like

 8. Als je het kunt betalen en je kunt je tijdelijke woonruimte nog wat rekken, dan zou ik zeker de vloer en andere aanpassingen direct doen. Wij hebben onlangs 4 maanden in bouwwerkzaamheden etc. gezeten terwijl we er woonden en dat is écht absoluut vervelend. Vooral als je ook nog eens geen liefhebber van poetsen bent 😉

  Zonnepanelen op je dak, inductie gaan koken (persoonlijk vind ik dat niet zo fijn als gas, maar er toch voor gekozen), een Quooker in de keuken (geen gedoe met een waterkoker meer en altijd heet/kokend water, je kunt je pasta/rijst etc. zo in de pan gooien) en dan wellicht op den duur een warmtepomp. Er zijn er ook met airco heb ik begrepen, dus dan sla je 2 vliegen in 1 klap. En als de ketel in je nieuwe huis nog niet zo oud is, dan hem gewoon opgebruiken. Warmtepanelen schijnen ook goed te functioneren.

  Geliked door 1 persoon

 9. Yes! Gaat helemaal goed komen. Als er een redelijk oude ketel in het huis zit zou ik zeggen: wachten tot ie op is. De ontwikkelingen gaan snel, zeker nu de politiek om is.

  Geliked door 1 persoon

 10. Mooi dat er schot in de zaak zit! En een pelletkachel kan ik je zeker aanraden 🙂 Als je trouwens toch budget over hebt, zou ik me ook even laten informeren over een pelletsysteem, dus dat je ook andere dingen kunt verwarmen met die pelletkachel. Ga je nog efficiënter om met de warmte! Ik weet alleen niet of de kosten daarvoor in verhouding zijn tot wat het je bespaart, of hoe dat in de zomer werkt, als je de pelletkachel waarschijnlijk helemaal niet aan hebt.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.