Ik ben al HOT en word alleen maar HOTTER!

 

Er zijn in Nederland best veel mensen die passief inkomen* opbouwen. Een aantal daarvan blogt er ook regelmatig over.

FIRE versus HOT

Laatst schreef Lonneke er al over: over het verschil tussen FIRE en HOT.

Er zijn twee soorten doelen die je kunt nastreven bij de opbouw van passief inkomen: FIRE (Financial Independent Retire Early): mensen die hard werken en sober leven om passief inkomen op te bouwen, zodat ze eerder met pensioen kunnen gaan. Een mildere variant daarvan is HOT: Happy, Opportunity rich en Time rich.

Mensen die FIRE nastreven willen in een zo kort mogelijk tijd zo veel mogelijk passief inkomen opbouwen. Ze doen dit zo snel mogelijk zodat ze vervolgens nooit meer moeten werken.

Mensen die HOT nastreven, zoeken naar een balans tussen werken en investeren voor later en ook nu al kwaliteit van leven ervaren. Om die reden is “met vallen en opstaan balans vinden tussen later en nu” ook de subtitel van mijn blog.

Later is allang begonnen!

Ik vind mezelf al aardig HOT. Ik ervaar een grote mate van vrijheid in de mogelijkheden om mijn leven zó in te richten dat ik nu al de dingen doe die ik leuk vind, terwijl ik daarnaast ook werk voor mijn inkomen èn blijf investeren in een passief inkomen. Het mooie is, dat ik nu al weet dat die vrijheid alleen maar groter gaat worden, de komende tijd. Mits ik niet omval, natuurlijk, maar dat ben ik niet van plan……

Hoe HOT ik ben? Kijk zelf maar…!

 • Ik blijf mijn uitgaven in de gaten houden, maar niet ten koste van kwaliteit van leven. Dus JA ik kocht een (goede dure) stofzuigrobot, maar verdiende deze terug door drie weken lang ’s avonds werk te doen dat ik normaliter door uitzendkrachten laat uitvoeren. Dus JA wij hebben een dure Sunnybus waarmee we heel regelmatig een weekendje weg gaan. Een camperbusje voor de deur is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid…. en dat is dan ook precíes de reden waarom ik koos voor de foto in de header van mijn blog.
 • Ik werk maar zo’n 30-35 uur per week. Sommigen zullen zeggen dat dat veel is, zéker voor een alleenstaande moeder. Maar voor mij voelt dat niet zo. Tien jaar geleden werkte ik 50-60 uur per week. Bovendien werk ik ook op tijden die ik zelf kies: tijdens school en ’s avonds wanneer Zonne in bed ligt. En af en toe een weekendje, wanneer ze uit logeren is.
 • Wij gaan vaak weg. Zonder plan. Soms een uurtje, soms twee dagen en soms drie weken. Over vrijheid gesproken… wat fijn dat dat kan!
 • Besparen op vaste lasten speelt een grote rol in de keuzes die ik maak. Het was één van de vele argumenten die me heeft doen besluiten om dit jaar in een goedkoper huis te gaan wonen, nu de hypotheekrente ook nog eens zo laag is. Mijn streven naar HOT maakte dat twee jaar geleden een heel klein autootje kocht en om datzelfde doel te bereiken, verkocht ik datzelfde autootje onlangs weer zonder er eentje voor terug te kopen.
 • Hoewel ik er absoluut in geloof dat het juist de blijvende focus op vaste lasten is, die mij helpt om HOT en HOTTER te worden, let ik ook op al mijn variabele lasten. Met een tube tandpasta openknippen ga ik niet zo veel bereiken. Maar letten op de uitgaven die voor mij en vast ook voor heel veel andere mensen een valkuil zijn (kleding, gadgets, een te dure auto, afhaaleten, terrasje, hebbedingetjes voor in huis die je nooit meer gebruikt) helpt me wel om focus te houden.
 • Ik vind mijn werk leuk: ik krijg er energie van. Bovendien heb ik mijn werk zó ingericht dat ik weinig tijd “verdoe” aan – in mijn ogen – nutteloze overleggen en andere randverschijnselen. Dagelijkse reistijd en wachttijd in de file, bijvoorbeeld.
 • En daarnaast dus het opbouwen van passief inkomen. Dat levert me nu al flink op: anderhalve maand aan uitgaven. Ook dit jaar streef ik ernaar om dat bedrag te vergroten. Door de slappe tijd die ik had vanwege de gemeenteraadsverkiezingen, heb ik dit jaar maar een half jaar om verder te investeren in het verhogen van mijn passief inkomen. Zou toch leuk zijn als ik dit jaar al richting de twee maanden zou gaan…?! En volgend jaar…. met die lagere woonlasten… en met al een beetje compoundingeffect….. dan kan het weer wat sneller gaan….. hopelijk…..!

 

*passief inkomen: inkomen dat je krijgt zonder dat je er iets voor hoeft te doen. In mijn beleving is bijvoorbeeld de kinderbijslag (en een bijstanduitkering) óók passief inkomen, maar dat soort geldstromen heb ik even buiten beschouwing gelaten…

23 gedachten over “Ik ben al HOT en word alleen maar HOTTER!

 1. Zo’n uitspraak doet me denken aan mijn koelkastmagneet: i’M STILL HOT, It just comes in flashes now – maar dat gaat dus héél ergens anders over…. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Iemand die (zeker in deze regio) de woorden ‘passief’ en ‘bijstandsuitkering’ in één zin plaatst heeft duidelijk geen benul van het bestaan van het Werkbedrijf en het ‘genoegen’ daar begeleiding van te krijgen. Ik zou zeggen probeer het zelf eens een maandje of twee, weet je meteen hoe ‘passief’ dat precies is…
  Het ondertoontje van ‘gemakkelijk’ schiet bij mij in ieder geval in het verkeerde keelgat! Een mening hebben over zaken zonder echt te weten van de hoed en de rand, dat is pas echt ‘passief’.

  Like

  1. Voor de opbouw van passief inkomen geldt het zelfde: ook dat is niet een kwestie van op je stoel blijven zitten! Een kind opvoeden trouwens ook niet…. 🙂

   Like

 3. Volgens mij is dit de eerste keer dat ik een foto van je zie. Het beeld wat ik had klopte aardig. Leuk je te zien!

  Ik vind het altijd heerlijk te lezen dat jij zo’n balans bereikt hebt. Werken, Zonne, vrijheid, grote en kleine dingen. Ik ben soms nog wel zoekende, maar da’s ook het nadeel van getrouwd zijn: mijn man staat er heel anders in dan ik. Dus compromissen sluiten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het leuke is dan wel weer dat ik de impulsen soms even afrem omdat t uit de hand loopt en dat hij mij soms over de drempel trekt als iets gewoon écht de moeite waard is.

   Like

 4. Geweldige foto’s! Als dat niet HOT is, dan weet ik het idd ook niet meer 😀 Ik hoorde vandaag nog iets dat hier ook wel mooi op aansluit; meer werken/meer verdienen levert je voor elke euro bruto misschien netto 60 cent op, maar elke euro die je op je uitgaven/vaste lasten bespaart, levert je netto die hele euro op. Is dat passief inkomen trouwens het resultaat van dat plan waar je het een poosje terug over had?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb vorig jaar eens alles bij elkaar opgeteld: winst uit beleggingen, crowdfunding etc. Toen kwam ik daarop uit. En inderdaad is dat volgens het financiële plan dat ik een jaar of vier geleden maakte (en vervolgens continu bijwerkte).
   Of ik de doelen uit dat oorspronkelijke plan behaald heb, kan ik helaas niet meer zo 1-2-3 terughalen.

   Like

Reacties zijn gesloten.