“Beste pipo makelaar”

Een bericht van mijn makelaar, gisteren verzonden:

 

Geachte heer Makelaar, beste Pipo,

Aangezien er in deze casus op verschillende onderdelen fouten c.q. tekortkomingen zijn gemaakt, stuur ik u dit schrijven met als doel u een mogelijkheid te bieden om namens uw cliënten een oplossing te geven aan mijn opdrachtgever.

Ten eerste neem ik graag het verloop van de verkoop op chronologische wijze met u door om vooral om duidelijkheid te scheppen, waar hier mogelijk aan getwijfeld zou kunnen worden.

In de week van 21 mei is er een mondeling akkoord gesloten omtrent de verkoop van de woning aan * adres * te * woonplaats* . Aangezien ik op dat moment niet in staat was de overeenkomst op te stellen (wegens een vakantie), kon de concept overeenkomst pas opgesteld worden op 30 mei 2018. Deze heb ik u dan ook in de ochtend van 30 mei toegestuurd ter controle. In deze e-mail heb ik u gevraagd om eventuele opmerkingen op korte termijn door te geven.

Op 31 mei heeft mijn opdrachtgever getekend. Ik heb deze (door verkoper getekende) overeenkomst direct bij u langsgebracht.

Pas op woensdag 6 juni liet u me weten dat de datum van overdracht niet correct stond beschreven. In overleg met mijn opdrachtgever bleek de overdrachtsdatum inderdaad foutief te zijn en hebben we u gevraagd deze aanpassing handmatig te wijzigen en te paraferen.

Vervolgens liet u mij weten dat de datum van de waarborgsomstelling/bankgarantie te krap stond. Ná overleg met een notaris, tot twee maal toe door u bevestigd, bleek dat de kopers een waarborgsom kunnen storten en later kunnen vervangen door een bankgarantie waardoor dit bedrag uiteindelijk inzetbaar is voor een mogelijke verbouwing. Uw conclusie was dat het verschuiven van de datum voor storting van de waarborgsom niet nodig was.

Pas op dinsdag 12 juni ontvingen wij vervolgens van u de door de kopers getekende overeenkomst. Dat is 11 dagen nadat u de overeenkomst door verkoper getekend heeft ontvangen. Ik hoef u als collega makelaar natuurlijk niet uit te leggen dat het retourneren van deze overeenkomst ruim buiten de termijn van vijf werkdagen is gelegen welke wordt gesteld in artikel 17.2 van de overeenkomst.

In de overeenkomst die wij van u ontvingen, bleek de datum van de waarborgsom/bankgarantie zonder overleg met mij en mijn opdrachtgever handmatig te zijn gewijzigd naar 15 juli 2018. Dit in tegenstelling tot uw eerdere opmerkingen. En belangrijker nog, zonder consensus van de verkopende partij.

U zult weten dat een overeenkomst aangaande een koop van een onroerende zaak zwart-wit is voor wat betreft inhoud. Óf er is consensus over alle artikelen, óf er is geen consensus en derhalve geen overeenkomst. Zonder bevestiging van de verkopende partij: (lees, verkoper plaatst ook parafen bij de aangebracht wijzigingen) is er dus geen koop.

Vervolgens kregen wij op 20 juni 2018 van u te horen dat de ontbindende voorwaarden verlengd dienen te worden, omdat de kopende partij nog geen goedgekeurde hypotheekofferte heeft en omdat de, hiervoor bedoelde, datum van ontbindende voorwaarde op 21 juni 2018 gesteld staat.

Mij lijkt dit een erg laat moment om een dergelijke vraag te gaan stellen. Immers de verkopende partij kan natuurlijk niet bereikbaar blijken te zijn.

Bovendien is uw verzoek tot verlenging niet goed onderbouwd met informatie uit het offerteproces.

Omdat de koopovereenkomst nog steeds incorrect was en u in de periode van 12 tot 20  juni geen inspanning heeft gedaan om dit probleem op te lossen, ondanks meerdere verzoeken aan onze zijde en een welwillendheid houding van de verkopende partij, heb ik gevraagd om uw cliënten op 20 juni de wijzigingen in de overeenkomst te laten aftekenen, zodat er feitelijk een rechtsgeldige overeenkomst ontstaat. Deze kreeg ik uiteindelijk op 21 juni vlak vóór 14:00 binnen. Vanaf dat moment heb ik geprobeerd in contact te komen met de verkopende partij om toestemming te vragen voor verlenging. Helaas is het mij niet gelukt om in contact te komen. Ik heb een zelfs een huisbezoek gebracht!

De vraag omtrent verlenging van de ontbindende voorwaarden is derhalve niet gesteld aan de verkopende partij, waarmee evenmin uitstel is verleend.

Bij deze ga ik één poging wagen om alsnog een bevredigende oplossing te bieden aan mijn opdrachtgever. Haar uiteindelijke reactie is mij onbekend. Vandaar raad ik u sterk aan om een geschreven tekst aan te leveren waaruit op z’n minst goede wil uit blijkt, waaruit blijkt wat realistische data zijn, met een toelichting.

Als ik dit schrijven aanstaande maandag niet heb ontvangen, dan zal mijn opdrachtgever haar standpunt van verkoop gaan heroverwegen. Een aantal opties zijn er dan overgebleven, waaronder de voor uw cliënten minst gunstige scenario, dat de koop per vandaag onvoorwaardelijk is geworden.

Over mariimma

Alleenstaande moeder en ZZP-er die stukje bij beetje steeds meer financiële vrijheid ervaart.
Dit bericht werd geplaatst in huizenverkoop. Bookmark de permalink .

24 reacties op “Beste pipo makelaar”

 1. Eva zegt:

  In de eerste 3 alineas al 2 fouten. Waarvab 1 datum. Toen gestopt met lezen. Vrij slordig als je iemand ergens op wilt wijzen… o

  Like

 2. C@th zegt:

  Jeetje, het zit niet mee he. Lijkt me bijzonder stressvol. Ik hoop voor je dat het uiteindelijk allemaal op z’n pootjes terecht komt.

  En Eva ik erger me ook aan fouten in teksten, maar dan aan Mariimma melden dat je gestopt bent met lezen is een beetje apart. Zij heeft dat mailtje/ die brief toch niet opgesteld? En nu reageer je dus eigenlijk op een post waarvan je niet precies weet waar het over gaat….

  Liked by 1 persoon

 3. kniene zegt:

  Geen Jip en Janneke taal, maar het is dan ook een bericht van makelaar naar makelaar. Tjee, het lijkt wel een soap. Hoop dat er niet nog een cliffhanger komt zo voor de zomervakantie…
  Succes met en sterkte bij het vervolg!

  Liked by 1 persoon

 4. kniene zegt:

  Och, ik voel ook wel mee met de kopers hoor. Als die van te voren hadden geweten met wie ze in zee waren gegaan, hadden zij zich ook nog wel eens bedacht denk ik. Kun jij nog wat met een referentie op funda zodat potentiële klanten van deze makelaar gewaarschuwd kunnen worden?

  Liked by 1 persoon

 5. geldnerd zegt:

  Bassie de Clown mailt Pipo de Clown? Ik dacht dat ik al veel had meegemaakt met makelaars (heb ooit een klacht ingediend over eentje, nooit meer iets van gehoord…), maar als ik dit zo lees mag ik me nog gelukkig prijzen.

  Like

 6. Pasja zegt:

  Tjee wat een frustratie zeg! Alsof het om een pakje boter gaat wat je (ver-) koopt.
  Erg slordig en onzorgvuldig…
  Hoop voor jou dat dit tot een goed einde gebracht wordt en dat je je samen met Zonne op jullie nieuwe huis kunt richten.

  Liked by 1 persoon

 7. Min of Meer zegt:

  Wat een gedoe! Niet fijn voor jou. Levert toch veel onrust en stress op.

  Liked by 1 persoon

 8. Mieke zegt:

  Waarom zou het voor de kopers “minst gunstige scenario, dat de koop per vandaag onvoorwaardelijk is geworden” zijn? Zij willen jouw huis toch kopen?

  Liked by 1 persoon

  • kniene zegt:

   Dan zitten ze er aan vast. Ook als ze het financieel niet rond krijgen. En als ze er toch nog van af willen, bijvoorbeeld omdat ze de financiering niet rondkrijgen of de bouwtechnische keuring valt tegen dan kost ze dit 10% van de afgesproken koopsom.

   Liked by 1 persoon

 9. kniene zegt:

  Wat is voor jou trouwens het worst/kaas (in worst case) scenario?

  Like

  • mariimma zegt:

   Dat dit nog 2 weken of maanden duurt en de koop uiteindelijk niet doorgaat.

   Like

   • kniene zegt:

    Waarom pak je niet de 10%, zet je huis nogmaals te koop voor een lager bedrag (bijv. -5%) zodat je huis snel verkocht is en neem je als opleverdatum de datum dat je jouw nieuwe huis hebt gekocht zodat je niet tijdelijk ergens anders hoeft te wonen? Net zomin als je zou gaan trouwen met de makelaar heb je toch ook niets met dit kopend stel te maken? (behalve dan dat het tegen je gevoel in kan gaan en je medelijden kan voelen)

    Liked by 1 persoon

   • mariimma zegt:

    Ja dat klopt. De deadline voor de waarborgsom is volgende week…. 😎

    Like

   • Lis zegt:

    Mocht je dit doen, hoeveel tijd hebben zij dan om te betalen? En wat als ze dat niet doen? Ik bedoel, hoe lang kunnen ze dat gaan rekken?
    Zou niet erg aardig zijn, maar je bent ze inderdaad niets verschuldigd. En zij jou inmiddels wel…

    Like

 10. Lis zegt:

  Wat een sukkels. Weet niet eens of ik daar nou die kopers of die makelaar mee bedoel… Pfff… Ieder zijn vak, maar deze slordigheid doet vermoeden dat je het in je slaap nog beter zelf had kunnen doen. Wat zeg ik, in een coma!
  Ben benieuwd naar de (hopelijk goede) afloop.

  Liked by 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s