HOT: vrijheid en gezondheid

Er zijn best veel bloggers die schrijven over HOT (Happy, Opportunity rich and Time rich): investeren in een toekomst waarin er grotere financiële vrijheden zijn, waardoor je minder afhankelijk bent van een baan en meer tijd hebt voor  genieten van je leven.

Laatst schreef ik daar al over: ik ben al aardig HOT en word alleen maar HOTTER.

Hoe Adine me inspireerde.

Eén van de bloggers die ik al een paar jaar volg in haar streven naar HOT, is Adine van LLMM. Vaste lezers van dit blog volgen haar vast ook wel: het is een klein kringetje. Een paar weken geleden las ik een blogartikel van haar, waarin ze vertelde hoe ze geïnspireerd was geraakt om óók op een andere manier haar vrije leven te verlengen, namelijk door te investeren in je gezondheid. 

Ik vond dat erg inspirerend en bedacht me dat ook ik mijn gezondheid als een vanzelfsprekendheid zie, maar dat het toch wel echt een goed idee is om daarin wat te investeren.

Struikelen over projecten: soms succes, soms ook niet.

Nu ben ik van de “projecten”. Sommigen zijn heel succesvol, zoals bijvoorbeeld het op orde houden van mijn financiën en het controleren / herzien van vaste lasten. Ook loste ik behoorlijk af op mijn hypotheekschuld bij de bank en ben ik bezig met het opbouwen van een passief vermogen. Ik ben succesvol in mijn werk: enkel projectmatig werk en ook blijf ik netjes aandacht besteden aan acquisitie.

Sommige projecten zijn minder succesvol. Zo ben ik nog steeds een huisvrouw van lik-me-vestje. Alle opruimprojecten waarmee ik aan de slag ben gegaan in de afgelopen honderd jaar zijn gedoemd om te mislukken. En het blijft lastig voor me om ongezonde gewoonten te veranderen: ik maak stappen in beeldschermgedrag maar betrap me nog steeds af en toe op nutteloos scrollgedrag. Ook kan ik nog steeds stappen maken in gezonder eten.

Help, binnenkort ga ik in de overgang…!

Binnen nu en tien jaar komt er een fase in mijn leven aan waar ik niet naar uit kijk: de overgang. Voorlopig steek ik nog even mijn kop in het zand, maar wél besef ik dat dat een periode gaat worden waarin mijn lijf er anders uit kan gaan zien. Als je daarop googlet word je niet vrolijk: gewichtstoename op de verkeerde plekken (kleinere borsten, plattere billen en meer buikvet), dunner haar, haren op je kin, broze nagels, enzovoorts. Een fantastisch vooruitzicht. En dan hebben we het nog niet eens over alle àndere klachten die bij die fase komen…..

Anyway. Gewichtstoename, dus. Ik ben niet dik, en dat wil ik graag zo houden. Mijn BMI is 20,5 en ik heb kledingmaat 38. Prima, dus.

Toch is mijn gewicht sinds dat ik zwanger was, drie kilo hoger blijven steken als daarvoor. Die drie kilo kan ik zó vastpakken… hmm…. en dat ziet er niet zo mooi uit. Voor een vijfenveertigjarige is het misschien niet zo realistisch om een strak bikinilijf met blokjesbuik te willen… maar het zou leuk zijn om daar een beetje bij in de buurt te blijven. Dat is beter dan dat ik er over tien jaar achterkom dat er toch weer 10 kilo bijgekomen zijn.

Gezond eten, dus!

Dus let ik sinds een paar weken weer op mijn eetgedrag. De cola is weer ver te zoeken en ook koop ik bijna geen chips, snoep en koek meer.  De app op mijn telefoon die me een week of twee geleden vertelde dat ik perfect ben, helpt daarbij. Ik drink meer water. Ik eet meer vis, groente, noten en zelfs af en toe wat fruit.  Ik krijg feedback over alles wat ik eet: categorie A is fantástisch gezond met veel goede voedingsstoffen en E is gewoon bagger. Best interessant en leerzaam…

Zo leerde ik dat een rijstwafel en ook een waldkornboterham in categorie D thuishoort: “Een keertje is niet erg, maar er zitten weinig tot geen gezonde voedingsstoffen in en wel calorieën, suiker of beide”. Dat is nog altijd beter dan categorie E: “Boordevol calorieën, natrium of een combinatie daarvan”.

Brie valt dan weer onder categorie B, wat mij verbaasde: “Redelijk veel natrium, verzadigd vet of suiker, maar nog steeds een goede bron van goede voedingsstoffen”.

“Schoon eten”

Ik ben niet echt van de diëten waarin bepaalde voeding niet gegeten “mag” worden. Toch volg ik dieetadvies van de app, namelijk het “clean eating concept”: “Schoon voedsel dat zo lekker is! Krijg de voedingsstoffen die je nodig hebt om in vorm te blijven en gezond te zijn met echte, onverwerkte voedingsmiddelen, die niet afkomstig zijn van een laboratorium! Voor een duurzame gewichtsbeheersing en optimale gezondheid.”

De app geeft me suggesties: gisteren werd me geadviseerd een handje walnoten te eten “voor essentiële onverzadigde vetten en een bron van kalium!”.

Dus dat deed ik maar….

Ik krijg ook steeds weer de tip om een glas water te drinken: “Je bent behoorlijk actief geweest, drink een glas water om je vochtbalans in orde te houden!” en “Drink tijdens het koken een glas water, zodat u tijdens het diner niet te veel eet!”.

En het effect?

Een halve kilo eraf in drie weken tijd, wat natuurlijk mooi meegenomen is voor iemand die niet persé wil afvallen, maar het niet erg vindt als het wél gebeurt…

9 gedachten over “HOT: vrijheid en gezondheid

 1. Goed bezig!! En bizar he, dat sommige dingen die gezond lijken, dat eigenlijk helemaal niet zo erg blijken te zijn! Van die rijstwafels wist ik niet, dus daar heb ik ook mooi weer iets in geleerd!

  Ik heb nadat ik dat schreef ook eens goed doorgepakt en zit nu op dag 22 (ja, herhaling, dat schreef ik net ook al 😉 ). Inmiddels een stuk wijzer én behoorlijk wat lichter. Ik had me voor die tijd een keer gewogen op een héél ongunstig moment, ergens ’s avonds na het eten ofzo. Helemaal representatief zal dat misschien niet zijn, maar toen schrok ik wel zó hard, dat ik toch dacht dat ik er maar eens wat aan moest gaan doen. Net als jij ben ik niet dik, maar als je van onderin de ‘prima BMI’ naar bovenin de ‘prima BMI’-schaal verschuift, dan kun je je toch best even achter je oren krabben. Nu heb ik al 22 dagen geen suikerdips, de hoofdpijn neemt af én ik ben al 4,5e kilo lichter. En als je ziet hoe makkelijk dat bijna verdwijnt, zal het echt wel overtollig geweest zijn..

  Over die overgang; ik hoorde gisteren dat daar weer geweldige voedingssupplementen voor zijn. Zelf nog geen ervaring mee, maar degene die ik erover sprak was er erg lovend over.

  Like

 2. De overgang is lastig / kan lastig zijn, maar het is niet zó erg. Het lastigste (SLOPEND) vond ik het niet slapen. Maar: ook de overgang ging (gaat) weer over… En ach, die paar kilo meer, grijze haren, zere gewrichten: het enige wat helpt is vroeg doodgaan – en dat is ook weer zo iets…

  Geliked door 1 persoon

 3. Maak je maar niet te druk over de overgang: zo erg is het allemaal niet! Ik vind het persoonlijk heerlijk dat dat zinloze gebloed elke maand afgelopen is. En was ik vroeger bepaald een koukleum: nu heb ik het eigenlijk nooit meer koud. Wel is het zo dat je lichaam met minder voedsel toe kan, dus je moet wat minder gaan eten. Maar natuurlijk wel gezond en vooral lekker!

  Like

  1. We gaan het zien…….

   Mijn moeder had heel veel last van alle verschijnselen. Maar wie weet aard ik wat dat betreft naar mijn vader. Die had nergens last van. Behalve dan van mijn moeder… 🙂

   Like

 4. Goed bezig! Ik zit nu in hetzelfde schuitje: mijn BMI is goed omdat ik veel sport, maar nu wil ik vooral gezonder eten, zoals uit eigen tuin, zodat ik eten meer ga waarderen en gelukkig ben met elementair eten. Zie ook mijn blog

  Like

  1. Ja ik las het. een BMI van rond de 20 is een mooi uitgangspunt, maar dat wil inderdaad niet zeggen dat je levensstijl niet wat gezonder kan…

   Like

Reacties zijn gesloten.