Een dividend-topmaand

Hoewel ik daar vanaf nu meer rekening mee wil gaan houden in mijn beleggingsbeslissingen (hieronder leg ik uit waarom…), heb ik tot nu toe niet veel gekeken naar dividend-uitkeringen.

Hoe koos ik aandelen?

Ik heb gekozen voor bedrijven waarvan ik na wat onderzoek het idee had dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan, bijvoorbeeld omdat ze in een groeimarkt zitten. Dat blijkt best een gelukkige keuze geweest te zijn: wat betreft de individuele aandelen in bedrijven, zat ik in twee gevallen mis en deze aandelen staan nu 10 tot 20 euro in de min. In een tiental bedrijven zat ik juist heel raak, met als topper Netflix, waarop ik binnen een jaar mijn inleg meer dan verdubbelde.

Hoe koos ik ETF’s?

Voor de niet-kenner: een ETF is een “mandje kleine plukjes aandelen” dat niet “door mannetjes” beheerd worden. Doordat het mandje bestaat uit heel veel plukjes, spreid je je risico. En doordat het mandje niet actief beheerd wordt, zijn de kosten beperkt.

Ook de ETF’s doen het redelijk tot goed: in mijn keuzes volgde ik “vrij blind” keuzes van andere bloggers, die daar een heel (soms lang) verhaal met goede argumenten over hebben geschreven die ik met mijn logica kon volgen. Soms was ik ook eigenwijs en koos ik voor een andere ETF, eentje die zich richt op duurzame bedrijven bijvoorbeeld (paar euro in de min… maar ach… ik investeer wel in duurzaamheid).

Nieuwe investeringen.

In februari was er een – zoals men dat noemt – “kleine correctie” op de beurs: de koersen daalden. Omdat ik op dat moment geen opdrachten en dus geen inkomen had, heb ik niet van die lagere koersen kunnen profiteren door “even snel” wat extra te investeren in beleggen, heel jammer. Een maand of twee later waren de koersen weer naar het oude niveau gestegen… en ondanks dat ik roep dat ik “de beurs niet wil timen” was dat voor mij nou niet persé het moment om aandelen bij te kopen. Ik zat dus op mijn geld en wachtte. Omdat de beurs aan het begin van deze week daalde, maakte ik “even” een bedrag over naar mijn broker en kocht ik – behoudend – wat aandelen van een ETF bij. Dit om de balans tussen de hard gestegen maar hoog risico individuele aandelen enerzijds, en de wat behoudendere, lager risico en dus ook minder hard gestegen ETFs anderzijds te herstellen.

Daarnaast staat er inmiddels een order open voor een ETF die zich richt op dividend-uitkeringen. Ik heb ervoor gekozen om me daar toch óók wat op te richten: voor (nog) meer diversiteit in mijn portefeluille en het spreiden van risico’s.

Dividend ontvangen is gewoon heel leuk!

Ik weet het, niet echt rationeel, maat naast het argument van spreiden, merk ik hoe leuk het is om gewoon geld binnen te zien komen uit dividenduitkeringen. Juni 2018 was wat betreft een topmaand: ik ontving meer dan 40 euro aan dividend en dat terwijl ik voor iets meer dan 7.000 euro investeerde in mijn aandelen via deze broker!

Dat is toch mooi een half procent aan inkomsten op mijn investeringen, in één maand tijd!! Meer dan wat je in één jaar “verdient” met je geld op een spaarrekening laten staan.

Als het iedere maand zo ging, dan haalde ik bij een gelijk blijvende beurs al meer dan 5% rendement op mijn investeringen….

 

Toch leuk, of niet?!

 

Dit artikeltje schreef ik gisteren. Vandaag zit ik lekker op de camping!