Hoe gaat het eigenlijk met mijn uitgaven?

Heb jij het ook gemerkt? Het is alweer juli….

Dat betekent dat de tweede helft van het jaar alweer begonnen is. Tijd om eens te kijken naar mijn uitgaven.

Hoe ik mijn uitgaven op orde bracht: een verhaal uit de oude doos.

Toen ik in 2014 begon om mijn uitgaven in kaart te brengen, maakte ik maandelijks, zelfs wekelijks de balans op. Dat was een goede periode om te leren goed met geld om te gaan. Ik heb enorm kunnen besparen op àl mijn uitgaven. Ik stopte met onzinnig shoppen van kleding en leuke hebbedingetjes voor in huis, bijvoorbeeld. Ik ging meer letten op een “prijs per kilo” en leerde onderscheid te maken tussen noodzakelijke boodschappen, zoals wc papier, luxe boodschappen, zoals Heel Luxe wc papier en extraatjes, zoals chocola.  Ik ging minder vlees eten, kocht minder wegwerpartikelen, liet geen maaltijden meer bezorgen en stopte met het eten van kant-en-klaar maaltijden. Ik stopte met boeken kopen en werd lid van de bieb.

Ook ging ik eens grondig door al die automatische afschrijvingen. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat ik blijkbaar al heel lang twéé mobiele-telefoonabonnementen had: eentje slapend. Ik zegde deze op en vroeg al het teveel betaalde geld terug – en kreeg dat ook terug gestort.

Ik verkocht mijn auto en ging fietsen. Ik zegde abonnementen op krant en tijdschrift op en ook een aantal slapende lidmaatschappen.

Ik stapte over naar een goedkopere zorgverzekering en bleef dat jaarlijks doen. Idem voor energieleverancier. Ik ging hakken en slopen aan mijn hypotheeklening en – vooral – aan een beleggingshypotheek die blijkbaar officieel nèt geen woekerpolis bleek te zijn, maar dat is een kwestie van marges…. Ook zegde ik een veel te dure ORV op en sloot een veel goedkoper alternatief af. Enzovoorts.

Wat dat toen opleverde….

Dat leverde maandelijks zo’n 1.000 euro aan besparingen op. Een enorm bedrag. Dat zegt eigenlijk vooral veel over hoe ik vóórdat bij mij de knop omging, met geld omging. En dat terwijl mijn uitgavepatroon naar mijn idee niet eens zo gek was. Ik bedoel: er zijn óók mensen die wekelijks uit eten gaan, een echt dure auto hebben, minimaal één keer per jaar een dure vakantie boeken naar verre oorden en ook nog eens veel en veel meer geld uitgeven aan dure kleding en uiterlijkheden. Ik heb daar namelijk nooit om gegeven. Bovendien heb ik eigenlijk nooit veel geld uitgegeven aan sporten omdat ik jarenlang vrijwilligerswerk gedaan heb bij de sportaanbieder waardoor ik “entree-tegoeden” opbouwde waardoor ik nog steeds gratis naar binnen kan.

Ik snap dus best dat er mensen zijn die gewoon iedere maand 5.000 euro of meer op krijgen, zonder knipperen.

Ik begrijp dan ook wel weer dat dat voor andere mensen echt onbegrijpelijk is.

Hoe gaat het nu?

Na de verhuizing nemen mijn vaste lasten fiks af:

  • Lagere hypotheeklasten,
  • Lagere gemeentelijke heffingen,
  • Lagere energiekosten.

… en laat dat nou nét toevallig dé drie hoogste vaste kostenposten zijn die ik heb, per maand. Op de inkomstenbelasting na, dan…

Op deze kosten besparen zet dus zoden aan de dijk en dat betekent dat ik (meer) geld ga overhouden.

… en de variabele laten dan…?

Mijn kosten voor boodschappen, kleding, vakantie, leuke dingen etcetera stegen in de afgelopen jaren. Belangrijkste oorzaak voor deze hogere kosten in het afgelopen jaar was…. Pippa. Ik had veel eenmalige kosten en daarnaast eten grote honden gewoon best veel. Ook gaf ik in de afgelopen jaar steeds wat meer uit aan hobby’s voor Zonne. Zwemles bijvoorbeeld, dit jaar. En turnen.

In de afgelopen jaren heb ik de teugels wat laten vieren wat betreft de boodschappen. Ik maak nog stééds bewuste keuzes maar ik laat me door meer leiden dan de prijs allen. Duurzaamheid, bijvoorbeeld. En dierenwelzijn. En soms ook gemak, zo had ik een tijdlang een abonnement op een maaltijdbox (uiteindelijk vond ik dat tóch te duur…). Ook was er een ruimer budget voor vakantie en leuke dingen. Dat zijn bewuste keuzes: uitjes en vakanties leveren voor mij (ons) een plus op in het leven. Veel meer een plus dan bijvoorbeeld kleding. We gaan nog steeds niet naar verre oorden, met een vliegtuig, in een duur hotel. Wel gaan we heel vaak weg. Afgelopen weekend nog, bijvoorbeeld.

Een plaatje

Gelukkig bespaarde ik in de afgelopen jaren meer  op vaste kosten dan dat ik etra uitgaf aan variabele kosten. Ik geef dus sinds 2014 jaarlijks minder geld uit dan het jaar ervoor en ondanks wisselende inkomsten, ik houd “bijna standaard” jaarlijks geld méér over om te sparen (=investeren in passief inkomen / pensioen).

Volgend jaar wordt dat verschil dus nog groter waardoor ik wéér ruimere budgetten kan aanhouden voor leuke dingen. Dat ziet er in grafiekvorm zó uit:

Interessant is vooral, dat ik eigenlijk al sinds 2016 per jaar méér geld kan sparen (en investeren in financiële onafhankelijkheid) dan dat ik uitgeef.

 

NB: de uitgaven zijn alleen privé uitgaven, geen zakelijke uitgaven. De categorie “sparen” is een combinatie van omzetten van bankhypotheek naar BV-hypotheek, beleggen en crowdfunden, dit is dus een combi van wat ik privé en in de BV doe (De BV was actief tot 2015, sindsdien is het een stamrecht-BV). I
Verder heb ik gecorrigeerd op inkomstenbelasting: deze heb ik uit de vaste lasten gehaald voor een minder fluctuerend beeld dat ook meer vergelijkbaar is met mensen in loondienst. Deze uitgaven zijn immers 100% inkomsten-gerelateerd. De bedragen over 2013 (toen ik nog niets bijhield) en 2019 zijn ingeschat. De bedragen over 2018 zijn berekend aan de hand van mijn uitgaven in het eerste half jaar en de verwachte uitgaven voor de rest van het jaar. De eenmalige kosten voor verkoop en koop van mijn huizen, alsook klussen aan het nieuwe huis heb ik nog niet in deze berekening meegenomen. In die zin verwacht ik dat ik dit jaar eenmalig hoge variabele kosten ga hebben en dus minder geld overhoud om te investeren in financiële onafhankelijkheid.

 

Nog een NB-tje.

De laatste tijd valt me op dat er veel vragen komen wanneer ik vertel over hoe ik probeer financiële onafhankelijkheid te bereiken. Ik begrijp best dat er mensen zijn die het naadje van de kous willen weten over mijn uitgaven, de constructie met mijn BV etcetera. Ook wordt er – al dan niet genuanceerd – met me meegedacht.
Vragen staat natuurlijk vrij, meedenken is fijn en een discussie aangaan vind ik best leuk, zeker wanneer er enige onderbouwing is van een vraag of opmerking. Toch merk ik dat ik er weinig lol aan beleef om àlle vragen steeds serieus te nemen en te beantwoorden, zeker  adhoccerige vragen en opmerkingen van voor mij onbekende “toevallige passanten”. Mensen die zelf ook bloggen over FIRE / HOT en mensen die al jarenlang meelezen hebben vanzelfsprekend veel meer krediet.
Dus… vragen staat vrij, maar als ik geen zin heb dan geef ik geen antwoord. Als je echt wil discussiëren of een vraag hebt, dan neem ik die graag serieus als jij in je vraagstelling laat zien dat je mij óók serieus neemt. Als je wil weten hoe één en ander precies zit, dan kun je heel veel informatie terugvinden door mijn blog terug te lezen. De categoriën die je in het rechter menu aantreft, kunnen je helpen om zelf antwoorden te vinden. Als je die niet vindt, dan sta ik zeker open voor je vraag!