Besparen op reizen.

Dit jaar gaan we in Nederland op vakantie. Nou zal je nèt zien dat het over 10 dagen pijpenstelen gaat regenen, twee weken lang. Maar dat zien we dan wel weer. Het is vast ook leuk in de regen… toch? Dan nemen we gewoon een hoop spelletjes mee….

 

Zo nèt voor een verhuizing had ik er even geen zin in om ver te rijden met de Sunnybus. Ondanks dat zo’n bejaard Volkswagenbusje wat mij betreft het leukste huisje op wielen is dat bestaat, is het qua vervoersmiddel suboptimaal. Het is er warm. bijvoorbeeld. De ventilatie is heel overzichtelijk en kan nooit stuk: Alle Ramen Kunnen Open. Maar soms is dat gewoon nog steeds wel heel erg warm…

Ook vangt de bus – met hogdak dus 2 meter 75 hoog – véél wind, wat betekent dat je “actief moet blijven sturen” anders waai je zó de weg af. Voordeel is: je blijft wel altijd wakker en alert rijden. Nadeel is dat er ook veel omgevingsgeluid is (ja… dat ligt ook aan de bijna 40 jaar oude rubbers… en soms regent het een drupje binnen daardoor). Met of zonder ventilatie: er is zó veel geluid dat je eigenlijk niet echt relaxed een gesprek kunt voeren of muziek kunt luisteren. Behalve dan wanneer je een koptelefoon opzet. Want er is overal wel een oplossing voor, immers….

De topsnelheid van de Sunnybus is “gewoon” 120 – 130 kilometer per uur. Daar wordt ze wel erg dorstig van. En het geluid van de motor – bezine / LPG en achterin dus géén herrie-dieselmotor – maar toch, ’t is geen elektrisch rijden – is dan ook wel erg aanwezig. De beste oplossing is dan ook om van de snelweg àf te gaan en B-wegen te pakken. Dan zie je ook nog eens wat. Het duurt alleen wat langer om “ergens” te komen. En de warmte blijft. Bovendien kom je duizend rotondes tegen en volgepakte camperbusjes en rotondes zijn niet persé een gelukkige combinatie. Pippa zou eigenlijk een helm op moeten in verband met kans op rollende en vallende voorwerpen……

Wat wél echt een genot is, zijn hellinkjes omhoog. Stiekem zit er gewoon een sterke motor in Sunny en je hoort haar bijna glunderen. Of was ik dat nou….?!

 

En ja. Het is ook gewoon vet stoer om als zelfstandige moeder met dochter roadtrips te maken in een oud busje. Goed voor mijn zelfbeeld om dat terug te horen van mensen die we ontmoeten onderweg. Dat je dan een centimeter per complimentje groeit en tweeëneenhalve meter lang bent wanneer je na zo’n vakantie weer thuis komt.

 

Anyway. Het leukste is gewoon om ergens aan te komen omdat er dan ter plekke binnen vijf minuutjes een huisje staat. Niks geen gedoe van tent opzetten of koffers een hotelkamer insjouwen. Het enige wat ervoor nodig is om “thuis te komen” is de autogordels af doen en de handrem erop. Drie minuten later kan de koffie al staan pruttelen. Heerlijk!

Met een oud volkswagenbusje op vakantie, dan moet je “gewoon” een toer maken: 100 of 200 kilometer per dag, verdeeld in meerdere etappes met veel wandelpauzes of “even-een-kerkje-bekijken-pauze”. De combi met een meisje van 6 dat juist de tijd wil hebben om een omgeving te leren kennen, inclusief vriendjes en vriendinnetjes, is niet persé vanzelfsprekend.

Als ik dat zo teruglees dan zou het helemaal geen gek idee zijn om die bus te verkopen, eigenlijk. Dan zouden we een schep geld – vaste lasten – overhouden voor eventuele andere vakanties plus een deeltje wegsluizen “Voor Later”. Maar daarvoor ben ik té veel verknocht aan die korte tussendoorweekendjes weg, zonder doel en zonder plan……

 

Dit jaar gaan we op vakantie in eigen land. De camping is wat duurder dan gebruikelijk maar door de korte rit van slechts een halve tank ernaartoe, is dat verschil al meteen terug verdiend. Ik blijf dus ruim onder het bedrag dat ik dit jaar van mezelf mag besteden aan vakanties, zodat we met kerst misschien wel weer gewoon lekker een weekje zon kunnen pakken. Net zoals hier en hier.

Weet je wat trouwens óók veel uitgaven scheelt? Dat Zonne zes weken niet naar school gaat. Sinds Pippa er is, gingen we namelijk ’s morgens altijd met de auto. Meerennen met de fiets is immers veel te ver en te belastend voor een opgroeiende puberhond en dat karretje dat ik via Marktplaats kocht is geen succes: ze vindt het vreselijk eng. Dus gaan we met de auto / Sunnybus naar school, alwaar ik eerst Zonne de klas in breng om vervolgens met Pippa het bos in te duiken.

Vanaf nu hoeft dat niet meer. Na de zomervakantie wonen we in ons huisje in het bos, en dat is zó dichtbij dat Pippa wél kan meelopen met de fiets, het bos door.

Ik verwacht dat ik daarmee zomaar zo’n 75 euro per maand aan brandstof kan besparen. 450 euro in een half jaar. 900 euro per jaar.

 

Kijk. Daar kan geen opengeknipte tandpastatube tegenop!

2 gedachten over “Besparen op reizen.

  1. Alle beetjes helpen, dus ook de restjes tandpasta 😉
    Arme Pippa. Je zou ook kunnen overwegen een andere camperbus te kopen. Een modernere met nét wat meer voorzieningen. ’t Is een investering, maar je kunt dan ook weer jaren vooruit.

    Like

  2. 900 euro klikt als een extra vakantie komend jaar, maar een huisje is het bos is al extra vakantie. Ai, keuzes keuzes…

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.