HOT. Dat is gefundeerde keuzes maken en ook gewoon een beetje “aanrommelen”. Doe je mee?

Er is een “slowchatgroep” voor mensen die zich bezig houden met hun financiële toekomst, waarbij zij nu spaarzaam zijn om later minder te kunnen werken. In deze groep wordt gespard en gekletst over van alles, maar vooral over hoe je dat doel kunt bereiken.

Sommige leden van deze groep zijn al spaarzaam gewéést en werken nu al niet meer of minder. Anderen zijn pas net begonnen. Via een berichtje aan Spekvet kun je lid worden (de link verandert steeds en ik heb geen zin om die steeds aan te passen in mijn blog, vandaar de doorverwijzing).

Ik heb een tijdje meegepraat, inmiddels ben ik overgestapt op een slackgroep met alleen leden die ook echt een bijdrage leveren aan de discussies, zonder passieve meelezers. Een paar dingen zijn me opgevallen, die ik graag met je wil delen.

Is een toekomst met financiële onafhankelijkheid meer een mannending dan een vrouwending?

Er zijn meer mannen dan vrouwen in de groep. Die trend zie je ook onder bloggers: over het verminderen van uitgaven schrijven veel vrouwen. Zij beschrijven dan bijvoorbeeld hoe zij hun boodschappen doen, over budgetten en de envelopjes-methode of over minder kleren kopen. Sommigen vertellen over hoe zij de vaste lasten in toom houden en hoe hoog een buffer is die ze aanhouden voor onverwachte uitgaven. Enkelen geven tips op dat gebied, zoals bijvoorbeeld hoe je goedkoop luiers inkoopt. Veel doen mee aan “challenges” om een maand lang geen of minder geld uit te geven aan een bepaald type aankoop.

En àls ze al schrijven over wat zij met deze besparingen doen, lijkt een eerste keuze toch echt het aflossen van de hypotheekschuld te zijn.

Niets mis mee misschien, maar als je maandelijks geld overhoudt en je huis niet onder water staat, dan denk ik dat het toch echt een verschrikkelijk gemiste kans is om niet àlle mogelijkheden te overwegen over wat je met dat geld zou kunnen doen. Aflossen van je hypotheekschuld is slechts één van de opties. 

Wanneer het gaat over het streven naar financiële onafhankelijkheid, bijvoorbeeld door passief inkomen op te bouwen, dan zijn er juist méér mannelijke bloggers en (dus) er zijn meer mannen dan vrouwen actief in die groep. Denk ik, want soms merk ik dat ik me vergis in de inschatting of een anoniem lid van deze groep man of vrouw is.

Waarom zou het toch zo zijn dat mannen zich meer richten op inkomen en vrouwen op uitgaven (en dan vooral van concrete uitgaven)? Zou de oorzaak erin zitten, dat mannen van oudsher meer financiële verantwoordelijkheid hebben gedragen en die rol nog steeds op zich nemen wanneer ze met zijn tweeën zijn? Ik stelde deze vraag in de groep en kreeg de indruk dat dat het misschien iets te kort door de bocht is om die conclusie te trekken: er zijn immers óók vrouwen die wél spreadsheets hebben met doorrekeningen van een groeiend passief inkomen en die wél durven beleggen. Maar andersom: mannen die het een leuke uitdaging vinden om een tientje onder een week- of maandbudget voor de boodschappen te blijven, zijn er niet zo veel.

Plannenmakerij.

Mensen die bezig zijn met het opbouwen van een passief inkomen, vinden het leuk om te dromen over later. Die dromen zijn allemaal anders: dromen van een huisje in het bos, zelfvoorzienend leven, emigreren, reizen, minder werken, mooie dingen maken of gewoonweg het idee van een volledig passief inkomen waardoor je kunt doen en laten wat je wil.

Nou hebben heel veel mensen dergelijke dromen. Maar deze mensen hebben ook een min of meer uitgewerkt plan om die droom te bereiken. Sommigen – waaronder ikzelf – zijn al een eind op weg en vinden dat zij al behoorlijk “HOT” zijn….

Ik maakte een paar dagen geleden een poll. Hier is de uitslag:

Naamloos

Dit is natuurlijk geen representatief onderzoek, maar het is toch wel leuk om te lezen dat mensen nu al zeggen te profiteren van de keuzes die zij in het verleden gemaakt hebben.

Een meerdimensionale aanpak.

Deze mensen houden zich met veel meer bezig dan “alleen maar besparen” of “alleen maar aflossen”. Het zijn bijna allemaal mensen van de meerdimensionele aanpak: aflossen van je hypotheekschuld èn investeren in aandelen, vastgoed, crowdfunding, obligaties of ETF’s – of vaak een mix. Niet iedereen alles, maar niemand lijkt oogkleppen op te hebben en bijvoorbeeld alleen maar af te lossen om het aflossen, zonder hierin andere mogelijkheden te verkennen en op basis van voor hen passende argumenten, keuzes te maken.

Maar ze denken óók  na over energie besparen, reizen, belastingen, ondernemen etcetera. Dat gaat nog verder dus, dan alleen financiën. Bijvoorbeeld: investeren in je eigen gezondheid maakt de kans groter dat je ook van dat inkomen kunt genieten, wanneer je parttime of fulltime met pensioen gaat (en dat is iets anders dan tweeverdiener zijn, hè: het is leven van een passief inkomen dat je zelf opgebouwd hebt). Ook was iedereen het er laatst over eens dat een vaatwasser een geweldige investering is in vrije tijd. In die zin denk ik dat de meeste mensen in deze groep, er niet op uit zijn om nu Zo Zuinig Mogelijk Te Leven Ten Koste Van Alles. De groep heet FIRE NL maar láng niet iedereen werkt zich de tering en is onwijs zuinig om maar eerder met pensioen te kunnen. Ik heb niemand horen roepen liever met de hand af te kunnen wassen om de kosten van een vaatwasser uit te sparen.

Nou zou je denken dat het allemaal mensen met een hoog inkomen zijn, maar dat vraag ik me af. Laten we eerlijk zijn: het zijn géén minima. Want èchte minima kunnen geen vaatwasser betalen en nooit op vakantie. Wat het inkomen dan is, dat is toch lastig in te schatten. Niet iedereen is daar even open over. Wie weet ga ik daar nog eens een anonieme poll over in laten vullen, als het aantal leden boven de 100 zit en men dus ook echt beseft dat de info anoniem is….

Elkaar tips geven is gratis.

Enkele bloggers  en -sters proberen wat geld te verdienen door er een paar advertenties op hun blog te zetten. Niks mis mee natuurlijk. Daarnaast is er een handvol blogs die vooral gebruikt worden als medium voor het aanprijzen van hun cursussen of boeken. Deze bloggers maken ook veelvuldig gebruik van sponsoren: zij schrijven in opdracht van een bedrijf een positief stukje over een product of dienst en krijgen daarvoor betaald.
Ik blijf daar altijd een beetje moeite mee houden. Als je dat doet dan staat je objectiviteit vanzelfsprekend onder druk. En zeker wanneer je zegt mensen te willen helpen om beter op hun uitgaven te letten, terwijl je hen vervolgens probeert te verleiden om een boek of cursus te kopen of je verwijst ze veelvuldig – gesponsord – door naar een webshop…. dan vraag ik me af of je ze daarmee wel echt helpt (en ik denk het antwoord te weten…).

Gelukkig zijn mensen die op deze manier geld willen verdienen, in de minderheid. Ik ken er een handvol. De meeste mensen die zich bezig houden met financiële onafhankelijkheid en lid zijn van de chatgroep geven elkaar gratis tips en delen ervaringen. Ze zijn aardig, geïnteresseerd, behulpzaam, genuanceerd en weten dat delen uiteindelijk iedereen beter maakt.

Beseffen dat je niet alles weet.

Iemand tips geven kan op zoveel verschillende manieren. Ik zie dat ook in sommige reacties op mijn blog. Als ik een opgeheven of beschuldigend vingertje voel in een reactie op wat ik schrijf, of het idee heb dat iemand effe snel wil scoren, dan zie ik mijn hakken automatisch in het zand gaan. Natuurlijk besef ik ook wel dat opmerkingen die schriftelijk gedaan worden, anders kunnen overkomen dan bedoeld. Maar met al die social media lijkt me dat toch inmiddels wel een algemeen bekend fenomeen. Zo veel moeite kost het niet om daarmee rekening te houden. Ook voor reageerders. Meestal zijn mensen die mijn blog lezen en reageren, overigens behoorlijk genunanceerd hoor! Mijn complimenten daarvoor!

In mijn blog heb ik nog nooit gepretendeerd dat ik alles wel weet. Dat geldt voor veel mensen die zich bezig houden met FIRE: we zijn allemaal in meer of mindere mate deskundig, maar het is en blijft een zoektocht. We hebben hier allemaal nog lessen in te leren. Deskundigheid blijft groeien wanneer je toegeeft dat je nog iets te leren hebt. Voor mij is dat een reden om bij sommige blogs en personen achter de blogs compleet af te haken. Het is júist die zoektocht van anderen die interessant blijft om te lezen. Ook in de slowchat zie je dat terug: ervaringen worden gedeeld, maar er wordt ook heel veel advies gevraagd.

Collega’s?

Ik zou die FIRE-mensen allemaal graag als collega willen hebben. Een mooi palet aan mensen: allemaal met hun eigenaardigheden maar ook allemaal met dezelfde doelen. En een andere manier om daar te komen, wat alleen maar inspireert en een kleurig geheel geeft.

Streven naar financiële onafhankelijkheid bereik je niet door “overal op te beknibbelen”.

Weet je wat nou zo leuk is? De mensen in deze chatgroep geven óók “gewoon” geld uit. Ik zie leuke vakantiebestemmingen voorbij komen. En iemand liet weten onlangs naar een restaurant te zijn geweest waarvan ik toevallig weet dat je er niet voor vijf euro een maaltijd kunt eten. En ook niet voor vijftien euro…

Mensen adviseren elkaar welke laptop een goede prijskwaliteit biedt. Niemand roept dat je via Marktplaats voor twee tientjes vast wel weer een tijdje vooruit kunt. Geen van deze mensen spoelt de WC door met water dat ze opvangen tijdens het douchen. Veel roepen dat ze de vaatwasser een heerlijk ding vinden. En ze vertellen wat zij doen om te besparen op hun energierekening. Dat ook….

Nee, mensen die FIRE nastreven of HOT willen leven, zijn niet alleen maar vrekken. Het zijn mensen die proberen om bewust in het leven te staan, bewuste keuzes te maken en graag balans willen tussen werk en vrije tijd. Daar hoor ik graag bij, bij deze mensen.

Mocht jij dat nou ook willen, dan kun je gewoon een kijkje nemen. We bijten niet.

14 gedachten over “HOT. Dat is gefundeerde keuzes maken en ook gewoon een beetje “aanrommelen”. Doe je mee?

 1. Ik lees het altijd met heel veel interesse! Ik heb zelf een aantal jaren een deel van mijn hypotheek afgelost, waardoor mijn lasten lager zijn geworden. Ik ben nu 100% arbeidsongeschikt, maar door die aflossingen kunnen we wel in ons huis blijven wonen! Ik heb een IVA, dus permanente uitkering en grap weleens dat ik met pre-pensioen ben, maar het voelt toch heel anders dan ik in de jaren daarvoor had bedacht (aflossen/ sparen en eerder stoppen met werken in goede gezondheid). Ik merk ook dat ik niet meer ultra-zuinig wil zijn, maar probeer te genieten wanneer mijn ziekte het toestaat (dus liever kopjes koffie buiten de deur drinken en een sauna tegen de pijn kopen dan een nog lagere hypothek). Maar als je het vergelijkt met mensen om me heen, dan kunnen we dat leuke doen, terwijl we veel minder geld binnenkrijgen iedere maand…

  Geliked door 2 people

  1. Dit vind ik wel een heel mooie reactie, Noa. Je had je toekomst anders verwacht, maar doordat je al een aantal jaren maatregelen hebt genomen heeft dat nu een positieve invloed op je leven. Veel succes gewenst!

   Like

 2. Ben best wel HOT al zeg ik het zelf 😉
  Hier trouwens twee van die spreadsheet gekken in dit huishouden. Mrs CF is niet echt het type besparen, al geeft ze eigenlijk nooit wat uit 🙂 Zitten best wel op de zelfde golflengte qua geld en FIRE, al zijn we wel heel erg anders in andere opzichten, blijft leuk.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi geschreven. We komen er goed vanaf als groep zijnde 🙂
  En over het predicaat vrek kan ik wel meepraten. Zelfs V noemt mij soms zo, maar dat is dan om te plagen omdat ik alles goed overweeg en afweeg en uitzoek. Het gaat om bewuste keuzes maken wat je verder brengt en inderdaad niet de massa volgen.

  Geliked door 2 people

 4. haha, ja lang leve de vaatwasser. De wil ik echt nooit missen. Net als de magnetron trouwens 🙂 .
  Ik probeer wel te bezuinigen, maar het moet niet ten koste gaan van alles. En ik zie de bezuinigingen dan met name in grotere zaken, zoals energie, verzekeringen, hypotheek. Maar als je echt stappen wilt zetten naar HOT en FIRE denk ik ook dat het meer zit in structureel beleggen in etf’s, dividendaandelen en vastgoed. Dus +1 voor de kleine(re) groep vrouwen die ook actief investeren en passief inkomen proberen op te bouwen. Maar inderdaad, het blijft een zoektocht en daarom vind ik leuk om mee te lezen op blogs hoe jullie omgaan met het streven naar HOT en FIRE..

  Geliked door 1 persoon

  1. Persoonlijk noem ik altijd het voorbeeldje van het open knippen van een tube tandpasta. Heel nuttig allemaal, maar inderdaad: mijn ervaring is dat de echte bezuinigingen in andere uitgaven liggen….!

   Ik denk overigens ook dat vrouwen zich misschien wat meer laten afschrikken door de terminologie van beleggen. “Vastgoed” en “ETF” klinkt als “out of my league”. Maar misschien is dat een vooroordeel van mij, dat vrouwen dat al snel engig vinden?

   Like

   1. die termen helpen niet. Maar het meeste schrikt me af HOE er over gepraat wordt. Het moet allemaal met ingewikkelde woorden, het gaat om continue winnen.
    Dat er ook andere systemen zijn (over lange termijn beleggen), die je ook normaal kunt uitleggen, dat mis ik. En als ik het samenvat op die manier, wordt ik ook heel denigrerend door de meeste beleggers benaderd, en niet meer serieus genomen.
    Dat vind ik het lastigste culturele aspect.
    En daarnaast ben ik risicomijdend. Als alleenstaande moeder moest ik daaroverheen groeien, maar de meeste vrouwen kunnen zich dat nog wel verooorloven. En dan is sparen veel makkelijker dan dat beleggen (met zijn culturele hobbels ook nog) waarover allerlei meldingen staan dat dat risico met zich mee brengt. Mannen zijn meer gewend risico’s te nemen (en lukt dat met testosteron misschien beter?)

    Geliked door 1 persoon

 5. Voor mij zit ’t hem erin dat ik die uitgaven al doé – en kijken hoe ik dat kan verbeteren is stap 1. Passief/anders inkomen vergaren is nieuw. En onbekend. En heeft iets meer tijd nodig 🙂

  Ik ben overigens al heel hot hoor, als ik mn vriend moet geloven 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Misschien zijn vrouwen die wel FIRE en HOT nastreven en die wel beleggen minder geneigd om hierover op het internet te gaan schrijven? Ik ben er zelf na een tijdje ook mee gestopt, om diverse redenen. (En het is misschien wel waar dat mannen meer praten over hun beleggingen, maar je weet ook wel dat uit onderzoek blijkt wie nou de beleggers zijn met de béste resultaten …).

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien wel….
   Ik vind het persoonlijk jammer dat jij gestopt bent, want je was één van de bloggers die mij geïnspireerd heeft om de stap naar beleggen te maken. Misschien zie ik je terug in de Slackgroep? Zou leuk zijn….

   Want ja, ik weet wie de betere belegger is…. 😉

   Like

 7. Haha, mooi geschreven! Ik vind het soms wel eens jammer dat je – als je ‘hiermee’ bezig bent – vaak gezien wordt als een knieperige vrek die geen enkel pleziertje in het leven heeft en dat het liefst ook iedereen in zijn/haar omgeving misgunt, terwijl het daar juist he-le-maal niet om gaat. Dat blijkt volgens mij ook wel duidelijk uit die poll. Het gaat juist om het maken van vooral hele BEWUSTE keuzes. Wat doe je wel, wat doe je niet en wat voor invloed heeft dat op je leven NU en straks. Niet maar doen wat iedereen doet, omdat toevallig iedereen dat doet. Om dan vervolgens te klagen over het resultaat, ook omdat iedereen dat doet :’)

  Ik ben trouwens wel benieuwd of écht niemand water opvangt om door de wc te spoelen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha leuk onderwerp om eens in de groep te gooien: wat is het meest vrekkerige dat je in de afgelopen drie jaar gedaan hebt…..? 🙂

   Like

 8. Mooie recensie 😉 Ik zat er al over te denken om lid te worden. Alleen… het is weer een medium erbij… Herkenbaar inderdaad dat vrouwen schrijven over bezuinigen en boodschappen en mannen over investeren en (passief) inkomen genereren. En best wel stereotypisch.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.