Nee het is nog niet af.

annemiek
bron

Kijk jij naar de Tour de France?

Ik wel. Ik ben immers verliefd op dat land en ik geniet van alle beelden die getoond worden. Zeker nu, nu ze in de bergen zijn. Ik speur ieder rotsje dat ik zie af, op zoek naar mensen die op een andere manier “klimmer” zijn dan de wielrenners.

En oh ja. Ik vind de sport ook vreselijk mooi. Om naar te kijken dan, hè. Want jeetje wat zien die mannen af. Dat doe ik ze niet na….. Dat er nu een paar hollanders zijn die leuk meedoen, zeker onze Tom natuurlijk, maakt het des te spannender.

Lees eens terug. Valt je iets op? Mij wel.

“Want jeetje wat zien die mannen af”.

Want de vrouwen. De vrouwen die hebben geen Tour de France.

En daar werd ik laatst toch wel erg boos en verdrietig over. Ik kijk altijd graag naar het programma De Avondetappe. Van de NOS. En afgelopen dinsdag was er een uitzending waarin niet alleen werd teruggekeken op de koers van de heren, maar er werd ook aandacht besteed aan de vrouwenwedstrijd van die dag.

Nu is het sowieso natuurlijk goed nieuws dat Dione de anchor is van een sportprogramma. Wat mij betreft een behoorlijke verbetering vergeleken met de zelfingenomen zuurpruim Mart. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen. En ja: het is een goede ontwikkeling dat er tijdens zo’n programma steeds vaker ook een vrouw aan de tafel zit. Of alleen maar vrouwen, zoals afgelopen dinsdag. Welbespraakte, intelligente vrouwen met een groot sporthart en prestaties waar je “u” tegen zegt. Want de Nederlandse vrouwen die domineren het wielrennen al jaren.

Toch vind ik het heel pijnlijk om tijdens zo’n uitzending te merken hoe groot het verschil tussen mannen en vrouwen eigenlijk nog is.

“Zo veel mensen langs de kant, dat hebben wij ook niet zo vaak”.

“Dat maken wij niet zo vaak mee, zo veel publiek”.

“Op een dag als vandaag, waarop de hele wereld kan meekijken”.

… en de uitzending eindigt met een item waarin de verschillen tussen vrouwen en mannen pijnlijk duidelijk worden….

Ondertussen bleven ze positief. Dat ook nog.

Ik vroeg me steeds af: hoe zouden mannen reageren als zij naar dit item zouden zitten kijken, waarin mánnen dergelijke uitspraken tegen elkaar zouden doen over de pijnlijke verschillen ten opzichte van de vrouwen.

Ik vond die vanzelfsprekendheid en – toch nog – positiviteit misschien wel het meest schokkend. Ik vroeg me ook af hoe jonge mensen met ambitie in de sport met deze verschillen om gaan: hoe enthousiast bèn je dan nog, als meisje, om door te zetten en topsporter te willen worden, wetende dat jouw sportprestaties slechts één dag aandacht krijgen, in de schaduw van de mannen? Tegen een salaris en prijzengeld dat onvergelijkbaar laag is.

Alleen al het feit dat de Fransen denken dat de Tour de France voor mannen, dé wielrenwedstrijd van het jaar, een wedstrijd over 21 etappes met meer dan 2 miljoen euro aan prijzengeld, dat uitgereikt wordt aan wielrenners die per jaar tot 7 ton verdienen, kan worden vergeleken met die eendaagse wedstrijd vind ik echt veel te ver gaan.

… en dat terwijl tweederde van de vrouwen minder dan 10.000 euro per jaar verdient…. en de organisatie van de Tour de dames een bot toewerpt: een ééndaagse wedstrijd. En bedankt he meiden, ga je nagels maar weer lakken.

En dat die vrouwen vervolgens blij zijn dat ze ook een kansje krijgen om op tv gezien te worden.

Je zou toch denken dat na Jeanne d’Arc, George Sand, Edith Piaf, Marguerite Duras, Simone de Beauvoir, Hubertine Auclert en Marie-Olympe de Gouges , óók in Frankrijk het besef doorgedrongen zou mogen zijn dat vrouwen ertoe doen…

Dat zij niet eens een fatsoenlijke Tour de France kunnen rijden is toch om te jánken.

Dus nee. Het is niet waar wat zo veel mensen zeggen. De emancipatie is nog láng niet af. We zijn er nog lang niet. Het is voor heel veel mensen een verschrikkelijke vanzelfsprekendheid dat de vrouwen op sommige gebied alleen maar in de marge meedoen. En dan heb ik het over slechts één van de vele sporten waarin dat zo is. Maar die vanzelfsprekendheid dát het zo is, de is echt nog het ergste……………..

14 gedachten over “Nee het is nog niet af.

 1. qua wat mannen er van zouden vinden als er zo over ze gepraat zou worden: @manwhohasitall schrijft zulke tweets (waar uitspraken over vrouwen worden gedaan, maar dan “mannen” elke keer ingevuld op de relevante plekken.)
  Geeft me regelmatig wat te denken. En ik vind mezelf redelijk feminstisch….
  Als ik er iets van laat doorschemeren aan mn mannelijke collega’s, kunnen die dat trouwens niet hebben (“we zijn niet allemaal zo”.. en andere ontwijk opmerkingen)

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja… heel herkenbaar… terwijl ik zelf heel goed besef dat heel veel vrouwen óók echt denken dat de emancipatie wel “af” is. Ken je toevallig de reclame #likeagirl? Ik heb toen echt even zitten janken…

   Like

 2. Toevallig zeiden wij hier thuis ook deze week dat we Mart Smeets helemaal niet missen, integendeel. Ben het met je eens dat het niet zou mogen, dat er zulke verschillen zijn in beloning en aandacht. Toch zijn er gelukkig ook sporten waar er qua aandacht geen of weinig verschil is tussen dames en heren: hockey, zwemmen, atletiek, tennis, paardensport, volleybal.

  Geliked door 1 persoon

 3. Lieve mensen, er is wel degelijk een vrouwen-Tour geweest hoor. Maar die werd een paar weken later gereden, en kreeg niet de aandacht van pers en publiek zoals de mannentour. En daardoor commercieel niet interessant, en daarom afgeschaft. Ik vergelijk het maar even met de Olympische Spelen waar de hele wereld naar kijkt, en daarna de Para-lympics, waar nauwelijks aandacht voor is, terwijl die sporters minstens vergelijkbare prestaties leveren.
  Gelukkig zijn we nu een beetje op de weg terug. Een Tour Feminin zal er waarschijnlijk niet gauw meer komen, maar dit was een test. En er lijkt wereldwijd erg veel aandacht besteed te zijn. O.a. in Nederland werd het live uitgezonden, en we konden ons geen betere finish wensen dan die we kregen. Anna v.d. Bruggen die gewoon echt niet meer op haar pedalen kon gaan staan na een geweldige prestatie, en Annemiek van Vleuten die niet op gaf, ook niet toen haar ploegleider 500 meter voor de finish zei :goed gedaan maar helaas. Er schijnt over gedacht te worden om in de toekomst een meerdaagse Tour Feminin op te zetten, waarbij de dames op dezelfde dag als de heren fietsen, alleen een paar uur eerder. Dat beperkt de organisatorische kosten van wegen afzetten en dergelijke, waardoor het misschien toch commercieel weer interessant wordt.
  Laten we hopen!

  Like

  1. In de jaren 80 was de tour feminin al een paar uur voor de heren, en dan in plaats van 4 bergen 2. Gevolg: iedereen zat (helaas) te wachten op de heren, als het ‘echt’ ging gebeuren. Tja, wat kun je daar nou aan doen.

   Overigens, ik vond Mart wel leuk om naar te kijken (mag ik dat zeggen, eeh, ja dat mag ik zeggen 😉 )

   Like

 4. ‘k Heb even gekeken … bij het fietsen lijkt het er op of vrouwen 15% langzamer fietsen dan mannen (als ik naar de records kijk). Dat is dus nog steeds een erg leuke sport om te zien, ook als vrouwen ‘m uitoefenen. Dus een vrouwen-“tour”, waarbij de snelheid misschien 15% lager is en de afstand misschien een paar kilometertjes minder … dat zou nog steeds hele mooie beelden op kunnen leveren. Ik ben voor!

  Like

  1. Ja dat vrouwen andere lijven hebben en dus ook anders sporten, dat lijkt me duidelijk en ook helemaal niet nodig om daarop de focussen. Een wedstrijd tussen mensen met min of meer eenzelfde fysiek, of dat nou mannen of vrouwen zijn, is even spannend voor iedere categorie.

   Like

 5. Mjn jongste dochter was een hele goede voetbalster. Ze is gestopt toen te horen kreeg dat ze nooit bij een (semi)-profclub zou kunnen spelen.
  Dat is inmiddels 35 jaar geleden, gelukkig kunnen meisjes nu wel als professioneel voetballen, hoewel ze, jammer genoeg natuurlijk, niet zoveel verdienen als de mannelijke voetballers.
  Nee, de emancipatie is op heel veel gebieden nog lang niet voltooid!

  Geliked door 1 persoon

 6. Dit is natuurlijk niet alleen bij het fietsen. Pas geleden was Betty Stowe, een tennisster, in een documentaire, waarin zij vertelde hoe de dames hebben gestreden voor gelijkheid. Pas 30 jaar na dato is e.e.a. gelijk getrokken.

  Like

  1. … het gaat steeds een beetje beter….

   …..maar misschien ben ik een azijnpisser hoor…. Wat mij uit het artikel dat jij noemt opvalt is dat Annemiek van Vleuten 800 kilometer in een auto heeft moeten reizen om van de Giro naar La Tour te reizen. En dat voor een sportvrouw van haar statuur. Zie je Froome al…?! Die zou met een helicopter gebracht worden, of zo………

   … en verder valt me ook op dat ieder klein stapje richting emancipatie wereldnieuws is en mensen daar blij van worden. Terwijl de weg dus nog echt héél héél lang is he? Die had een halve eeuw (of een hele eeuw geleden maar toen mochten vrouwen nog niet eens stemmen) al afgerond mogen zijn….

   Ach wat word ik daar toch droevig van…..

   Like

Reacties zijn gesloten.