Waarom zou je inkomen een geheim moeten zijn?!

Regelmatig lees ik blogs van mensen die semi openheid van zaken geven over hun inkomen maar toch eigenlijk geen bal vertellen. Bloggers maken er een raadseltje van: ze verwijzen naar CAO’s met de impliciete opdracht aan lezers om het zelf maar even te googlen. Of een ZZP-er geeft aan hoeveel omzet de afgelopen maand behaald is.

Nogal mistig, dus. Want het kan nogal wat uitmaken of dat de enige omzet is in een jaar of juist de slapste maand…. en daarnaast kun je ook nog eens heel veel of helemaal geen kosten hebben.

Ik begrijp die mistigheid niet. Waarom is het inkomen zo geheim voor mensen? En dan vooral voor mensen die wél tot op de euro informatie geven over hoeveel winst zij maken op hun aandelen, bijvoorbeeld?!? Waarom dáár wel die details en op een ander gebied een fluitende stilte?

Begrijp me niet verkeerd: ik vind niet perse dat mensen al dan niet zouden moeten vertellen wat hun inkomen is… maar als ze zeggen dat ze dat vertellen en vervolgens toch nog mist creëren…. dat kan ik even niet volgen….

Er zijn ook bloggers die terugkomende rubrieken hebben waarin ze mensen standaardvragen laten beantwoorden over hun inkomen en uitgaven. En dat terwijl zij daar zélf geen inzicht in geven. Ik vind dat scheef….

Mijn omzet en mijn winst.

Dus bij deze.

Mijn inkomen in 2017 was netto € 47.846. Daar is dus de inkomstenbelasting en premie volksverzekering vanaf en de HRA zit er al bij. Ik krijg geen HRA gestort per maand, maar dit wordt eens per jaar verrekend met mijn inkomstenbelasting.

En voor de volledigheid: mijn omzet was €81.636. Dat was bijna 10k minder dan in 2016, maar toch kwam ik op een vergelijkbaar resultaat uit en dus een vergelijkbaar inkomen. De hoogste omzet die ik in 2017 in éen maand haalde was 30.000 euro. De laagste maandomzet was negatief: geen geld erin, wel geld eruit. Omzet zegt dus niks: ik heb vorig jaar 10.000 euro aan uitgaven kunnen besparen vergeleken met 2016 doordat ik minder personeelskosten had. Ik word namelijk steeds vaker gevraagd voor “nadenk- en advieswerk” in plaats van uitvoerende bezigheden. Ik hoef dus steeds minder taken door onderaannemers en uitzendkrachten uit te laten voeren, maar kan het gewoon 100% zelf, tegen een hoger uurtarief dan wat ik reken voor een uitzendkracht. Met een hogere winst tot gevolg.

In 2015 was mijn omzet ongeveer 75.000 euro en de winst uit onderneming was – vanwege hoge kosten, waaronder 20k voor een heel groot en leeg kantoor (5 jaars contract……) – slechts 25.000 euro, daar ging dan ook nog een slokje belasting vanaf…..

Zelfs een jaarinkomen zegt dus lang niet alles over wat je feitelijke financiële situatie is wanneer je een ZZP-er bent.

Ik had namelijk meer dan 25.000 euro nodig om te wonen en te leven. In dat jaar heb ik daarom moeten lenen van mijn BV. Die lening betaalde ik in de afgelopen twee jaar weer terug van dat netto inkomen van 2016 en 2017, dus als dit jaar qua winst vergelijkbaar is met de afgelopen twee jaren, houd ik meer geld over voor HOT.

Maar goed. Even terug naar die geheimzinnigheid. Hoeveel geld verdien jij nu eigenlijk? En als je dat niet wilt vertellen, waaróm toch niet?!

74 gedachten over “Waarom zou je inkomen een geheim moeten zijn?!

 1. Dit is de reden dat wij anoniem bloggen, zodat we hier open durven te zijn. Tegen vrienden en familie die er specifiek naar vragen zijn wij ook wel eerlijk. Maar we lopen niet met onze salarissen te koop.

  Vorig jaar hebben we onze gezamenlijke netto inkomsten gedeeld op ons blog. Mijn man is er nog iets huiveriger over dan ik, ik ben altijd geneigd om wat meer open te zijn. Bij mijn vorige werkgever hebben wij onder collega’s ook onze salarissen gedeeld. Geeft toch een fijn gevoel als je voor hetzelfde werk hetzelfde wordt beloond. Dit jaar ben ik begonnen met een nieuwe baan en nu verdien ik netto 2.470 euro per maand (fulltime), waar ik erg blij mee ben!

  Ik vind het als financiële blogger ook wel bijdragen aan je betrouwbaarheid om een beeld te geven van je eigen totaalplaatje. Tips van iemand zijn financiën zelf goed in de hand heeft zul je sneller opvolgen dan iemand die zelf steeds verder in de schulden komt. En negatieve reacties die je dan krijgt zul je mee om moeten leren gaan. Uiteindelijk gaat het er om dat jij vind dat je er goed voor staat. Tips van anderen zijn welkom, maar kritiek dat absoluut niet opbouwend is kun je beter negeren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik herken wat je vertelt over dat het betrouwbaar overkomt om niet te geheimzinnig te doen over financieën wanneer je over financieën blogt. Maar dat is wel een stuk makkelijker wanneer je een bepaalde anonimiteit houdt.

   Zo vermoed ik bijvoorbeeld dat één bekende van me, mijn blog gevonden heeft. Misschien zijn het er meer.
   Eén persoon heb ik persoonlijk leren kennen via mijn blog, dus die weet ook een boelboel. Maar verder….?! Ik denk dat het er maar weinig zijn. Dan is het toch minder een drempel om te vertellen wat je inkomen is.

   Hoewel ik zomaar gok dat ik dat anders ook gewoon verteld had. Ik snap namelijk dat taboe niet, echt niet… en helaas nog niet een duidelijke uitleg gekregen op mijn vraag waarmee ik dit blogartikel eindigde….!

   Like

 2. Net als Adine weet ik pas volgend jaar zomer wat ik nu verdien 🙂 Man en ik zijn beiden zzp-er. Onze omzet is hoog, plusminus 600000. Maar onze bedrijfskosten zijn ook heel hoog. Verder houden we een voorraad, die soms door omstandigheden te hoog oploopt. Om deze reden keren we onszelf 2x het bedrag van het minimum nettoloon uit, niet meer. Autokosten, telefoon en internetkosten worden betaald van de zakelijke rekening. We ontvangen 293 euro toeslagen per maand. De (forse) hra wordt verrekend met de winst en zien we niets van. Van die 2x nettoloon betalen we ook onze hypotheek van in totaal 1456 euro. Ons verzamelinkomen is negatief 🙂

  Like

  1. Dat snap ik dus nooit zo, hoe je dus een negatief verzamelinkomen kunt hebben en toch je hypotheek kunt betalen. Ik dacht altijd dat ik best slim was, maar dit soort dingen passen gewoon niet logisch in mijn hoofd…

   Ik weet ook pas volgend jaar zomer wat dit jaar mijn inkomen is. Dat is denk ik vrij normaal voor zelfstandigen. Vandaar dat ik ook vertelde wat het was in 2017 en 2016… 🙂

   Like

  1. Ik snap de reden niet? Sommige alleenstaande moeder werken niet, andere fulltime. Ligt helemaal aan keuzes en omstandigheden, toch?

   Like

 3. Ik ben 19u per week werkzaam in een Antwerps (België dus) ziekenhuis als nachtverpleegkundige. Alles bij elkaar gerekend (nettoloon, vakantiegeld, eindejaarspremie, teruggave belastingen) kom ik per maand ongeveer uit op 1850€ netto per maand. Daar komen nog bij maaltijdcheques, ecocheques, 80%terugbetaling openbaar vervoersabonnement en gratis hospitalisatieverzekering bij. Als statutair benoemd ambtenaar zal mijn pensioen hoger uitvallen dan wanneer ik als contractueel bediende zou werken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik werk in de verkoop in het Antwerpse, en voor mijn 35uurtjes krijg ik 1700 euro. Buiten dat krijgen we nog een fiets van het werk als je dat wenst. Deelname in de winst, korting op je gsm factuur, eindejaarspremie, eindejaars cadeau bons van het werk. Persoonlijk vind ik dat niet slecht.

  Like

 5. Ik heb ook erg veel vrienden, familie en zelfs ouders van schoolomgeving die meelezen. Hierdoor noem ik geen inkomen en zelfs de exacte hoogte van de hypotheek niet. Ik heb Gwen zin in gedoe en opmerkingen erover. (Waarom dan zo’n oude auto, of lopen je kinderen in tweedehands kleding?)

  Ik werk bij een non profit organisatie die veel bekenden van mij steunen, en daarom vind ik het ook raar om mijn salaris online te zetten in mijn blog.
  Hier durf ik het wel te noemen. Ik verdien 760€ netto per maand voor 16u werk. Geen extra’s verder, alleen vakantiegeld natuurlijk. Gelukkig heeft mijn man een goed salaris, anders hadden we een probleem 😜.

  Als mensen er face to face over praten vind ik het geen probleem om te delen. Dan ga ik uit van oprechte interesse en niet van pure nieuwsgierigheid.

  Geliked door 1 persoon

 6. Leuk om dit eens op tafel te gooien. Hier twee 50+ Ers. Ikzelf HBOer, mijn man MBO. Ikzelf gedeeltelijk afgekeurd met een wia van 1100. Die valt volgend jaar weg. Misschien dan nog een vervolguitkering maar die wordt dan veel lager. Kan ik dan net de zorgpremie van betalen. Mijn man heeft een inkomen van 2100 netto. En daar moeten we het van doen. Hypotheek van 1000 per maand. Geen vakanties, nieuwe kleren, roken of uitjes. Maar daar geven we niet om. Momenteel een buffer van 60k en die groeit niet meer. Maar als we met pensieon gaan krijgen we het rianter want dan is onze hypotheek afgelost. Geen recht op extra toeslagen ed via de gemeente want we wonen net over de grens. Maar we wonen fantastisch, alsof we dagelijks op de camping zitten. Wat ik me wel afvraag is wat er zoal aan werk gedaan wordt. Ik krijg de indruk veel advieswerk, maar op welk vlak. Ben ik nieuwsgierig naar omdat ik het gat in de markt zoek om als zzper aan de slag te gaan😇

  Like

  1. Maar als je afgekeurd bent…. kun je dan wel werken als ZPPer?

   Ik wens je in ieder geval een goede gezondheid toe….

   Like

   1. Ik ben gedeeltelijk afgekeurd, dus volgens instaties nog wel arbeidscapaciteit. Maar, 50+, moet een nieuw beroep leren, functioneer niet meer op mijn top, zit geen werkgever op te wachten volgens mij😜

    Like

   2. Zo te lezen ben je het met de instanties eens, als je wilt gaan ZZP-en. Stoere keus hoor.

    Ik ken 2 mensen 50+ die omscholen. Waar een wil is, is een weg. Succes!

    Like

 7. Leuke blogpost!
  Zal ik je zeggen dat ik zo uit mijn hoofd niet weet wat er precies binnen komt.
  Of nou ja…. van mijzelf weet ik het wel: niets! Ik verdiende naar mijn maatstaven best oké in mijn part-time baan in de zorg (ruim 1500 euro netto voor 24 uur), maar de combinatie werken, een man met een eigen bedrijf (en zeer onregelmatige werktijden) en de zorg voor een kind wat meer zorg nodig heeft dan standaard ging steeds meer wringen.

  Je zet me gelijk wel aan het denken: tovert iedereen hierboven die bedragen zo uit zijn hoofd op papier? Zou ik moeten weten wat de netto inkomsten zijn? (ik doe de boekhouding LOL). Het werk én de inkomsten van het bedrijf zijn erg onregelmatig.
  Maar goed…. soms komt er hier 40.000 binnen in 1 maand. Waarna er soms weer maanden 2000 tot 4000 binnenkomt (of niets). Daar moeten dan nog materiaal-, vervoerskosten- en soms loon voor derden vanaf. De kosten voor werkplaats, vervoer en woning gaan altijd gewoon door.
  Alles bij elkaar leven we er goed van, zonder dat we er gekke dingen van doen.

  En als ik het opzoek weet ik ook wel wat we verdienen (en uitgeven). Kennelijk boeit het me alleen niet genoeg om te onthouden hoe het zit.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik herken het wel hoor! Ik denk ook alleen maar in omzetten en of er genoeg op de bankrekening staat om alle facturen te betalen.

   En of de facturen die ik verzend ook betaald worden…. vooral dát.

   Ik heb halverwege mijn blogpost ook pas besloten dat ik dus ging vertellen wat ik verdien. En moest het toen opzoeken…. Ik dacht het uit het hoofd te weten maar ik zat er bijna 10.000 euro (per jaar) naast…..

   (En wat zegt dat over mij…?!)

   Like

 8. Valt me op dat er toch wel veel hoger opgeleiden hier antwoorden en behoorlijke salarissen.
  Ik ben gaan werken met 16 jaar en niet verder dan 3 jaar ULO gehad en 1 jaar huishoudschool, en geen echt beroep gehad. Op kantoor van boekhouden tot lay-outwerk gedaan al die jaren en dat verdient niet echt veel. Ik had de hersens niet om te studeren. En werkte ik dan niet net zo goed en hard als hoger opgeleiden op mijn niveau? maar verdiende veel minder

  Like

 9. Ik verdien met 30 uur maandelijks netto 2400 euro en mijn man verdient met hetzelfde aantal uur 2750 netto.
  Hiervan kunnen wij ruim leven met onze kinderen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Leuke inkijkjes zo. Ik snap ook niet waarom mensen het niet willen delen, maar mijn man was dus ook heel erg tegen. Helaas zonder duidelijke reden dus ik ben nog niks wijzer 😉
  Inmiddels is het wel ok dus bij deze;
  Ik verdien praktisch niks als thuis blijvende moeder. Ik werk 1 uurtje als paardrijinstructrice op de plaatselijke manege voor 10,25 bruto.
  Man verdient ongeveer 2300 netto per maand en daar komt nog overwerk, vakantiegeld en 13e maand bij. Jaartotaal weet ik zo niet uit mijn hoofd.
  Met ons verzamelinkomen hebben we recht op ongeveer 50 euro per maand kindgebonden budget.

  Geliked door 2 people

  1. Goh interessant…. ik krijg dus echt veel meer kindgebonden budget….. zou dat dan die alleenstaande ouder dinges zijn…?!

   Like

   1. Ja daar heb ik me ook weleens over verbaasd, alleenstaanden krijgen enorm veel meer kindgebonden budget. Die 50 van ons is voor 3 kinderen… toch kan ik me er niet te druk om maken, het voelt voor mij als gekregen geld, al vind ik zulke regelingen soms wel bizar uitpakken.

    Like

   2. Zouden gescheiden ouders dat dan ook krijgen? Want dat zijn dan wel ineens veel duurdere kinderen dan kinderen van ouders die samen zijn…..

    Like

   3. Op je laatste bericht kan ik niet reageren dus even zo. Ja, ook bij gescheiden ouders als degene waar het kind ingeschreven staat alleen is, ook bij co ouderschap. (Heb een praktijkvoorbeeld)

    Geliked door 1 persoon

   4. Om tegemoet te komen aan de dubbele vaste lasten van de ouders, waardoor er simpelweg minder geld beschikbaar is voor zorg voor de kinderen.
    Qua nut en noodzaak vind ik het persoonlijk net zo onzinnig als de rest van de kinderbijslag en -toeslag. Maar soit, het zal vast welkom zijn. Misschien moet ik me maar eens in de financiele voordelen van scheiden verdiepen :p

    Geliked door 1 persoon

   5. Tja…

    Singles zonder kids krijgen ook geen tegemoetkoming aan vaste lasten…. en de school plus fiets hoeft maar 1x betaald….

    En dan is er ook nog alimentatie.

    Komt op mij over als echtscheiding subsidie……..

    Like

   6. Dat komt vooral omdat ‘jouw’ geld bij een ander staat (je BV dus). Dus je eigen vermogen en belastbaar inkomen is – kunstmatig – laag. Soort belastingontwijking dus. En je eigendom in aandelen in je eigen BV (dat is dat aanmerkelijk belang waar je je nog in moet verdiepen 😉) is ook laag vanwege de verrekenbare verliezen. Je doet het dus belastingtechnisch en als gevolg daarvan qua netto (!!) toeslagen heel goed. No offence hoor dit, voordat ik een online sneer krijg. Maar toch wel krom ( niet zowel bij gewcheiden ouders, omdat je dan uiteraard een eigen huishouding voert waarbij alimentatie bij je belastbaar box 1 inkomen wordt opgeteld. En waar je dus belasting over moet betalen.

    Hoe hoger je box 3 vermogen, op een gegeven moment krijg je geen toeslagen meer ( bij iets van eur 1,13k).

    En daarom is voor veel mensen aflossen niet eens zo slecht. Want je eigen woning is box 1 en daar betaal je geen vermogensrendementsheffing over ( nou ja, wel eigenwoning forfait). Wat voor jouw situatie heel goed uitpakt ( zo laag mogelijk inkomen uitkeren vanuit eigen BV en zo hoog mogelijke aftrekposten zoals HRA en pensioen) is niet voor iedereen weggelegd.

    Maar goed, ik hossel ook maar wst voort met af en toe freelance (advies)opdrachten die goed betalen en twee verhuurde woningen. Winst afgelopen jaar een eur 60k en daarnaast netto huuropbrengsten van ongeveer eur 20k. En een hele dure ex waar ik veel aan kwijt ben per jaar haha.

    Wilde gewoon graag iets nuanceren in een naar wat nu blijkt ellenlang saai verhaal. Ik schrijf dit dan wel weer vanuit ons chalet in Loosdrecht, waar mijn dochter van 5 (en bijna een half!) zes weken lang in het water ligt of op de boot met haar vriendjes en ik een paar dagen per week bij kom in de airco op het kantoor van een opdrachtgever. De hond hangt er gezellig bij.

    Ik lees je heel graag! Keep it up. Het gebrek aan zeer irritante advertenties vind ik een verademing.

    Veel plezier met Zonne en Pippa in de Sunnybus deze zomer. Het is je van harte gegund. En sterkte met de verhuizing. Vorig jaar gehad, maar kan je verzekeren: de laatste paar dagen lukt t toch allemaal en ben je over. En daarna is je hele gezin super happy!!

    Geliked door 1 persoon

   7. Hi Margot. Het geld dat in mijn BV zit is “gewoon” een pensioenregeling…. vergelijkbaar met mensen in loondienst.

    Thanks voor je enthousiaste verhaal en complimenten, leuk ook dat jou opvalt dat ik geen advertenties “doe”…. 😊

    Like

 11. Om heel eerlijk te zijn; ik weet het gewoon niet eens echt. Mijn omzet houd ik natuurlijk wel bij (ik denk dat ik nu op iets van 40k zit, maar zit niet achter m’n eigen computer en ben er natuurlijk net even uit geweest, dus heb dat niet helemaal helder), maar wat ik daar uiteindelijk PRECIES aan overhoud, zie ik vaak pas halverwege het jaar erop. En dan is het eigenlijk niet zo heel relevant meer ofzo, zo voelt het dan. Ik snap je punt wel, maar ik kan me ook voorstellen dat mensen geen zin hebben om zich te verantwoorden.

  Toen ik openheid van zaken gaf over mijn hypotheek, kreeg ik heel veel positieve, opbouwende reacties, maar ook heel veel reacties van mensen die er dan meteen vanuit gingen dat ik dan wel tonnen in het jaar moest verdienen. Als je voor je idee bezig bent met een positieve, maar pittige rit, dan heb je eigenlijk (ik dan) niet zoveel zin om energie te steken in jezelf verantwoorden.

  Inkomen is dan natuurlijk helemaal zoiets; een hypotheek sluit je één keer af, maar je inkomen doe je het elke maand mee. En als jij dan inderdaad die 3500 van Chris (z’n voorbeeld) verdient, waarom zit je dan te zeuren over een kopje koffie bij de Starbucks. Of waarom ben je dan niet allang FI, want ‘ik doe het met 1200 in de maand en kan ook sparen’.

  Wat ik wél concreet heb, is dat ik mezelf per maand nu 1700 uitkeer. Daar komt voor die dag in loondienst nog ongeveer 350 bij. De afgelopen jaren heb ik mijn salaris wat verlaagd, omdat ik met steeds minder kon toekomen en anders te snel vermogensrendementsheffing erover moest gaan betalen. Van dit bedrag kan ik al royaal uitkomen; bijna de helft spaar/beleg ik. En wat zakelijk overblijft, pot ik gewoon op.

  Geliked door 2 people

 12. Ik ben thuisblijfmoeder en heb dus geen vast salaris. De afgelopen jaren (dit jaar niet, man is meer gaan verdienen en we redden het nu zonder mijn ‘beunbaantje’) had ik daar wel nog wat zzp inkomsten bij, ik coach afstudeerders op het hbo en wo, in 2015-16-17 deed ik dat via een organisatie waardoor ik een iets lager uurloon had dan voorheen, maar geheel geen onbetaalde uren of kosten meer. Ik kreeg daarvoor 35 euro per uur bruto, maar met mij lage aantal uren kun je daar eigenlijk ook netto voor aanhouden (geen afgebouwde heffingskortingen, combinatiekorting etc). In 2015 had ik daarnaast ook nog een eenmalige opdracht van 10k wat mijn inkomsten dat jaar op 18k brachten. in 2016en17 ongeveer 8k. Hiervoor werkte ik 4 uur per week in de avonden of weekenden, en voor de 10k nog eens vier lange weekenden van zo’n 40 uur. Deze opdracht zou ik jaarlijks mogen doen maar heb ik zelf laten schieten omdat geld hier nu eenmaal niet het belangrijkste goed in huis is.

  Mijn man werkt in het hoger onderwijs, 40 uur per week en schoolvakanties vrij. Hij krijgt daarvoor 4000 bruto per maand, 2600 netto, ex vakantiegeld, 13e maand en nog eens 800 euro per jaar aan eenmalige uitkeringen (ze verzinnen elk jaar wat anders, maar consequent 800 aan ‘eenmalige’ uitkeringen). Voorheen verdiende hij 3400 bruto en 2100 netto, waardoor mijn 8k per jaar wel fijn was. Vanaf volgend jaar gaat hij waarschijnlijk nog iets omhoog in inkomen waardoor hij weer naar 4 dagen werken kan en we daarvan prima kunnen rondkomen. We zijn nu eenmaal liever vrij dan aan het werk.

  Wij zijn beiden universitair geschoold, wonen in een woonwijk in Brabant in een tussenwoning van 150k en gelijke hypotheek. Per maand netto kleine 3000 euro inkomsten en ditto uitgaven incl. 200-300 euro sparen. Spaargeld geven we wel regelmatig uit aan grotere uitgaven met een klein vast buffertje van zo’n 3000 euro.
  Vroegah (9 jaar geleden) verdiende man 5500 per maand en ik 3000 (imd, hij liep wel 5 jaar voor in carrière). We zagen elkaar nooit en een gezin leek mijlenver weg. Gelukkig hadden we geen ‘passend huis/hypotheek genomen in die tijd en konden we alles omgooien. We zijn nu gelukkiger.

  Geliked door 2 people

 13. Ik ben er in het dagelijks leven niet meer open in. Wij hebben een vrij laag uitgavenpatroon, kopen geen dure kleding, gaan niet vaak uit eten, weinig alcohol, weinig dure uitjes. Niet omdat we persé zuinig zijn, maar omdat het ons of niet interesseert of omdat we een goedkoper alternatief leuker/praktischer vinden. Bij een aantal vrienden/kennissen is echter de verwachting dat wanneer je veel verdiend je ook veel uitgeeft en werden we al snel als zuinig en saai bestempeld en moest ik eigenlijk gaan verantwoorden waarom we weinig uitgaven. Daar heb ik geen zin meer in.

  Omdat wij verder niet een hele hoge levensstandaard hebt, valt het over het algemeen niet op dat we ook meer dan gemiddeld verdienen en laten we het maar in het midden. Maar eigenlijk is het te belachelijk voor woorden, dus hier heb ik er geen probleem mee.

  Man verdiend € 4.000 (en een klein beetje) netto per maand en ik net iets minder dan € 3.500. Dan nog vakantiegeld circa € 5.500 voor ons samen en een bonus voor man, maar die wisselt per jaar. Was afgelopen jaar € 10.000 netto, maar kan ook zomaar (bijna) niets zijn. Ik krijg geen bonus of 13e maand. Beide nog een leaseauto en telefoon van de zaak. Beide hebben we een fulltime contract, maar omdat we flexibel met onze uren mogen omgaan, zijn we voldoende thuis bij ons kind. Jaarlijkse HRA weet ik even niet uit mijn hoofd, kinderopvangtoeslag is heel erg beperkt wat wij terug krijgen gezien ons inkomen (maar heb daar gezien ons inkomen ook niet zo’n probleem mee). Dat bedrag sparen we nu maandelijks voor onze zoon, is dat ook meteen geregeld :-).

  Geliked door 2 people

 14. Snap ook nooit helemaal waarom het not done is om hierover meer open te zijn.

  Wij zijn midden-vijftigers.

  Ik werk parttime, 24 uur, en ontvang netto p.m. plm €2200 incl vt en eindejaarsuitkering.
  Mijn partner ontvangt netto plm €2600 p.m.(Wia plus AOV)
  Onze kinderen wonen zelfstandig en ons maandelijkse hypotheek zit rond €400 netto de komende 20 jaar.

  Vanaf oktober wil ik minder gaan werken als voorloper op het volledig stoppen ergens volgend jaar, om samen in relatieve gezondheid van onze vrijheid te genieten. Wanneer nodig terugvallen op ons hiervoor opgebouwde buffer.

  Mocht ik me toch gaan vervelen dan zoek ik wel een klein tijdelijk (zorg-) baantje erbij.

  .

  Geliked door 2 people

 15. Ik snap ook nooit dat mensen daar zo moeilijk over doen, kennis is macht en hoe meer je weet over de salarissen van mensen die bij hetzelfde bedrijf werken en/of de zelfde branche, hoe beter je kan onderhandelen over je eigen salaris.

  Ik verdien riant 60.000 netto per jaar voor een 90% werkweek. Universitaire opleiding (master) in NL gevolgd door een master aan een Amerikaanse Ivy League universiteit (gefinancieerd met een prestatiebeurs). Ik weet dat ik geluk heb gehad dat ik makkelijk leer, het maakt in je leven heel wat uit wat je hoogste opleiding is (alhoewel, degenen die financieel het beste af zijn in mijn omgeving zijn degenen die een succesvol eigen bedrijf zijn gestart (en die hebben niet noodzakelijkerwijs een studie afgemaakt), maar die lopen dan ook veel meer risico). Manlief verdient overigens wel wat minder…..

  Geliked door 2 people

 16. Als controller (bijna 20 jaar ervaring) verdiende ik in 2017 zo’n 55.000 netto in loondienst. Dit is inclusief 13e maand, winstuitkering (afgelopen jaren meestal rond de 7,5%) en persoonlijke bonus (ca 1%) en exclusief HRA. Per jaar komt er zo’n 2 a 3% bij. Zelf ben ik er meer dan tevreden mee.

  Bas

  Geliked door 1 persoon

 17. Ik ben het volledig met je eens. Het lijkt wel een taboe.
  Ik verdien voor 32 uur werken €2.600,00 per maand netto inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

  Geliked door 2 people

 18. Ik ben hier heel open over en ben ook aangesproken op het feit dat ik te weinig zou sparen. Ik heb in mei een zoontje gekregen en kocht van te voren een camera. Hier waren veel lezers niet over te spreken. 😅
  Ik verdien €1.119,70 en man €2.210,40. We krijgen €134 hra en kinderopvangtoeslag. We moeten nog een bevestiging krijgen m.b.t. het nieuwe bedrag (wanneer beide zoons naar gastouder gaan)

  Geliked door 2 people

 19. Als freelancer (geen echte zelfstandige) heb ik sterk wisselende inkomsten. Zo nu en dan werk ik erbij in loondienst, maar vorig jaar en dit jaar niet. Vorig jaar slechts 7000 euro netto inkomsten (gelukkig had ik een fijne reserve); dit jaar kom ik waarschijnlijk op 21.000 euro omzet uit. Mijn bedrijfskosten zijn vrijwel nihil. Van die 21.000 euro gaat nog ca 3000 euro IB en Bijdrage Zorgverzekeringswet af. Volgend jaar middeling toepassen ligt voor de hand.

  Geliked door 2 people

 20. Ik heb altijd simpel administratief werk gedaan en verdiende ongeveer 1500 netto per maand, na gedeeltelijk arbeidsongeschikt te zijn geworden werd het steeds minder en de laatste 2 jaar was ik 100% afgekeurd en hield ik weer minder over. Het leuke was dat ik er flink op voorruit ging toen ik AOW kreeg door in 25 jaar opgebouwd pensioen, toen zat ik weer op 1400 ongeveer.

  Sinds paar maanden wonen we samen en zijn er per persoon zo’n 350 euro op achteruit gegaan.

  Geliked door 2 people

 21. Als je soms leest waar mensen zonder schroom over bloggen, dan is het inderdaad vreemd dat het inkomen zo’n geheim is.
  Mijn inkomen is een levenslang nabestaandenpensioen van € 22.000 bruto per jaar, van mijn vorige partner. Na mijn 67ste komen hier de AOW en mijn eigen ouderdomspensioen bij.
  Mijn huidige man haalt zo’n 4 x modaal uit zijn eigen bedrijf + wat er aan het einde van het boekingsjaar nog over is.
  Wij houden ons niet bezig met saving rates (waarom toch altijd al die Engelse termen?) en dat soort zaken.

  Geliked door 2 people

 22. Ik ben directiesecretaresse in een beursgenoteerd bedrijf in Brussel en krijg daarvoor €2.750 netto per maand (30u/wk). In de bedrijfsregels staat expliciet dat ik met collega’s niet over mijn salaris mag praten; om dan toch een beeld te krijgen of ik een beetje correct verdien (binnen dit bedrijf hè; ik weet dat ik goed betaald krijg voor de functie) vraag ik vertrekkende collega’s naar hun salaris.

  Dat ik deze functie heb gekregen is puur geluk geweest: ik spreek mijn talen, zie er aardig uit, en er was een vacature 🙂

  Geliked door 3 people

 23. Ons inkomen is € 4750,00 en 550,00 per maand. Dit is ons pensioen, excl. AOW, 0ver 2 jaar komt daar dus nog € 1500,00 bij. Riant, ik weet het, maar daar is ook hard voor gewerkt.

  Geliked door 2 people

 24. Ik snap het wel. Een ander kan jou weer verwijten dat jij anoniem blogt, dat je niet verteld waar je woont etc.
  Als anonieme reageerder kan ik prima vertellen wat mijn inkomen is. Maar als ik een blog zou schrijven die door familie en vrienden en buren en andere stadsgenoten gelezen wordt zou ik het echt niet melden. Ik vermeld zelfs als reageerder mijn beroep niet, ook al reageer ik met een nickname. Gewoon omdat ik geen gezeur wil mbt mijn beroep en mijn inkomen.
  Dat is trouwens ook het verschil tussen de mensen die anoniem die terugkerende rubrieken mbt inkomen en uitgaven vullen en de niet-anonieme bloggers zelf.

  Het valt me op dat jij regelmatig kritisch bent tov je medebloggers.
  Ik waardeer het wel dat jij openheid van zaken geeft. Ik ga dus anoniem meedoen.

  Ik heb een eigen zaak, met personeel en een eigen pand en zo. Ik word betaald door zorgverzekeraars, waarmee ik moet onderhandelen over mijn tarief, en zij zetten de tarieven behoorlijk onder druk.

  Ik moet mijzelf, vanuit de BV naar privé, van de belastingdienst een bepaald minimum loon toekennen. Dat komt neer op maandelijks 3500 euro netto op mijn privérekening (incl vakantiegeld). Daarvan betaal ik nog wel mijn AOV, en verder alleen persoonlijke uitgaven. Ik krijg jaarlijks nog wat terug van de belastingdienst, met name vanwege die AOV, dus zeg dat ik die AOV netto voor ongeveer 50% betaal. Ik heb geen koophuis dus geen HRA.
  Van die 3500 euro gaat er direct 1500 euro naar mijn spaarrekening, en 1500 euro naar de en/of-rekening die ik met mijn partner deel, voor de gezamenlijke uitgaven (huishoudelijk en gezamenlijke uitjes etc). Ik heb een hoger inkomen dus betaal meer aan gezamenlijke uitgaven dan hij.
  Van de overige 500 euro betaal ik rente ivm een familiebanklening en doe ik mijn persoonlijke uitgaven (mn kleding, kapper, uitjes zonder partner, hobby’s). Wat er overblijft spaar ik alsnog (gemiddeld 150 euro per maand denk ik).

  Daarnaast krijg ik vanuit mijn zaak naar mijn eigen BV nog een jaarlijkse winstuitkering. Van die winstuitkering betaal ik mijn pensioen, mijn auto en alles wat ik op naam van de zaak aanschaf (bijv een laptop eens in de zoveel jaar), etc. Die jaarlijkse winstuitkering, naast mijn vaste inkomen dus, varieert van 30.000 tot 60.000 euro. Ivm een scheiding had ik schulden (familiebanklening), en die ben ik aan het afbetalen mbv deze winstuitkering. Dit jaar is dat klaar, en dan ga ik sparen voor een huis. Ik wil tzt mijn hypotheek financieren vanuit mijn bv.

  Mocht ik later spijt krijgen van mijn openhartigheid, kan ik het dan alsnog laten verwijderen hier? 😛

  Geliked door 2 people

  1. Ja hoor dat mag!

   En ja…. anonimiteit is best fijn af en toe. Ik reageer met dit blogartikel vooral op mensen die zeggen openheid te geven maar dat vervolgens niet doen…

   Like

 25. Ik vind het ook erg stoer dat je zo open bent en lees het graag. Hoewel ik het in mijn jeugd vrij goed had, wees mijn moeder daar schijnbaar zoveel op dat ik lange tijd dacht dat ongeveer iedereen in NL heel weinig geld verdiende/geld bezat. Sinds ik rond gluur in “geld” blogland schijnt dat wel mee te vallen, maar het verschil tussen mensen is wel heel groot. Mensen met een handicap/ziekte hebben soms wel heel weinig te besteden en juist veel geld nodig ivm allerhande aanpassingen. Ik deel zelf het ook niet omdat bij mij wel mensen (familie) meelezen die het van mij niet hoeven te weten. Bovendien wisselt ons inkomen heel erg en hebben we vooral de laatste jaren met heel veel pech te maken wat erg veel geld heeft gekost. Mijn man heeft een inkomen uit een PGB en hij geeft ca 100 uur zorg per week (betaald krijgt hij 32 uur per week, rest is vrijwillige mantelzorg) maar we hebben bv vanuit familie (toen ik daarover eens wel wat deelde) al te horen gekregen dat het wel veel is voor “thuis zijn”. Mensen zien niet wat hij allemaal moet doen zoals bv 3 of 4x per nacht opstaan om mij te draaien/medicatie te geven etc en wij geen enkel vangnet hebben zoals WW of pensioen. En juist dat uitleggen heb je dan geen zin in, dus ik heb het er ook niet over, maar heb dan ook niet echt een financiële blog. Dat zou ik alleen doen, als ik veel zou bloggen omdat je dan steeds weer wat kunt uitleggen, hoewel dat weer snel op verdedigen lijkt. Je moet wel steeds de juiste toon treffen als je open wil zijn. Dat kun jij erg goed, mijn complimenten!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ook ik heb geen idee gehad wat mensen -zouden kunnen- verdienen. En het verschil is idd heel groot. Ik heb er best moeite mee dat ik weet dat mijn vader 51 jaar heel hard heeft moeten werken en dat hij niet in verhouding heeft verdiend tot wat ik verdien. Mijn ouders willen ook absoluut niet over geld praten, omdat ze zich niets kunnen voorstellen bij onze financiële situatie.

   Geliked door 1 persoon

 26. OK, dit vind ik wel stoer 🙂 Leuke blog en ik ga het ook gewoon delen want ik schaam me er niet voor. Mijn cijfers over 2017. Ik maakte een omzet van €117.387. Daar stonden €16.360 aan kosten tegenover. Met nog een klein deel “baten” kwam de winst op €106.165. Haal daar de aftrek vanaf (ondernemersaftrek à €7280, WBSO à €12.522, MKB winstvrijstelling à €12.091) en onder de streep bleef er €74.272 aan “inkomen” over. Hier gaan nog zaken af zoals hypotheekrenteaftrek, premies voor inkomensvoorzieningen (pensioensparen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen) etc, uiteindelijk moest er IB worden betaald over een bedrag van €61.567. De prognose voor 2018 is +/- hetzelfde, al zal de HRA iets lager zijn ivm versneld aflossen.

  Geliked door 2 people

 27. Ik krijg zo’n 760 euro AOW uitgekeerd iedere maand en een maandelijkse lijfrente-uitkering van ongeveer 400 euro. Mijn partner krijgt net zoveel AOW en en paar tientjes meer aan lijfrente-uitkering. We willen nog graag een jaar of 4 in dit huis blijven wonen en gaan daarna (we zijn dan 73) huren. Ons huis heeft een overwaarde van 200.000 euro volgens een makelaar maar wij gaan uit van rond de 150.000. Dat bedrag, samen met ons spaargeld, zal ons in ieder geval op financieel gebied een goede “oude dag” bezorgen!

  Geliked door 2 people

 28. Stoer dat je het durft te delen! En inderdaad gek eigenlijk dat er zo’n taboe op rust. Ik durf het ook om ‘met de billen bloot’ te gaan: ik verdiende netto €28.500 vorig jaar, met een fulltime baan als Controller (5 jaar werkervaring en HBO opleiding). Daar is dan de inkomstenbelasting/sociale premies/.. al vanaf, HRA had ik afgelopen jaar niet. Wat het dit jaar is weet ik (nog) niet exact, aangezien ik een geregistreerd partner ben geworden, een huis heb gekocht en moeder wordt. Begin van het nieuwe jaar maar weer eens goed voor de belastingaangifte gaan zitten ;-).

  Geliked door 2 people

 29. Ik ben sinds 4 jaar full-time werkzaam als podotherapeut. Dit is een HBO-opleiding. Hiermee verdien ik € 1.792,- netto per maand (ex reiskostenvergoeding).
  Vind dit erg weinig voor dit veeleisende beroep. Dat is een van de redenen dat ik voor mijzelf ga starten 🙂
  Om deze reden noem ik hier niet mijn naam.

  Zijn er nog andere HBO-ers in de zorg die hier meelezen? Wat vinden jullie van je salaris?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben verpleegkundige. Werk 4×9. Verdien daarmee 3073 bruto (2167 netto) per maand. Ik kan er van rondkomen, ik heb een auto uit 2004 en een koopflat in een grote stad. Ik vind de CAO salaris schalen te laag. Ik werk dagdiensten dus geen ORT

   Geliked door 1 persoon

 30. ik durf helemaal niet te zeggen hoeveel ik verdien.
  Omdat bij de financiele instelling waar ik werk sommigen veel meer (verdien jij zo weinig?) of minder (verdien jij zo veel?). En ik die opmerkingen van niet collega’s (bloggers, familie, …) nog veel lastiger vind. In Nederland zijn we ook niet gewend daarover te praten.

  En dan bij mijn inkomsten geef ik “raar:” uit. Ik koop kleren bij voorkeur bij de kringloop (zit nu met een uitverkoopbroek uit de kringloop in de luxe zaal van mijn baas hihi), maar ik geef zo 500 euro uit aan een fiets en 50 aan fietstassen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn energie gaat nu naar mijn geld goed beheren (en nog wat prive zaken). Ik heb geen zin in energie besteden aan irritatie of het beantwoorden van vragen. Dus voor mij is het niet-vertellen een kwestie van energiebesparing.

   Geliked door 2 people

 31. Hahahaha ik had waarschijnlijk dezelfde blog gisteren gelezen. Ik vind het zo stoer van jou dat jij hebt over dit onderwep hier had geschreven en met echte cijfers ook nog. Ik zit ook te denken om een finance blog te beginnen maar van de man mag ik onze salarisen (of tenminste die van hem) niet publiceren. Het blijft nog persoonlijk voor veel mensen. Maar ja, als jij een finance blog heeft, is het wel verantwoordelijk om een reëel beeld van inkomen, uitgaven, en vermogen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Oh streng Calvinistisch opvoeding. Hij vindt het ook te persoonlijk met tegenstelling met mij, die heel graag over salarissen praat. Maar eigenlijk, ik vind het belangerijk om over salarissen te praten vooraal nu dat wij streven (dat hoop ik tenminste) voor gelijkheid tussen de loon van mannen en vrouwen. Ik moet denken aan het verhaal van de redacteur van BBC in China. Ze had gewoon geen idee dat ze is minder betaald voor hetzelfde functie dan zijn mannelijke collega’s. Als er meer eerlijkheid is over salarissen, dan misschien kunnen wij de gelijkheid van mannen en vrouwen verbeteren.

    Geliked door 1 persoon

 32. Geld slag geen hoofdrol op mijn blog, maar budgetten maken en verstandig met je inkomsten omgaan vind ik wel bij minimalisme horen. Ik liep daarbij ook aan tegen het vraagstuk hoeveel openheid geef je. Ik merk dat ik daar toch nog terughoudend in ben, ook omdat ik vrienden en familie heb die mijn blog volgen en ik niet bij tante Sjanie wil praten over waarom ik 80 euro heb uitgegeven aan de kapper, if you know what I mean. En ja, dat vind ik toch nog een beetje wringen, vandaar de percentages.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik weet idd niet of ik alles op het internet zou zetten als mijn buurvrouw of opdrachtgevers dit naar mij zouden kunnen herleiden. Ik denk het niet is mijn eerste reactie!

   Geliked door 1 persoon

 33. Zo, gooi jij even lekker de knuppel in het hoenderhok!

  De reden waarom het niet direct wil vertellen is het gezeik en gezeur wat ik al eerder heb gezien bij bijvoorbeeld Min of Meer, die dus keihard werd verweten dat ze niet genoeg bespaarde met een bepaald inkomen.

  Ja maar Chris, jij verdient ruim 3500 euro per maand en je haalt slechts 40% savingsrate, ja maar dit, ja maar dat, ja maar get a life…. Daar heb ik hard voor geknokt, want ik heb het gebrek aan een HBO opleiding (Had als tiener geen zin in studeren) moeten compenseren met inzet om mijn kop boven het maaiveld uit te kunnen steken.

  He he, ik ben het kwijt! Dank je wel voor deze verhelderde sessie op de vroege woensdagmorgen.

  Geliked door 1 persoon

 34. Ok. Allereerst een inleiding. Ik ben procesbegeleider (universitair niveau) en werk in de publieke sector. Ik doe onderzoeks- en advieswerk op strategisch en beleidsmatig niveau en heb daardoor niet zoveel kosten (behalve voor heel veel benzine en internet/telefoonminuten). Ik werkte vorig jaar veel te veel uren, omdat ik nog geen idee had hoe het ging lopen. Ik nam gewoon alle opdrachten aan. Dit jaar doe ik het een stuk rustiger aan.
  Mijn netto-omzet was 93.027, mijn bedrijfskosten 15.848 en het bedrijfsresultaat dus 76.107.
  Mijn inkomstenbelasting en premie volksverzekering was 33.365. De HRA heb ik hierin niet meegenomen, deze ‘deel’ ik ook met mijn partner en is gekoppeld aan het huis en niet aan mijn werk.

  Op dit moment zit ik qua bruto-omzet op 53.500. Maar de maanden juli en augustus zijn slap, hierin kan ik niet veel uren declareren, ik denk zo’n 16 uur in juli en in augustus niets. Dat betekent trouwens niet dat ik in juli en augustus niets hoef te doen 😉

  Inkomen en activiteit komen in mijn gevoel bij zzp’ers niet altijd overeen. Ik probeer dit jaar met minder activiteit/inspanning tot een prima inkomen te komen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Klopt. Een buffer opbouwen is zeer noodzakelijk als zzp’er, Maar om deze al in het eerste jaar te kunnen opbouwen voelt als heel fijn, maar ook heel raar.

    Geliked door 1 persoon

 35. Stoer! Openheid van zaken over geld in Nederland. Ik merk idd ook dat er niet open over wordt gepraat, of dat de cijfers niet kloppen als je door vraagt. Vorig jaar ben ik als zzp’er begonnen. Ik had geen idee wat concullega’s aan inkomen hadden, hooguit een uurtarief. Het hele inkomen verhaal in mijn bedrijfsplan was dus volledig gebaseerd op de glazen bol waar ik in gekeken had. Na het jaar had ik een mooie buffer opgebouwd en kon ik concluderen dat het ook wel goed gaat met de financiën van mijn werkzaamheden. Ik zoek zo mijn jaarrekening er bij en deel mijn cijfers!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.