Fiscaal voordeel of zekerheden: wat heb je liever?

Ik heb jaarlijks recht op €7.280 zelfstandigenaftrek. Dat bedrag wordt dus van mijn winst af gehaald, waarna over de rest inkomstenbelasting geheven wordt. De maximale zelfstandigenaftrek staat vast en wordt al een tijdje niet meer gecorrigeerd op inflatie. Er is best veel kritiek op deze aftrek omdat zelfstandigen door deze aftrek goedkoper kunnen zijn dan mensen in loondienst. Zeker een jaar of tien geleden gingen veel mensen als schijnzelfstandige werken: zij lieten zich inhuren door één opdrachtgever, soms zelfs hun oud-werkgever. Deze had dan lagere kosten terwijl de oud-werknemer meer inkomen overhield.

De argumenten vóór zelfstandigenaftrek zijn er natuurlijk óók: wij zelfstandigen hebben geen werkgever die bijvoorbeeld 50% tot 75% van onze pensioenpremie voor ons betaalt. Ook lopen we bij arbeidsongeschiktheid en ziekte veel meer risico dan werknemers, die “gewoon” 70% van het laatstverdiende loon doorbetaald krijgen. En soms zelfs een tijdje 100%. Dat gevoel van onzekerheid, dat is best pittig, kan ik je vertellen. Ik ken best veel mensen die dat niet zouden trekken. En dat wij goedkoper zijn voor bedrijven om (tijdelijk)  in te huren dat is misschien oneerlijk ten opzichte van werknemers, maar de andere kant van het verhaal is dan ook wel weer, dat wij véél goedkoper zijn voor de overheid en – dus – voor diezelfde werknemers (via belastingen) als wij om welke reden dan ook tijdelijk of voor altijd zonder werk komen te zitten.

Overigens heb ik in de afgelopen jaren wel geleerd dat er heel veel  verschillende zelfstandigen zijn: thuisblijfmoeders met een webwinkel waarmee ze minder dan 2.000 euro per jaar bijverdienen bijvoorbeeld. Mensen die gewoon een handvol (of minder) vaste opdrachtgevers hebben en waarbij je inderdaad zou kunnen spreken van schijnzelfstandigheid. En mensen die doorlopend moeten acquireren omdat zij steeds wisselende opdrachtgevers bedienen. Ikzelf behoor bij die laatste groep, hoewel ik ook wel terugkerende opdrachtgevers heb. Zo eens per vijf jaar, bijvoorbeeld.

Maar goed. Ik dwaal weer eens af. Ik had het over de zelfstandigenaftrek.

Die €7.280 zouden we dus, als we een wat minder onzekere toekomst zouden willen, moeten gebruiken om voor onszelf wat zekerheden te creëren, bijvoorbeeld door af te lossen op onze hypotheekschuld, een AOV-verzekering af te sluiten of geld opzij te zetten. Er zijn tijden geweest dat mij dat niet lukte.

U zult dus wel begrijpen dat ik deze aftrek graag wil houden… en ondanks dat er veel over gesproken wordt, is er op dit moment – gelukkig – weinig politieke steun voor het idee de aftrek af te schaffen. Maar je weet maar nooit: zeker bij de huidige vergrijzing is er in de toekomst veel geld nodig voor de stijgende zorgkosten en kosten voor AOW. Voor onze generatie en de generaties die ná ons komen zijn er dus weinig zekerheden…. Bovendien vindt er geen inflatiecorrectie plaats, dus die aftrek wordt relatief steeds kleiner. Des te meer reden dus voor ons, ZZP-ers, om in ieder geval deels financieel onafhankelijk te worden…!

Dit jaar maak ik daar een grote stap in door te verhuizen en daardoor behoorlijk te besparen op een groot aantal vaste lasten. Pas volgend jaar ga ik dat overigens ècht merken: verhuizen is niet gratis en bovendien gaat er ook nog geklust worden, met alle kosten die daarbij komen.

Vanaf volgend jaar kan ik dus wéér wat meer geld opzij zetten om slappe tijden en andere ellende op te vangen en bovendien kan ik het ook nog eens veel langer uitzingen met de reserves die ik opbouw. En nu maar hopen dat ik die reserves nóóit hoef aan te spreken, maar lekker kan laten staan voor de HOT-dromen die ik heb!!

8 gedachten over “Fiscaal voordeel of zekerheden: wat heb je liever?

 1. in mijn beroep bestaat er geen loondienst.. gastouders zijn altijd freelancer of zzper (verschil is dus de aangifte.. inkomsten uit overige werkzaamheden of aangifte als ondernemer dus mét zelfstandigenaftrek etc) afhankelijk van hoeveel gezinnen je als klant hebt, uren, en totale omzet. ik ben ook nog erg blij met de zelfstandigenaftrek idd! je maakt nogal wat kosten als ondernemer dus daar mag ook wel wat tegenoverstaan zodat je uurloon idd niet nog verder omhoog hoeft..

  Like

   1. nee, gastouderbureau is enkel verplicht voor je registratie in t lrkp… als je niet via een gastouderbureau werkt, hebben ouders geen recht op KOT…. zij verzorgen de kassiersfunctie en zorgen voor controles en bieden eventueel scholing aan. een gastouder is nooit in loondienst. dus altijd freelancer of zzper

    Like

 2. Je zit appels met peren te vergelijken. Je vergelijkt jezelf met iemand in loondienst. Je moet jezelf vergelijken met de werkgever van die meneer in loondienst, de DGA. Die heeft ook geen pensioen opbouw, geen 70% bij faillisement, en ook nog de kosten van de pensioenpremie van de werknemer mogelijke ziektekosten van deze werknemer en geen zelfstandigenaftrek. Zzp’rs kunnen, zeker in bepaalde beroepen de markt echt verzieken als ze onder de prijs gaan zitten!

  Like

  1. Tja onder de marktprijs gaan zitten, daar ben ik ook geen voorstander van. Dat was ik niet toen ik nog die DGA was waar jij het over hebt, en nog steeds niet nu ik weer ZZP’er ben.

   Like

 3. Ik vind het echt schandalig dat ze hier nu weer over beginnen en ben blij dat er tot nu toe nog weinig steun voor is. Ondernemerschap zou juist gestimuleerd moeten worden; dat zorgt uiteindelijk vaak toch ook weer voor extra werkplekken, meer innovatie, etc. En hoezo: goedkoper of meer verdienen? Wordt er dan wel rekening mee gehouden dat wij als ondernemers ALLES zelf moeten regelen? Bescherming tegen ziekte, bescherming tegen arbeidsongeschiktheid, pensioen, extra kosten omdat een zakelijke administratie toch wat meer van je vraagt dan een aangifte op basis van je jaaropgave, aanschaf van je eigen werkmateriaal, in plaats van een potje bij de baas? En dan begin ik nog niet eens over dat je ook al snel beperkter kunt zijn in het afsluiten van een hypotheek, dus mogelijk bij een duurdere adviseur moet gaan zitten of meer eigen geld moet inleggen.

  Het is te warm om me nog drukker te maken 😉 In ieder geval top dat je straks flink lagere lasten hebt en nog meer aan je HOTness kunt werken! Ik kan uit ervaring vertellen dat het stevig verlagen van (woon)lasten helemaal niet vervelend is voor je kapitaalopbouw 😉

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.