De vakantiemodus thuis

De afgelopen twee weken leefden wij op een camping in de Sunnybus. Gisteren kwamen we weer thuis.

Nu sprak ik zojuist met een vriendin. We wisselden vakantieverhalen uit. Allebei waren we weer blij thuis te zijn: eindelijk weer eens met schone voeten naar bed. Toch wel lekker. En dat je dan toch niet het gevoel hebt echt vies te zijn, op vakantie, zodat je die vieze voeten lekker vies laat zijn….

De vriendin liet weten helemaal tot rust gekomen te zijn. Ze maakte zich minder druk, ook om haar dochter. Allerlei irrelevante moederbezorgdheden waren als sneeuw voor de zon verdwenen. Ze kon er weer tegen.

Dat zette me toch aan het denken.

Ik ben sowieso niet echt een bezorgde moeder. Ik laat Zonne rustig “alleen achter” op de camping: even een uurtje een fietstochtje maken terwijl zij aan het spelen is. Ze heeft een armbandje met mijn telefoonnummer, ik blijf in de buurt.

Ik maakte me ook wel wat minder druk over vies zijn, op tijd eten en op tijd naar bed, vergeleken met sommige andere moeders. Tot mijn verbazing kwamen sommige vaders “even bij me klagen” over dat moeders altijd zo bezorgd zijn…. alsof ik géén moeder ben. Het is ook wel een wisselwerking, denk ik. Vaders vinden alles wel goed omdat moeders zich druk maken en andersom…

Anyway. We zijn weer thuis. In een huis met eigen wc. Wát een luxe….

Maar… ook… een huis dat schoongemaakt en opgeruimd moet worden. Omdat er Veel Spullen zijn.

Wat een gedoe zeg…..

Daarom laat ik me graag inspireren door ons leven op de vakantie, om dat gevoel ook thuis vast te houden:

 1. Ik ga niet meteen boodschappen doen voor een week, maar kijk eerst eens even gewoon of er voldoende in huis is voor een avondmaaltijd, vanavond (het antwoord is “ja”).
 2. Ik zet de TV niet aan. Die heb ik immers helemaal niet gemist, op de camping, dus het is “gewoon gewoontegedrag”.
 3. Ik ga lekker fietsen met de hond. Omdat dat leuk is.
 4. We gaan binnenkort verhuizen, jippie! Dat betekent namelijk dat ik “omgekeerd kan gaan inpakken”: alles wat we níet direct nodig hebben, kan in een doos.

 

Helaas ben ik nog steeds niet goed (genoeg) in weggooien en weggeven. Minimaliseren is voor mij een kwestie van meerdere rondes. De eerste ronde maakte ik al toen mijn huis gefotografeerd moest worden voor de verkoop. De tweede opruimronde komt eraan: komende zaterdag komt het verhuisbedrijf de verhuisdozen bezorgen.

Ik heb meteen ook een voordeel bedacht van de overbruggingsperiode in het huisje in het bos: ook dáár weinig ruimte en dus weinig spullen. Ik verwacht dus zomaar, dat de volgende minimaliseer-ronde zal plaatsvinden wanneer we in ons nieuwe huis intrekken. Liefst verhuis je geen spullen naar je nieuwe huis om ze vervolgens alsnog weg te gooien, maar als dat nodig is voor mij dan is dat nodig.

Op een dag is alle spullenballast weg. Echt. Ik beloof het me!

7 gedachten over “De vakantiemodus thuis

 1. Herkenbaar…een overschot aan “dingen”
  Ook wij hebben net toch weer een (oud) huisje met tuin gekocht, nadat we 2 jaar in een (ruim) appartement hebben gewoond. Manlief kon niet wennen…
  Ruim 2 jaar geleden al flink opgeruimd van uit een grote eengezinswoning. Echter als je zoals nu het geval is weer kleiner gaat wonen zal er wederom verder geruimd moeten worden. We gaan dus ook komende weken weer aan de slag, nu gaat het echt om kritsche keuzes maken. Voor de kleinere roerende zaken familie vragen of ze t willen hebben, dan boeken/kleding/keukenspullen naar kringloop etc. Zoveel mogelijk wegdoen, helemaal omdat wij een verhuizing naar een verpleeghuis van inmiddels overleden 90 jarige schoonmoeder hebben meegemaakt…Uiteindelijk ging daar vrijwel alles (op enkele erfstukken na) in een heeeeele grote afvalcontainer. Dus tja…jarenlang alles verzamelen.. dat wil ik onze kids niet aandoen.
  Eind september de sleutel van ons nieuwe huisje, klussen en dan december verhuizen..
  Blijf het spannend maar ook erg leuk vinden, zelfs na meerdere verhuizingen te hebben meegemaakt..

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ruimde de afgelopen maanden al veel op, want we willen verhuizen.. we zochten bijna een jaar naar een woning die aan onze waslijst van woonwensen beantwoorde.. goedkoper en kleiner en met de mogelijkheid om beneden te slapen/douchen, in onze woonplaats, met openbaarvervoer en supermarkt op loopafstand en park ook.. een bijna onmogelijke opgave en toch is het gelukt.. dus kochten we aan.. half september kunnen we beginnen met klussen.. en toen moest ons huis op funda.. er moest gepoetst en de tuin en het schuurtje.. afgelopen dinsdag op Funda en donderdag eerste kijkers, 4 biedingen en vrijdag bod geaccepteerd van 18.000 boven de vraagprijs. Overdracht op 1 december. Dus 10 weken de tijd om te klussen en verhuizen. We zitten hier versuft op de stoelen… blij ook. Dus ik begin vanaf maandag met inpakken van boeken, schilderijen, keukenspul enz. Want tijdens de klus periode geen tijd voor.. en nu beslissingen nemen over de vloeren, muren, keuken enz. enz. Gelukkig waren we al een paar keer in het voorjaar een paar dagen weggeweest op fietsvakantie want dat wordt voorjaar 2019 voor we daar weer tijd voor nemen. Bieke

  Geliked door 1 persoon

 3. Valt best me hoor, we kunnen niet allemaal Marie Kondo fans zijn.

  Toen Martina en ik 11 jaar geleden 2 huishoudens samenvoegden hadden we ook bergen spullen. In meerdere rondes weggegeven, kofferbaksale en kringloopwinkels. Een paar weken geleden gewoon lekker weer begonnen met boeken, oude administratie en mijn bureau lades.

  Geliked door 1 persoon

 4. Klinkt als een relaxte vakantie! Eindelijk met schone voeten op bed haha…ja da’s op de camping wel een ding he 😉 Oh dat minimaliseren/opruimen/wegdoen. Vorig jaar ben ik gaan samenwonen, 2 huishoudens in 1 nieuwe woning proppen. Ook wij hebben alles “gewoon” meegenomen en toen we beetje gesetteld waren hier, alles op een dag in de schuur uitgestald en bekeken wat er mee gedaan moest worden….En toen was het eigenlijk zo klaar…Doe gewoon lekker alles in je eigen tempo…komt vanzelf!

  Geliked door 1 persoon

 5. Fijne vakantie gehad dus? Lekker! En het maakt toch ook niet uit als je meerdere rondes nodig hebt? Ik denk dat er maar heel weinig mensen zijn die op een gegeven moment echt al hun bezittingen op een lijstje kunnen schrijven. Ik zal er waarschijnlijk in ieder geval nooit eentje worden. Al is het maar omdat ik het soms ook gewoon lekker makkelijk vind om een deur achter een zolder dicht te trekken en er niet steeds weer op te ruimen. Ook wel eens wel hoor, maar als troep niet in de buurt staat, heb ik er toch minder last van.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.