Gezocht: wife-power

Een tijdje geleden schreef ik een blogartikel over het taboe van praten over je inkomen. Dit naar aanleiding van enkele artikelen die ik gelezen had over het inkomen van bloggers, waarin net gedaan werd of er openheid van zaken werd gegeven maar er uiteindelijk toch geen bedragen genoemd werden.

Ik liet vervolgens in mijn artikel weten wat mijn inkomen in 2017 is geweest en vervolgens nodigde ik mijn lezers uit om ook openheid van zaken te geven òf om me uit te leggen waarom zij er geheimzinnig over deden.

Ik kreeg meer dan 70 reacties. Of misschien wat minder, aangezien ik zelf ook weer reageerde. Veel mensen lieten in hun reactie ook weten wat hun inkomen was. Wat een openheid, leuk hoor!

Maar weet je wat me nou vooral opviel?

Van de “helften van de stellen” waarvan één van beide reageerde en niet alleen het eigen inkomen meldde, maar ook dat van de partner, was er niet één….

….nee, niet één dus….

…..waarvan de vrouw meer geld verdiende dan de man.

 

Jammer vind ik dat.

 

Echt.

 

Dus bij deze een oproepje. Verdien jij meer geld dan je man? Of verdient jouw vrouw meer geld dan jij? Of… desnoods…. verdient de zus van de slager van de buurvrouw van je nicht meer geld dan haar man…?

Laat me het even weten. Gewoon, zodat ik íets meer vertrouwen heb in de emancipatie van vrouwen in ons land…………

 

En oh ja. Ik was dus wél ooit zo’n vrouw die meer verdiende dan haar partner. Dat is één. Ik hoop dat ik tot vijf kom.

42 gedachten over “Gezocht: wife-power

 1. Heb je gezien dat de Opzij literatuurprijs uitgereikt is? Dit jaar met een halve bitcoin als prijs. Zou jij misschien er aan bij willen dragen om volgend jaar (en de jaren daarna) de prijs wat substantiëler te laten zijn? Ik heb contact opgenomen met Opzij om dit te gaan sponsoren, misschien is dat ook iets voor jou.

  Geliked door 1 persoon

 2. Man en ik werken beiden 36 uur, wel beiden anders verdeeld over de week. Vind ik an sich al een kleine prestatie met drie kleine kinderen tussen de 2 en 5 jaar. Ik verdien €1200 bruto meer dan man.

  Like

 3. Oeps…. ik weet niet hoeveel mijn man verdient ;-)Maar ik denk niet dat ik in het rijtje hoor. Graag wil ik nog mijn zusje en vriendin noemen, voor je vertrouwen in de vrouw, ze hebben alle twee een huisman met 0 inkomen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb geen partner, dus dit artikel is voor mijn niet van toepassing. Ik heb werk 36 uur in de week en heb een prima salaris, heb 5 kinderen waarvan nu nog 2 thuis wonend. Maar dat terzijde, wat ik niet zo goed begrijp, is dat kennelijk best veel vrouwen meer verdienen dan hun wrs mannelijke partner maar dan wel vermelden dat hij daar geen probleem mee heeft, hoezo? Dat is toch niet helemaal van belang?

  groetjes Els

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik verdien meer dan meman. 2x als we de nettobedragen vergelijken. Daarvoor moet ik 36 h werken, hij 32. Maar ja, ik ben hoogopgeleid en werk in een mannensector (IT).
  Toen we beiden nog bij hetzelfde grootbedrijf werkten (in deze urenverhouding) verdiende hij 70% van wat ik binnenbracht.
  BTW: ik zorg voor mijn zoon, daar doet meman niet veel aan; het is zijn zoon ook niet.

  Verder een fijne schoonfamilie: 1 schoonzus die zichzelf kan bedruipen, maar niet haar man overtreft (hij heeft diverse panden in Amsterdam in bezig, dus das hoog level om te overtreffen), 1 schoonzus die een vrouw heeft (die wel meer verdiend, al kunnen beide dames zichzelf onderhouden). Mijn eigen broer+schoonzus doen het traditioneler, maar een darmziekte helpt mn schoonzus niet echt – dus dat ze zichzelf kan onderhouden vind ik best OK.
  Maar inderdaad: ik ben de enige in de familie die meer verdient (ook als ik neven/nichtenlevel er bij trek). Besef ik nu. En ik heb het er niet over, want de meeste mensen vinden praten over geld lastig, feminisme lastig, en die combinatie…..

  Ik vind het vooral prettig: ik voel me totaal onafhankelijk.
  En doordat ik al jaren op MBO-uitgaven niveau leef (een goed leven BTW), match ik fijn bij meman, en is de pensioenhorizon in zicht. Ook heel prettig, en wat veel collega’s niet begrijpen.
  Allemaal prima, want mensen vinden me toch wel apart.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ook ik verdien meer dan mijn man. Zelfs met mijn parttime 24 u en zijn fulltime 40 u. Komt doordat ik hbo opleiding heb en hij de middelbare school niet afgemaakt heeft. Dat was toen de omdtandigheid en zijn keuze. Heeft hij nu wel eens spijt van. Ik leer mijn meiden wel dat ze hun eigen broek op moeten houden en nooit afhankelijk worden van hun partner maar verder hebben we t nooit over de inkomensongelijkheid. Manlief doet ook veel in het huishouden omdat ik onregelmatig werk. Il ben blij met hoe het bij ons geregeld is

  Geliked door 1 persoon

 7. Ja, ik ben de hoofdkostwinner in ons gezin! Ik ontvang netto wel 3 euro meer als mijn man en daar ben ik best trots op haha… Kwestie van cao verhogingen afwachten en hij zit zo weer boven mij maar we zitten mooi op 1 lijn qua inkomsten en we werken samen 36 uur….hij kookt op de dagen dat ik aan het werk ben en vaak ook in het weekend…Ben echt bijna een lui wijf aan het worden. We doen het goed samen zo en vinden het prima hoe het “verdeeld” is…

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik heb altijd meer verdiend dan mijn man, een hoger uurloon en meer uren werken. Zelfs nu ik in de WIA zit, heb ik netto zo’n 1400 euro meer (man werkt zeer beperkt, een paar uur).

  Geliked door 1 persoon

 9. ik verdien van de 25 jaar dat ik werk, zo’n 20 jaar ervan meer dan mijn man. Ik heb ook grotendeels meer uren gewerkt, hoger uurloon. Man was meer thuis voor de kinderen. De verdeling full time werken / full time thuis vond ik op gegeven moment niet meer werken, toen ben ik ook part time gaan werken (28 uur). Altijd alles gedeeld. Halen/brengen kinderen, ziekte, voorstellingen op school Dit kwam nooit vanzelfsprekend op mij neer, altijd in overleg.

  Geliked door 1 persoon

 10. Als het goed is verdien ik vanaf deze maand meer dan vriend (niet helemaal zeker omdat dat o.a. afhangt van hoeveel dagen ik werk). Dat gaat de komende maanden nog oplopen. Scheelt nu nog niet veel maar voorlopig is de verwachting wel dat ik de komende paar jaar steeds meer verdien dan hij. We betalen nog evenveel omdat het verschil de afgelopen (en komende tijd waarschijnlijk ook) niet zo groot is. Zal tzt wel veranderen als het verschil oploopt.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik heb altijd genoeg verdiend om mezelf te onderhouden op een niveau wat me aanstaat. Eerst zonder kind en daarna met. Toevallig verdiende ik na mijn studie ook altijd meer dan mijn expartner en ook meer dan mijn huidige partner.
  Maar persoonlijk vind ik mezelf (en kind) kunnen onderhouden en daarbij vrijheid hebben belangrijker dan meer verdienen dan mijn partner.

  Geliked door 1 persoon

 12. ik kan ze je al geven, alle werkende vrouwen in mijn familie verdienen meer dan hun man. Dat zijn er al 5 (2 gepromoveerden TU’ers, 1 dokter, 1 tandarts en 1 manager bij PWC). Verder 3 thuisblijfmama’s (sorry :p ) en een lesbisch stel en een homo stel, maakt het je dan nog iets uit?
  Dat is van mijn generatie, de vorige generatie is inmiddels allemaal gepensioneerd. Daarvan was de verdeling ook 50-50 vrouwen/mannen kostwinners / huisvrouw/man. Mijn huisvrouw moeder en -tantes zijn allemaal weer gaan werken later, de huismannen bleven thuis. Van mijn tantes weet ik het niet, maar mijn moeder verdiende na een paar jaar weer meer per uur dan mijn vader, maar werkte minder uren.
  De rekeningen worden trouwens in alle huishoudens gewoon betaald, en iedereen is tevreden met zijn eigen keuzes, dus veel verschil maakt het niet.

  Geliked door 1 persoon

 13. Mmmm, brutoloon is bij hem wel hoger, maar hij draagt veel meer pensioenpremie af en heeft minder goede secundaire arbeidsvoorwaarden. En hij werkt meer uur, omdat dat in het salaris zou moeten zitten, krijgt hij er niets voor terug. Maar ik krijg overuren gewoon terug. Ik heb het wel eens terug gerekend over het aantal uren dat hij en ik daadwerkelijk met werk bezig zijn, en dan was/is mijn uurloon wel hoger.

  mmmm, tel ik dan wel of niet mee voor je statistieken?

  Like

 14. Ik houd mijn salaris (en dan heb ik het dus over het bedrag dat ik mezelf uitkeer, want ik weet nog steeds niet precies wat ik verdien, tot een half/heel jaar later) bewust gelijk aan dat van mijn vriend. Ik houd gedurende het jaar misschien dan wat meer over (en kan van mijn inkomen sowieso veel meer sparen dan hij), maar hij krijgt soms ook hele flinke bonussen (één keer per jaar en niet gegarandeerd). Dus eigenlijk is ons inkomen aan beide kanten wat onduidelijk 😉

  Geliked door 1 persoon

 15. Omdat ook de buurvrouw van de vriendin van de slager mag meedoen:
  Een kennis verdiende veel meer dan haar man, en toen er een ( gehandicapt ) kind werd geboren, bleef hij thuis, zijn salaris was niet hoog genoeg om met 3 personen van te leven. Dit leven bevalt hun beide prima, het kind is de deur al lang uit, en hij vermaakt zich thuis nog steeds prima. Hij doet wel het hele huishouden, want ze vinden het beide fijn dat als zij thuis is, ze alle tijd voor elkaar hebben.

  Geliked door 1 persoon

 16. Beide 32 uur. Ik verdien meer dan manlief. We dragen beide naar rato bij in de huishoudelijke pot. Wel gaan extra dingen vaak van mijn privé rekening dan van die van hem. Ik doe verder ook de financiële administratie, dus beslis ook wat er met extraatjes gebeurd (sparen voor reizen/buffer/onderhoud huis of aflossen). Hij vertrouwt mij daar voor 100% in en ik hou hem ook enigszins op de hoogte van alles. Zijn motto: “zolang er nog geld uit de pinautomaat komt is het goed”. Hij is geen “spender”, dus wat dat betreft heb ik geen zorgen!

  Geliked door 1 persoon

 17. Voordat ik ziek werd verdiende ik op uurbasis meer dan M. verhoudingsgewijs dan. Ik werkte 3 dagen en hij 4 per week. Maar vanwege mijn iets hogere inkomen brachten we hetzelfde binnen ook al werkte hij meer.

  Geliked door 1 persoon

  1. O ja, ik werkte trouwens minder dan M omdat ik daarnaast studeerde en een eigen praktijk probeerde op te bouwen. Niet omdat ik perse pt wilde werken, ik was bepaald geen thuisblijfmoeder 😊.

   Geliked door 1 persoon

 18. Ik geef toe dat ik een vrij lange reactie had, maar ik heb het net nog even gecheckt en het toch echt geschreven: “, en 1500 euro naar de en/of-rekening die ik met mijn partner deel, voor de gezamenlijke uitgaven (huishoudelijk en gezamenlijke uitjes etc). Ik heb een hoger inkomen dus betaal meer aan gezamenlijke uitgaven dan hij.”
  Ik heb inderdaad zijn inkomen niet precies vermeld, want daar heb ik minder zicht op. Hij is ook ondernemer, maar zijn inkomen is een stuk onregelmatiger dan het mijne. En wij zijn nog geen fiscale partners (want geen samenlevingscontract en nog geen koopwoning), dus ik weet zijn precieze inkomen niet.
  Ik verdiende trouwens ook meer dan mijn echtgenoot tijdens mijn huwelijk. Het heeft

  Geliked door 1 persoon

 19. Hier ook nog eentje voor de verzameling. Ik reageerde de eerste keer niet, omdat mijn ervaring is, o.a. bij “de portemonee van…” destijd bij MinofMeer, dat mensen vaak zo oordelend reageren als je een hoog inkomen hebt.
  Wij hebben allebei een hoog inkomen, sparen veel, verwonen weinig (afgelost!), maar geven wel serieus geld uit aan hobby’s. In mijn geval bijvoorbeeld PT’s, mooie breiwol, zeilen. En we hopen over enkele jaren met vervroegd pensioen te gaan. Dat kan, als je lasten laag zijn.

  En ja, ik verdien meer dan mijn echtgenoot, en kan ook nog eens mijn tijd helemaal indelen. Dat betekent overigens óók, dat ik wel eens in de avond of in het weekend iets moet afmaken, of ergens naar toe moet. Maar omdat ik een 36-urige werkweek heb spaar ik per week 4 uur compensatieverlof als extra vakantieuren. Onbetaalbaar!

  Geliked door 1 persoon

 20. En nog een voor de verzameling. Op naar de 5! Ik verdien zo’n 500 euro bruto per maand meer dan mijn man. Hij vindt het helemaal prima. Ik betaal naar rato meer aan de gezamenlijke lasten en hij kijkt al uit naar mijn volgende promotie :).

  Geliked door 1 persoon

 21. Ik verdien meer dan mijn man.
  We werken beiden 4 dagen (ik 36, hij 32 uur). Ben ik ook nog hoogopgeleid, hij is MBO-er en werk in de IT=mannenberoep, dus er zit nu een factor 2 in onze salarissen.
  Toen we nog bij hetzelfde bedrijf werkten (zelfde uren als hierboven), was het een factor 1,3.
  Nooit een probleem geweest voor ons.
  Ik vind het prima om op MBO niveaeu te leven, dat is prima leven, en zo spaar je harder voor je pensioen! (En dat dreigt er inderdaad aan te komen, trouwens, AAAHHH!)

  Bij mijn schoonzussen wel anders: de ene is getrouwd met een vrouw (die wel meer verdiend dan zij), de andere is gescheiden van een man die diverse panden in Amsterdam heeft – dus da’s lastig tegenop te bieden. Wel verdienen beide schoonzussen in 4 dagen genoeg om zichzelf te onderhouden.
  Mijn broer en schoonzus doen t traditioneler: zij werkt in eigen bedrijf, parttime. Verdient wel genoeg om zichzelf te bedruipen, maar ik gok minder dan broerlief (fulltime bij grootbedrijf). Al heb ik het nooit gevraagd. Dat parttime is voornamelijk vanwege een darmziekte, trouwens.

  En dan werk ik ook nog op een uur fietsen (enkele reis) en hij op 5 min fietsen, dus raad eens wie er kookt? Ik niet :-(, daar kan ik me alleen in het weekend op uitleven.

  Like

 22. Ik heb jaren meer verdiend dan man. Toen we elkaar leerde kennen werkte ik op kantoor en hij was koerier bij een klein bedrijfje. We waren begin twintig en ik woonde op mezelf en had al een auto. Heel goed gespaard altijd dus geen schulden. Man trok bij mij in en jarenlang was ik kostwinnaar. Man kwam via een mazzeltje op kantoor terecht en bleek goed met computers. Iets waar ze in de jaren 90 heel blij mee waren. Toen zoon eind jaren 90 geboren werd, wilde ik graag minder gaan werken. Ik verdiende nog steeds wat meer dan man, Ik ging 4 dagen werken totaal 28,8 uur. Na de geboorte van dochter ging ik naar 25 uur. Man heeft een prachtige carrière gemaakt met een dito loon. Ik ben enkele jaren later gaan doen wat ik altijd al wilde (bij een juridische afdeling werken) en mag ook niet klagen. Man is wel grootverdiener.
  Wat ik wel mooi vind is dat mijn moeder de laatste jaren van haar werkzame leven flink meer verdiende dan mijn vader. (beiden zijn in de zeventig, mijn moeder werkte tot 67 jaar).

  Like

 23. Ik hoop dat je niet bedoelt dat je wife-power hebt als je meer verdiend dan je (mannelijke) partner? Vriend heeft namelijk een drukke baan, werkt veel (echt veel), veel verantwoordelijkheid, veel onrust en heeft het niet altijd even naar z’n zin. Ik verdien misschien 300 EUR minder dan hij, maar ik deel mijn tijden zelf in, heb fulltime de zoon, heb fijne opdrachtgevers en haal voldoening en plezier uit mijn werk – én betaal mijn rekeningen ook nog. Dat vind ik “powerfuller” dan meer verdienen!

  Like

  1. Dat bedoelde ik in dit artikel dus wél!

   Er zal geen vrouw/moeder zijn die vindt dat ze “minder waard” is dan haar mannelijke partner, of ze nou werkt of niet. Dat is ook niet wat ik ermee bedoelde.

   Van mezelf vind ik dat mijn “powerfullness” méér is dan het feit dat ik in mijn eentje een goed inkomen verzorg.

   Maar in dít specifieke artikel was ik op zoek naar vrouwen die meer geld inbrengen in het gezin dan de mannelijke partner. Zonder alle andere aspecten die je noemt.

   Like

 24. Ooit … was ik zo iemand. En toen besloot ik dat ik met die jongen niet verder wilde. Dat kwam niet doordat hij minder verdiende dan ik, maar wel doordat hij zo verschrikkelijk zeurde dat hij méér wilde van het leven… en vervolgens daar niks voor wilde doen. Dat word je na vijf jaar stimuleren en hem tegemoet komen (we zullen maar niet zus of zo want hij moet studeren/werken/groeien – oh, wacht, hij is in plaats daarvan een computerspelletje gaan spelen) wel zat.

  Op dit moment heb ik een relatie met een man die zijn eigen bedrijf heeft. En het is een succesvol bedrijf. Daar kan ik helaas met mijn eigen 1,5 x modaal inkomen niet tegenop. Tja. Arme ik 😉

  Geliked door 1 persoon

 25. Ik verdien een derde meer dan mijn man, ik ben 5 jaar ouder en 2 cm langer. (Ik ben een vrouw). Hij doet het meeste in het huishouden en kookt bijna elke dag; ik doe de financiën ☺.

  Geliked door 1 persoon

 26. jahoor, ik verdien ook meer dan mijn man. Hij is jaren de hoofd kostwinner geweest. Omdat ik minder ging werken ivm kleine kinderen. Nu zijn de rollen omgedraaid. En is hij thuisblijfvader geworden. Ik vind het fijn dat ik nu voor ons gezin (financieel) zorg. gr Loes

  Geliked door 1 persoon

 27. Haha leuke vraag en een waar ik zelf ook vaak aan moet denken maar ja zeker! Ik hoor ook bij dat kleine groepje vrouwen! Mijn man zorgt ook meer voor onze dochter. En kookt! Zodat ik meer kan werken. We staan daar heel pragmatisch in: wat levert t meest op? Mijn man vindt t prima en zelfs heerlijk en is grappig genoeg toch meer een man-man dan een metro man…. Heeft zelf overigens wel werk en vindt dat leuk maar het is fysiek wel zwaar dus als hij ooit wil stoppen, is dat prima en werk ik een dag extra. Anders dan anders en ik vind t alleen maar leuk om te zien dat dit voor onze dochter van 10 heel normaal is.

  Geliked door 1 persoon

 28. Ik verdien meer dan mijn man, maar ik werk 26 uur per week en hij 16. Mijn uurloon ligt hoger, maar door zijn ploegentoeslag, komt zijn uurloon hoger uit.

  Like

  1. Ja hoor ik verdien meer dan mijn man. En mijn beide schoonzussen ook! It runs in the family😏. En ik betaal dus ook meer aan de gezamenlijke en/of rekening dan mijn man. Overigens is het verschil inmiddels niet zo groot meer als het ooit was. En mijn man vindt het helemaal prima dat ik meer verdien, hij is vooral blij dat hij niet als enige verantwoordelijk is voor het gezinsinkomen.

   Geliked door 1 persoon

 29. Er zijn jaren geweest dat ik meer verdiende dan man en qua contact de zekerheid bood. Nu verdien ik minder en maakt man het mogelijk dat ik werk voor bedrijf waar je niet komt werken voor het salaris maar omdat we de wereld een beetje mooier willen maken.
  Hij had er in het geen moeite mee, ik hoor dat weleens anders. We werken beide 4 dagen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.