Doelsparen kan best leuk zijn!

shutterstock_1024871776

Veel mensen gebruiken de “enveloppenmethode” of “potjesmethode” om hun geld te beheren. Eén envelop voor de boodschappen, een andere voor kleding, enzovoorts. In een enkel geval heb ik weleens gelezen dat iemand daar ook daadwerkelijk enveloppen voor gebruikt met daarin ook echt cash geld. Maar er zijn ook banken die dit mogelijk maken met aparte rekeningen. Ik neem aan dat de potjesspaarders dat dan op deze manier doen.

Sommige mensen doen dit voor de dagelijkse / wekelijkse uitgaven. Andere mensen hebben alleen potjes met reserveringen. Voor een nieuwe auto, de vakantie, de zorgverzekering, zorgkosten etcetera.

Persoonlijk ben ik daar niet zo van. Ik vind het onoverzichtelijk, waardoor je – denk ik dan – geen idee hebt hoeveel geld je in totaal eigenlijk wel niet op al die rekeningen of in al die potjes hebt zitten. Ik heb er immers voor gekozen om niet te weinig, maar óók niet te veel spaargeld te hebben: bij mij gaat het geld dat ik “over” heb naar beleggingen.

Het riante gevoel van veel geld achter de hand

Overigens heb ik makkelijk praten. Ik heb een behoorlijke buffer in privé plus eentje zakelijk, goed voor drie maanden inkomsten (en groeiend tot zes, ik had deze pot immers leeg geroofd in het eerste kwartaal van dit jaar, toen ik geen opdrachten had).

En bovendien heb ik óók nog een behoorlijke pot geld in mijn BV zitten waarvan ik ook nog eens een hele tijd van zou kunnen leven. Dat geld kan ik op korte termijn altijd lenen (op langere termijn bouw ik een rekening courant op waarover ik rente betaal en die ik kan/moet omzetten in dividend-uitkering wanneer het terugbetalen niet snel genoeg gaat voor de belastingdienst).

Als je veel spaargeld hebt, is het niet nodig om een envelopje of spaarvarken te gebruiken waarin je iedere maand spaart voor de zorgverzekering van volgend jaar…. en dat is luxe, ik besef het.

Een Plannetje

Toch ben ik sinds deze maand een spaarrekening die al een hele tijd een saldo van twee euro zesenveertig had, weer in gebruik gaan nemen.

Ik heb namelijk een plannetje.

Marchanderen met jezelf

Toen ik namelijk een maandje geleden besloot om het dit jaar kalm-aan te doen met de vakantie en een camping in Drenthe boekte, was dat met wat gemengde gevoelens. Ja: het was goedkoper dan naar Zuid Frankrijk of Italië gaan. Fijn want weinig reistijd. En ja: zéker ook minder stress. En meer comfort, want onze Sunnybus heeft alleen ARKO (Alle Ramen Kunnen Open), wat niet ideaal is bij een hete zomer zoals we dit jaar gehad hebben. En omdat Sunny net een week vóór we vertrokken koelwater om zich heen spoot vanwege en verroeste Dinges en vervolgens afgevoerd werd door een sleepbedrijf, was ik ook even bang voor het scenario “bus kapot langs de snelweg of in the middel of nowhere op 1.000 kilometer van thuis”, waardoor je dan ineens niet alleen je vervoer, maar ook je huis kwijt bent. En (als vrouw) met italiaanse of franse mannetjes moet gaan onderhandelen over vage reparaties.

Ik heb altijd geroepen dat een kindvriendelijke camping in Drenthe zo ongeveer de laatste plaats was waar ik dood of levend gevonden wilde worden. Uiteindelijk koos ik daar toch voor. Weliswaar voor een camping waarin de animatie niet te plastic was (beestjes zoeken in het bos, bijvoorbeeld), maar tóch…… Ondanks dat ik me best vermaakt heb (met véél boeken èn een mountainbike plus een aantal geocaches) is zo’n vakantie niet echt waar je mij midden in de nacht voor wakker maakt. “Als Het Kind Het Maar Leuk Heeft” is voor mij wel belangrijk, maar slechts een gedeeltelijke compensatie voor de verveling die daar voor mij als ouder bij hoort.

Dus beloofde ik mezelf dat ik het zou goed maken. Met een gave vakantie, dit jaar met kerst of misschien volgend jaar. Want dat ligt aan hoe hard het sparen kan gaan.

Sparen voor en te gek gave vakantie

… dát ben ik dus gaan doen! Dat saldo van twee euro zes en veertig is al gegroeid met de 500 euro ik bespaard heb op ons vakantiebudget van dit jaar. En omdat ik de laatste tijd wel wat erg losse teugels heb wat betreft budgetteren, lijkt het me een heel goed idee om die budgetten er maar weer eens bij te pakken en alles wat ik daarop bespaar, op deze rekening bij te storten.

 

Het bedrag is dus nog niet zo hoog, maar een begin is er. De timing en bestemming zijn nog volledig open, maar ik sta open voor TIPS!

 

 

20 gedachten over “Doelsparen kan best leuk zijn!

 1. Leuk! Lekker wegdromen tijdens het sparen, motiveert ons enorm.

  Grappig om te lezen dat jij het potjessysteem juist niet overzichtelijk vind. Wij gebruiken deze manier juist zodat we ons niet rijker voelen dan we zijn, omdat we het geld in de potjes op redelijk korte termijn (zeg 1-2 jaar) verwachten uit te geven.

  Geliked door 1 persoon

 2. Voor een vakantie van 1 of 2 weken in de winter is La Palma misschien een optie. Ook in de winter prima temperaturen van rond de 20 graden. Natuur is mooi, het is redelijk goedkoop, slechts 4 uur vliegen en volgens mij hebben ze zelfs mogelijkheden voor sportklimmen.

  Like

 3. China!!!!!! Zoveel te zien en te beleven. We zijn 3 weken geweest in mei met onze 7 en 10 jarige, echt een belevenis! Zo leuk dat het potje voor de volgende China-reis alweer klaar staat. We zijn nog niet uitgekeken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Oh, ik vergat nog: je kunt zuidelijke road trips een stuk inkorten met de autoslaaptrein. Ook een avontuur. En niet duurder dan tol en benzine, ook als je bijv. naar Kroatië of Slovenië zou willen gaan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Met de kerst weg naar de zon? Dan zou ik Kenia of Sri Lanka tippen, of iets kleins op La Palma, of Lanzarote. Of de andere kant op: Florida kan ook heel lekker zijn, en is voor een dochter vast waanzinnig met Disney World enzo 🙂 Of heel avontuurlijk: naar het noorden, op zoek naar sneeuw, meer sneeuw en het Noorderlicht. De Hurtigruten (boot langs Noorwegen) is werkelijk prachtig.

  Als je volgend jaar zou reizen, zou ik een bestemming als Sicilië of zuid-Spanje pakken. Fly & Drive. Of misschien toch met de Sunny Bus. Warm, jazeker, maar prachtige combinaties tussen cultuur en natuur (en lekker strand voor Zonne). ‘Anders’ genoeg voor een vakantie, Europees genoeg om gewoon water uit de kraan te kunnen drinken 😉

  De ex en ik zijn met de zoon op reis geweest:
  – 5 weken trekken door de USA toen ‘ie 1 jaar en 3 mnd was
  – roadtrip tot aan Andalusië: 3 weken toen ‘ie 6 was
  – roadtrip tot aan Sicilië: 3 weken toen ‘ie 8 was
  – fly & drive Griekenland (Athene en het Griekse vasteland): 3 weken toen ‘ie 9 was
  – roadtrip Toscane, Umbrië, Oostenrijk en Zwitserland: 3 weken toen ‘ie 10 was
  – 5 weken zuid-Amerika, vliegen, OV, wandelen, eigen backpack: 12 jaar
  En samen:
  – rondreis Gambia & Senegal, 2 weken, toen ‘ie 14 was: eigen backpack
  Dit jaar hebben we samen door de Limburgse heuvels een wandelvakantie gemaakt. Heel bijzonder, met een puber. Mooie gesprekken ❤

  Geliked door 1 persoon

  1. … ik snap wel dat die potjes wel op te tellen zijn tot een eindbedrag….

   Maar…. wat ik dus niet begrijp…. Als je auto stuk is en je “autoreparatiepotje” is niet toereikend, dan ga je toch gewoon uit die andere potjes stelen? Of je doelen bijstellen? Ik kan me me herinneren dat jij ooit een blog schreef over dat je plannen om te sparen voor de dakkapel toch maar weer niet doorgingen omdat een ander potje meer prio kreeg….

   Like

   1. Dat ligt aan het doel. Het ene potje is heiliger dan het andere potje. Dakkapel is bijvoorbeeld luxe. Maar de keuken was toen noodzaak want hij viel uit elkaar.
    Ik leen wel eens uit een pot maar alleen als ik het redelijk snel kan terugstorten. Soms geef ik ook wel een spaardoel op. De dakkapel blijkt hier gewoon niet haalbaar te zijn. Want ik heb heel veel medische kosten dit jaar. Dus de pot zorgkosten is leger dan leeg en sparen lukt nauwelijks door de hoge kosten. Natuurlijk kan ik dan zeggen dat ik de dakkapel uit een andere pot betaal. Het geld is er wel, in de auto pot of de pot voor de hete lucht verwarming. Alleen zal ik dat ook weer moeten terugsparen. En dat gaat met zulke grote bedragen niet snel. Bovendien willen we ook nog af en toe aflossen.
    Overigens ben ik ervan overtuigd dat potjessparen niet veel afwijkt van op een hoop sparen. Want in je hoofd verdeel je het immers ook globaal het bedrag tussen onderhoud, reserveringen etc lijkt mij. Je weet dan ook dat je max een bepaald bedrag nodig hebt ter vervanging van. Of wat er overblijft voor vakantie of pret.
    De man denkt er anders over. Hij zegt dan we hebben zat, haalt t uit de autopot. Zal je zien dat de auto door zijn hoeven zakt op het moment dat de dakkapel klaar is. En dan heeft hij een probleem. 😊

    Geliked door 1 persoon

   2. Ik denk dat het verschil ook niet zo groot is. In je hoofd heb je inderdaad wel bedacht dat je auto bijna door zijn hoeven zakt en/of je binnenkort een nieuw huis koopt, wanneer je die hoop wilt gebruiken om een complete glamping-uitrusting te kopen…

    Like

 6. Goed plan. Dat is meteen de lol van Doelsparen vind ik. Een leuk doel bedenken en zien dat je saldo groeit. Voor mij gaat dat zo meer leven dan dat je alles op een hoop gooit. Bovendien werken potjes voor mij juist onoverzichtelijker want ik reken mezelf sneller rijker dan ik ben als alles op een plek staat. Dan ‘vergeet’ ik ineens waar het geld voor bedoeld is.

  Geliked door 1 persoon

 7. Haha, leuk!! Wel of niet met de Sunnybus? Ik vind zelf Amerika natuurlijk geweldig, maar een roadtrip door Europa lijkt me ook ontzettend mooi. Door de Franse lavendelvelden, prachtige steden als Wenen bezoeken, natuur in Kroatië/Slovenië. Daar zou ik me best een poosje kunnen vermaken!

  Geliked door 1 persoon

   1. Wij zijn de route van New York naar Chicago gaan doen. Maar die zou ik niet aanraden met een 6-jarige. Ik vond het wel een hele mooie kennismaking met de USA: van het mondaine, chique Fifth Avenue tot de verlaten industriestadjes (met de nodige gevaren). Het simplistische, bijna enge leven in rural Michigan, Pennsylvania en Ohio. Het ruwe van Chicago vond ik ook tof. Lijkt een beetje op Rotterdam. Oh en de Amish!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.