Opvoeden: het huishouden doe je samen!

Al vanaf onze aankomst op de camping was Zonne dik bevriend met “Julia”, een meisje dat maar een paar dagen jonger was dan Zonne. Julia was er samen met haar beide ouders en een jonger broertje, hun caravan stond schuin tegenover onze Sunnybus.

We kwamen op dezelfde dag aan op de camping en gingen op bijna dezelfde dag weer naar huis.

De meiden vonden dezelfde dingen leuk. Iedere ochtend gingen ze samen dansen met het recreatieteam (yup.. zo’n camping waarvan ik zei dat ik er nog niet dood gevonden wilde worden… maar hee… de animatie voor kids was minder plastic dan op sommige plekken, echt..!). Vervolgens zochten de dames elkaar gedurende de dag verschillend keren op en speelden heerlijk samen.

Best Friends For Two Weeks, dus….!

Twee weken lang samen spelen.

Ondanks dat beide dametjes behoorlijk “strong-willed” zijn, ging dat eigenlijk gewoon heel erg goed, zo samen. Julia had weliswaar nog geen zwemdiploma en is zo’n herfstkind dat juist wat langer gekleuterd heeft, terwijl Zonne al zónder zwembandjes blijft drijven in het water en al wél heeft leren lezen en rekenen. Julia vindt fietsen makkelijker en leuker dan Zonne, die op dit moment nog een haat-liefde relatie heeft met haar nieuwste fiets, waar ze niet op kan beginnen te fietsen met haar billen al op het zadel. En dat vindt Zonne spannend.

Maar die kleine verschillen maken op een camping eigenlijk niet zo veel uit. Er werd veel gespeeld en dat was heel gezellig. Al ’s morgens vroeg stonden de dames te popelen om elkaar op te zoeken.

Verschillen in opvoedstijl.

Er waren duidelijke verschillen in opvoedstijl tussen Julia’s ouders en mijzelf, dat zich uitte in de hoeveelheid speelgoed, kadootjes, hygiène en op maat gemaakte maaltijden. Eenieder kiest zo zijn prioriteiten, dus daar wil ik het niet over hebben. Wat me vooral opviel, was het verschil in vanzelfsprekendheid dat de meiden lieten zien in de verantwoordelijkheid die ze namen in de uitvoering van taakjes. Bijvoorbeeld: als ik wat te drinken en eten aanbood, sneed ik de komkommertjes terwijl Zonne de bekers pakte voor de ranja.

Zonne had dagelijkse taken en taakjes: bij ons begon de dag met een snel rondje met het hondje voor mij, waarna ik de tafel dekte en koffie zette. In de tussentijd ging Zonne op haar gemakkie even naar de wc, waarna ze broodjes ging halen die ik de vorige dag besteld (èn betaald…) had.

Zonne dekte de tafel wanneer ik aan het koken was. Ze ging water halen als ik haar dat vroeg (yup, de sunnybus heeft een weigerende waterpomp, staat op het lijstje met Uitgestelde Kleine Reparaties…). Zonne deed zelf haar vieze kleren in de was en we hingen ook samen een wasje op.

De taken thuis.

Ook thuis heeft Zonne haar vaste taken, die heeft ze al sinds ze een jaar of drie was. Zo doet zíj ’s morgens altijd de gordijnen in de huiskamer open en ook geeft ze ’s morgens altijd de dieren eten. Dat laatste is een hele bewuste keuze: Pippa, onze puberhond, moet beseffen dat zij onderaan de rangorde staat in ons huishouden. Dat Zonne haar niet alleen ’s morgens haar maaltijd geeft maar vervolgens óók bepaalt wanneer ze mag beginnen met eten – tot die tijd zit Pippa heel braaf op de deurmat kwijlend te popelen – is hierin een uitstekend signaal.

Ook hebben we zo af en toe een “takenochtendje” in het weekend, meestal wanneer ik in de werkweek ervoor niet voldoende aan huishoudelijke klussen toe gekomen ben. We schrijven dan samen klussen op ons whiteboard om ze vervolgens één voor één af te kunnen strepen. Door er zo nu en dan óók iets leuks tussen te zetten, zoals een puzzel maken, blijft zo’n ochtendje ook voor Zonne leuk en afwisselend. En natuurlijk mag zij af en toe extra pauze nemen wanneer ik een taak doe.

Ergens heb ik geleerd dat het goed is om vroeg in de opvoeding te beginnen met kinderen medeverantwoordelijk te maken voor het huishouden, zodat het een vanzelfsprekendheid wordt. Als je daar pas mee begint in de puberteit dan is het wachten op ellende. Dat vond ik wel erg logisch klinken!

Een takenpot.

Laatst had ik een online een gesprekje over financiële opvoeding. HVJ vertelde toen het volgende: “En met elkaar maken we elke week schoon en dan gaat er 10,00 in ‘de pot’. Hiervan gaan we soms uit, soms kopen we er een ijsje van en soms een spel oid. Verder wordt er regelmatig een kookbeurt verwacht, daar verdienen ze dan 2 euro mee.”

Wát een goed idee!

Deze week is Zonne op vakantiekamp terwijl ik dozen inpak voor de verhuizing. Maar voor komend weekend staat ‘ie klaar!

20180816_0922274179638087688852053.jpg

 

 

9 gedachten over “Opvoeden: het huishouden doe je samen!

 1. Schoonmaken hoort bij het leven, voor iedereen. En de mensen die dat niet kennen, missen een stuk leven. Zijn vaak ook de managers die verbaasd zijn dat ook servers geschoond moeten worden of dat een proces ook “uitval”/afval kent…..
  En degenen die niet kunnen (schoonmaken) zijn ongeschoold of ziek, das allebei zielig.

  Dus doet iedereen bij ons in huis mee met de klussen-die-gebeuren-moeten.
  Dat is niet alleen goed voor de ouders (die ook nog een keertje kunnen ademhalen of misschien zelfs even zitten), maar ook voor kinderen (die niet verbaasd staan waar de boterhammen vandaan komen of hoe je iets schoon moet krijgen als ze zelf op kamers gaan). En samendoen is ook gewoon gezellig in huis.
  De werkster is een oplossing soms (toen ik als alleenstaande moeder burn out was bijv), maar ontneemt iedereen in het huis een stukje fitness – wat is wijs? Zelfs Alzheimer patienten kunnen nog veel zelf (op bejaardentempo) en het doet ze goed (youtube professor Scherder)
  Natuurlijk let je op wat iedereen kan. 3 jarigen hoeven nog niet de stofzuiger naar boven te slepen, wasknijpers aangeven is passender. Tijdens zijn examens heeft mijn zoon weinig corvee gedaan. Het duurde enige weken voordat hij geleerd had hoe zijn corveetaken moesten, dus ik heb ze 5 keer uitgelegd, of was het 7? En opruimliedjes zingen maakte het ook leuk voor mij. Aan de andere kant dus ook: als ik last heb van mijn lijf, nu in de overgang, heb ik rust nodig en is het goed voor mij als ik even minder/niet huishoudt, dus doen de anderen wat meer (mijn werk bij mijn baas is lastiger over te dragen).

  En natuurlijk denk je na hoe de klussen-lijst zo kort mogelijk kan zijn. Washandjes strijken hoeft niet heel erg pertinent per se, vinnik, persoonlijk. Ik heb bewust geen tapijt: scheelt veel stofzuiguren. Enz.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zolang kinderen klein zijn, helpen ze heel graag en gewillig om allerhande huishoudelijke taakjes uit te voeren en dan voelen ze zich trots dat ze helpen. Het is pas eens ze wat ouder worden dat ze proberen onder taken uit te komen met allerhande excuses : teveel huiswerk, muziekschool, tekenschool, schaakclub, ballet, voetbal,….jeugdbeweging,….. Ik heb dat met onze kinderen gemerkt en ook gehoord van collega’s, vrienden en familie met grotere kinderen.
  Onze kinderen zijn ondertussen al lang volwassen en het huis uit. Oudste heeft zelf kinderen en onze jongste is (weer) vrijgezel. Als kind deden ze niets liever of helpen in huishouden en tuin maar dat veranderde eens ze ouder werden. Ondanks ze vanaf een jaar of 14/15 thuis echt amper iets deden, zijn ze goed terechtgekomen.De stelling dat als je kinderen van kleinsaf taken moeten uitvoeren ze dat op tienerleeftijd ook nog spontaan zullen doen, is een utopie….Ik kan ervan meespreken….

  Geliked door 1 persoon

 3. Sinds mijn scheiding doe ik ook meer dan vroeger samen met de kinderen het huishouden. Ik ben nl een dag extra gaan werken, en ben gestart met een studie, kan dus niet net als vroeger veel op mijn “vrije” dag doen.
  Anderzijds willen ze graag buitenschoolse activiteiten doen als voetbal en muziekles, dan moet ik hen ook brengen en halen.
  Vijf kinderen, waarvan in september 3 op kamers omwille van studies, maar de jongsten van 9 en 10 hebben deze ochtend het hele huis gestofzuigd, in de tuin onkruid uitgetrokken, binnen alles opgeruimd, de afwasmachine leeggemaakt en de badkamer schoongemaakt. Ik ben ondertussen boodschappen gaan doen en ik kwam thuis in een proper(der) huis. Nu is het voor hen een verdiende bioscoop-middag met chips terwijl ik verder ga studeren.

  Geliked door 2 people

 4. Wat leuk om te lezen hoe je samen met je dochter dingen oppakt qua taken. Zelf probeer ik mijn dochter (2) al wel een beetje te laten helpen door haar eigen speelgoed in de doos te doen of spulletjes op het aanrecht zetten of iets weggooien in de prullenbak. Ik vind het belangrkjk dat ze leert om een steentje bij te dragen in de hoop dat ze dat later van nature ook beter kan dan dat ik dat kon (zelf heb ik niks hoeven doen in het huishouden).

  Geliked door 1 persoon

  1. 2 jaar oud, vond ik een perfecte leeftijd om samen dingen te doen! Wasknijpers aangeven tijdens de was op hangen, dingen opruimen als ze uit gespeeld is etc kan al best op die leeftijd!
   Dat leerde mijn dochter op het kinderdagverblijf overigens ook al, dat opruimen erbij hoort. Wat dat betreft heb ik daar best wel wat aan gehad, inclusief de bijbehorende opruimliedjes… 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik had een interessante gesprek met mijn collega over deze onderwerp. Voor dat ze met vakantie ging, zei ze tegen mij, ze hoopt dat er is een watvasser in zijn vakantiehuis, zo dat het zou echt als vakantie voelen voor haar. Ze heeft twee pubers zoons maar ze vond het niet nodig dat de jongens met het afwassen helpen want “ze maken gewoon een rommel in de keuken.”

  Ik train al mijn kindje van 1.5 jaar om haar eigen boord naar het keuken te brengen als wij klaar zijn met eten. En mee helpen in het opruimen van de vatwasser. Als wij de vloer vegen, moet ze ook een kleiner veger hebben om mee te helpen. Ze vindt het tot nu toe heel leuk.

  Mijn ouders hadden mij ook vroeg geleerd om het huishouden te doen, en afwassen is een verplichte taak (daarom heb ik zo’n hekel aan afwassen). Wij hadden ook kippen, honden en varken, en één van mijn dagelijkse taken is de dieren te voeren voor dat ik naar school gaat. Toen ik 12 was kon ik al een uitgebreide maaltijd koken. Op de middelbare school had ik een wekelijkse begroting en als ik niet voorzichtig zijn met uitgave, kon ik niet meer mijn lunch betalen.

  Achteraf gezien had deze huishouden taken mij discipline geleerd en een soort vrijheid gegeven. Toen ik op mijn 17de verhuisde, was niet meer aan iemand afhankelijk om mijn eten te koken of mij kleren te wassen (wij hadden toen geen vatwasser of wasmachine).

  Het is leuk om te lezen dat jouw kind medeverantwoordelijk is in het huishouden. Ik denk dat veel Nederlandse kinderen van deze “life skills” kunnen profiteren. 😉

  Like

 6. Die pot vind ik een leuk idee en dat een kind verantwoordelijkheid bijgebracht wordt ook. Er is niets mis met een handje helpen, hoewel ik me er zelf nooit zo druk om gemaakt heb. Ik moest vroeger eeuwig en altijd helpen thuis en vriendinnetjes niet en daar had ik flink de pest over in. Maar wellicht is het bij jullie wat speelser geregeld.
  Hoewel mijn zoon het er lekker van kon nemen in z’n jeugd is hij goed terechtgekomen en doet hij zeker het nodige in z’n eigen huishouden met vrouw en kinderen, dus ’t valt allemaal wel mee.

  Ik bespeur wel een beetje afkeuring bij jou in hoe de ouders van Julia het doen qua opvoeding, of heb ik dat mis?

  https://ruraltownliving.blogspot.com

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb wel afgeleerd om te oordelen over iemands opvoedstijl. Maar aangezien dit stukje gaat over de verschillen en deze in vergelijking met hen zichtbaar werden, snap ik dat jij dat zo interpreteert.

   Like

Reacties zijn gesloten.