Hoe het gaat met mijn financiële doelen

Eigenlijk heb ik in 2018 alle financiële doelen die ik zes jaar geleden gesteld heb, gehaald. Of .. zelfs… ik haalde dat al eerder dan in 2018, namelijk op het moment dat mijn woning niet langer meer onder water stond. Oorspronkelijk was dát namelijk mijn enige financiële doel, zes jaar geleden.

Ik zou dus gewoon hebben kunnen stoppen met mijn uitgaven in de gaten houden en nadenken en leren over beleggen, crowdfunden etcetera.

Maar hoe het soms dus gaat met doelen, in ieder geval met die van mij…: je wil vanzelf méér méér méér. Je moet immers íets met je leven, toch?
En aangezien die méér-méér-méér-neiging in dit geval Verstandiger is dan toen ik laatst voor 15.000 euro een complete glamping-uitrusting wilde kopen, ga ik er maar lekker mee door.

Wat ik al deed:

 1. Ik vergrootte mijn inkomen op het moment dat ik overstapte van BV naar ZZP. Op dat moment heb ik mijn overhead gereduceerd naar bijna nul omdat ik èn geen personeel, èn geen kantoor meer heb. Bovendien doe ik veel taken die ik eerder door mijn werknemers liet doen, zelf. Ik heb veel meer tijd voor uitvoering van projecten omdat ik nu immers geen personeel meer hoef aan te sturen en ook minder tijd hoef te besteden aan acquisitie. Zo is mijn overhead niet alleen in geld, maar ook in uren sterk gereduceerd.
  Met deze overgang van mét naar zónder personeel bespaar ik per maand echt duizenden euro’s, alleen al de huur van mijn kantoor was immers dik 1.200 euro. Ik heb weliswaar minder omzet en grotere pieken en dalen, maar houd desondanks toch meer geld over dan met die grote omzetten.
 2. Ik ging al mijn uitgaven bijhouden en daaraan koppelde ik een budget. Door het bijhouden van mijn uitgaven let ik veel beter op met name mijn variabele uitgaven (boodschappen, kleding, uitjes) en geef ik niet te veel uit.
  Ik ben vooral minder ad hoccerig geworden in mijn uitgaven en bespaar daarmee maandelijks zo’n 400 euro.
 3. Ik reduceerde veel vaste kosten door jaarlijks te blijven vergelijken en over te stappen naar andere leveranciers van energie, zorgverzekeraars, aanbieders van internet en telefoonabonnementen. Ook zegde ik abonnementen en verzekeringen op, zette ik een beleggingshypotheek over naar sparen tegen een gunstig rentetarief, en zegde ik een dure overlijdensrisicoverzekering op voor een veel goedkoper alternatief.
  Hierdoor kon ik ongeveer 600 euro PER MAAND besparen.
 4. Ik startte met extra aflossingen op mijn hypotheeklening bij de bank. Daar gebruikte ik deels geld van de BV voor, waardoor mijn BV in feite een bank geworden is. Ik betaal rente aan mijn BV, dit kan ik gebruiken als pensioen. Daarnaast loste ik ook hypotheekschuld af met privé geld, mijn vaste lasten werden dus blijvend lager.
 5. In 2015 stapte ik in een aantal crowdfunding projecten. Deze worden netjes terugbetaald (met rente) maar omdat het me te veel tijd kostte en ik het risico toch te groot was, stopte ik daarmee.
 6. In 2016 startte ik met beleggen via mijn BV (voor pensioen) en privé en behaalde ik in 2017 een rendement van 8%.

Wat het opbracht aan inkomen:

Uit de dividendinkomsten van mijn beleggingen, de spaarhypotheek en de crowdfundingprojecten, plus een heel klein beetje rente van de spaarrekening, heb ik in 2017 een passief inkomen van iets meer dan 5.000 euro gehaald.
Dat inkomen zou ik dus óók halen wanneer de waarde van mijn beleggingen zou dalen.

Met de kindgebonden toeslagen die ik van de overheid krijg erbij, wat ik óók zie als passief inkomen, is dat inkomen nog iets hoger: iets meer dan 7.000 euro. Van dat inkomen kan ik in 2019 meer dan twee maanden leven. Misschien wel drie, als de maandelijkse inkomstenbelasting lager zou worden…

Wat ik verder nog van plan ben:

Het is wel leuk om te berekenen in welk jaar ik financieel onafhankelijk zou kunnen zijn. Maar eigenlijk is dat helemaal niet mijn doel. Ik vind mijn werk leuk. Zeker nu ik al wat stappen gemaakt heb richting financiële anafhankelijkheid door die start van passief inkomen, heb ik veel meer ruimte om eens “nee” te zeggen tegen een opdracht, bijvoorbeeld. Ik heb de luxe dat mijn dochter maar één keer per week naar de opvang gaat, verder werk ik tijdens schooltijden en avond-uren. Voor iemand die eigenlijk altijd meer dan 50 uur per week gewerkt heeft, voelt een werkweek van 35-40 uur als weinig, zeker omdat ik dat combineer met gezellige afspraken met vriendinnen overdag, als dat zo uitkomt.

Toch ga ik door richting grotere financiële onafhankelijkheid. Wanneer mijn inkomen in de komende vijf jaar stabiel blijft, kan ik flink blijven beleggen en aflossen. Ook beleggen in iets anders dan (dividend-)aandelen en ETF’s lonkt. Daar moet ik echter nog veel in leren. Mijn jaardoelen vind je hier. Voor volgend jaar staat daarnaast ook “veel leren over passief inkomen” voor mij op het programma.

Ook wil ik – gezien de toenemende kans op een beursdaling – weer wat aflossen op mijn hypotheeklening bij de bank, ik wil energiebesparende woningverbeteringen gaan doorvoeren en (ook) blijven beleggen. In een gunstig scenario kan ik dan over een jaar of vijf minder gaan werken terwijl ik dan toch uitzicht houd op een leuk pensioen.

 

… maar de toekomst laat zich maar moeilijk voorspellen….

 

7 gedachten over “Hoe het gaat met mijn financiële doelen

 1. Ik heb het boek “Miljonair met een gewone baan” net uitgelezen. Het geeft een globaal overzicht van hoe je door de jaren heen, ook in Nederland, ook met een gewone baan, geld kunt besparen en beleggen. Nou heb jij geen gewone baan, maar wil je dat boek misschien lenen van me?

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh wat een lief aanbod, graag!! Maar… voorlopig nog niet… want hoe minder afleiding van dozen inpakken ik heb, hoe beter…. hm…

   Like

 2. Wow, dat is alleen al maandelijks 1000 minder euro aan uitgaven! Wat een verschil maakt het toch als je eens serieus naar je financiën gaat kijken. Dat passieve inkomen, dat is eigenlijk toch het lekkerst hè? Bij mij is het per jaar een fractie van dat van jou, maar ik zoek ook nog naar manieren om het te verhogen.

  Geliked door 1 persoon

  1. … dat ik zoveel minder uitgeef per maand… dat zegt ook alles over wat een UILSKUIKEN ik was vóórdat ik op mijn uitgaven ging letten, hoor…! 🙂

   Like

 3. Goed bezig hoor. Alleen al als je bewust bent van je uitgaven kan je al zoveel meer sparen. Als je dan ook nog eens kostenbesparende maatregelen doorvoert op je vaste lasten ben je helemaal spekkoper.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.