Hoe zit het eigenlijk met die inkomsten?

omzet grafiek

Omdat ik veel voor gemeentes werk en er in maart verkiezingen waren, was mijn omzet in q4 van 2017 en q1 van 2018 nihil. Ik moest hard interen op mijn inkomstenbuffer en in februari – maart was ik daar wel klaar mee.

Die lage inkomsten zijn goed te zien in de omzetgrafiek hierboven, die ik uit mijn boekhoudprogramma gekopieerd heb: in 2017 (de oranje lijn) zakte mijn maandelijkse omzet al in augustus richting de nullijn, met een kleine opleving in november. In 2018 (de blauwe lijn) bleef die omzet nog drie maanden op de nullijn hangen.

Mocht je het naadje van de kous willen weten? Ieder streepje staat voor 5.000 euro omzet.

Meestal haal ik mijn hoogste omzet júist in november tot en met januari. Die klap die kwam dus wel aan….

Inmiddels gaan we naar eind augustus toe. Voor mij is dat altijd hét moment om even wat langer dan een maand vooruit te kijken: hoe is het dit jaar gegaan met de omzet en wat komt er nog aan?

Mijn inkomen: afhankelijk van weinig grote opdrachten

In grafiekvorm ziet de verdeling van mijn omzet over de klanten er zó uit:

opdrachtgevers grafiek

In 2018 heb ik tot nu toe (slechts) vijf opdrachten uitgevoerd waarvan twee met een bovengemiddeld en twee met een gemiddelde omzet. De kleinere hapjes uit de taart van hiernaast, dateren uit 2017.

Liever had ik natuurlijk een stuk of tien tot twintig opdrachten gekregen dit jaar, met per opdracht lagere opbrengsten. Dan heb je immers een veel stabieler inkomen en loop je minder risico. Want als ik die grootste opdracht had gemist, dan had mijn financiële plaatje er heel anders uit gezien. Maar goed. Dat is dus niet zo en het risico went vanzelf. En veel grote projecten zijn wel zo efficiënt omdat bijna al de uren die je werkt, ook echt declarabel zijn.

En de rest van het jaar…?

De drie grootste happen uit de taart die hierboven getoond wordt, betreffen nog lopende opdrachten waarvoor ik nog meer facturen kan sturen. Gewoonlijk stuur ik per opdracht namelijk twee facturen: 65% vooraf (ik maak soms namelijk ook veel kosten en die wil ik niet allemaal voorfinancieren) en 35% achteraf. Die achteraf-facturen komen er nog aan. Voor één langdurige opdracht factureer ik dit jaar maandelijks, dit is een soort interim-advies-klus.

Dan heb ik twee nieuwe opdrachten voor q4 en – op dit moment – nog drie offertes uitstaan, waarvan twee bij vaste klanten. Een offerte-aanvraag van een vaste klant maakt de kans op een “go” heel zeker, dus in mijn inkomstenoverzicht – die een jaar langer doorloopt dan vandaag – reken ik die omzet al mee voor 2018. De derde offerte ligt bij een nog-niet-klant en in een voor mij nieuwe sector. Ervaring in deze sector geeft meteen veel nieuwe kansen, dus als die offerte gehonoreerd zou worden, zou ik extra blij zijn.

Ik krijg vast nog meer offerte-aanvragen binnen, dit jaar. En met offerte-aanvragen en nieuwe opdrachten kan het snel gaan: vorige week schreef ik twee offertes en kreeg ik op beide offertes binnen een uur een “go”. De omzet uit deze nieuwe opdrachten zijn nog niet in de grafieken opgenomen. Ook gisteren had ik een offertebriefing, ik schreef de offerte gisteravond en tijdens het gesprek werd al letterlijk gezegd dat ze de offerte zouden tekenen als ik hem ter plekke even zou opstellen. Iets met haast. Altijd leuk als je eigenlijk tijd wil overhouden om je huis in te pakken….

Alles bij elkaar opgeteld…

Realistisch gezien ga ik in 2018 minimaal evenveel omzet krijgen als in 2017. Dat is fijn. Ik heb dit jaar extra uitgaven door mijn verhuizing.

Het kan ook nog eens zomaar zo zijn dat die omzet nog verder gaat groeien, het jaar is immers nog lang niet om en veel potentiële opdrachtgevers zijn nog op vakantie.
Omdat ik na mijn verhuizing ook nog eens minder vaste lasten ga hebben, wordt de kans op faillissement steeds kleiner en bouw ik steeds meer vermogen en passief inkomen op.

Ik heb me nooit ècht zorgen gemaakt, toen het zo rustig bleef aan het begin van het jaar. En ik kreeg gelijk. Zeker wanneer mijn reserves over een paar weken nog fix aangroeien vanwege de verkoop van mijn huis, gaat het wel goed komen. Ik keutel ondertussen rustigjes door. Op weg naar een nog HOT-ter leven.

6 gedachten over “Hoe zit het eigenlijk met die inkomsten?

 1. Wat fijn dat het zo goed gaat! En je hebt dat ook heel helder in beeld zeg, met grafieken enzo. Daar kan ik – met mijn eenvoudige Excellijstje met factuurnummers + bedragen, waarbij ik dan af en toe maar even een handmatige formule maak om een jaar te bekijken – wel wat van leren.

  Zoals je weet, heb ik juist heel veel kleinere dingen, voor minder geld. Dat heeft voordelen, maar ook zeker weer nadelen. Een maand met 30k ga ik hier (nog!) niet redden. En sommige kleine dingen moet je doen om wat goodwill te creëren, maar kosten soms veel te veel tijd in verhouding tot het bedrag dat je ervoor krijgt. Maar over het algemeen vind ik het wel heel fijn; het is vaak werken tegen de klok, maar dan kun je ook relatief snel factureren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die grafieken etc komen gewoon uit mijn boekhoudprogramma. Ik boek zelf de facturen in, aan de achterkant kan mijn accountant dan alle controles uitvoeren…

   Like

 2. Leuk zo’n grafiek. Moet het niet alleen jaren 2016/2017 zijn? Want het lijkt mij logisch dat je na augustus 2018 nog geen omzet hebt…

  Like

Reacties zijn gesloten.