Binnenkort heb ik weer een leuke tuin!

PermacultureZonesCone-300x168
afbeelding van hyperbrain.me

Nu het inpakken van de inhoud van mijn huis zo voorspoedig gaat en we inmiddels in de overbruggingsperiode zitten, namelijk in het boshuisje, vind ik het steeds leuker om af en toe al plannen te gaan maken voor ons nieuwe huis. Bijvoorbeeld over de tuin. Niet dat het al erg concreet is, hoor… daarvoor ben ik gewoon te moe van alle taken en klussen en bovendien heeft het geen prioriteit…. maar het is gewoon leuke voorpret om daar zo af en toe eens over na te denken of te dromen.

Permacultuur-zones

Zo links en rechts surfend kwam ik de website over permacultuur tegen. Daar ontdekte dat men een tuin indeelt in meerdere zones. In zone 0 wonen de mensen, in zone 1 kom je meerdere keren per dag, namelijk dát deel van je tuin waar je doorheen loopt als je je huis in-of-uit gaat. Ook heb je vanuit belangrijke ruimtes in je huis uitzicht op dat deel van je tuin. Vervolgens lopen de zones door tot 5: die delen van je tuin waar je soms weken lang niet komt. Deze laatste zone kun je zonder veel onderhoud gewoon laten voor wat het is.

Nog één keer mopperen over mijn oude tuin (en huis), vooruit dan maar….

Dáár gaat het in mijn oude tuin dus al mis. Ik had drie ramen in mijn huiskamer, hieronder zie je mijn uitzicht door die ramen. Dan snap je ook meteen één van de redenen waarom ik wil verhuizen……

Deze diashow vereist JavaScript.

Géén uitzicht op mijn tuin. dus. Ik zou die plant voor dat éne raam kunnen weghalen, maar da’s de voorkant. Met veel veel verkeer door de straat. En wanneer we vanuit onze voor- of achterdeur het huis verlaten dan lopen we dus langs het zijraam, dat raam met uitzicht op alleenmaarbaksteen. Of gewoon via de voordeur….

Ik heb zelfs geen zone 2. Dat zou namelijk die buitenplek zijn die je meerdere keren per dag bezoekt. Daarvoor komen twee plekken in aanmerking, de voortuin (met langsrazende auto’s) en – als ik de achterdeur gebruik – de geheel beklinkerde doorgang tussen mijn huis en dat van mijn buren.

Bovendien heb ik een aantal nogal woekerende planten. Hop, bijvoorbeeld, waarover ik laatst leerde dat die wel een halve meter per dag groeit. Dat kan ik beamen….: mijn hekel aan die plant is zó groot geworden dat ik me afvraag of ik ons nieuwe huis wel gekocht had wanneer er hop in groeide. Ik heb er nog naar gespeurd. Gelukkig géén hop…!

Een bijkomend probleem waar ik vooral de laatste jaren tegenaan liep, was dat mijn buurman-de-aannemer’s sinds een paar jaar zijn oude honden die overleden zijn, vervangen heeft door nieuwe exemplaren die de hele dag door blaffen en janken. Het is dus niet meer echt leuk voor me om even lekker in de tuin een boekje te lezen….

De nieuwe tuin

Dat wordt in het nieuwe huis wel anders. Alleen maar zone 1, want we kijken vanuit onze huiskamer zó de tuin in en deze is 10 bij 5, dus in haar geheel zichtbaar als je door de schuifdeuren naar buiten kijkt….

460_360x240

Er is ook wel een zone 2 – 5… dat is namelijk “gewoon” aan de andere kant van de schutting: een kleine strook gemeentegrond waar ik bést stiekem iets neer kan zetten. Een boom bijvoorbeeld, valt niks op, toch?!

Geen gras

Voor mij moet een tuin wel enigszins praktisch zijn, maar ik vind het ook helemaal niet erg om er een paar uurtjes per week in te rommelen. Tegen de tijd dat we in ons nieuwe huis trekken is Zonne zeven jaar. Geen klein meisje meer. Als je een klein kind heb dan is een grasveldje in je tuin een no-brainer. Maar kinderen van zeven, die gaan véél buiten spelen maar niet persé in onze tuin. Geen speelgras nodig dus. Dat geeft meteen veel meer mogelijkheden voor allerlei leuke hoekjes met kruiden, groente en hier-en-daar een fruitstruik. We hebben in ons nieuwe huis voldoende speelgras (mét kinderen!) voor de deur, en ook hebben we er speelzand. En een speeltuin, dat ook, overigens.

Kijk maar….:

Deze diashow vereist JavaScript.

Zandspeeltuin en gras-speeltuin lopen in elkaar over met daartussen een pad. Eén van de huizen met veel dak is binnenkort van ons. Die mét dakkapel en bankje voor het huis….

Een blank canvas

De huidige tuin is 5 bij 10, ligt op het zuiden en is nu nog niet zo heel erg inspirerend: stukkie verwaarloosd gazon, wat planten, klaar. Een prima blank canvas om mee aan de slag te gaan. Dat stukkie gras spit ik zó om…!

Ik kijk ernaar uit om wat betreft tuin een geheel andere uitdaging aan te gaan dan in het vorige huis:

van

“hoe zorg ik ervoor dat ik in die paar uur per week dat ik er tijd voor wil maken, de tuin enigszins leefbaar houd?”

via

“oh nee, niet de tuin in, het is vást weer een hop-ellende, ik wil ’t niet zien.. ik blijf binnen!!”

naar

“hoe zorg ik ervoor dat er in mijn relatief kleine tuin altijd wat te zien, te oogsten en te beleven is, zowel voor mezelf als voor de vogels en de insecten, een de tuin eigenlijk gewoon een extra plek wordt waar ik graag wil zijn?”.

Klinkt veel beter, toch?

 

Ik heb al wel wat plannetjes: ik wil wat hoekjes en spanning in de tuin waardoor je langer blijft kijken en sowieso snap ik niet dat mensen die een tuin én muur op het zuiden hebben, geen druiven laten groeien tegen de achtergevel.

Mocht jij nog andere gouden tips hebben, laat het me weten!

 

 

23 gedachten over “Binnenkort heb ik weer een leuke tuin!

 1. Eigenlijk is het dan een soort woonerf waar elk huis een eigen tuin heeft en er dan een gemeenschappelijke speelruimte met gras en speeltuigen is. Ziet er wel gezellig uit….Hopelijk tref je goede buren en Zonne leuke vriendjes en vriendinnetjes.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat hoop ik ook! En ik ga ook mijn best doen om alle buren van het pleintje te leren kennen… Lijkt me gaaf om een soort woongemeenschap op te bouwen daar… waarin we gewoon af en toe bij elkaar kunnen binnen lopen of spontaan met elkaar samen gaan picknicken of zo…. Dat moet toch haalbaar zijn? Dan komt die gezamenlijke moestuin, autodelen, een huis met zijn allen kopen als gemeenschappelijk eigendom enzovoorts, een jaartje later wel… 🙂

   Like

 2. ik heb een beetje saai advies: kijk eerst naar de structuur van je tuin:
  – waar wil je de tuin voor gebruiken: waar wil je zitten in de zon, waar in de schaduw, waar wil Zonne spelen, wat is de beste plek voor een pluktuintje voor kruiden: deel je tuin op in gebruikszones
  – zorg dat je tuin niet in een oogopslag te overzien is. Bijvoorbeeld door een slingerpad met kleine boom, een pergola, etc. Dat maakt dat er meer spanning in de tuin zit.

  Als je een grove indeling hebt, kun je gaan vervolgens gaan kijken naar de beplanting. Advies: kies op het zuiden struiken en planten uit die met weinig water toekunnen. Dat scheelt een hoop werk en treurnis in de zomer. Een goede catalogus voor vaste planten biedt vaste plant.be (er zijn er meer hoor, maar deze vind ik het meest praktisch). In de catalogus kun je o.a. zoeken op ‘habitat’: gemengde boord met droge grond (GB1 en OP1 of OP1b), of open plaatsen met droge grond. En bekijk vervolgens per seizoen wat je het beste aanstaat. Een werkelijk prachtige biologische kwekerij, ook om gewoon rond te lopen voor ideeen, is de Hessenhof in Ede, aan de rand van de Veluwe.
  – als je geinteresseerd bent in permacultuur, is de volgende website leuk om te bekijken: https://voedselbos.arborealis.nl/

  Geliked door 1 persoon

 3. Als je een muur op het zuiden hebt, kun je zelfs perziken en abrikozen telen. Let er wel op dat zo’n muur erg warm wordt: dus dat je ervoor zorgt, dat je de druiven niet helemaal op de muur bevestigd maar een kleine 10 cm er vanaf. Anders oogst je krenten. Woekerende planten zet in een een grote speciekuip, die je ingraaft. Of je gaat werken met antiwortel doek. Heb ik op de moestuin ook gedaan, de frambozen blijven zo redelijk binnen de perken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Leen het boek Tuin smakelijk van Vera Greutink maar uit de bieb. Dat is perma en moes bij elkaar. Misschien is dat wat voor je. Staan iig paar leuke tuinontwerpen in.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb een erg kleine tuin, moet best woekeren met ruimte. Ik heb speciekuipen(van de bouwmarkt, euro of zes in de aanbieding) als minimoestuin. Drie naast elkaar en op de randen staat een vierde. De hoogte in dus. Eén zit vol met kruiden, een vol met courgettes, biet, wortel. Ik heb er ook aardbeien staan. Wel een paar gaten in de bodem van die kuipen boren om teveel water af te voeren.

  Geliked door 1 persoon

 6. Lekker (ruikende) planten: dan moet je natuurlijk aan de roos, de lavendel en de rozemarijn! Rozemarijn en lavendel zijn ook heel goed te stekken – tenminste, ik heb nu vijf extra lavendelplanten, ga er later nóg meer maken! Leuk is dat toch, tuinplannen maken – haast nog leuker dan huisplannen!

  Geliked door 1 persoon

 7. Omzetting heeft helaas best veel tegels, maar in de loop der jaren haal ik er steeds wat uit (langs de randen en de muur op het zuiden. Dus mooie druif uit de Elzas meegenomen, braam geplant en inmiddels bezig met framboos en bosbes! Heerlijk. Half voor de druif staat de vierkante meter moestuin waar ik altijd wel wat in zaai. Zelfs courgette (op de hoek).

  Geliked door 1 persoon

 8. Aan de achterkant heb ik een soort hofje met links een lange muur (schuur vd buren) die nu voor 80% begroeid is door een passiebloem, mooie bloemen en er komen heerlijke eetbare oranje vruchten in. Er zijn draden gespannen waarop h/zij zich leuk vastklemt. In najaar wel helemaal weghalen, dan blijven ze het mooiste.
  En omdat het een wat besloten hofje is heb ik 3 kleuren oleanders die het heel goed doen.
  Verderop nog een 10 meter lange moestuin maar door omstandigheden alleen aardbeienveld 2×2 meter dit jaar.
  Allemaal stekken van een aardbeienplant die mij moeder heel veel jaren geleden op balkon had.

  Geliked door 1 persoon

 9. Aan snel groeiende planten als bruidssluier of klimop heb je veel onderhoud, lees snoeiwerk, om deze in toom te houden. Vermijd vooral de aankoop van wortelkruipers,( wilde framboos, bamboe) zodra je een stukje weghaalt komt het elders weer boven. Zoek vooral planten uit die tegen de zon kunnen, een hortensia is met de huidige zomer niet meer om aan te zien. Zorg voor natuurlijke schaduw door bomen op stam te planten, sowieso zijn bomen eigenlijk een must om hoogte verschil in de beplanting te creëren. Informeer je bij lokale kwekers in plaats van bij grote tuincentra. En uiteraard zorg dat je alles makkelijk kan water geven.
  Succes met je beplantingsplan!

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik zit als net verhuisde ook helemaal in de tuinpret! Die van mij is zo groot, dat ik er vrijwel alles mee kan doen wat ik wil. En dat is best veel. Ik merk dat ik voorlopig de neiging heb om stukje voor stukje aan de slag te gaan. Lekker experimenteren en klooien.

  Geliked door 1 persoon

 11. Mijn tuin – of vierkante postzegel, net hoe je het wilt zien – was ook best een uitdaging. Toen ik hier kwam had vriend gekozen voor een volledige bekleding met steen. ‘Wel zo makkelijk’. Valt vies tegen, want je zit dan ook met onkruid tussen de tegels, groene aanslag, enzovoorts. Bovendien valt er niets te kijken.

  Nu zit er eerst aan het huis een hele mooie overkapping; binnenin tegen de bovenkant hebben we nog zo’n soort golvend schaduwdoek opgehangen, waardoor het een beetje een Mediterraans tintje krijgt. BBQ en tuinset eronder, de palen worden langzaam maar zeker bekleed door de gele Campsissen (denk ik?) die we aan weerszijden gezet hebben.

  Verder ligt er wat gras in en heb ik langs de randen een klein moes- en bloementuintje. Vooral veel de hoogte in, want voor breedte is geen ruimte. Bovendien bedek je dan ook een beetje de schutting. Ik heb bijvoorbeeld een klimroos, een vlinderstruik (groeien héél snel en I ❤ vlinders), lavendel en nog wat bloemen en planten voor vlinders en bijen. Daarnaast heb ik een strook aardbeien, een flinke bos met drie soorten munt (je houdt van thee en personal finance of niet 😉 ) en wat losse dingen, zoals bosui, basilicum, bieslook etc.

  Oh, en we hebben van die tuinlampjes op zonne-energie, die je normaal in de grond steekt, gewoon met van die soort gereedschapsklemmen (waar je bijvoorbeeld een bezem in kunt klemmen) aan het schuurtje en de schuttingen gehangen. Dat ziet er veel netter uit en zo zie je ze ook veel beter.

  En als ik nu naar buiten kijk, dan word ik er wél blij van 🙂

  Like

   1. Die overkapping klinkt fijn, maar omdat ik vind dat mijn toekomstige huis eigenlijk al te groot is ga ik daar niet voor kiezen. En ook geen gras, dus!

    Vlinderstruik die groeit als een tierelier: ja klopt! Je kunt die struik overigens heel goed snoeien, wist je dat? Geen probleem om hem in toom te houden dus (tis geen hop…)!

    Ja.. lavendel… ik ben dól op planten die lekker ruiken!

    Like

 12. Een verandaatje aan je huis zodat je nog veel meer en langer buiten kunt zitten(werken) en genieten van je tuin.
  Ook hoef je dan ook niet al je buitenspullen telkens naar binnen te halen etc
  Aan de veranda kun je ook hangaardbeien etc hangen..
  Tis maar een idee hoor..iets waar wij altijd van genoten hebben en volgend bij ons nieuwe huisje weer gaan plaatsen..

  Like

Reacties zijn gesloten.