Voorlezen

shutterstock_732217162.jpg

We wonen nu 12 dagen in het boshuisje en daar hebben we inmiddels ons ritme opgepakt.

Dat ziet er wel anders uit dan in het oude huis.

Zo is de televisie nog niet aan geweest. Zonne vraagt er niet om, ik taal er niet naar. Dat Zonne er niet naar vraagt komt misschien eventueel ook wel omdat ik een beetje gejokt hebt en nadat ik de stekker eruit had gehaald, gezegd heb dat ‘ie stuk was….

Dat bevalt heel goed, zo zonder televisie. Ik ben ’s avonds productiever dan voorheen, toen ik weliswaar ook wel werkte ’s avonds maar dan wel met de TV aan, wat de concentratie natuurlijk niet bevorderde. Nu koos ik daar mijn klusjes wel op uit. Maar toch merk ik dat dit zo fijner is, met een muziekje aan in plaats van televisie…

Wat me ook helpt om ’s avonds aan de slag te gaan en blijven, is dat ik dagelijks klussen doe in het oude huis. Er is dus gewoonweg meer te doen voor me ’s avonds.

Kwalitijd

We maken tegenwoordig na het eten een avondwandelingetje met zijn tweetjes. En Pippa. Dat is fijn. Het is echt kwaliteit-tijd.

“Ik vind het fijn om ’s avonds met jou op avontuur te gaan en dingen te ontdekken mama…” zei Zonne gisteravond. Dat zegt alles.

Ik lees ook meer. Nòg meer… want ik las al veel. Maar in de avonden zat ik toch wel veel naar plat vermaak te staren en niet alleen op de televisie, ook veel social media, youtube etcetera. Nu lees ik – als ik niet werk – een boek. Met een muziekje aan en een wijntje erbij. Ik zit nog steeds veel te veel op social media, maar wel al veel minder: per avond driemaal een kwartier of zo. Dat leek heel weinig tot ik het zojuist opschreef… hm…

Ik dans. Dat ook. Ik dans veel. Ik was het dansen kwijt geraakt en nu heb ik het terug.

Bewust herinneringen maken

Zonne is alweer bijna zeven en ze is dus oud genoeg om zich deze periode in het boshuisje ter herinneren. En een pot met mooie jeugdherinneringen is één van de mooiste geschenken die je kinderen kunt schenken. Dat hoor ik nog regelmatig van deze kanjers… en ik ervaar dat zelf ook zo.

En wat is er nou mooier om terug te zien op die speciale periode in je jeugd waarin je met je mama in een klein boshuisje woonde? Met de liefste hond en poes waarmee je opgroeide tot in de puberteit (hopelijk….), die heerlijke geur van een vochtig bos in de ochtend, zonnestralen die tussen de bomen doorkieren, paddestoelen ontdekken en veel langzame zondagen met wafels en warme chocomel voor ontbijt…?

Dus ging dat wafelijzer mee. En daarnaast lees ik Zonne voor. Niet een verplicht rondje voor het slapengaan (dan spreken we namelijk de dag door en zing ik een liedje). Maar gewoon, als “wat zullen we gaan doen? Laten we samen verder lezen!”

De steen der wijzen

We lezen Harry Potter. Nadat ik besloten had om al mijn boeken op telaten halen door een opkoper, hield ik namelijk drie series en nog een stuk of 10 individuele boeken apart. Eén van die drie series die mocht blijven, was de Harry Potter serie. Voor Zonne. En ook een beetje voor mezelf.

Nadat we een indruk hebben gekregen van zijn miserabele leven bij de Duffelingen, is Harry inmiddels met Hagrid aangekomen in Londen. Zonne vindt het fantastisch.

“Mama…” verzuchtte ze laatst dromerig… “als jij het zo voorleest dan is het net een film”.

 

Ja meisje. Zo leuk kan lezen zijn….!

10 gedachten over “Voorlezen

 1. Schiet je niet regelmatig in de lach bij het voorlezen van HP? Vooral bij de eerste 2 boeken heb ik heel veel en uitbundig gelachen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb de kinderen ook vanaf baby voorgelezen. Daarna werd het een slaapritueel, maar ook vaak even tussendoor. Vooral dochter was er dol op. In haar spel met de poppen en beren, las ze ook voor en ze heeft zichzelf als kleuter leren lezen. Later bleek dat ze een leesprobleem heeft (iets met haar oogspieren) en als puber heeft ze weinig plezier in lezen. Ze leest wel een meidenmagazine en wat strips maar een gewoon boek legt ze al snel weg. Voorgelezen worden wil ze niet meer. Boeken voor het VO lezen ze in de klas. Zoon is dyslectisch en die heb ik tot ruim 15 jaar voorgelezen. Dan moest hij een boek lezen voor het VO en dan lazen we het samen. Ik deels voor en hij een bladzijde of 2 zelf. Ook Engelse en Franse boeken. Fijne boeken gelezen samen. Ook hij is helaas, maar wel begrijpelijk, geen lezer. Hij is wel heel dol op een heel dik boek van/over George Harrison.

  Geliked door 1 persoon

 3. Voorlezen blijft fijn. Wij hebben de afgelopen vakantie een aantal luisterboeken ‘gelezen’ in de auto. Van Astrid Lindgren, Roald Dahl tot Mees Kees. Ook voor de volwassenen erg leuk.

  Geliked door 1 persoon

 4. Heerlijk om zo herinneringen te maken. Ik heb van het voorlezen, tot ver in de puberteit, net zo veel genoten als onze kinderen. En als ik dan lees dat je Harry Potter voorleest, dan denk ik dat het hoog tijd is dat ik die boeken weer eens ga lezen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik lees mijn dochter van bijna 13 ook nog regelmatig voor. Heerlijk vinden we dat. Ik prober haar nu ook mij voor te laten lezen. Wij zijn nu bezig in de serie Suzy D. heerlijke meisjes puber boeken.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.