Het is volbracht

Ik bleef goedgeluimd gedurende deze hele verhuizing. Ook toen bleek dat de verhuizers niet voorbereid waren op de demontage van de kasten. Ik leende gewoon nog een allerlaatste keer wat gereedschap van de buurman.

Terwijl ik de badkamer alvast poetste en koffie zette, brachten zij alles naar de opslag. Ze moesten twee keer rijden want het vrachtwagentje was wel erg klein.

En toen ze het niet voor elkaar kregen om de kastdeuren de trap af te krijgen en deze deuren om onduidelijke redenen niet uit elkaar wilden halen, belde ik een vriend. Die kwam met een setje speciaal gereedschap en we demonteerde de deuren zelf. Ik bracht ze naar de opslag waar de mannen net klaar leken te zijn. Zij voegden die deuren nog even toe.

Vervolgens heb ik nog een volle dag èn – gelukkig – hulp voor het poetsen van het huis. Toch valt dat uiteindelijk weer tegen. Terwijl Zonne in de geheel lege woonkamer een voorstelling danst en zingt op muziek van Kinderen voor Kinderen, soppen wij de keukenkastjes uit. Ik schaam me wel een beetje: ze zijn veel vettiger en ranziger dan ik dacht.

Ter plekke maak ik een aantal reminders aan: één keer per jaar alle keukenkastjes schoon.

De hulp had zelf ook nog wat ideetjes om te doen tijdens de grote poetsdag. Dus we lopen even snel een rondje om ons nieuwe huis dat over twee maanden van ons is. Ook de school van Zonne moest geshowd worden.

Ik heb het dan al helemaal gehad. Maar Pippa moet toch echt opnieuw uitgelaten en de poetshulp wil ons boshuisje bewonderen en het is etenstijd want de volgende dag een schooldagje dus Zonne moet op tijd naar bed en ik kan die poetshulp vanzelfsprekend niet naar huis laten gaan zonder een fatsoenlijke maaltijd aan te bieden.

Er is geen pizzeria om de hoek bij het boshuisje dus ik voorzie haar van een drankje, geef aandacht aan mijn dochter en bereid een verse maaltijd. Rijst, sperzieboontjes, paddenstoelen, tofu en satésaus. Het bezoek blijft gezellig hangen dus komt er koffie. En de afwas. En kletsen met het bezoek over de nieuwe auto die gekocht is. En voorlezen. En bedritueel. En welke volgorde weet ik niet meer.

En vanmorgen Zonne weer naar school, Pippa uitlaten. Ik huil een beetje wanneer ik tien minuten lang loop te zoeken naar mijn pumps die mee moeten voor later, voor bij de notaris. Ik ben moe. En het gasfornuis in het oude huis nog schoon en de koelkast en natuurlijk ook de keukenvloer. En de achterdeur. En voor de zekerheid ook maar alle andere deuren. En de vensterbanken.

Voor het laatst in mijn leven dat ik een keukenvloer met schuursponsen schoon schrob. Nooit meer een witte keukenvloer. What were they thinking……

Een feestelijke fles goede bubbelwijn op het aanrecht klaargezet voor de nieuwe bewoners.

In een roes met een mooie jurk en pumps – yep toch gevonden – de rondleiding voor de nieuwe bewoners. Met uitleg. Het huis is nog nooit zo leeg en zo schoon geweest; leger en schoner dan toen wij 12 jaar geleden de sleutels kregen. Meterstanden opgenomen.

Met roes en al naar het prachtige Jugendstil kantoor van de notaris. Handtekeningen zetten en papieren mee. Felicitaties in ontvangst nemen en uitdelen. Glimlachen en beleefd. Ik teken gedachteloos en blind bij het kruisje. De laatste spullen naar de opslag: stofzuiger, poets-spullen.

Boodschappen. Regeldingen voor werk. Om drie uur op het schoolplein. Inmiddels sta ik te tollen op mijn benen. Die werk-achterstand werk ik morgen wel weg en eventuele dringende berichtjes van opdrachtgevers heb ik vakkundig genegeerd. Ik heb het ze laten weten: ik verhuis vandaag. Ik ben er niet voor ze. Ook niet voor gillend belangrijke dingen. Helaas.

Ik ben moe maar het is volbracht. Het huis heeft nieuwe eigenaars. Ik hoop dat ze er gelukkig worden. Het is een fijn huis en met alle verbouwplannen komt het vast wel goed.

Vanavond eten wij gewoon een broodmaaltijd. En dan gaan we samen naar bed. Morgen is mijn leven weer van mezelf.

20180903_1813397782503640960285765.jpg

 

 

29 gedachten over “Het is volbracht

 1. Leuk dat je een attentie voor de kopers van je huis achterliet.
  Ik ben in m’n volwassen leven zeker 9 x verhuisd en vind het niet meer dan normaal dat je een huis schoon achterlaat, ongeacht of de nieuwe bewoners gaan verbouwen of niet.
  Nu eerst maar even bijkomen voor de volgende stap.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wauw, wat een werk! en een reacties… 😉
  Wat fijn dat je de moeite neemt om je huis schoon op te leveren en een rondje mee te lopen voor uitleg etc.
  geniet van je bosleventje! het is ook de mooiste tijd van het jaar om in een bos te wonen 😀

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een werk heb je je op je hals gehaald. Bezem schoon opleveren is meer dan voldoende. Het eerste wat mensen gaan doen is verbouwen en schoonmaken. Die witte vloer is binnen een uur weer zwart. Als nieuwe bewoner zou ik je vreemd hebben aangekeken als je aanwezig was als ik mijn nieuwe huis zou bekijken. O, nee, ik stuur altijd de makelaar om de opname voor overdracht te doen. Het is geen verjaardagskado.

  Nu lekker genieten van je boshuisje en straks je nieuwe huis. Dan wil je misschien al die opgeslagen spullen niet meer hebben omdat je ze niet nodig blijkt te hebben.

  Like

  1. Lieverd, ik sta er volledig achter dat ik mijn huis schoon opgeleverd heb. En nee. De nieuwe bewoners gaan niet meteen verbouwen, ze gaan nog gebruik maken van de te verbouwen ruimtes. Ik heb dat even nagevraagd.

   En ik hoop dat de bewoners van ons toekomstige huis geen voorbeeld aan jou nemen, maar het huis ook gewoon netjes en fris opleveren.

   Like

  2. Wij hebben het recent ook schoon opgeleverd. Zo hoort dat gewoon, ook al weet je dat ze het zelf overdoen.

   Het huis wat wij kregen was ook keurig achtergelaten. Dat is fijn om te krijgen!

   Geliked door 1 persoon

 4. “Zo en nu eerst een…” 😉 meid, wat een werk en dan inderdaad ook nog alle ballen de lucht in houden. Wat fijn dat het nu achter de rug is. En nu eyes on the future!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik reageer nooit maar nu moet me iets van het hart. Je schrijft wel een beetje hatelijk over de hulp. Besef je wel dat de hulp jouw achterstallig werk, vuil huis en zooi, mee helpt opruimen? Ik hoop voor haar dat ze niet mee leest want dan is ze niet zo blij met jou denk ik.

  Like

  1. Interessant dat je nu wél reageert, jammer dat je de context mist in mijn stukje en dat je berichtje deze toon heeft. In navolging van hoe jij een en ander invult en daarop reageert wil ik je even laten weten dat ik in ieder geval “niet zo blij ben” met je reactie. Dus als het zo moet, blijf dan vooral lekker passief meelezen!

   Ik lees mijn beschrijving van mijn hulp heel anders en kijk ook anders aan tegen de vermeende achterstalligheid van mijn “vuile huis en zooi”.

   Like

 6. Fijn dat dit klaar is. Het is een hectische periode vaak, dat verhuizen. En dan is zoń maalijd of een kletspraatje net even te veel soms. Groot gelijk dat je nu even zo rustig mogelijk aan doet.

  Like

 7. Gefeliciteerd, klaar, afgesloten,fijn!
  Vandaag wel een dansje maken hè, in je boshuisje.
  Wij verhuisden 3 keer in 2 jaar en elke keer viel het tegen. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh wat vervelend dat het steeds tegenviel. GElukkig was dat voor mij niet het geval. Het was vermoeiend en veel werk, maar dat had ik vantevoren al voelen aankomen…..

   Like

 8. Wij verhuisden vorig jaar. Vrienden van ons zijn recent verhuisd. Het is intens vermoeiend. Verhuizen staat in de top tien van meest stressvolle gebeurtenissen en ja, dat geloof ik wel. (Het was niet zo, toen ik van studentenkamer naar studentenkamer verhuisde. Maar het is wel zo als je een heel huis moet verhuizen, blijkt).

  Wel gold voor mij dat het allemaal beter werd toen het oude huis weg was. Dat geldt nu ook voor die vrienden van mij (zij hebben de sleutel van hun vorige huurhuis nu ingeleverd), en voor jou. Dus vanaf nu is het allemaal weer iets eenvoudiger, en gaat het bergop. Op naar een steeds betere situatie in je nieuwe toekomstige huis!

  Maar voor nu: lekker slapen gewenst!

  Geliked door 1 persoon

 9. Jaaaa, die vermoeidheid. Wij zijn inmiddels bijna een jaar post-verhuizing maar ik kans e vermoeidheid in mijn lijf en de volheid van mijn hoofd zo weer terughalen. En ook de opluchting van iets afsluiten en het volgende stapje naar de volgende fase zetten. Ons leven is zoveel lichter dan voorheen – dat gun ik jou ook (en komt volgens mij helemaal goed als ik het zo lees)

  Geliked door 1 persoon

 10. Gefeliciteerd met de overdracht, is toch ook wel een klein beetje emotioneel moment ondanks dat je blij bent dat je er weg bent.
  Ik hoefde mijn huis niet te poetsen, ze wilden er zo snel in, na lang gedoe met hun hypotheek, dat ze zelfs hebben geholpen met mijn verhuizing.

  Like

 11. verhuizen is altijd enorm pittig! en juist omdat je t, gelukkig, niet al te vaak doet, kom je altijd dingen tegen van misschien had ik dat anders moeten doen 😉 maar hey, het is gelukt!! super!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Nou eerlijk gezegd vind ik dat het heel goed gegaan is en zou ik het de volgende keer weer zo doen. Maar het is gewoon veel werk…. 😎

   Like

 12. Well done. Je mag trots zijn op jezekf!! En erg traag op je eerdere bericht aan mij: inderdaad een verademig een blog zonder advertenties. Je hebt een stoer wijf! En de andere gezinsleden vast ook!

  Geliked door 1 persoon

 13. Zoo..wat een drukke, intense dagen heb je nu achter de rug. Geniet van de rust samen de komende maanden… en dan op naar de leuke kanten van een nieuw huis straks.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.