Les in minimalisme: waarom voor mij een capsule wardrobe niet werkt

20180913_1108255045317120118095493.jpg

Toen ik in in juli vooruit keek naar onze periode in het boshuisje en mijmerde over consuminderen, bedacht ik dat ik deze periode mooi zou kunnen gebruiken om te oefenen in minimalisme.

Ik zei toen:

Ik kan best minimalistisch leven. In de Sunnybus bijvoorbeeld. Daar lopen de voorwerpen niet vanzelf terug naar de plek waar ze niet horen.

En wie weet gaat dat ook wel lukken in ons vakantiehuisje, waar we over 50 nachtjes slapen in trekken. Dat schattige minihuisje in het bos, waar een tafeltje staat waar nét twee borden en een schaal op passen. Met amper kasten.

Dus ik ga die tijd maar eens lekker gebruiken om te oefenen in minimalisme. Ik ga voor de capsule wardrobe voor mezelf en Zonne. Vier pannen. Twee ontbijtbordjes, twee glazen, twee bekers, twee mokken en twee dinerborden. Twee schaaltjes voor yoghurt-met-muesli.

Een kleine week geleden wilde ik dus aan de slag met die capsule wardrobe, als experiment. 

Dus ik vroeg aan Anja, dé expert op het gebied van minimalisme: ” … Over die was heb ik een vraagje….. Ik was graag met een volle trommel, alleen al voor het milieu. Maar met een kleine garderobe is je kleding “op” voordat die trommel vol is…. Hoe doe jij dat?”

Haar antwoord: “Ik ben niet de enige voor wie ik de was doe 😉 dat scheelt natuurlijk al. Met meerdere mensen is ‘ie sneller vol. En bij mij gaat vrijwel alles in de trommel, handdoeken, beddengoed, ondergoed etc. gewoon samen. Ik sorteer wel op licht en op kleur/donker, maar dat is het dan ook wel. Maar ik was dus minder en als ik was, was ik alles wat ik daarvoor heb aangehad – en is dus ook vrijwel alles weer droog (in de kast) op hetzelfde moment. Feitelijk kun je wassen en drogen op één dag (24 u) en als je dus nog één outfit hebt om te dragen, kom je “uit”.

Dus…..

Ik zie meteen beren op de weg. Want die leuke capsule wardrobes van Anja, zoals voor de herfst en voor de zomer  .. of gewoon een piramide….   die je handig combineert op verschillende manier, die zouden in theorie kunnen opstapelen in de was tot alles “op” is. Maar zij heeft geen ervaring met de praktijk van een klein gezin. En dat geldt ook voor Gerlinde, die ook weinig kleding heeft maar wél een gezin van zes…

Ik merkte meteen dat ik me liet leiden door Anja’s eerste twee zinnen in haar antwoord aan mij: “Ik ben niet de enige voor wie ik de was doe, dat scheelt natuurlijk al. Met meerdere mensen is ‘ie sneller vol.

Mijn eerste conclusie was dus dat ik lekker in mijn comfortzone kon blijven met mijn grotere-dan-capsule-wardrobe. Zonder hier nog maar een minuut over na te denken. Want hee, daar kan ik óók niks aan doen… wij hebben nu eenmaal een klein gezin.

 

Smoesje.

 

Ik ga er dus toch mee aan de slag maar dan anders. Dat deed ik al tijdens mij verhuizing: veel kleding van zowel Zonne als mijzelf ging naar het goede doel en een ander deel naar de opslag. Toch heb ik in ons boshuisje meer dan de “28+2” kledingstukken hangen en liggen dan die Anja beschrijft.

Na een gesprekje met mezelf heb ik besloten dat ik niet de regels van een piramide laat bepalen wat ik draag, maar mijn eigen gedrag. Ik heb dus al mijn kleding die ik opgevouwen bewaar, in de dekenkist gedaan en de “hangkleding” hangt met de kledinghangers “zoals het hoort”. Alles wat uit de was komt, draag ik blijkbaar. Dus dat kan in de kast en die kleding is dan vanzelf weer aan de beurt om opnieuw gedragen te worden. Gedragen kleding die ik graag ophang, hang ik met de hanger “andersom op” en daar komt dus ook de kleding die “uit de was komt”.

Zo kom ik er vanzelf achter wat er in mijn persoonlijke “capsule” hoort. Mijn wasmand is overigens vol, nu. Er is dan ook weinig kleding “over” om te dragen (met uitzondering van wat er in die dekenkist zit maar daarvan doe ik nog even net alsof het niet bestaat…).

En dan Zonne.. die komt ook om in de kleren, nog steeds… maar dat is stap twee… Stap 1 voor háár garderobe is vooral niets meer bij kopen. Ze groeit er vanzelf uit….

 

14 gedachten over “Les in minimalisme: waarom voor mij een capsule wardrobe niet werkt

 1. Ik heb een poosje terug een lintje in mijn hanggedeelte gehangen, alles wat ik draag, hang ik daarachter. Zo kom ik ook een beetje tot mijn eigen capsule. Althans, dat was het plan. In de praktijk draag ik gewoon alles, zodat ik het aan de andere kant van het lintje kan hangen. Dan maak je natuurlijk optimaal gebruik van wat je hebt, maar kom je nooit aan zo’n minimalistische wardrobe.

  Maar ja, wij zijn ook met z’n tweetjes en maken heel weinig vies (vriend heeft af en toe wat T-shirts en ik zit natuurlijk de hele dag achter m’n computer, dus het is altijd al 1) de vraag of ik überhaupt uit m’n badjas kom en 2) hoe vies het dan kan worden). Dan heb ik dus ook niet veel kleding nodig, maar ben ik waarschijnlijk wel overal allang doorheen, voor het tijd wordt om te wassen.

  Wat ik overigens nu wel doe is meer op setjes en veelzijdigheid letten. Toen ik van de zomer nog een keer met die personal shopper op pad ben geweest, had ik bijvoorbeeld ook wat eigen kleding meegenomen, zodat we daar verschillende dingen bij konden halen. Ik ga straks voor de winter nog één keer en dan wil ik eigenlijk ook wat zomerdingen meenemen, zodat ik er iets bij vind waardoor ik het ook winters kan maken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit herken ik wel, bovendien zit ik thuis altijd in mijn oude kloffie vanwege de katten + haren (veeel haaaren).

   Like

 2. Ik heb een enorme hekel aan kleding kopen, en sla online de plank ook vaak mis wat kledingaanschaf betreft. Als gevolg daarvan heb ik zonder enige moeite al een soort capsule wardrope. Het scheelt overigens ook dat ik veel thuiswerk en op de dagen dat ik toch de deur uit moet vaak ook gewoon een casual outfit kan dragen.

  Like

 3. Wij wassen graag ook efficient, zeker omdat we een 12 (!) kg machine hebben. Gelukkig hebben we nog een hoop kleren, dus die manden (wit/licht, donker en rood/groen/paars) worden ongeveer 1 keer per week (of twee) gedaan. Maar het plan gaat nu de verkeerde kant op, want heb in al 6 jaar geen kleding gekocht, en Mrs alleen voor haar werk wat vervangingsmateriaal. Kortom, die kast is hard aan het uitdunnen….. dilemma…..meer kleding or anders gaan wassen??

  Geliked door 1 persoon

  1. 12 kilo!!!, que, dat is een profi machine. Ik heb een 7kg machine met drie kinderen. Dat is de grootste ‘normale’. Waarom hebben jullie zo’n joekel?

   Like

 4. Wauw, ik vind dat er al heel erg capsule wardrobe uit zien! Ik dacht van mezelf dus dat ik echt heel veel had weggedaan voordat ik hierheen verhuisde. Er zijn tig vuilniszakken met kleding, beddengoed en schoenen naar de kledingcontainer gegaan. En ik heb het afgelopen jaar zo goed als niets gekocht.

  Maar ik vind nu nog steeds dat ik teveel heb. Komt ook omdat ik hier op mijn landje rustig in oude T-shirts met gaten erin werk. Maar ik heb ook van die broeken die ik misschien ooit nog weleens ga passen. Jurken waar misschien ooit nog weleens een gelegenheid voor is. Ik heb het afgelopen jaar geloof ik één keer een jurk aan gehad. Naar de notaris.

  Like

  1. Pssst.. mijn wasmand is vol… 🙂

   … ik heb mijn schoenen op dit moment in de (droge waterdichte) schuur naast mijn huis staan. Dat is best een goede plek…

   Tja ik draag op thuiswerkdagen dus ook graag t-shirts met gaten. Maar naar de zwemles van Zonne een jurk (want tis daar benauwd) en zakelijk weer een heel andere soort jurk of een rok en jasje… dus daar ga je al….

   🙂

   Like

 5. Leven zoals het ‘moet’ werkt nooit. Waarom zou je capsule wardrobe maar bestaan uit 28+2 spullen. Gewoon kijken wat voor jou het beste werkt. 40 producten is ook al een hele vermindering vergeleken de gemiddelde kleding kast. En het is voor jou wellicht makkelijker (en minder stressvol) om zo je was machine vol te draaien. Iets wat ook erg belangrijk is in je ogen. Dus lekker minderen tot het punt dat nog comfortabel voelt, zo doe ik het ook! 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik ga niet akkoord met “wassen en drogen kun je in 24 u” tenzij het goed weer is en de was buiten kan drogen natuurlijk of als je een droogkast gebruikt. Wij hebben geen droogkast en drogen alle was ofwel buiten aan de wasdraad en bij koud en regenweer op een wasrekje in de keuken. Sommige kledingstukken zijn echt niet droog na 24 u : jeansbroeken, lakens die dubbel gevouwen liggen op het wasrek,…..wollen truien….

  Like

  1. In koud en nat weer droog ik altijd “na” op de verwarming. Want inderdaad: het duurt soms wel langer dan 24 uur om de was te drogen.

   Like

Reacties zijn gesloten.