Sunny…. houwen of niet…

Nadat ik meer dan twee uur bezig was geweest om mijn tent in te pakken vanwege een watervlugge dreumes die bijna in zeven sloten tegelijkertijd liep, besloot ik dat ik er wel klaar mee was: als alleenstaande moeder met een klein kind op vakantie gunde ik mezelf het comfort van “alles bij de hand”. Dus ik verdiepte me in de wondere wereld van de campers en ontdekte dat die huisjes – op – wielen reteduur waren….

Maar wél heel fijn…

… om een weekendje mee weg te gaan, bijvoorbeeld… en dat je dan binnen een half uurtje nadat je dat besluit genomen had op weg kon zijn… kwestie van de boel ingepakt houden en alleen de inhoud van de koelkast plus een half broodje overhevelen naar de camper….

 

Ondanks de hoge aanschafskosten kwam ze er dus, de Sunnybus. Dat was ook in de tijd dat ik nog niet zo financieel bewust was en bovendien een goed zakelijk jaar draaide. In zo’n geval kijk je dus blijkbaar niet naar een duizendje of twee. Ik niet, in ieder geval, toen….

Dus kocht ik de Sunnybus. Een heerlijke retro bus uit 1986 met een sterke motor, waardoor ik ook op de snelweg acceptabele snelheden kon bereiken en “met het verkeer mee kon rijden”. Een bus in vijftig tinten beige die ik daarom al snel restylede door funky kleurtjes toe te voegen.

Er volgden roadtrips in de zomer en veel weekjes en weekendjes weg in het voor- en naseizoen. Omdat Sunny behoorlijk in de papieren liep qua belasting en verzekering, en ook wel van een slokje hield, verkocht ik de auto die we toen hadden. Dat betekende dat ik ook een groot deel van mijn zakelijke afspraken – door het hele land – met de bus onderweg was. Soms leverde dat meteen aan het begin van een zakenmeeting leuke gespreksstof op, maar meestal zagen mijn zakenrelaties niet dat ik niet met de geijkte zwarte sedan van Duitse oorsprong aan was gekomen.

Ondanks haar hoge leeftijd heeft de Sunnybus me niet vaak in de steek gelaten. Alleen de accu’s liepen nogal snel leeg, ondanks dat de garage bleef zeggen dat er geen lekstroom was… En een half jaar geleden hield de LPG-installatie ermee op. Ik betaalde dus een hoog tarief aan belastingen zonder nog langer het voordeel van goedkope (èn milieuvriendelijkere) brandstof te profiteren. En helaas kon ik de bus op dat moment niet voor een maandje-of-zo missen om dat probleem te verhelpen. De monteurs hadden eerder al eens twee weken lang iedere dag wat gecheckt.. zonder de oorzaak van het probleem te vinden…

Ja mensen. Als je een bus uit 1986 rijdt dan moet je soms geduld hebben. Er zit geen computer in die vertelt wat het probleem is. Garages met monteurs die expertise hebben zitten nooit om de hoek en hebben een iets andere werkwijze dan wanneer je vijf jaar oude auto hapert.

Een verhoogde VW T3 als “dagelijks / wekelijks vervoer” is niet ideaal. Hij past bijvoorbeeld niet in parkeergarages wegens te hoog. En de bus vangt nogal veel wind, waardoor een ritje niet altijd relaxed is: je moet actief tegen de windvlagen in sturen en bovendien is er veel geluid in de bus waardoor een gezellig achtergrondmuziekje het qua volume niet wint. En.. tja.. geen stuurbekrachtiging en een behoorlijke draaicirkel.

Een VW T3 is ook niet persé een ideaal kampeermiddel wanneer je ervoor kiest om langer dan een week op één locatie te blijven: òf je moet regelmatig de tarp eraf halen, de luifel inrollen en alles in de bus vastzetten, òf je zoekt een camping in de buurt van een supermarkt en doet alles op de fiets èn neemt een druppellader mee om je accu bij te laten vanwege te lang stil staan…
En een meisje van 6-7-8- jaar dat houdt van samen spelen met vriendjes en vriendinnetjes die ze om de camping heeft ontmoet, wil niet persé dagelijks of om de dag een paar uur moeten rijden om dan weer opnieuw vriendjes te maken….

 

Kortom: de Sunnybus is fantástisch voor weekendjes weg en leuke roadtrips, maar niet voor dagelijks gebruik en óók niet voor kampeervakanties waarbij je wat langer op één plek blijft.
Dagelijks gebruik is eigenlijk ook zonde, aangezien T3’s nogal gevoelig zijn voor roest en dus beter ergens binnen kunnen slapen wanneer het buiten rotweer is….

Ik heb dus sowieso besloten dat de Sunnybus niet meer mijn dagelijks vervoermiddel gaat zijn.

 

Ik kocht dus (weer) een auto. Voor het gemak, ik geef Lily die het precies weet allemaal in een reactie op een eerder blogartikel van me, helemaal gelijk. Het scheelt me namelijk ook gewoon (veel) reistijd: ik moet toch echt zo eens of twee keer per week naar locaties in heel Nederland en vind de dubbele reistijd met OV dan toch echt te lang.

 

Maar nu…? Sunny gaat sowieso volgende week naar de garage. Nu ik `t bussie voorlopig niet nodig heb omdat er geen weekendjes “naar buiten” meer nodig zijn – we wonen immers buiten, nu – kunnen de garagemannen de tijd nemen om ’t te fixen. Ook in ons nieuwe huis is er meer “buiten” – want meer daglicht. En minder burengerucht, dus minder redenen om het huis te ontvluchten.

 

En dat geeft mij de tijd en redenen om na te denken….. Ga ik het busje houden òf zijn we als gezinnetje “doorgegroeid” naar een andere manier van op vakantie gaan….?

Om sentimentele redenen een camperbus aanhouden vind ik namelijk geen reden genoeg…. en ook niet omdat ik “ooit” graag een jaar lang een roadtrip met Zonne zou willen maken in een camper. Want die roadtrip gaat er dit jaar en ook volgend jaar niet komen….

Aan de andere kant heb ik over een paar maanden de ruimte voor een “meeslapende oppas” in ons nieuwe huis. Dat vergroot mijn mogelijkheden om zo eens per maand een kinderloos weekendje weg te gaan: klimmen in de Ardennen, Duitsland of Frankrijk. Of een weekendje geocachen….

 

Ik houd het nog even in beraad….

20 gedachten over “Sunny…. houwen of niet…

 1. Lastig hoor, die keuzes. Ik vind je Sunnybus avonturen ook erg leuk om te lezen, dus in die zin hoeft die van mij niet weg 😉 Huren is niet echt een optie volgens mij, gezien de huidige huurprijzen, maar dat weet jezelf ook wel. En een BB is heel erg leuk, maar ik zou het zelf best lastig vinden om aan die prijzen per nacht te wennen, al is het dan op jaarbasis net zo duur/wat goedkoper (afhankelijk hoe vaak je weg/in BB wil slapen natuurlijk). We lezen het vanzelf. Wij schorsen de camper nu heel erg vaak, gezien je met campers ouder dan 15 jaar voor rond 20 euro per keer onbeperkt aantal x per jaar mag schorsen (wel minimaal 30 dagen) en gezien de WB van onze camper erg hoog is (ruim 90 euro/maand) heeft dat voor ons echt zin. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 2. als je dagelijkse auto een trekhaak heeft: er zijn ook hele kleine caravannetjes. Die je vol kan laten staan, en dan net als de sunnybus op weg mee gaan.
  (of natuurlijk jezelf in een tent laten slapen op je me-time-weekendjes-weg. Want B&B is er misschien niet altijd, waar jij wilt actieven)

  Geliked door 1 persoon

 3. Verkopen zou ik erg terughoudend in zijn. Kan altijd nog.

  Vroeger kocht ik ze voor 1000 gulden nu heb je de meest oude T3 voor 3 a 4 duizend euro en dan zien ze er niet uit. Misschien eerst een tijdje schorsen.

  Geliked door 1 persoon

 4. 🙂 waanzinnig gaaf een camperbusje hebben, maar soms ook ineens minder “handig”….
  Op zich is deze nu verkopen (omdat je zoals je zegt de komende 2 jaar er eigenlijk geen plannen mee hebt) en dan eventueel daarna eens kijken of je er dan nog een kunt/wil kopen of huren kan toch altijd ook nog?

  Geliked door 1 persoon

 5. Hier een T2 uit 1975 als ‘gewone’ gezinsauto. De kinderen noemen hem de opabus omdat ze denken dat hij net zo oud is als een opa (au!). Ideaal voor alles erin gooien (of laten liggen) en gaan, iets minder ideaal voor opschieten, verbruik en milieuzones in buitenland. Maar ach, dan doen we er wat langer over, steken we wat uitgespaarde wegenbelasting en verzekeringskosten in wat meer benzine en googlen we de milieuvoorwaarden voordat we een grote stad opzoeken (of nemen we de mogelijke boete voor lief). Wij hebben een berg tentjes en stretchers en slaapzakken vast achterin liggen, plek genoeg voor en altijd klaar om een weekendje weg te gaan. Daarnaast huren we in de koudere maanden gewoon een huisje of een caravan.
  Als je de nostalgie wil behouden en toch van de camper af wil, ze zijn er ook als ‘gewone’ auto. En een Echte Gewone Grote Mensen Auto is ook wel een beetje saai, toch?

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja, is ook zo. Ik denk dat ik vast een beetje angst heb dat jij geen sunnybusverhalen meer gaat posten :p Doe maar een hoop kekkekerrevenverhalen dan!
    Ik heb natuurlijk wel makkelijk praten omdat we ook nog een saai tweede autootje hebben voor als het wél effe snel en goedkoper moet.

    Geliked door 1 persoon

 6. Wij hebben een t4 uit 1992. Ideaal. Honden erin en gaan. We zijn direct op vakantie. Wij hebben een hefdak dus makkelijker in dagelijks gebruik. Ook als husband gaat surfen. Alles past. Maar wel spierballen nodig voor het dak en die heb ik niet meer. En zoals je zegt altijd fiets oid nodig voor de broodjs s ochtends. Moeilijke beslissing. Gelukkig een redelijk waardevaste kampeerbus. Liefhebbers genoeg als je wilt verkopen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Kun je niet ene busje huren als dat nodig is, of is er niet een soort greenwheels ofzo?!? Geen idee. Lijkt me wel lastig zo’n ding in beheer te hebben als je hem maar af en toe gebruikt.

  Geliked door 1 persoon

   1. Maar ik geloof, na het lezen van de commentaren, dat ik een van de weinigen ben die verder niet zo veel gevoel heeft voor de charme van de legacy bussen…. hahaha.

    Geliked door 1 persoon

 8. Ja zo’n camper is zeker leuk, wij hadden ‘m vroeger ook, maar ook wel een blok aan je been, voor dagelijks gebruik onhandig en voor af en toe er mee weg te duur.
  Tegenwoordig zoeken we B&Bs, relatief goedkoop en ook best leuk.
  Ook voor geocaching op onbekende plekken.

  Like

Reacties zijn gesloten.