Zo’n convectorput verwijderen, da’s nog niet zo eenvoudig…

Afbeeldingsresultaat voor put

Tja mensen. Reken er maar op dat u de komende tijd veel gaat lezen over de wondere wereld van woningverbeteringen.  Ik heb namelijk daar geen verstand van en ik neem u graag mee op mijn reis naar kennis en keuzes….

Het begon gisteren dus met dat keramisch parket. Ik vond het mooi en zo, dus ik ging met een hoonkstapsprong naar “welke kleur?!” en stond even totaal niet stil bij de stap die ik oversloeg, namelijk “Wat voor type vloer nemen we, welk materiaal?!”

Gelukkig heb ik u, mijn lezers. En hoewel ik me meestal totáál niks aantrek van uw meningen (wat soms niet en, met alle respect, soms terecht is…), maar deze mij alleen maar sterken in het eigenwijs-zijn, ging ik na de reacties van gisteren toch twijfelen….

Blijkbaar is de akoestiek bij keramische vloeren, ook wel “TEGELS” genoemd, beroerd. Of in ieder geval kan het beter. En hoewel dat dan weer te verhelpen is met akoestische wandjes en systeemplafonds (yuk) en zelfs gordijnen – wil ik die wel in ons nieuwe huis….? – lijkt het me wel wat gortig om te kiezen voor suboptimaal woongenot om dat dan vervolgens te verbeteren. Zelfs een vloerkleed komt er omdat ik die dan mooi en fijn vind, niet omdat de akoestiek dan beter wordt. En als zo’n vloerkleed betekent dat er iets aan rendement van de vloerverwarming verloren gaat, is het jammer. Ik douche immers ook niet koud omdat dat beter is voor het milieu…..

Dus vandaag roep ik dat ik een PVC-vloer wil. En ik wacht uw reacties en tips vol verwachting af.

 

En oh ja dan nog iets. Er zit een convectorput in ons nieuwe huis. Stofnest, vind ik. Dus die gingen we maar even dichtgooien. Ik overlegde met de vloerverwarmingman en die kwam met een oplossing. Helaas was dat niet de oplossing “Ach mevrouwtje dat nemen we meteen wel even mee!”, maar ik kreeg een uitgebreide beschtijving over hoe dat gedaan moest worden.

¿Que, ik?!!

Mwah. Geen goed idee. Als ik een fietsband probeer te plakken dan eindigt zo’n poging in het moeten kopen van een nieuwe fiets. Bij wijze van spreken dan, he? Maar ik ken mijn beperkingen…..

Ik ging dus maar eens lezen over die convectorputten en kwam erachter dat het weliswaaar stofnesten zijn, maar….

 • Ze zijn best heel fijn en comfortabel omdat ze de kou van een groot raamoppervlak compenseren. Dat doet HR+++ triple glas echter ook.
 • Er zijn mooiere afdekroosters denkbaar die niet zo duur zijn.

Het kan dus ook èn èn. Maar aan de andere kant vind ik het gewoon mooier, strakker en “meer Feng Shu” om níet zo’n ding te hebben. Dat betekent echter dat er voor die vloer al drie mannetjes moeten komen en met wat pech vier: eentje om ’t buizensysteem te ontkoppelen, eentje die ’t gat dichtgooit, eentje om de vloerverwarming in te frezen en te installeren en eentje om de vloer te leggen.

En.. tjja… het is tegenwoordig zo ongeveer onmogelijk om één mannetje te vinden die precies in die paar weken dat het nodig is, kan. Laat staan vier.

Zo belde ik een rondje badkamer-installateurs. De eerste die kan, kan in januari… hmmmz……..

Ik kan ook gewoon een verloofde met twee rechterhanden zoeken…. misschien moet ik dáár maar voor kiezen……

Over mariimma

Alleenstaande moeder en ZZP-er die stukje bij beetje steeds meer financiële vrijheid ervaart.
Dit bericht werd geplaatst in verhuizen, wonen. Bookmark de permalink .

49 reacties op Zo’n convectorput verwijderen, da’s nog niet zo eenvoudig…

 1. melaniebartels1975 zegt:

  Poe! Keuzes inderdaad. Wat je kiest is in mijn ogen afhankelijk van het huis en de mogelijkheden ervan, je voorkeuren (vloerverwarming?) en smaak. In ons vorige huis (jaren 30) zat een convectorput. Een onding, vond ik. Onhandig, stofnest, en ophoudplek voor muizen. Ik vond het maar niks. We wonen nu in een nieuwbouwhuis. We hebben in het hele huis een gietvloer, maar dan wel eentje op basis van natuurlijke materialen (check de site ‘odeaandevloer’). Niet de goedkoopste oplossing, maar wel praktisch en mooi (vind ik dan, he). En niet stofvrij, hoor, maar wel goed schoon te maken zonder gaten en kieren – voor ons met een astmatische zoon wel belangrijk. Op gietvloeren moet je wel een beetje oppassen moet knoeien (bijtende stoffen krijg je er moeilijk af) en met krassen. Er zit wel een toplaag op maar er zijn grenzen aan de krasbestendigheid. Wij hebben geen hond (want astmatische zoon) maar ik zou wel even informeren ivm Pippa of dat redelijkerwijs goedmaakt. Tegels zijn harder 🙂 Succes!

  Liked by 1 persoon

 2. Jenna zegt:

  Moeilijk he, keuzes maken. Wat vloeren betreft hadden wij een oude, dubbel gerookte, geoliede kasteelvloer, of kloostervloer, geef het een naam. Zwevend gelegd ivm geluid. In de keuken geplakt en dat was wel kouder aan de voeten. Drie honden die eroverheen sjeesden. Krassen kon je met een drupje olie oplossen en je zag er niks meer van. Ook door de ‘rustieke’ uitstraling van de vloer. Milieutechnisch ook wat beter dan pvc. Voor de honden ook fijner want meer grip. Op tegels, pvs, laminaat glijden ze meer uit en dat is belastend voor de gewrichten. Zeker bij onze oudere hond een probleem. Er liggen nu dus overal kleden. Want de huidige tegelvloer in ons huis gaat er nog uit. Ik wens je wijsheid. Tja en een convectorput is een stofnest. Heb je die nog nodig bij vloerverwarming?

  Like

 3. Team CF zegt:

  Dat laatste is altijd handig natuurlijk! Succes met de #contactadvertentie 😉

  Liked by 1 persoon

 4. Maan zegt:

  Convectorputten en het speelgoed van meisjes van 7 is geen goede combi. Knikkers, auto’s en ander klein spul verdwijnt er in. En dan kun je gaan hengelen. Ik heb ervaring 🙂

  Like

 5. Anja zegt:

  Die verloofde kan misschien ook nog wel andere leuke dingen met die twee recht…. eh nee laat maar 😁😌

  Pvc dus. Ja doen zou ik zeggen. Ik zou er nooit voor gekozen hebben ‘vroeger’ maar het is Mooi, duurzaam en dus van gerecycled plastic te krijgen. Niet goedkoop, wel een vloer voor altijd als je wilt. Wij zijn voor breed eiken met een greywash gegaan. Best stoer maar toch klassiek.

  Liked by 1 persoon

 6. hennie van dis zegt:

  Wij hebben een pvc- vloer in onze keuken met daaronder vloerverwarming. Perfecte keuze geweest. Ziet er na 3 jaar nog als nieuw uit!

  Like

 7. E zegt:

  Let bij pvc heel goed op dat de juiste ondervloer wordt gebruikt en er in de juiste richting wordt gelegd. Geloof me, daar gaat heel vaak iets bij mis, ook bij “mannetjes die dit al zo vaak hebben gedaan”. Ik werk in een bouwmarkt dus krijg helaas vaak te maken met klachten die niet het gevolg zijn van slechte vloer/materiaal maar van op een verkeerde manier van leggen.

  Liked by 1 persoon

 8. Truus zegt:

  Is zo’n convectorput nou nog functioneel als je vloerverwarming neemt? Ik zou eerst denken of het functioneel is en zo niet: eruit die hap. Dan maar een vierde mannetje. Of iemand die natuurlijk alles kan…Gewoon een ander mannetje zoeken dus.

  Like

  • mariimma zegt:

   Beste Truus,

   Om antwoord te geven op je vraag quote ik mezelf graag even:

   Ze zijn best heel fijn en comfortabel omdat ze de kou van een groot raamoppervlak compenseren. Dat doet HR+++ triple glas echter ook.
   Er zijn mooiere afdekroosters denkbaar die niet zo duur zijn.
   Het kan dus ook èn èn.

   Jouw mening/advies heb ik dus maar even… tja…

   Like

   • Ellen zegt:

    Beste Mariimma.

    Ik snap je reactie op Truus niet goed. Uit jouw verhaal maak ik op dat een convectorput het voordeel heeft dat hij de kou van een groot raamoppervlak compenseert. HR+++ triple glas doet dit blijkbaar ook en als je dit dus in je nieuwe huis hebt, is de convectorput niet functioneel in combinatie met vloerverwarming. Aangezien je hem niet prettig vindt kun je hem dan dichtgooien. Lijkt me geen verkeerd advies.

    Like

 9. Anoniem zegt:

  Herkenbaar, momenteel scoort nieuw bouwen hoog bij mij ;).

  Mijn ouders hebben PVC, ligt al enkele jaren en ziet er nog uit als nieuw. Ze hebben ook een hond en ik heb niet de indruk dat het vervelend glad is voor hem. Ze hebben wel geïnvesteerd in goede kwaliteit… Mijn broers en schoonzussen hebben beiden houten vloeren, één heeft een bestaande opgeknapt, de ander nieuw laten leggen. En in die huizen wonen kinderen.

  Alle vloeren krijgen dus wel genoeg te verduren :). Wat ik zie is dat PVC het minste onderhoud vraagt én zich mooier houdt op langere termijn. Persoonlijk zou ik daar voor gaan.

  Met de convectorput geen ervaring….

  Liked by 1 persoon

 10. Lis zegt:

  Tja, wil jij een convectorput? of probeer je nu een manier te vinden om hem te accepteren omdat ie nou eenmaal bij het huis komt. Dat is een beetje de vraag, want als je hem niet wil: gooi hem dan nu dicht. geef vierde mannetje ook een bakkie senseo en wat kletspraat en je bent er voorgoed vanaf. Ik zou hem direct dichtgooien, maar ik durf er dan ook niet eens op te gaan staan.

  Tegevloer is niet mijn ding. Ik vind ze kil, ongezellig en oubollig. Ook met een houtprintje. Maar wel praktisch en duurzaam. Ik snap het wel hoor, met vloerverwarming zal het al aangenamer aanvoelen. Maar in de zomer is die uit en heb je gewoon een tegelvloer aan je voeten. De PVCvloer, mijn ouders hebben er eentje laten leggen en zijn er superblij mee. Totaal geen omkijken meer naar, lekker knoeien, krassen (met meubels en hondenpootjes dan he, niet met messen of bijlen), stofzuigen, dweilen, stomen. Ik vind het bij hen wel wat holler klinken sinds ze die hebben, maar zij hebben daar geen last van. Denk dat overgordijnen, stoffen bankstel, vloerkleedje, wandkleedje plaidje ook wel wat oplost. (ouders zijn van die leren bank en luxaflex types)
  Voorheen hadden zij een kurkvloer, evengoed hond en kindproof, iets betere geluidsdemping, een glas of bordje wil ook nog wel eens niet meteen kapot vallen. Maar elke zoveel jaar moet dat ding gelakt worden en moesten alle meubels naar boven / buiten / op elkaar. Wel mooier dan tegels omdat er toch wat meer leven inzit. Linoleum is ook nog zoiets oubolligs wat wel mega praktisch is, maar daar heb ik geen ervaring mee. Anders dan op scholen dan he.
  Een overbuurbrouw heeft de vloer na de vloerverwarming mooi dicht laten cementen en daar een paar potten garage-betonverf overheen gerold. Ook huisdierproof en ziet er heel stoer uit.

  Zelf hebben we enkel ervaring met hout en vinyl vloeren, houten vloer was gedoe met leggen en gedoe met onderhoud en toen vochtschade en de hele vloer er weer uit. Vinylvloer zweren wij bij, kind- en klunsproof genoeg voor ons, maar zou er geen hond of kat opzetten. Dus daar heb jij niets aan. Zo ook de topkwaliteit (of iig topprijs) gietvloer van mijn zusje, die redelijk krasvast is en de kinderen best aankan, maar waar de hond toch wel echt zijn sporen nagelaten heeft. En dat was dan een slome suffe oude hond, geen jonge speelse.

  Moeilijk hoor, vloeren.

  Liked by 1 persoon

 11. PVC is prima. Mijn overactieve zoontje heeft (2-6 jaar oud) de novilon vloer niet kapot kunnen krijgen. Zoek een mooi patroontje uit, laat het goed leggen (vastplakken? Laminaat?) en je bent minnstens 10 jaar happy. stof en vocht makkelijk te verwijderen nl. Alleen geen puntjes in zetten: geen scharen laten vallen of messen, geen naaldnaaldhakken aan in huis, spikes verbannen, etc. Hoe doen Pippa’s nagels het in dit verband? Weet google dat, of de pvc verkoper?

  Convector put ging prima in het huis er na. Af en toe stofzuiger erdoor (4x/jaar) en de stofastmatische zoon had geen last. Juiste rooster doet idd wonderen. Maar dichtgooien is ook een goede optie hoor. waar je gelukkig van wordt. (Je verhaal is niet zo duidelijk wat je nu wilt gaan doen)

  Liked by 1 persoon

 12. Greet zegt:

  Mjah, wat de convectorput betreft, een muurtje van warmgestookte lucht is duurder dan de HR triple+++glazen, op den duur dan. Wat woonkosten omlaag brengen betreft zou ik voor het glas aanpassen gaan,mocht je ooit verkopen telt woningverbetering en zeker isolatie goed aan. Ik zou de convectorput dichtgooien(en die vierde monteur/klusman is er maar heeeel tijdelijk, zou ik me niet zo druk om maken, tenzij het een lieverd is die je wilt houden)

  Like

 13. mariimma zegt:

  Bedankt voor alle reacties. Fijn om wat ervaringen met PVC op een rijtje te zien!!

  Ook wat betreft de convectorput zou ik graag willen weten wat ervaringen met dichtgooien zijn, maar de voor- en nadelen heb ik zelf al een een rijtje. Ik lees veel adviezen van mensen die hier geen ervaring mee hebben dus dat laat ik even voor wat het is.
  Grootste nadeel van convectorput af laten koppelen en dicht laten maken is dat op dit moment haast niet te doen is om vier mannen achter elkaar in te plannen in 1-2 weken tijd.
  Ik denk er nog over na en zoek ondertussen vooral door naar een bedrijf die én de huidige verwarming kan ontkoppelen plus die put dichtgooien, én de vloerverwarming leggen.

  Like

  • Anne zegt:

   Ik snap dat je graag door wilt en dat het een tegenvaller is dat je niet de juiste mensen in de juiste volgorde kan vinden. Maar het enige advies (op basis van eigen ervaring :-)) is dat het uiteindelijk de moeite van het wachten waard is. Uiteindelijk ga je hier waarschijnlijk heeeeeel lang wonen. Als je gewoon niets met die convectorput hebt, laat dat ding wegwerken. Die extra weken overlast wegen uiteindelijk op tegen het plezier dat je hebt van dat je huis helemaal naar je zin hebt. Je gaat dit namelijk niet over twee jaar alsnog doen… Wij hebben ook een aantal keuzes moeten maken die op dat moment voelden als tegenvaller (of qua prijs of qua doorlooptijd), maar we hebben er nu zoveel plezier van. En die vertraging of die extra uitgaven zijn nu echt allang vergeten.

   Succes met je zoektocht en je keuzes iig!

   Liked by 1 persoon

 14. Of het een goed idee is om de convectorput dicht te gooien en in kort tijdsbestek, vloerverwarming te frezen én een vloer te willen, vraag ik me af. Zo’n convectorput is best diep en er zal een stevige slok cement in moeten. Dat moet ook uitharden volgens mij. Denk dat je voor een dergelijke operatie wat meer tijd moet uittrekken. En of je die tijd hebt?? Sterkte in elk geval met je beslissing. Groetjes, Ellen

  Like

 15. HereIsTom zegt:

  Misschien is er eentje hier te vinden als je daar omschrijft wat er precies moet gebeuren;
  https://www.werkspot.nl

  Like

 16. Nienke zegt:

  Cement moet ook drogen en dat duurt wel even of kan de pvc vloer daar zo overheen?

  Like

  • mariimma zegt:

   Is dat een vraag of wen antwoord….?¿

   Like

  • Lykke zegt:

   Nee, die moet eerst voldoende uitdrogen. Anders krijg je problemen met je pvc. Wij zitten nu in hetzelfde schuitje.
   Diegene die bij ons gaat leggen zei: per cm. beton moet je een week droogtijd rekenen. En in de herfst kan dat soms zelfs wat langer duren. Pas als het beton echt droog genoeg is, gaan we pvc leggen. Anders is het zonde van je mooie vloer.

   Liked by 1 persoon

   • mariimma zegt:

    Arghh een week?! oh jee…

    Like

   • Anne zegt:

    Yep, absoluut. Wij hebben zelf in de herfst verbouwd en vloer gestort en dat heeft weken geduurd voordat het droog was. En zelfs met extra kachels van de bouwmarkt die gehuurd waren, duurde het lang. Dat viel ons wel tegen. (De aannemer had er gewoon rekening mee gehouden, maar wij dachten (naief) dat het veel sneller droog zou zijn).

    Liked by 1 persoon

   • mariimma zegt:

    Gelukkig hoeft er bij mij géén vloer gestort te worden. Alleen die put dus en ook die krijgt maar een klein laagje. Maar toch bedankt voor het delen van jullie ervaringen!

    Like

 17. Ingrid zegt:

  Laat het maar los dat je de verbouwingen op tijd uit kunt laten voeren, dan maar tussen de verbouwing zitten terwijl je er woont. Dan kun je rustig keuzes maken met vorm, materialen, prijs en mannetjes. Daar heb je later alleen maar plezier van. Go with the flow. Succes!

  Like

 18. De mensen die ik ken met PVC zijn er wel heel erg enthousiast over. Het enige nadeel dat ik wel eens hoor, is de prijs. Zie ook nog wat over Werkspot voorbij komen; daar heb ik ook niet echt fantastische ervaringen mee. En je hebt trouwens ook nog van die soort gietvloeren waarop je heel gemakkelijk dingen kunt laten vallen en die ook lekker warm zijn en geschikt voor vloerverwarming. Mocht je daar nog niet aan gedacht hebben!

  Liked by 1 persoon

 19. Marieke zegt:

  Wij hebben de optie gietvloer latem vervallen omdat je dan 2 weken het huis niet in kan tijdens het drogen. Wij verbouwen en leven er in dua gwen optie. Met goed drogen van de ondefvloer in het najaar zit je dan wel aan een bijzonder lange droogtijd…

  Liked by 1 persoon

  • mariimma zegt:

   Ja daarom viel dat voor mij ook af. Vooral leuk voor nieuwbouw of wanneer je bereid bent om – inclusief wachten op beschikbaarheid van het bedrijf – bereid bent om een hele tijd in een vakantiehuisje te blijven zitten.

   Like

 20. Ipie zegt:

  Er komt ook allemaal hondehaar en kleine speelgoedjes in de convectorput.
  Mijn man heeft hem afgekoppeld en ik heb hem eigenhandig volgestort met beton. Strakke vloer erover en klaar.

  Like

 21. mariokki zegt:

  Ok, ik had net een hele reactie getypt of gietvloeren (lijkt me niet handig voor jullie, te glad ook voor de hond), vloerverwarming (doen! is het wachten waard – al zal de hond ook heel graag een koel plekje willen om te liggen ergens) en linoleum (daar kijken we nu naar voor beneden = halletje en logeer/studeer/rommelkamer), maar hij is verdwenen dus (de eerste reactie). Maar linoleum zou ik overwegen, aangezien het goed met vloerverwarming kan, niet te glad is (kan structuur in), in heel veel soorten en dessins verkrijgbaar is (dus ook iets uit te kiezen voor een huishouden met kind en hond en dan niet elke dag je ergeren aan stof en vlekken), slijtvast en krasbestendig en dempt geluid meer dan laminaat ed. En het ligt een stuk sneller dan een gietvloer 😉

  Liked by 1 persoon

  • mariimma zegt:

   Ik heb eens zitten googlen naar linoleum versus pvc. Volgens mij een heel vergelijkbaar product….

   Like

   • mariokki zegt:

    Ja, qua eigenschappen wel. Maar zelf vind ik het fijn dat linoleum een natuurproduct is. Dat is pvc niet. Las net dat bij verbranding van pvc dioxines kunnen vrijkomen.

    Like

   • mariimma zegt:

    Dat het een natuurproduct is… Of dat dat als marketingargument gebruikt wordt, vind ik niet perse meteen een voordeel. Wat uiteindelijk milieuvriendelijker is, is immers afhankelijk van het gehele maakproces en ook het recycleproces.

    PVC is steeds vaker van gerecycled plastic en kan zelf ook weer gerecycled worden. Hoe zit dat dan bij linoleum…?

    Blijkbaar wordt dat dan dus steeds opnieuw gemaakt uit natuurproducten, die vervolgens verbrand worden?

    Overigens heb ik ergens gelezen dat beide soorten helemaal niet gerecycled kunnen worden omdat de lijm te vervuilend is. En de lijm voor linoleum is vergelijkbaar met die voor PVC. Daar gaat je duurzaamheidsidee….

    Like

 22. Jenna zegt:

  Linoleum is gemaakt van lijnzaadolie, kurkmeel of houtmeel en jute. Erg sterk (gaat 20 tot 30 jaar mee), goed toepasbaar samen met vloerbedekking en volledig biologisch afbreekbaar. Kun je van pvc echt niet zeggen.

  Like

  • Jenna zegt:

   Goed samen met vloerverwarming😊 T is nog vroeg😂

   Like

  • mariimma zegt:

   Biologisch afbreekbaar. Ik ik ben benieuwd hoe. Ik weet alleen dat je het niet apart kunt inleveren bij de milieustraat…. ik zal het eens vragen aan mensen die ik via mijn werk ken.

   Like

  • mariimma zegt:

   Volgende de milieucentrale maakt het dus niets uit. Beide producten kunnen vanwege de lijmresten niet hergebruikt worden. En qua productie levert het verbouwen van de grondstoffen voor linoleum inclusief het vervoer uit het verre oosten, vergelijkbare milieudruk op als productie van olie. Dus het zou zomaar kunnen dat pvc van gerecycled plastic milieuvriendelijker is….

   Like

 23. Ingrid zegt:

  Kleine waarschuwing (uit ervaring). Heb je misschien last van allergieën? Als je bijvoorbeeld niet tegen gewone bruine pleisters kunt, dan moet je ook oppassen met lijm die gebruikt wordt bij de vloeren😯

  Like

 24. Pingback: Zondagskind | Struikelen

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s