Een leuke energierekening

water-1323356-1279x770.jpg

… Kreeg ik in de afgelopen week de afrekeningen van mijn energieleveranciers binnen…..

Eerst het water…: in een jaar min drie weken tijd, 44 kuub. Dat is weinig, geloof ik. Ik las wat verbruikgegevens van andere kleine gezinnen namelijk. Die zitten toch wel echt minimaal 10  kuub hoger. En yep ik werk thuis. En we hebben een hond die ook af en toe in bad gaat. Ik houd zelfs van lang (en heet…) douchen maar vanwege een groeiend schuldgevoel (milieu-onvriendelijk!) tijdens zo’n douchesessie doe ik dat maar eens in de twee weken of zo.

En toen de energierekening voor de periode van april tot en met augustus. Niet zo’n lange periode, dus… maar wél een periode waarin de verwarming bijvoorbeeld niet aan geweest is. Dat betekent dus een teruggaaf….!

Komt ‘ie…:

Totale kosten verbruik gas en elektriciteit voor deze periode: €259,30

Af: in rekening gebrachte termijnen: € 760,00

Door mij te ontvangen: €500,70

 

Mijn tips:

 • Wij douchen niet dagelijks en ook niet om de dag, maar wanneer het nodig is.
 • Ik douche sowieso na het sporten op de plek waar ik gesport heb, wanneer daar een werkende douche is tenminste.
 • Zonne doucht na het zwemmen en haar haar wordt amper met shampoo gewassen. dat gebeurt alleen bij logeerpartijtjes bij oma omdat oma vindt dat je je haar met shampoo moet wassen, ook als dat helemaal niet nodig is, en ik hoef ouwe mensen niet zo nodig wijsneuzerig te veranderen.
 • Ja ik werk thuis en ik drink overdag thee en plas op de wc. Maar ik trek mijn plas niet door met de volledige inhoud van het reservoir. Wij hebben zo’n knop voor de kleine boodschap.
 • De tuin wordt niet bijgesproeid. Survival of the fittest…. Gras herstelt vanzelf.
 • Ik meet water af tijdens het koken want hoe minder water hoe sneller het kookt en ik houd niet persé van uren in potten en pannen roeren. Bijkomend voordeel: ’t spaart energie.
 • Soms kook ik in één keer veel water (in de waterkoker) en dat gaat dan in de thermos. Scheelt gedoe en ook elektriciteit. Soms ben ik ook te lui daarvoor, trouwens.
 • In de winter staat de verwarming ’s morgens uit of laag omdat ik het dan niet koud vind bij bijvoorbeeld 17 graden. Op avonden waarop ik niet werk (geen typwerk bijvoorbeeld), gaat de thermostaat al om 9 uur op “laag” en kruip ik onder een dekentje. Ik doe dat niet omdat ik zo zuinig ben. Ik vind het fijner.
 • Sowieso is een thermostaat die je programmeert met per dag verschillende temperaturen en eventueel op dinsdag anders dan op woensdag dan op vrijdag, echt heel fijn en comfortabel.

 

Vanzelfsprekend is het makkelijk praten wanneer je in de zomer weinig energie nodig hebt. Dus wie ben ik eigenlijk om jou tips te geven, ik ben helemaal niet zo superzuinig of zo….

Ik ben dus na de eerste vrij voor de hand liggende tips maar gestopt. Ik ben ook helemaal niet zo goed in tips, namelijk en ik vind ze altijd saai om te lezen op andere blogs.

 

Maar hee. Ze staan er nu toch al. Zie maar wat je ermee doet….

16 gedachten over “Een leuke energierekening

 1. wow ik vind dat jullie allemaal echt extreem weinig water gebruiken! goed hoor!
  zet zich schrap voor reacties
  ons verbruik de afgelopen jaren:
  2017: 170m3
  2016: 183m3 (baby 4)
  2015: 143m3 (baby 3)
  2014: 129m3
  2013: 141m3 (baby 2)
  2012: 105m3
  2011: 121m3 (baby 1)
  2010: 64m3 (2 volwassenen)
  imd, het nibud spreekt van een gemiddeld verbruik van 184m3 bij een 5persoonshuishouden en wij zijn met 6. Voor electra houden zij het op 4385 en ons verbruik is 3304kwh, hoop ik dan toch wat karmapuntjes mee terug te winnen.

  En we vliegen nooit 😇

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik werk niet meer dus overdag zo goed als altijd thuis en op vakantie gaan we nooit. We zijn gewoon zuinig met water en het is perfect te doen zonder aan comfort in te boeten.

    Douchen is hier beperkt tot één keer per week en het douchewater vangen we op in een bassin en gebruiken dat om het toilet door te spoelen. We wassen ons dagelijks met washandje en water in bassin aan de lavabo. Dat water wordt achteraf door het toilet gekiept na een plas
    .
    Mijn man doucht om de twee dagen op het werk (dan doucht hij thuis niet) : gratis opgewarmd water en werkgever stelt zelfs handdoeken en washandjes ter beschikking die na gebruik in een wasmand mogen gegooid worden op het werk dus ook nog minder was.

    Spoelwater van groenten recupereer ik om kamerplanten mee water te geven of om door het toilet te gieten.

    Enkel wassen met volle lading wasgoed in de machine.

    We hebben een grote regenput en een viertal regentonnen in de tuin om regenwater op te vangen. Ik kuis altijd met regenwater, vaak zelfs zonder toevoeging van kuisproduct. De planten in de groententuin krijgen zelden water (maakt planten sterker) en indien toch noodzakelijk om water te geven dat is het met regenwater en een gieter.

    In het warme seizoen neem ik vaak water uit de regentonnen om het toilet mee door te spoelen. Voordeel : regenwater is zacht en minder kalkvorming in de toiletpot dus minder gebruik van anti kalkmiddelen in het toilet. Tijdens het stookseizoen neem ik geen water uit de regentonnen om het toilet door te spoelen omdat dat ik binnenshuis warmte verlies als ik de deur moet open en toe doen om binnen en buiten te gaan als ik een emmer ga vullen.

    Like

 2. Wij verbruiken ongeveer 100m3 aan water in het jaar. Totaal niet bezig met waterbezuiniging. Meeste gaat op aan douchen en bad. Verder staat de vaatwasser regelmatig aan, hoewel die ‘slechts’ 6 liter per keer verbruikt volgens de specificatie. Ons gasverbruik is zo rond de 700m3 terwijl we aan elektra meer opwekken dan we verbruiken.

  Water en energie kost bij ons samen zo’n €40 in de maand. We betalen alleen aan energie al €67 per maand. Het maandbedrag kon destijds niet lager ingesteld worden 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi dat je terugkrijgt! Maar idd; het is wel goed om het even apart te houden of er in ieder geval rekening mee te houden dat je bij je nieuwe leverancier flink extra gaat betalen. Ze spreiden de kosten normaal gesproken over het hele jaar wat uit, dus als je in de zomer overstapt en bij de nieuwe alleen de winter meemaakt, kan het zijn dat je rekening weer hoger uitpakt. Over het totaal gezien natuurlijk niet, maar dan is het wel lekker om die 500 euro nog achter de hand te hebben.

  Ik ben wel benieuwd hoe het bij ons nu is. Vriend begon voor ik wegging al af en toe een slinger aan de verwarming te geven, terwijl ik nog gewoon een dekentje had. Nu was hij ook niet zo heel fit, maar toch. Ik probeer dat zelf zo lang mogelijk uit te stellen, want dat gas tikt het hardst aan!

  Geliked door 1 persoon

  1. Bij ons is het aanzetten van de CV altijd gelukt tot 1 november, dus als we geen extreem koude oktober krijgen moet dat dit jaar ook lukken.
   Als de zon schijnt in het najaar/winter laten we hem lekker binnenkomen, dan warmt de boel weer lekker op 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. Mooi waterverbruik hoor. Wij zitten op 30m3 per jaar, met ongeveer dezelfde maatregelen als jullie.
  Energieverbruik is wel een rare periode? Warmwater vebruiken we ook heel weinig, dus alleen om af te wassen en te douchen, dus niet voor ieder wissewasje de warme kraan aan, scheelt ook in gasvebruik.
  En we stappen ieder jaar over via PriceWise, dan krijgen we nog eens 150 korting.
  En we eten ook maar 3x per week vlees 😉

  Like

  1. Ja daar heb je een punt… 🙂

   Wij eten max drie keer per week vlees en vaak is dat biokip… of spekjes. Zuivel vermijden met een opgroeiend kind vind ik lastiger.

   Like

Reacties zijn gesloten.