Hoe gezonde achterdocht mij 500 euro bespaarde.

shutterstock_433446766

Als ik mijn best gedaan had, had ik het misschien zelf kunnen doen, die nieuwe hypotheek afsluiten. Maar er was dan toch wel een kans geweest dat die aanvraag was afgewezen. Ik ben immers ondernemer; ik heb wisselende inkomsten. Achteraf ben ik blij dat ik het niet zelf gedaan heb. Ik moest zó veel inleveren bij de hypotheekverstrekker en vervolgens is de aanvraag nog vaak heen-en-weer getikt. Dat was zonder tussenpersoon echt nog een veel moeizamer verhaal geworden en het had me veel tijd en kopzorgen gekost.

Ik begon er wel nog even aan om een execution only hypotheek af te sluiten. Ik vulde zo’n test in waaruit zou moeten blijken dat ik voldoende kennis heb over hypotheken om buiten dat financieel advies te kunnen. Ik slaagde dik voor de test, dat was me al voorspeld door één van mijn trouwe lezers die me op de mogelijkheid van het zelf afsluiten van een hypotheek wees.

Ik belde eens met een bank. Vroeg naar de afsluit- en advieskosten. Schrok me rot. Ging zoeken naar tarieven, vond vergelijkingstabellen en opsommingen. Blogde er eens over en las in de reacties over nog meer tarieven. Vroeg offertes aan via een vergelijkingssite, belde eens met wat “mannetjes” in mijn regio… Ik hoorde tarieven tot 4.000, en onder 2.000 leek niet haalbaar.

Ik had vooral gewoon helemaal geen zin om een keuze te maken. Ik wilde gewoon dat er maar één “mannetje” was en dat dat het was. Soms is het helemaal niet fijn om altijd maar weer te moeten kiezen van jezelf op grond van logische argumenten……

Maar ja….. leer dát maar eens af als je al jarenlang bovenop je geld zit….

Een tip volgen omdat je geen zin hebt om te kiezen

Maar – first things first – eerst wilde ik mijn jaarcijfers over 2017 “af” hebben. Dus ik had een gesprek met mijn accountant over die cijfers.

We hadden het natuurlijk ook nog over die woning kopen. De accountant dacht met me mee over welk budget voor mij haalbaar zou zijn. En toen ik vervolgens met hem overlegde over wel – of – niet een financieel adviseur voor het afsluiten van de hypotheek, adviseerde hij me een mannetje. Die had immers een paar jaar geleden voor mijn accountant ook (privé) een hypotheek afgesloten. Hij vroeg 1.500 voor advisering en mijn accountant was blij met de bewezen diensten.

1.500 euri klinkt goed als je uitgaat van het dubbele.

Ik kon dus in ieder geval eens even op een eerste oriënterend gesprek gaan, bedacht ik me…

Wantrouwend een gesprek in gaan

Ik kwam met behoorlijk wat wantrouwen het gesprek in, maar ik had me voorgenomen om niet te kritisch of wantrouwend te zijn. Gewoon vragen stellen, luisteren, meeschrijven. Ik liet hem zijn ding doen, knikte, stelde soms een vrij slimme en soms een vrij domme vraag, al dan niet bewust, observeerde zijn reacties, glimlachte en ondertussen werkten de radartjes in mijn hoofd overuren.

Hem zijn ding laten doen en observeren. In zijn geval was dat ding doen: héél snel en heel enthousiast, van de hak op de tak, véél bedragen noemen en veel informatie geven. En ik slaagde weliswaar voor die hypotheek-kennis-test, maar voor mij is het toch echt geen dagelijkse kost. Dat was dus opletten geblazen, vooral ook omdat dat snelle, enthousiaste en van-de-hak-op-de-takkerige door mij (al of niet terecht…) geïnterpreteerd werd als “een truukje”.

Een truukje… of niet…?!

Of het echt een truukje was of dat deze meneer gewoon “is zoals hij is”, dat zal ik nooit weten. Misschien was ik onterecht zo op mijn hoede. Aan de andere kant: hij verkoopt/bemiddelt/adviseert al langer dan tien jaar hypotheken èn verzekeringen en dat betekent dat hij indertijd volop geprofiteerd heeft van alle provisie-inkomsten. Zijn idee van ethisch ondernemersschap is daardoor misschien wel voor altijd veranderd. Misschien/waarschijnlijk/wellicht heeft hij ook gewoon woekerpolissen verkocht en is daar rijk van geworden.

Maar goed. Een truukje, dus. En daar wilde ik me niet door laten afleiden of in de luren leggen.

Een laag tarief… of niet… of wel….

Het begon er al mee dat hij een ander tarief noemde voor zijn advies, dan dat de accountant tegen mij had gezegd. Toen ik daarnaar vroeg, vertelde hij dat dat inderdaad klopte: het tarief dat mijn accountant had genoemd (toch een verschil van 500 euro…) was voor vaste klanten. En dat hij me graag als vaste klant wilde zodat ik ook recht had op 1.500 euro afsluitkosten in plaats van 2.000 euro.

En op mijn vraag wat dan een vaste klant was, ging de speedknop weer volledig open en werd ik overspoeld door getallen en informatie. Maar ik kreeg niet echt een antwoord. De meneer kon zó de politiek in.

Toen ik concreet vroeg wat hij me dan zou kunnen adviseren qua extra diensten die hij kon leveren, ontstond een interessante discussie over of je als zelfstandige al dan niet een arbeidsongeschiktheidsverzekering zou moeten afsluiten. Mijn redening volgende, begreep hij vervolgens heel goed dat ik hier niet voor gekozen heb.

Vervolgens vergat ik even mijn voornemen om niet te kritisch te zijn… want als hij 500 euro korting geeft aan vaste klanten, dan betekent dat, dat hij me inschatte als iemand aan wie hij méér dan 500 euro kon verdienen aan andere diensten dan die éne hypotheek. Maar buiten mijn (goedkoopste van Nederland) zorgverzekering en (goedkope alleen WA) autoverzekering om ben ik per jaar maar iets meer dan die 500 euro kwijt aan verzekeringen, terwijl ik niet vind dat ik onderverzekerd ben. Ik zou dus per saldo altijd duurder uit zijn als ik hem die 500 euro (of meer) zou moeten gaan betalen aan verzekeringsadvies. Provisie mag niet meer dus ik zou die 500 euro echt aan hem moeten gaan betalen. Toch?

En ik houd ook maar even geen rekening met dat ik zelf tijd zou moeten investeren in eventuele nieuwe verzekeringen, tijd die ik ook kan investeren in geld verdienen. Zei ik glimlachend.

 

Ik geloof dat de meneer toen besefte dat hij met een vrek aan de tafel zat…….

Terug naar de hypotheek en de afsluitkosten….

De meneer bleef in de tussentijd gezellig cijfers opsommen en dingen roepen. Hij schreef getallen op, telde ze bij elkaar op en ging daar dan weer percentages over berekenen. Inmiddels zette ik mijn ontvangstknop op “ruis” en keek ik naar wat hij opschreef: aankoopkosten van de woning, advieskosten voor hem…. en … zag ik daar nou dat lage tarief staan…?!

Ik ging er over nadenken, liet ik hem weten. En of ik zijn A4 met bedragen mee mocht nemen, voor mijn overzicht? Dat vond hij goed.

Inmiddels had ik het belangrijkste antwoord op mijn vraag van hem gekregen: ik wist mijn budget voor het nieuwe huis. Twee weken later had ik mijn huis gekocht en belde ik hem op: ik had zijn advies helemaal opgevolgd qua budget, waarbij de afspraken die we samen gemaakt hadden over zijn tarief en zijn andere handige inschattingen van kosten, leidend waren geweest. En dat ik graag verder met hem wilde in het afsluiten van de hypotheek.

 

Aldus geschiedde. Tegen zijn vaste klanten tarief van €1.500. Toch een leuke kleine overwinning.

 

7 gedachten over “Hoe gezonde achterdocht mij 500 euro bespaarde.

 1. Ik heb bijna 3.000 aan mijn hypotheekadviseur betaald, maar wat ben/was ik blij met zijn aanwezigheid! Niet alleen heb ik een hoop geld bespaard maar ook veel tijd doordat hij mijn extra aflossingen van 2018 en 2017 nog kon verrekenen, raad wist met mijn bankspaarhypotheek en precies wist hoe ik nu alsnog een aflossingsvrije hypotheek kon krijgen, alles rondom Raadhuys regelde, en tig aanbieders contact mee had ivm het al dan niet verkrijgen van een hypotheek als zzp’er met maar 1 jaarrekening.

  Like

  1. Dat verrekenen van de spaarrekening kon in mijn geval alleen “door de klant zelf” worden geregeld, aldus de hypotheekverstrekker. En tot mijn verbazing ging dat veel makkelijker, sneller en digitaler dan dat gewend was geraakt….!

   Like

 2. Mooi gedaan 🙂 Ik zou het het liefst gewoon via internet willen doen, maar dat mag als ondernemer weer niet, helaas. Best een beetje vreemd natuurlijk. Denken ze dat je het misschien niet kunt betalen, maar jagen ze je voor die observatie wel op extra kosten…

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja mooi gedaan, maar ik blijf het belachelijk hoge tarieven vinden.
  Laatst zelf wat gehad met een notaris gelijk een rekening van 4000 euro, binnen 10 dagen betalen a.u.b!

  Geliked door 1 persoon

  1. Nah wat een belachelijke betalingstermijn. Ik heb ook steeds meer leveranciers (vooral van diensten) met korte betalingstermijnen. Ik word daar erg recalcitrant van en betaal gewoon netjes na 30 dagen… dat doen mijn opdrachtgevers immers ook (meestal..) en ik ben géén bank! 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.