Samenwerken om werkdruk te voorkomen.

pieces-of-puzzle-1569431-1279x852

…. Hoera, ik heb een nieuwe opdracht, en een hele leuke!

Dat dacht ik eergisteren… maar… het greep me óók een beetje naar de strot. Want já ik ga een onderzoek uitvoeren voor een onderwijsinstelling. Een hele leuke. En buiten mijn comfortzone dus ga ik veel leren. Het is ook een prima betaalde klus. Niet te veel, niet te weinig. Leuk onderwerp, leuke doelgroep om mee in gesprek te gaan, hele leuke methodiek.

En vervolgens vond ik gisteren weer een andere hele leuke aanvraag in mijn inbox. Iets met zieke mensen. Ook al zo’n interessant onderwerp….. Tja… tis de tijd van het jaar: de budgetten moeten altijd op in q4 en in dat kwartaal draai ik meestal de hoogste omzet. Goed nieuws voor mij, dus!

Mááár…

….ik krijg ook gewoon over 26 nachtjes slapen de sleutel van ons nieuwe huis….

De verhuistrein

…en dan stap ik weer voluit in de verhuistrein. Er zal geklust en geregeld gaan worden. Ook al ga ik niet zelf met een vloerfreesmachine aan de slag omdat mensen zoals ik, die niet eens zeker weten of dergelijke machines bestaan, wat mij betreft incapabel zijn en hun Kwaliteiten Beter Anders Kunnen inzetten.

Toch zal er “van alles” geregeld en besloten moeten worden, er zullen brandjes ontstaan die geblust moeten worden en dat kost energie en tijd.

Energie maar één keer uit kunnen geven

Nou scheelt het qua energie een slok op een borrel dat we inmiddels in een kasteel in het bos zijn gaan wonen. En Zonne heeft ook nog eens haar zwemdiploma B gehaald afgelopen maandag, dus op maandag èn dinsdag hoeft er niet meer “gehaast-gebracht-omgekleed-gewacht-afgedoucht-gewacht-gecoachtbijhetaankleden-en-gehaald” te worden. Als we willen dat ze nog beter leert zwemmen, gaat dat mooi pas gebeuren als we tegenover het zwembad wonen. Over een paar maanden, dus.

Toch. Ik ben niet alleen Hoofd Verhuis en Hoofd opvoeder, maar ook kostwinner en ook het werk gaat door. Ik kan niet even een weekje vrij nemen. De opdrachten lopen gewoon door, ik heb verantwoordelijkheid af te leggen aan mijn opdrachtgevers en er moet gewoon geld binnen blijven komen want die boodschappen moeten ook betaald.

Natuurlijk heb ik wel gewoon rekening gehouden met af en toe een ochtendje vrij. En omdat ik in de avonden werk, kan ik best eens een middagje een muurtje schilderen. Ik werk niet fulltime of soort van niet fulltime en er zitten veel meer uren in mijn week dan dat ik er werk. Dus het kan best in een soort combi. Daar doe ik niet zo moeilijk over. Maar… méér opdrachten. Hmmz….

Ik heb al opdrachten. Best veel, eigenlijk. Er staan ook offertes uit bij vaste klanten die ik vanzelfsprekend wél ga uitvoeren als ze mij de opdracht geven. Er kan dus nog meer werk bij komen.

“Dan heb je dit jaar maar even een wat lager inkomen”

Eerder schreef ik een blogartikel over dat het me even naar de keel vloog om alle ballen de lucht in te houden. Ik wil mijn leven namelijk niet mooier maken dan dat het is, dat wordt al veel te veel gedaan in social media.

Eén van de goed bedoelde reacties was “Een paar van de vele opdrachten nu onderbouwd en heel beleefd afslaan, zou dat nou zo erg zijn voor de toekomst? Dan heb je dit jaar dus een iets lager inkomen, maar volgens mijn indruk kun je dat eventjes wel hebben.”

Hoe goed bedoeld dan ook, ik kan echt helemaal niks met dergelijke adviezen, zeker wanneer de reageerder zelf gewoon iedere maand een vast inkomen heeft en ook nog eens samenwoont, dus geen kostwinner is.
De onzekerheid van een wisselend inkomen trek ik prima, omdat ik juist níet die naïviteit heb van “ik heb nú wel omzet dus ik kan een tandje lager”. Als ik aan dat soort ideeën had toegegeven was ik nu een bijstandsmoeder geweest.

Immers: nog niet zo lang geleden had ik in zeven maanden evenveel omzet dan wat ik normaliter in één maand nodig heb en dat kon vanwege mijn hoge inkomstenbuffer. Die buffer werk je vervolgens niet in een half jaartje bij. Zeker na zo’n periode voelt de noodzaak voor omzet als heel urgent – en ik denk dat dat terecht is. Dat ik na de extra investeringen rondom de verhuizingen wat ga besparen op mijn vaste woonlasten neemt dat gevoel niet weg, ook dát is denk ik terecht.

Zakelijk gezien is het sowieso niet verstandig om “nee” te zeggen tegen welke (potentiële) opdrachtgever dan ook. Iedere opdracht kan immers uitmonden in een vaste klantenrelatie en wanneer je een aanvraag afwijst, kan me dat op den duur heel veel inkomen kosten.

De oplossing voor de nieuwe aanvraag

…. dus wat deed ik met die nieuwe aanvraag?

Ik belde een vaste onderaannemer. We maakten een plan. Als het traject uitmondt in een opdracht, gaat mijn onderaannemer alle uitvoerende werkzaamheden doen onder mijn bedrijfsnaam, terwijl ik op de kritieke momenten mijn expertise toevoeg. Ik krijg gewoon betaald voor mijn uren en daarnaast een finders fee.

Ik belde de aanvrager en legde het plan voor: ik kan helaas niet volledig voor u aan de slag, maar wél in deze constructie. De aanvrager waardeerde mijn eerlijkheid en zag mijn oplossing wel zitten. Volgende week gaan de onderaannemer en ik samen langs voor een goede briefing voor de offerte.

 

Ja. Zo gaan we het doen.

 

 

Disclaimer: de opdrachten en aanvragen zijn inhoudelijk zó aangepast dat niet duidelijk kan worden wie mijn opdrachtgevers zijn. De nieuwe opdracht is niet echt voor een onderwijsinstelling en ook gaat de aanvraag niet over zieke mensen.  

 

14 gedachten over “Samenwerken om werkdruk te voorkomen.

 1. Heerlijk, die tip. Lief meegedacht, maar zo werkt het niet als je kostwinner bent. En zo zou het voor iedereen niet moeten werken, met een beetje toekomstvisie.

  Zo kreeg ik als alleenstaande en tijdelijk werkloze moeder eens de tip om daar-en-daar te kijken, want ze zochten nog telefonistes.
  Ik: ik ben directiesecretaresse.
  Tipgever: ach, nou ja.
  Ik: dat scheelt per maand zo’n €1500 tot €2000.
  Tipgever was echter een alimentatie-ontvangende vrouw met volwassen kinderen die per maand evenveel kreeg als waar ik voor moest werken. Totaal de realiteit UT het oog verloren. Gelukkig luisterde ik niet en heb ik in de afgelopen vijf jaar een mooie inkomensgroei gemaakt.

  Goed plan weer. Met jouw instelling komt het goed met saeck en huis.

  Geliked door 1 persoon

 2. reageerder zelf gewoon iedere maand een vast inkomen heeft en ook nog eens samenwoont, dus geen kostwinner is.

  Ja, dat was ik. Ik heb een vaste baan, da’s waar. Maar ik heb een wisselend inkomen omdat ik wisselende diensten draai; soms met meer toeslagen en soms met minder. En ja, ik woon wel samen. Met een partner die … zelfstandig ondernemer is en dus wisselend inkomen heeft. Maar allebei nemen we soms gas terug als dat nodig is omdat er andere dingen in ons leven spelen. Da’s dus gewoon ook een manier van leven. Een keuze.

  Ik hoop dat je het allemaal redt de komende tijd. Juist omdat jij dé persoon bent die jouw huishouden met daarin een minderjarig kind draaiend moet houden, moet je niet afbranden.

  Like

  1. Thanks.

   Je reactie lezende vraag ik me wel af of jij vindt, omdat je een partner hebt die zelfstandige is, dat ik je advies wél gewoon had moeten opvolgen? Of bedoelde je inderdaad “Tja nu ik het zo lees snap ik wel dat jij niks met mijn advies kunt”….

   Like

 3. En dit is dus ook waarom iedereen op een feestje roept dat hij eigenlijk ook voor zichzelf zou moeten beginnen… mensen zien alleen een hoog uurtarief en alleen maar hoeven doen waar je zelf zin in hebt.
  Goed opgelost! En succes met al je balletjes hoog houden de komende tijd. Vergeet je hangmattijd niet 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk inderdaad dat het ondernemerschap vooral een kwestie is van kansen zien, kunnen creëren en benutten, goed zijn in je werk, je hoofd koel kunnen houden, hoofd- van bijzaak kunnen scheiden, meerdere ballen in de lucht kunnen houden en creatief omgaan met obstakels. En waarschijnlijk nog een paar dingen.

   En ja, als je dat allemaal kan dan kun je tot op een zekere hoogte doen waar je zin in hebt en daar goed voor betaald krijgen.

   Like

 4. het is wel een nee, maar wel gelijk met een alternatief en dat maakt je een betrouwbare partner. Het laat zien dat je ook het belang van de klant ziet en dat maakt dat je als klant zaken wil blijven doen. Want ja zeggen en niet kunnen leveren is ook niet goed voor je relatie.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi hoor! Ik denk dat het erg lastig is voor niet-ZZP’ers om in te schatten hoe het werkt. Al bedoelen ze het vast heel goed.

  Goede oplossingen zo!

  Geliked door 1 persoon

 6. Well done! En natuurlijk ga je als ondernemer geen goede en leuke opdrachten laten schieten, dat snap ik helemaal. Zeker als je weet dat het werk door het jaar heen nou eenmaal met horten en stoten komt. En nu heb je ook nog een onderaannemer blij gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat is altijd leuk, ik heb twee onderaannemers die geregeld voor me aan de slag kunnen en dat voelt steeds (wederzijds) als een kadootje 🙂

   Like

 7. Slim! En inderdaad, het is heel goed bedoeld, maar het is vaak als ondernemer niet een kwestie van ‘even hier ‘nee’ tegen zeggen en dan komen ze straks weer terug’. Je WEET niet of ze terugkomen. Je WEET niet of er straks werk is en je WEET niet dat ze niet bijvoorbeeld dan net zelf iemand aannemen of een ander aantrekken, die verder ook prima bevalt. Dat zegt niets van je werk, maar je hebt gewoon bar weinig garanties. Het is vaak toch ontzettend belangrijk om er tussen te blijven zitten en daarvoor heb je nu een mooie oplossing!

  Geliked door 1 persoon

 8. Zo doen de rasechte ondernemers dat! Die vinden een oplossing zodat ze geen ‘nee’ hoeven te verkopen aan de klant. Klinkt als een goede optie en fijn dat het zo goed gaat met de nieuwe opdrachten.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.