Making memories in autumn

shutterstock_754882633

Herinneringen maken. Dát is waar ik in deze periode in het boshuisje de prioriteit wil leggen.

En oh ja… iets met het voorbereiden van de verbouwing en de verhuizing naar ons nieuwe huis. Daar doe ik ook dingen voor. Dagelijks. Echt.

Making memories is een veel leukere focus.

Ik vind dat belangrijk. Niet voor niets staat dit doel bovenaan mijn lijstje met doelen en voornemens.

k wil mijn kind en mezelf mooie herinneringen geven. Niet alleen over hoogtepunten, maar ook een gevoel van veiligheid en rijkheid (wat iets anders is dan rijkdom).

Mopperen is menselijk

Eigenlijk is het niet zo moeilijk maar ook weer wel een een fijne sfeer te hebben, thuis. Ik zag dat tijdens de zwemlessen: dat er dan een moeder ietwat gehaast binnen komt stormen met een huilende peuter. En dat ze dan iets te bits tegen haar oudste kind zegt dat die eens moet opschieten. Ja die trui uit. Nee éérst je schoenen uit en dán pas je broek. Andersom kan niet, hoe vaak moet mama dat nou nog zeggen. Ja Anna je krijgt zó wat drinken, mama moet eerst je zusje Elsa helpen. Heb je een elastiekje voor je haar? Nee? Maar ik had het nog zó gezegd. Nou vooruit dan trek ik het staartje van je zusje los. Kijk nou begint ze weer te gillen. Het is ook altijd hetzelfde.

Soms was ik die moeder: zonder huilende peuter maar wel dat ik iets te bits tegen Zonne zei dat ze moest opschieten. Het is heel menselijk maar ik wil dat dus niet. Hoewel ik veel mooie jeugdherinneringen heb, herinner ik me ook die monologen want soms sloeg de balans door naar de verkeerde kant, toen ik een kind was.

Ik wil dat dus niet niet maar ook ik doe er af en toe aan mee.

Het is geen wedstrijd met andere moeders en ook niet met die van mij. Maar ik doe mijn best om niet zo te zijn. Om mijn dochter niet op te zadelen met mijn frustraties van zo’n moment. Dat is de belangrijkste les uit mijn leven geweest: wees lief voor een ander en jezelf, júist op die momenten waarop je het kunt uitgillen.

Gelukkig word ik daar steeds beter in.

Bewust kiezen voor gezelligheid, liefde, rust, knusheid

Ik ben niet zo van de grootse uitjes en grote cadeaus. Dat past niet bij mij. Liever vind ik de schoonheid en liefde in de kleine dingen: een herfstblad, voorlezen, een liedje zingen voor het slapen gaan.

Al sinds Zonne heel klein was, zing ik iedere avond hetzelfde liedje voor haar. Soms zegt ze dat ze het beu is, maar ik zie de ontspanning en blijheid al nadat ik de eerste paar woordjes gezongen heb.
Nog steeds bak ik wafels op zondag en dat wil ik tot het einde der tijden blijven doen. Het bos in na het avondeten: een speciaal ritueel voor deze herfst. en dan steeds weer aanwijzingen vinden dat elfen echt bestaan ook – ook – iedere keer weer iets moois vinden.

We stoeien met Pippa, knuffelen met Otje, doen aan acrobatiek, geven kusjes, ik kriebel haar rug en kietel haar tot ze niet meer bijkomt van het lachen. Ik lees een boek voor dat eigenlijk iets te spannend is. We hebben gesprekjes over vriendinnen en hoe moeilijk het soms is om samen te spelen of tegen je verlies te kunnen. We hebben samen de slappe lach en spelen verstoppertje in het bos. We doen gekke dansjes.

 

Mooie herinneringen is één van de mooiste cadeaus die je kinderen geven kunt. En het kost niets, alleen maar liefde.

9 gedachten over “Making memories in autumn

 1. Hoi, mag ik ook verder meelezen?
  Ik heb geen wachtwoord (of ben hem kwijtgeraakt) !
  Kan ik jou mijn mailadres ergens veilig doorgeven?
  Groetjes, ingrid uit Zweden

  Like

  1. Ik bedenk me net dat je via mijn reactie mijn mailadres binnenkrijgt! Zou graag een berichtje met wachtwoord van je krijgen. Wonen jullie niet in omgeving Nijmegen( staat me bij)? Daar heb ik ook jaren gewoond maar nu al ruim 10 jaar in Zweden. Tot hoors, ingrid

   Like

 2. Amen. Dit wil ik ook. Dit lukt vaak ook. Soms even niet.
  Ik probeer dingen uit te stellen tot tiener en baby slapen. Eerst aandacht en gezelligheid. De keuken opruimen doe ik dan wel als ze slapen. En zelfs als het huishouden niet helemaal gelukt is, is het gevoel van geluk en ontspanning veel groter dan met al dat ge’moet’ en gehaast.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi. En elfjes bestaan echt 😉
  Heb je het Dalai Lama principe voor ouders gelezen? Ik denk dat je dat boek wel kunt waarderen, ik heb er ook veel uitgehaald. Klinkt heel klankschalen-spiri-aura-achtig maar is het gelukkig helemaal niet!

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel mooi om te lezen. Als ik terugkijk denk ik altijd dit of dat had ik anders moeten doen..maarja in tijdsgeest liep het toch wel eens anders. Inderdaad die combi met werk, huishouden etc etc..
  Waar ik nog altijd blij van wordt is dat mijn dochter (bijna 28 jaar) nog altijd geniet van af en toe samen op de bank onder een dekentje een filmpje kijken met een chipje en wat drinken. En het filmpje beoordelen onder het kijken.. die gezelligheid,veiligheid en warmte pakt niemand ons af:)

  Geliked door 1 persoon

 5. Al lezende denk ik ja maar..ja maar… je huishouden en de klussen en je werk en je administratie… zo betrok ik je verhaal op mijn eigen leven! Werd helemaal onrustig… daar heb je toch helemaal geen tijd voor… nog een keer gelezen… en weet je?! Je hebt gewoon gelijk.. ik begin op de moeder te lijken die ik niet wil zijn… dankjewel voor deze reminder en wat super dat het jou lukt!!

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.