Les in minimalisme: een kleine keukenvoorraad.

shutterstock_1076536211

In juli bedacht ik me dat ik deze periode in het boshuisje prima zou kunnen gebruiken voor oefeningen in minimalisme. Ik bedacht dat het leuk was om daar een serie over te schrijven: wat past bij ons en wat niet? Wat mislukt, wat lukt?

Vandaag schrijf ik over mijn lessen in “keukenvoorraadbeheer”.

Ik heb immers al best vaak gezocht naar hoe ik op een handige manier mijn maaltijden kan plannen. Zo heb ik een hele tijd met een weekmenu gwerkt. Ik leerde daar veel van en vooral leerde ik wat voor mij niet werkt.

Overigens dacht ik de laatste keer dat het werken met een weekmenu een blijvertje was, maar niets was minder waar…

Het kostte me toch wel veel tijd namelijk. En die app was toch  niet helemaal ideaal.

Vervolgens ging ik lekker weer ad hoc verder met die boodschappen en dat weekmenu. En ik bedacht vooral waar de ideale “boodschappen, recepten en voorraadbeheer – app” aan moest voldoen. Maar die is er dus (nog) niet.

De eerste conclusie: een lijst of app waarin je je voorraad beheert is een signaal, geen oplossing.

Tijdens het inpakken van mijn huisraad voor de verhuizing viel me weer opnieuw op hoeveel voorraad ik wel niet had en ook hoe lang ik sommige van die producten-op-voorraad al niet meer had gebruikt om eem maaltijd van te maken.

Als je maar hooguit eens per maand linzen eet, is een voorraad met vijf gezellige weckpotten met ieder een andere soort linzen, misschien wel iets te veel van het goede….. en dan zie je door de bomen het bos niet meer. Kijk als er nou een handige voorraadbeheer-app was, die me op basis van die voorraad de meest lekkere reepten zou suggereren… maar blijkbaar is er geen app-bouwer die op dat idee komt…….

Terwijl ik daar dus zo’n beetje in mezelf over aan het mopperen was, kreeg ik een BRILJANTE gedachte:

Maar… waarom wil ik toch zo nodig een app…?!”

Het antwoord was namelijk heel simpel: ik heb gewoonweg te veel voorraad en ik denk dat probleem op te kunnen lossen met een hulpmiddel als een app.

Maar… wat nou als ik gewoon eens ophoud om “omdat het in de aanbieding is” of  ömdat het zo gezond is ook al weet ik maar twee recepten” vijf soorten linzen te kopen?? En dus gewoon veel minder voedsel op voorraad heb…?

…. dat was eigenlijk best een goede gedachte…..

De tweede conclusie: dat gaat dus niet vanzelf…

Ik pakte al mijn weckpotten in voor in de opslag, want voedselverspilling is voor mij toch wel een dingetje namelijk. En vervolgens nam ik al het beperkt houdbare voedsel mee naar ons vakantiehuisje en besloot om het daarmee te doen.

Tja. Dat ging dus twee weken goed.

En dat ik stiekem toch weer een voorraad had opgebouwd die ik vervolgens niet binnen een week kon opmaken, daar kwam ik pas achter toen ik van boshuisje naar boskasteel verhuisde….

Hmzz…. bljkbaar is dit een lastige gewoonte om te doorbreken….

Een nieuwe kans.

Sinds we in ons boskasteeltje wonen heb ik – ondanks de eventuele aanbiedingen – géén lang houdbaar voedsel meer gekocht. In die twee-en-een-halve week dat we in ons nieuwe huisje wonen, is De Voorraad geslonken. Binnenkort ga ik maar eens echt nadenken hierover, bijvoorbeeld over welke ingrediënten ik dermate regelmatig gebruik, dat een “kleine” voorraad handig is. Want een echt georganiseerd mensch zal ik nooit worden. Dan is het wel fijn dat je wat voedsel in een kastje hebt zodat je altijd een enigszins eetbare maaltijd in elkaar kunt flansen…..

 

Wordt vervolgd, dus….!

 

15 gedachten over “Les in minimalisme: een kleine keukenvoorraad.

 1. Mijn ideaalbeeld is een weekmenu maken, daar m’n zeer zorgvuldig georganiseerde voorraad naast houden en vervolgens precies alles kopen wat er nog nodig is. En in dat weekmenu staan natuurlijk allemaal dingen uit die voorraad, zodat er niets over datum gaat. In de praktijk ben ik al blij als ik elke dag wat eetbaars tevoorschijn kan toveren uit het oerwoud dat ik voorraadkast noem. Zo’n georganiseerd mensch zal ik ook wel nooit worden, maar ik blijf gewoon optimistisch. Rome is ook niet in één keer gebouwd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Eigenlijk zou een kastrobot die automatisch ziet wat er in en uit gaat met bijbehorende boodschappenlijst- en menufunctie wel wat voor je zijn. 😉
  Komt vast ooit nog wel.

  Hier is de voorraadkast leger en opgeruimder sinds ik alleen dingen koop die we ook echt eten. En da’s inclusief de 2 1/2 kilozak rode linzen die ik eens in de 3 maanden koop. (Platteland en een Appie die niet meer aan gedroogde linzen doet).

  Scheelt ook geld trouwens.

  Ik ben wel benieuwd naar het boskasteel, maar misschien heb ik wat gemist met lezen. Klinkt fantastisch in ieder geval 😃

  Like

  1. Ja ik heb wel eens gepost over dat boskasteel hoor! Met foto’s, ook van de houtkachel….

   Een robot is eigenlijk niet nodig hoor! Gewoon een app die op basis van boodschappenlijstjes weet wat je op voorraad hebt. En die dan recepten suggereert op basis van die voorraad én eerder gemaakte maaltijden (je persoonlijke smaak). Dat je dat dan kookt en afvinkt als “gekookt voor 2/4/6/8 personen, 2/4/6 maaltijden ingevroren”. …. en dat dan die app dus precies weet wat je dan dus over hebt in voorraad en nieuwe suggesties kan doen en een boodschappenlijstje bijhoudt voor de ingrediënten die niet meer op voorraad zijn….

   Zoiets dus.

   Maar zolang dat er niet is kijk ik tegenwoordig gewoon éérst naar mijn voorraad vóórdat ik naar de winkel ga. Scheelt al enorm…

   Like

   1. Ik heb maar ‘ns even terug gelezen. Mooi boskasteel! Ziet eruit als de ideale herfstwoning 😃.

    Je app snap ik. Ahhhhh en dan met autimatische invoer van je digitale boodschappenlijstjes.Ergens gek dat zoiets er nog niet is. Hier zou ik trouwens prompt vergeten om dingen af te vinken, waardoor het dan toch niet zooi werken

    Geliked door 1 persoon

   2. Ja gek he, dat zo’n app er nog niet is…! Er is een supermarktapp die al aardig in de buurt komt trouwens… misschien moet ik ze mijn idee maar eens verkopen…. 😉

    Like

 3. Je laatste alinea klopt voor mij ook: wat je relatief veel eet, daarvan loont het een voorraad te hebben (en van alle andere dingen niet). Toevoeging: zo nu en dan dwing ik me zelf om de voorraden die blijven liggen te verwerken in maaltijden. Dan komen ze tenminste op en dat schept ruimte.

  Geliked door 1 persoon

 4. voorraad heb ik niet als ik kampeer. Maar dan voel ik me ook echt onthand.
  Belangrijk voor mij op voorraad: kruiden. Minimaal 2 noodmaaltijden in houdbare koolhydraten (pasta/rijst), eiwitten (bonen, voor anderen blikken worst/vis), en groentes (blik mais, bak uien), zodat ik enkele noodmaaltijden altijd kan maken.

  Ja, mijn innerlijke eekhoorn wil graag veel meer. En in ons huis kan dat ook, dus dat gebeurt ook echt wel. Ik heb het volume daarvan als grens gesteld, maar 1 trapkast + 1 bijkeukenmuur is best wel eehh….. OK vind mijn eekhoorn.
  In een boskasteel zou dat ongetwijfeld kleiner zijn. Ik zou het wel kunnen relateren aan “wat willen we de komende tijd eten”. dat helpt nog het meeste.
  Maar 1x per jaar (januari is een goede uitzoek/opruimmaand) kijk ik wat er nog in de voorraad is en gebruiken we dat op in de weekmenus. En de afgelopen 3 weken is dat ook spontaan gebeurt bij de vriezer.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hier nauwelijks voorraad. Ik maak een weekmenu, bestel de ingredienten en dat eten we grotendeels op die week. Soms rolt een gerecht een door naar de volgende week bij wisselende plannen. Minimale ‘weggooi’, minimale vage voorraad die ik vergeet.

  In de Apple app herinneringen zet ik de gerechten die we vaak eten (ca 60). Daarmee maak ik het menu. Ingrediënten weet ik inmiddels wel uit m’n hoofd.
  In de apothekerskast even de minimale voorraad droge artikelen nalopen en dan bestellen dus.

  Geliked door 1 persoon

 6. Grote voorraad werkt voor mij wel. Nu 2 personen huishouding met veel mee-eters. Broer, buren,zoon, dochter, aanhang. Ik woon op het platteland op een woonboerderijtje en ben voorbereid op 3 maanden sneeuw. Vaak kook ik in grote hoeveelheden, en vries in porties in. Mee-eters kunnen gewoon mee-eten en komen ze niet, vries ik in. Handig voor dagen dat er geen tijd/zin is in koken. Dan heb ik toch gezond, veel groenten, wat op tafel staan. Fruit haal ik van de bomen, vers of vries ik ook in. Kippen leggen meer dan voldoende eieren, die geef ik vaak weg. Heel gezellig om met velen aan een lange tafel te zitten. Ik koop vaak in bulk in Duitsland of Makro in Nederland. Ik plan eigenlijk nooit, en bevalt goed. Groetjes, L.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb ook een haat liefde verhouding met een weekmenu, en gezocht naar het Perfecte Systeem. Dat heb ik niet gevonden. Inmiddels steek ik daar geen tijd meer in, en ga ik gewoon trouw elke vrijdagochtend in de keuken achter de laptop zitten, bekijk de houdbaarheid van wat we hebben en de bonusaanbiedingen van komende week, verzin daar 7 dagen eten mee (hier zijn dat 4 gerechten en twee dagen kliekjes flansen, daarbij 1 dag buiten de deur of uit voorraad). Geen culinaire hoogstandjes, gewoon goed eten dat de kinderen makkelijk mee-eten: 1 dag pasta, 1 dag rijst/noodles, 2 dagen aardappeltjes. Ook zijn 2 dagen vega, 1 vlees en 1 vis. In de praktijk gooi ik op de vega dagen toch weleens een handje spekjes of gerookte kip erdoor, maar geen volle porties. Deze 7 dagen schrijf ik met pen op een gewone weekkalender, en ik bestel de ingredienten direct bij de albert om op dinsdag te worden geleverd (de 7 dagen lopen hier van woensdag-dinsdag). Voeg daar de andere boodschappen aan toe en klaar. 1 uurtje op vrijdag, en 1-1,5 uur op dinsdag om het allemaal weg te werken. ik vind 2,5 uur aan boodschappen plannen, doen en inruimen best oké voor een zeskoppig gezin. Bij gebrek aan inspiratie blader ik terug in de kalender en zie wat we de afgelopen tijd gegeten hebben.

  voorbeeldje, deze week eten we op woensdag aardappel-gratin-schotel-dinges, donderdag pasta met zalm en broccoli, vrijdag wraps met bonen, champignons en paprika, zaterdag bloemkool met aardappeltjes en chipolataworstjes, zondag bij opanoma, maandag een restje van zaterdag en dinsdag gnocchi met spek en bonen uit de voorraad.

  Resumé: gewoon pen en papier pakken en gewoon lekker en simpel eten en gewoon loslaten dat het Niet Perfect Georganiseerd is. Je hebt wel wat beters te doen 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.