Meer huis dan schuld…: een fijne start!

Een paar dagen geleden ontving ik via email de concepten van de akte van levering, de hypotheekakte en de nota van de notaris die hoort bij de koop van mijn nieuwe huis. Over anderhalve week is het namelijk zover en word ik na een korte pauze van twee maanden, wederom huizenbezitter.

Ondanks dat wij geweldig mooi wonen, hier in het bos, kijk ik ernaar uit. Het wordt het gezelligste en mooiste huis van de wereld namelijk, een thuis dat helemaal bij ons past.

Of ik nog even wil afrekenen….

In de begeleidende email werd nadrukkelijk genoemd dat ik vóór de overdracht van het huis, de kosten die op de nota staan moet voldoen. Dat zijn best nog hoge kosten: de Kosten Koper plus het verschil tussen de aankoopsom van het huis en de hoogte van de hypothecaire lening. Die lening is namelijk lager dan de koopsom. Meer wilde deze hypotheekverstrekker me niet geven. Ik ben immers een ZZP-er en dus hoogrisico en zo……

Een fijne start.

Gelukkig heb ik – oa door de verkoop van het vorige huis – voldoende middelen om het verschil tussen de aankoopsom van het huis en de hypotheeklening zelf op te brengen en dat geldt ook voor de Kosten Koper. Dan is al mijn spaargeld “voor de korte termijn” wel schoon op, trouwens*…. maar het geeft me een goede start in dit huis, financieel gezien. Ik begin nu dus met een positief saldo: de hypotheekschuld is ongeveer 85% van de waarde van de woning. En omdat de helft van die hypotheekschuld een annuïtaire lening is, wordt dat percentage alleen maar lager, de komende jaren. Een fijn gevoel.

Een hoog risico-lener met draagkracht.

Inmiddels glimlach ik erom dat de hypotheekverstrekkers me zien als hoog risico terwijl ik ondertussen fiks war geld kan investeren in dit huis. Toch snap ik het ook wel weer: mijn financiën zijn nog steeds een kaartenhuis, ik ben nog lang niet financieel onafhankelijk, ik heb nog niet veel passief inkomen. Vanuit het perspectief van de bank kan ik best bedenken dat een ongeluk in een klein hoekje zit en ja… dan heb je ook gewoon wel echt de poppen aan het dansen…

Woonlasten omlaag.

Ik ben nu zo’n twee jaar geleden gestart met beleggen en dat blijf ik doen. De rendementen bij beleggen zijn op de langere termijn immers veel beter dan aflossen van hypotheekschuld, zeker bij mijn nieuwe lage rente. Maar waarschijnlijk ga ik ook “gewoon mijn gevoel volgen” en mijn hypotheekschuld versneld verlagen, bovenop de annuïtaire aflossingen. Ik zette die lage rente immers voor “slechts” tien jaar vast en het is een mooi idee dat ik “nooit meer” méér geld kwijt ben aan woonlasten dan in de laatste paar maanden van 2018…..

Vanwege het lagere leenbedrag en de veel lagere rente, worden mijn woonlasten sowieso lager dan dat ze in de afgelopen 15 jaar waren en dat is fijn. Dat geeft me wéér meer vrijheid om keuzes te maken om mijn leven nog leuker te maken dan dat het nu is.

Leuke keuzes: “wat zal ik eens met mijn spaargeld doen?”

Sinds ik een paar dagen geleden besefte dat ik moet oppassen om niet opnieuw in een ratrace terecht te komen, namelijk die van steeds méérméérméér kapitaal opbouwen en investeren in passief inkomen, wil ik graag de afslag maken naar “genoeg=genoeg”.  Daarom heb ik besloten om in 2019 maximaal 25% van mijn jaarinkomen opzij te zetten “voor later”. De rest gaat naar goede doelen en daar zit sowieso een minimum aan van 1% van mijn jaarinkomen. Ook heb ik mijn “leuke dingen doen” begroting omhoog gegooid.

Ik zie die bijdrage aan goed doelen als een soort “vrijwillige belasting” en een investering in de wereld om me heen.  Zo profiteren ook anderen mee van mijn groei naar meer financiële onafhankelijkheid en draag ik bij aan een leefbare wereld. Persoonlijk vind ik dat wij, mensen die in de rijke witte bubbel leven, dat misschien wel een beetje verplicht zijn aan de wereld… er zitten voor mij gewoon echt grenzen aan hoeveel je aan jezelf kunt denken….

De komende twee maanden ga ik heel hard nadenken over welke goede doelen ik ga kiezen. En dat is een veel leukere zoektocht dan het maken van keuzes tussen het overweldige aanbod aan aandelen en ETF’s.

Disclaimer: 

Ik heb geen advies nodig over welke goede doelen ik in 2019 ga steunen. Als jij fan bent van een bepaald goed doel dan juich ik dat van harte toe, maar ik maak dus graag mijn eigen keuzes. En mocht je je toch niet kunnen beheersen… dan haal ik alle reclame voor die goede doelen toch maar even weg!

 

* Ik kan me op dit moment permitteren om tijdelijk op de nullijn te leven omdat ik de komende maanden uit nog lopende opdrachten meer inkomen ga krijgen dan dat ik nodig heb om van te leven, die buffer komt dus weer terug. Bovendien kan ik altijd tijdelijk terugvallen op een rekening-krediet bij mijn BV. 

13 gedachten over “Meer huis dan schuld…: een fijne start!

 1. Spannend. De rekening van de notaris betalen doet misschien even pijn, maar het is voor een goed doel. Heel veel plezier met de voorpret nog en straks met verhuizen 🙂

  En voor wat betreft de goede doelen, ondanks je disclaimer kan ik ***** echt aanraden. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik doneer een percentage van mijn salaris aan twee goede doelen. Ik vind het een van de fijnste dingen om geld aan uit te geven.
  Mijn hypotheek is bijna afbetaald, en lage woonlasten zijn zo fijn. Ik ga dat hypotheek bedrag sparen voor mijn plakband pensioen. En ook af en toe iets leuks doen. Ook fijn. Gefeliciteerd met je nieuwe woning. Heel veel plezier, gezondheid en geluk daar.

  Geliked door 1 persoon

 3. Prachtig streven! Ik ben benieuwd waar jij op uit komt qua doelen. Daar ben ik nu ook al even mee bezig, maar vind het nog best een uitdaging. Iets vinden waar ik heel erg achter sta, maar ook een organisatie die het dan aanpakt op een manier waar ik me helemaal in kan vinden.

  Hoe bepaal jij trouwens die 25%, doe je dat achteraf? Of heb jij écht op elk moment van de week inzicht in je exacte (netto) inkomen? Zo ja: HOE DAN?! (Aangezien ik dit meestal pas in Q1 NA het jaar weet, en dat is dan al snel).

  Like

  1. Ik heb eigenlijk altijd het bruto overzicht. Voor netto houd ik vervolgens dat bedrag aan minus mijn voorschot op de inkomstenbelasting, dat ik maandelijks betaal. Wat mijn uiteindelijke inkomen is, weet ik inderdaad pas bij de aangifte inkomstenbelasting en die wordt voor mij vaak pas in q2 en soms zelfs pas eind q3 van het jaar daarna gedaan (en vroeger nog later…)….

   Like

 4. Mooi hoor en toch weer een beetje een spannende en drukke tijd.
  Hoe lang heb je de hypotheek vast gezet? De rente is nu nog historisch laag maar kan over 10 jaar wel veel hoger zijn, waardoor de lasten ook weer veel hoger zijn.
  Wij zijn in iedergeval blij dat we de hypotheek hebben afgelost, daar hebben we dus geen zorgen meer over en ook de maandlasten zijn daardoor erg laag.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik zag laatst op de JIjBuis een video van de universiteit van NL over op een effectieve manier aan goede doelen geven. Heeft mij geholpen bij mijn gebeslissingen. Njoy en sterkte daarmee!

  Like

 6. Echt fijn om hier zo naar uit te kijken – en het boshuisje is ook een mooie tijd, maar ik snap ook dat je dat niet permanent zou willen doen. Des te mooier de herinneringen straks 🙂

  Ik durf het bijna niet te schrijven met die disclaimer over goede doelen, maar ik ben recent begonnen met het supporten van****. Gewoon een kleinigheidje, maar that goes a long way 🙂

  Ga je trouwens nog verder ontspullen voor het verhuizen of heb je dat al afgerond toen je het ‘oude’ huis uit ging?

  Like

  1. Dat had ik in principe al afgerond, maar wie weet vind ik nadat ik alles wat overbleef al drie maanden niet meer gezien of gebruikt heb, nog wel meer overbodig. Inmiddels heb ik geleerd dat ontspullen altijd doorgaat.

   En ja…. die disclaimer… die was dus inderdaad ook echt zo bedoeld….

   Like

Reacties zijn gesloten.