Even op de schapen wachten…

20181029_0840368024375917419230066.jpg

Sommige Nederlandes emigreren naar het buitenland op zoek naar rust, eenvoud en de natuur. En dan spelen er wellicht nog allerlei andere behoeften mee.

Ik geef ze geen ongelijk.

Toch heb ik in de afgelopen maanden ervaren dat emigreren niet persé nodig is om de drukte en herrie van Nederland te ontlopen. Ook onder de rook van een middelgrote stad “in de provincie” kan je die rust, eenvoud en natuur al ervaren. Hoewel die natuur natuurlijk wel relatief is in Nederland… toch heb ik zelfs op allerlei avonturen in gebieden in Europa waar de dichtsbijzijnde supermarkt drie kwartier verderop was, nog nooit zó intens rust ervaren als hier.

Donker

In ons bos, waar ons huisje staat, is amper lichtvervuiling. Ik dacht wel wat gewend te zijn door dat geklim van me; het is me regelmatig overkomen dat ik ergens aan een rotswand een verkeerde afslag nam. Aan de rots hangend kan je zelfs verdwalen als je maar een paar meter te ver naar links of rechts gegaan bent; geen overzicht immers en geen mogelijkheid om even een stapje naar links of rechts te doen voor een korte heroriëntatie. En dan kan het dus gebeuren dat je drie uur later dan gepland “boven komt”, waarna je in het bijna-donker nog even snel moet abseilen om vervolgens in het pikkedonker je weg te moeten vinden naar je tent.

Ondanks die ervaringen verdwaalde ik al een paar keer in het donkere bos om me heen tijdens een avondwandeling met Pippa. Dat had vooral te maken met naïviteit overigens: denken dat je in een zo dichtbevolkt land als Nederland, om de hoek van huis en haard, geen zaklamp nodig hebt.

Dat heb je hier dus wèl nodig……..

Schapen

Wat me al een paar keer overkomen is in Zuid Europa overkomt me ook hier: al drie keer kwamen we wat later aan dan gepland omdat de kudde schapen de weg even had overgenomen.

Dat de herder dan geen oudere man is maar een stoere jonge vrouw met handige wandelschoenen en een rugzakje van een Bekend Buitensportmerk is dan wel weer de Hollandse touch, is mijn bescheiden mening.

Maar toch. Wachten op een overstekende kudde schapen kan dus ook gewoon op vijf minuten afstand van een winkelcentrum met twaalf soorten hagelslag in het schap….

20181029_0834547420378315321287322.jpg

Zie je trouwens dat bos, achter de kudde? Daar wonen we. Wij wonen namelijk niet zomaar in een bos; we wonen in een bos op een heuvel. Aan de rand van een heidegebied met nog meer heuvels.

Dat kan dus gewoon in Nederland.

13 gedachten over “Even op de schapen wachten…

 1. Prachtig, maar als we allemaal zo gaan wonen is het ook zo weer weg. Ik offer me op en blijf nog even in mijn flatje wonen en kom in de weekenden genieten. 😉

  Like

 2. Heerlijk he. Ik kan je zo’n ontspannen plek vlak bij huis aanbevelen. Ik had het geluk dat in mijn jeugd mij ouders een vaste plek op een natuurcamping hadden, vijf kilometer fietsen van ons huis. Elke vakantie en elk weekend van vrijdag na school tot maandagmorgen was ik daar. Dichtbij genoeg om met mijn vriendjes en vriendinnetjes te spelen. en tegelijk heerlijk in de bossen. Mijn vader bouwde de stacaravans waarin we woonden zelf, met allemaal zelf bedachte snufjes en gadgets erin, eigenlijk is hij dus de eerste tinyhouse-bouwer!

  Geliked door 1 persoon

 3. Daarom vinden we onze fietsvakanties in Nederland zo fijn.. Nederland is zo mooi en rustige plekken zijn er inderdaad overal. Wij gaan eind november wonen aan de rand van Arnhem. 1 minuut lopen en ik sta in het buitengebied met koeien schapen ganzen bos en fietspaden en ik draai me om en 3 supermarkten op minder dan 5 minuten lopen. Elke 10 minuten een bus naar het centrum.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een prachtige locatie zeg! Ik kan me voorstellen dat je daar helemaal tot rust komt. Voor de mooiste plekjes moet je het niet altijd ver zoeken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Haha! Ik heb een aantal LAW’s uitgelopen, dus ik weet hoe mooi Nederland is. In mijn geval onbetaalbaar mooi. Geniet van je boshuisje! Klinkt heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

 6. Vanochtend op weg naar school kwamen we ook langs een kudde schapen. Hier in ons kleine stadje worden deze schapen ingezet op het gras kort te houden. Erg leuk, want altijd een verrassing waar je ze tegenkomt.
  Groetjes Puckie

  Geliked door 1 persoon

 7. Ja in Nederland kan het ook mooi en rustig zijn.
  Ik ben ook van de stad naar het dorp ernaast verhuist en wat een verschil, lekker rustig en minder licht en de schapen van de kinderboerderij om de hoek 😉
  We zijn ook vaak in Drenthe wezen fietsen en ook tussen de schapen beland, heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

 8. leuk he? is ‘mijn’kudde. Niet mijn eigendom maar van mijn vriendin. ik herder regelmatig mee. ben ook schaapsherder maar zonder kudde. Misschien kom ik je dan wel een keer tegen zonder te weten wie je bent. geniet er maar van. ze lopen regelmatig in de omgeving.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Jenna.

   Ik vind het echt gewéldig!! We gaan elkaar vast wel een keertje tegenkomen.

   Een klein jaar geleden heb ik overigens een andere herder ontmoet, een meneer die met twee honden werkt (deze herdster had er eentje maar die had het helemaal onder controle). Er zijn dus blijkbaar meerdere kuddes actief hier. Er is ook meer dan genoeg ruimte….

   Ik had het wel met dat éne schaap te doen, die zat effe flink vast in een draad bij het spoor. Maar nét toen ik de herdster wilde waarschuwen spartelde het schaap zich – aangemoedigd door die geweldige hond – los en liep zonder hinkelstap de kudde achterna…

   Typische een lekenreactie van mij, die bezorgdheid, dacht ik toen nog…..

   Like

   1. De man is waarschijnlijk haar man, ecoloog en neemt af en toe een dag de kudde over. Een kudde is 7 dagen per week. Er zijn drie honden, afhankelijk van het werk neem je 1 of meerdere honden mee. Als we over de kademin nabijgelegen stad gaan zijn we met twee herders en drie honden. Maar in het natuurgebied kan het vaak met 1 of 2 honden. In het vrkeer is meer honden en herders veiliger. Maar absoluut altijd genieten. En ja, stevige kleding want 1x nat en koud is de hele dag koud.

    Geliked door 1 persoon

  1. Nou en of! Het is ook heel erg leuk om steeds meer opgenomen te worden in de gemeenschap die hier woont, hier in het bos.
   Het huisje waar we nu wonen is overigens voor ons gezin meer dan groot genoeg. Toch zijn er ook heel veel redenen waarom we graag in ons definitieve huis gaan wonen dus ondanks de heerlijke tijd hier, gaan we ook graag weer weg….

   Overigens ben ik de mogelijkheden al aan het verkennen om een huisje of stukje grond te kopen hierzo…. dus wie weet hebben we straks wel “both worlds”….. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.